четвер, 29 вересня 2011 р.

Михайло Грушевський - видатний син України

У четвер, 29 вересня, виповнилося 145 років з дня народження українського науковця, політичного і державного діяча Михайла Грушевського.

Народився Михайло Сергійович у 1866 році у східній Польщі, зростав на Кавказі. Навчався в Університеті святого Володимира (нині - КНУ ім. Т.Г.Шевченка) в Києві. Наукові праці Грушевського-студента високо оцінили фахівці. У 1894 році він стає професором Львівського університету, а пізніше заснував Українське наукове товариство.

У березні 1917 року М.Грушевського було заочно обрано головою новоствореної Центральної Ради Української Народної Республіки.
 
1923 року був обраний академіком Всеукраїнської академії наук. Є автором понад 2 тисяч наукових праць.

Помер М.Грушевський наприкінці 1934 року, похований на Байковому кладовищі Києва.

Право палестинців на власну державу є безперечним - Європарламент

Європейський парламент визнав правомірність заявки Палестини до ООН щодо визнання незалежності цієї країни. Про це йдеться в ухваленій 29 вересня резолюції законодавчого органу ЄС.

"Право палестинців самовизначатися та мати свою власну державу є безперечним. Так само це стосується права Ізраїлю мати навколо безпечні кордони", - йдеться у резолюції, передає власний кореспондент
УКРІНФОРМу.

У документі підтримано позицію, що Єрусалим повинен бути столицею Палестинської держави у кордонах, встановлених до 1967 року.

Євродепутати звернулися до Високого представника ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Кетрін Ештон та країн-членів з проханням опрацювати спільну позицію щодо Палестинської державності та уникнути розколу в цьому питанні.

Крім того, Європарламент закликав уряд Ізраїлю припинити будівництво та заселення Західного Берега Йордану і Східного Єрусалиму. Водночас, наголошується у резолюції, з боку Сектора Гази повинні бути припинені ракетні обстріли ізраїльської території.

Депутати також вкотре висловилися за необхідність якнайскорішого відновлення переговорного процесу між Ізраїлем і Палестиною, зокрема у межах 66-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, та ухвалення спільного рішення упродовж року.

Як повідомляло агентство, 29 вересня Рада Безпеки ООН передала заявку про вступ в ООН Палестини як незалежної держави на розгляд Комітету з прийому нових членів, до якого входять 15 країн РБ. Планується, що Комітет розгляне це питання у п'ятницю, 30 вересня.

Андрій Лавренюк, БРЮССЕЛЬ. 29 вересня 2011 року.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1045293

Андрію Шевченку - 35 років

У четвер, 29 вересня, виповнилося 35 років видатному нападаючому київського "Динамо" і збірної України Андрію Шевченку. Одним із перших іменинника привітав його рідний футбольний клуб.

"Спресовані в тридцять п'ять митей, твої роки вмістили в себе неймовірно багато яскравих подій. Та ще з таким діапазоном: від випускника динамівської футбольної школи до капітана національної збірної України і володаря "Золотого м'яча" кращому футболістові континенту!" - говориться у привітанні, яке підписали президент клубу Ігор Суркіс, головний тренер Юрій Сьомін і капітан команди Олександр Шовковський.

Вони зазначили, що ім'я А.Шевченка у світовому футболі викликає пошану колег і суперників і захоплення уболівальників. "У різних куточках земної кулі Україну знають багато в чому завдяки твоїм подвигам на футбольних полях планети. Батьківщина високо і гідно оцінила це, присвоївши тобі звання Героя України, - підкреслюється в динамівському привітанні . - Твої блискучі виступи у складі "Динамо", "Мілана" і "Челсі" вписані великими літерами в літопис цих клубів. При цьому, не дивлячись на світову популярність і авторитет, ти зумів зберегти найкращі людські якості - порядність і відвертість, інтелігентність і благородство, душевне тепло до життя і до людей".

Одноклубники побажали Андрію Шевченку міцного здоров'я, чудового настрою, довгих років щасливого і змістовного життя.

У день свого народження Андрій Шевченко готується вийти на поле у виїзному матчі "Динамо" в груповому турнірі Ліги Європи УЄФА проти ізраїльського "Маккабі" з Тель-Авіва.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1045277

четвер, 15 вересня 2011 р.

Українські музиканти в Німеччині стали жертвами аферистів?

Усе більше цікавих подробиць стає відомо у скандалі навколо невдалих німецьких гастролей понад 150 українських музикантів під керівництвом Харківського театру опери та балету. Як виявляється, організатор поїздки - берлінська фірма Multiversa - вже не перший рік має погану репутацію. Не виключено, що українці стали жертвами аферистів.

Як вдалося з'ясувати власному кореспонденту УКРІНФОРМу в ФРН, фірма Multiversa KulturProjekt GmbH (Мультіверза КультурПроект ГмбХ), яка заборгувала українським музикантам близько 100 тис. євро, була зареєстрована під такою назвою у Берліні досить недавно - наприкінці березня цього року - із статутним капіталом всього у 25 тис. євро. Лише через півтора місяця компанія змінила директора-розпорядника, яким і до сьогодні є Вольфганг Зауер. При цьому сам Зауер працює адвокатом у Дрездені. У статуті новоствореної фірми наголошується, що її метою є організація та проведення культурних заходів великого масштабу. Цікавим є те, що цей же Зауер у середині серпня заснував у Потсдамі фірму зі схожою назвою - Multiversa ProjektEntwicklungs GmbH (Мультіверза ПроектЕнтвіклунгс ГмбХ), яка, однак, повинна спеціалізуватися на будівництві офісної нерухомості. Обидві компанії засновані як товариства з обмеженою відповідальністю, де в разі провалу збитки будуть завдані лише капіталу самої фірми, а її керівництво власними статками при цьому не ризикує.

Пізніше наштовхуємося на ще один підозрілий факт: фірма - знову-таки із дуже схожою назвою - SGW Multiversa AG, тобто акціонерне товариство "СГВ Мультіверза", зареєстрована як і Multiversa KulturProjekt GmbH у берлінському районі Шарлоттенбург, була ліквідована 31 серпня цього року. Причини ліквідації фірми не розголошуються, однак саме в цей день до Берліна прибули на гастролі музиканти Харківського театру опери та балету та Галицького камерного хору, а кількома днями пізніше були кинуті німецькими організаторами напризволяще.

Саме SGW Multiversa AG мала у Берліні та його околицях погану репутацію. Фірма відома тим, що часто змінювала керівників, виступала із грандіозними проектами, реалізувати жоден з яких так і не змогла. Ще у 2003 році вона виступила з ідеєю створення на території колишніх радянських казарм у бранденбурзькому місті Вюнсдорф гігантського спортивно-розважального комплексу, якого регіон, до речі, взагалі не потребував. Проект вартістю 1,6 млрд євро так і не був реалізований і остаточно похований двома роками пізніше. У 2008 році ця ж фірма, але вже з новим керівником, знову з'являється з черговим "грандіозним" проектом. Цього разу вона вирішила побудувати у тому ж Вюнсдорфі церкву зі скла у стилі модерн, яку можна було використовувати і як концертну залу. Було навіть проведено офіційний конкурс на найкращу архітекторську ідею, який виграло відоме німецьке конструкторське бюро "Графт". Але й цей проект луснув, як мильна бульбашка.

Усе це дуже нагадує амбіції новоствореної Multiversa KulturProjekt GmbH. Сміливі плани з організації гастролей багатонаціонального музичного колективу у Берлінському соборі з відомим німецьким диригентом у результаті завершилися жахом: заповнені лише на одну чверть зали, а потім і відміна п'яти наступних концертів; борги організатора перед Берлінським собором, готелями, автобусними перевізниками і, не в останню чергу, перед самими музикантами. Саме вони найбільше постраждали від не то заздалегідь спланованої акції, не то від непрофесіоналізму організаторів: виселені готелем на вулицю з кількома євро у кишенях, яких не вистачило навіть на харчування, вони не могли самотужки повернутися на батьківщину. Стали українці жертвами невдах чи аферистів - сказати поки що важко.

Однак в останньому впевнений організатор проекту з українського боку, директор львівської компанії Muzz Arts Forum Group Ігор Петриченко. "Ця фірма на чолі з Зауером - це справжні шахраї. Ми більше не віримо жодному його слову", - сказав він кореспонденту агентства. Петриченко залишився у Берліні з єдиною метою - отримати хоч би частину обіцяних грошей, аби відшкодувати музикантам принаймні гастрольні витрати. "Від Зауера ми взагалі вже нічого не чуємо, а одну четверту суми нам з дня на день обіцяє дати диригент Роланд Бадер, який частково відповідальний за ту ситуацію, в яку ми потрапили", - додав він. За його словами, саме Бадер, з яким і Петриченко, і харківський театр співпрацюють вже багато років, порекомендував Multiversa KulturProjekt GmbH як надійного партнера.

Справою українських музикантів зайнялася впливова в Берліні адвокатська канцелярія Mock Rechtsanwalte. Її юристи поставили Multiversa вимогу перевести на банківській рахунок заборговані українцям гроші до 29 вересня цього року, інакше справу буде доведено до суду.

За даними консульського відділу Посольства України в ФРН, справою вже зайнялися і українські прокурори. А ось виставлений Україні франкфуртським готелем за відправку українців додому рахунок на 17 тис. євро начебто пообіцяла сплатити Харківська обладміністрація.

У Берліні і досі перебуває водій українського автобуса, який було заарештовано через незадовільний технічний стан. Громадянина України розмістили в гостьовому приміщенні українського посольства, поки він не збере необхідні 10 тис. євро для ремонту свого транспортного засобу.

Як повідомляло
агентство, з 2 по 11 вересня в Берлінському соборі були заплановані виступи багатонаціональної музичної трупи з постановкою "Реквієму" Джузеппе Верді під керівництвом німецького диригента Роланда Бадера та головного художника харківського театру Надії Швець. У постановці задіяні оркестр та хор Харківського академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка, Галицький академічний камерний хор зі Львова, а також солісти московського "Большого театра", Львівського, Київського та Єреванського оперних театрів. Через неплатоспроможність фірми Multiversa концерти з 7 вересня були відмінені, а музикантів виселили з готелю. За кошти останнього їх було відправлено в Україну. Неплатоспроможність організатора офіційними органами поки що не підтверджено.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 12 вересня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1041494

Німецький готель вимагає від України 17 тис. євро за перевезення харківських музикантів

Готель у Франкфурті-на-Одері, в якому зупинялися понад 150 музикантів Харківського театру опери та балету та Галицького камерного хору, вимагає від України відшкодування витрат за відправку українців додому. Про це у телефонній розмові з власним кореспондентом УКРІНФОРМу в ФРН заявила директор готелю RAMADA Зузанне Веховскі.

"Ми найняли два автобуси у німецької фірми, а також проплатили пальне ще для двох українських автобусів за власні кошти. Це нам коштувало 17 тис. євро, - сказала вона. - Навряд чи ми зможемо отримати ці гроші від організатора гастролей, який і так заборгував нам ще 50 тис. євро. Тому ми звернулися з проханням відшкодувати нам витрати за відправку музикантів на батьківщину до Посольства України в Берліні. Там нам поки що не дали схвальної відповіді, зазначивши, що вони переадресують наші вимоги Києву".

За словами З.Веховскі, музикантів виселили з готелю минулої середи, коли організатор гастролей, німецька фірма Multiversa, відмовилася платити за їхнє проживання. "Директор цієї фірми зателефонував нам у середу і сказав, що може заплатити лише 20 тис. євро, або ми взагалі нічого не отримаємо, бо він збирається починати процес банкрутства. Ми на це не погодилися і віднесли заяву до поліції", - повідомила вона. Того ж дня, додала директор готелю, вона повідомила про ситуацію українському посольству в Берліні. "Спочатку ми довго не могли туди додзвонитися. А потім там нам сказали, що посольство не має грошей і нічим не може допомогти, - додала вона. - Тому ми діяли на власний розсуд: дозволили українцям переночувати ще одну ніч безкоштовно, нагодували і відправили на батьківщину".

У Посольстві України в Берліні кореспондентові агентства підтвердили отримання вимог від франкфуртського готелю. "Ми відправили цей запит до МЗС у Києві. Але це питання вирішуватиме не лише наше міністерство, тому сказати поки що щось важко. Сподіваємося, що готелю ці гроші відшкодують", - прокоментували ситуацію у дипустанові.

Тим часом деякі музиканти, які виїхали 8 вересня з Німеччини, і досі в дорозі. Як повідомив кореспондентові агентства організатор проекту з українського боку, директор львівської компанії Muzz Arts Forum Group Ігор Петриченко, два українські автобуси без перешкод дісталися Львова, а от два німецькі тримали вісім годин на польсько-українському кордоні. "Напевно, були відсутні деякі необхідні папери для перетину німецькими автобусами українського кордону. Але ж у Києві вже знали про наше скрутне становище, і все одно ніхто з чиновників не допоміг. Тепер люди можуть не встигнути на потяг зі Львова до Харкова", - сказав він.

За словами І.Петриченка, який разом з іншими п'ятьма колегами залишився в Берліні для проведення переговорів з фірмою-організатором гастролей, вони й досі не отримали від неї ані цента. "Нас годують обіцянками. Але ми не поїдемо, поки не отримаємо хоча б частину обіцяних грошей", - сказав він. Сьогоднішню ніч українці провели у знайомих і не знають, де перебудуть наступну. "Українське посольство нам поки що, на жаль, не допомогло. Консул телефонує лише час від часу для з'ясування ситуації", - пояснив І.Петриченко. Не знає він і за які кошти вони будуть повертатися в Україну. "Наш автобус, який оштрафували за незадовільний технічний стан, стоїть на штрафмайданчику в Берліні, а щоб його звідти забрати, треба заплатити 10 тис. євро", - зазначив І.Петриченко.

Як повідомляв УКРІНФОРМ
, українські музиканти прибули до Німеччини 31 серпня. З 2 по 11 вересня в Берлінському соборі були заплановані виступи трупи з постановкою "Реквієму" Джузеппе Верді під керівництвом німецького диригента Роланда Бадера та головного художника харківського театру Надії Швець. У постановці задіяний великий колектив з музикантів різних країн та театрів, у тому числі оркестр та хор Харківського академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка, Галицький академічний камерний хор зі Львова, а також солісти московського "Большого театра", Львівського, Київського та Єреванського оперних театрів. Через неплатоспроможність фірми Multiversa концерти з 7 вересня були скасовані, а музикантів виселили з готелів. Організатор заборгував українцям 150 тис. євро. Директор компанії обіцяє виплатити гроші не пізніше 29 вересня. В іншому разі музиканти планують подати на нього в суд.

Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 9 вересня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1040939

пʼятницю, 9 вересня 2011 р.

Студенти "Острозької академії" закликають відзначити 1160-ліття української держави

Відзначити у наступному році 1160-ліття з часу створення української держави закликали громадськість студенти Національного університету "Острозька академія".

Як сказав кореспондентові
УКРІНФОРМу ректор навчального закладу, Герой України Ігор Пасічник, він підтримав цю ідею, втілити яку слід заради відновлення історичної пам'яті.

За його словами, джерела, в тому числі "Повість временних літ", стверджують, що наша держава, яка тоді мала назву Руська, постала у вигляді військово-політичного об'єднання у 852 році від Різдва Христового зі столицею в Києві.

Ігор Пасічник вважає, що заходи із вшанування витоків української державності привернуть увагу гостей, які прибудуть на Євро-2012.

Водночас утвердиться істина, що Україна є ровесницею більшості країн Західної таЦентральної Європи, які виникли теж у час раннього середньовіччя, а тому її сучасні інтеграційні європейські прагнення є закономірними.

Віктор Мазаний, РІВНЕ. 9 вересня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1040880

четвер, 8 вересня 2011 р.

Учені висунули гіпотезу про позаземне походження золота

Усі доступні людству запаси золота та інших дорогоцінних металів прийшли на Землю з космосу - таку гіпотезу висунули учені Брістольського університету (Велика Британія), повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на веб-сайт цього навчального закладу.
Обстеживши скелі у Гренландії, вік яких становить приблизно 4 мільярди років, учені виявили, що мікроелементи, що входять до складу цієї породи, істотно відрізняються від тих, що сформувалися на планеті у пізніші часи. На думку дослідників, це підтверджує теорію про позаземне походження дорогоцінних металів, які використовує людина.

Згідно з цією теорією, коли Землі було лише двісті мільйонів років, у неї врізався величезний метеорит, "розкидавши" важкі метали по поверхні планети. Щодо золота та інших хімічних елементів, які утворилися в результаті геофізичних процесів, у той час вони ще знаходилися у розплавленому стані в центрі земного ядра, говорять учені.


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1040583

середу, 7 вересня 2011 р.

Українська мова є основною майже для половини жителів країни - опитування

Майже для половини жителів України (47%) основною мовою спілкування у сім'ї є українська мова. Про це свідчать результати загальнонаціонального дослідження, проведеного компанією Research&Branding Group.

"Практично половина жителів України основною мовою спілкування вдома обирають українську. Російською мовою спілкуються 37% жителів країни, а в рівній мірі російською та українською - 15% українців", - повідомив у коментарі кореспондентові
УКРІНФОРМу засновник компанії Євген Копатько.

Зокрема, за його словами, у регіональному розрізі перевагу українській мові вдома віддає більшість жителів Західної України (95%) і 2/3 жителів Центральної України (60%), тоді як російській - більше двох третин жителів Півдня та Сходу України (66%).


На роботі чи за місцем навчання переважно українською мовою спілкуються 45% жителів країни, а російською мовою - 35%. Двомовними є 18% опитаних респондентів. У регіональному розрізі знову ж таки, українською мовою спілкується більшість жителів Західної України (93%) і більше половини жителів Центральної України (54%). Тоді як жителі Південно-Східної України на роботі частіше користуються російською мовою (63%).

А от щодо вибору державної мови, думки українців розділилися практично порівну: за українську мову як єдиної державної виступили 48% українців, а за дві державні мови (українська і російська) - 49% українців.

"Зрозуміла річ, що в регіональному розрізі кількість прихильників української мови як єдиної державної переважає на Заході (88%) і в Центрі (65%), а прихильники двомовності представляють переважно Південний Схід України (76%)", - резюмував Є.Копатько.

Загалом, в опитуванні, яке проходило з 12 по 22 серпня, взяло участь 2 тис. 75 респондентів із 24-х областей України та АР Крим.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1040316