вівторок, 30 серпня 2011 р.

Росія не відмовиться від поглинання енергетичних активів України - експерт

Росія не може поступитися в своїх прагненнях поглинути українські енергетичні активи. Про це заявив у ході прес-конференції у Києві незалежний експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут.

"Росія виразно бачить, що Україна не йде у неї на поводу, водночас не може відмовитися від свого природного інтересу повного поглинання активів України, насамперед, енергетичних. Нове українське керівництво розрахунок Росії на поступливість не виправдало", - сказав він.
На думку О. Нарбута, стратегічне партнерство України і Росії розглядається російською стороною як одностороння гра, "гра в одні ворота". Експерт вважає, що українська сторона розглядається не як суб'єкт злиття, а швидше за все, як суб'єкт поглинання.

О. Нарбут вважає, що Україні потрібно шукати способи віддалитися від російських партнерів. "Тим більше, що саме російське керівництво українських колег партнерами не вважає. Принаймні, рівноправними", - підкреслив він.

Українській владі, за словами експерта, для серйозної зміни курсу в енергетичному питанні доведеться зробити дуже багато, насамперед, змінити стратегію поведінки України на газовому ринку.
Ліна Клепач, КИЇВ. 30 серпня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1038236
 
Фото Олексія Іванова

понеділок, 29 серпня 2011 р.

Справа Тимошенко може призвести до нового конфлікту України і РФ - російський депутат

Процес над екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко може мати негативні наслідки і призвести до чергового конфлікту в українсько-російських відносинах. Про це власному кореспондентові УКРІНФОРМу в РФ заявив член Ради Федерацій РФ (верхньої палати парламенту) Василь Дума.
"Контракт має дві сторони: одна газ купувала, а інша - відпускала. Справа Тимошенко лежить у сфері газу, і вже почалися розмови про перегляд цін як на газ, так і на транзит. Природно, укласти договір на тих самих умовах, що і з Тимошенко, українській владі буде неможливо - інакше навіщо тоді її судити. А ми на зменшення цін не підемо. Думаю, що конфлікт неминучий", - вважає він.

За словами сенатора, у цій ситуації дуже важко розібратися, чи має процес над Ю.Тимошенко політичний або
юридичний характер.

В.Дума пояснив, що це пов'язано з самою специфікою управлінської роботи. "Як колишній керівник великих структур можу з впевненістю сказати: як тільки підписуєш перший наказ або платіжку - можна притягувати. Така наша система, можна "накопати" на будь-яку людину", - зазначив він.

Ігор Соловей, МОСКВА. 29 серпня 2011 року.

http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1038091

вівторок, 23 серпня 2011 р.

До Державного прапору України позитивно ставляться 66,8 % опитаних українців - дослідження

До Державного прапору України позитивно ставляться 66,8 % опитаних українців. Такі дані опитування, проведеного у серпні 2011 року, оприлюднив на прес-конференції директор соціологічних програм Центру України Андрій Биченко, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

При цьому А.Биченко зазначив, що пишаються Державним прапором 26,3% респондентів, 2,3% - ставляться негативно, 2,5% - хотіли б його змінити.

Стосовно
української мови, то нею пишаються 31,8% опитаних; тих, хто вважає, що українську повинен знати кожен громадянин України - 56,6%; що ні - 38,2%.

З
а даними іншого дослідження Центру Разумкова, якби референдум щодо проголошення державної незалежності України відбувався сьогодні, підтримали б незалежність 62,8% опитаних. Це є найвищим показником за весь час, протягом якого проводилися подібні опитування.

Водночас, частка тих, хто позитивно відповідає на запитання, чи є Україна дійсно незалежною державою, є меншою, ніж частка тих, хто відповідає негативно (відповідно 37,4% і 49,8%). У серпні ж минулого року ці частки були приблизно рівними (відповідно 43,2% і 44,7%).


http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1036913

пʼятницю, 19 серпня 2011 р.

19 серпня православні відзначили свято Преображення Господня або Яблучний Спас

У п'ятницю, 19 серпня, православні та греко-католики відзначили свято Преображення Господня, у народі також відоме як Яблучний Спас. Святкові богослужіння проходили безпосередньо у храмах, після чого духовенство відповідно до давньої традиції освячувало плоди. Преображення Господнє відзначається з ІV ст. на спомин про велику подію в житті Ісуса Христа, коли він, здійснивши половину свого земного служіння і довівши достатньо свою божественність вченням та чудесами, вирішив незвичайним способом показати учням славу свого Божества. Народні назви цього свята - Другий або Яблучний Спас. Крім яблук, цього дня на церковну паперть приносили й інші плоди врожаю: горох, картоплю, огірки, жито, ячмінь тощо. Цього дня у церквах святять яблука, груші, мед і обжинкові вінки, або колосся жита та пшениці.
Фото Володимира Тарасова