середу, 25 травня 2011 р.

Чорні діри можуть бути рештками стародавнього всесвіту

Згідно з новою гіпотезою, висунутою британськими і канадськими астрономами, найстаріші чорні діри є рештками всесвіту, що існував понад 13 мільярдів років тому до часів Великого вибуху. Гіпотезу висунуто професорами Бернардом Карром і Аланом Коулі.
Вчені з Лондонського університету Queen Mary і канадського університету Dalhousie припустили, що до часів Великого вибуху міг існувати ще один всесвіт, рештками якого є найстаріші чорні діри, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на InterRight. Вчені висловили припущення, що ці діри могли зберегтися і пережити Великий вибух і утворення нового Всесвіту, що робить їх виключно важливими для науки.
Існування так званих первинних чорних дір, які Карр і Коулі вважають рештками стародавнього всесвіту, поки що не доведено. Але навіть якщо первинні чорні діри вдасться виявити, вчені визнають, що поки не знають, яким чином можна довести їх приналежність до попередньої космічної епохи.

вівторок, 24 травня 2011 р.

Вчені обіцяють літаючі автомобілі до 2020 року

Сайт американського наукового журналу Popular Science перерахував винаходи, які в 2020 році зможуть змінити світ, повідомляє Corriere Della Sera.

Самим першим і головним нововведенням, як наголошується, стане станція, побудована роботами для роботів на Місяці. Цей проект буде реалізований
Японією, вважають вчені. "Незважаючи на тривалий період реконструкції після руйнівних землетрусів і цунамі, цей проект вже запрограмований, і немає ніякої іншої країни у світі, яка зможе довести до кінця таку складну роботу", - сказав Майк Лібхольд з Institute For The Future, каліфорнійського наукового закладу, що спеціалізується на змінах, які відбудуться в майбутньому.

Другим по значущості нововведенням стане високошвидкісна залізнична лінія, що з'єднує Лондон і Пекін. Ця лінія пройде через 17 країн і з'єднає Європу та Азію, повідомляє журнал.

Також до 2020 року можуть бути реалізовані такі проекти, як автомобілі з автоматичними пілотами і літаючі авто.
Крім того, до зазначеного періоду польоти в космос стануть реальністю для багатьох заможних людей, а біопаливо, можливо, прийде на зміну вуглеводнів. Людський мозок за допомогою імплантованих мікрочіпів зможе керувати ТБ, смартфонами і комп'ютерами, всі екрани будуть забезпечені технологією Oled і органічними світлодіодами, прогнозують фахівці. А вчені з Лозанни запевняють, що до того часу вже буде створено штучний інтелект, який зможе генерувати ідеї, як людський мозок.

Газета The Wall Street Journal запустила веб-сайт, що є аналогом WikiLeaks

Газета The Wall Street Journal запустила сайт-аналог WikiLeaks під назвою SafeHouse, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-сайт популярного ділового видання. Інформацію на новий ресурс зможуть завантажувати будь-які користувачі, в тому числі анонімні.
Всі дані будуть проходити премодерацію - їх переглядатимуть редактори The Wall Street Journal. Раніше газета відмовилася від пропозиції засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа стати партнером проекту, щоб отримувати і публікувати зібрану ним інформацію.
Як повідомляє британська газета The Guardian, раніше копію WikiLeaks запустив телеканал "Аль-Джазіра" (його проект називається Transparency Unit). Про плани створення власних колекторів документів заявили також представники газет The New York Times і Washington Post.

У Росії хочуть створити доменну зону .діти

Російський Координаційний центр національного домена виступає за створення некомерційного домена першого рівня .діти.
Проект, на їх думку, має бути профінансований з державного бюджету, а його метою є виділення спеціальної "дитячої" зони інтернету, в якій неповнолітні користувачі зможуть отримати доступ до різного контенту без можливості натрапити на небажані матеріали.
Доменна зона .діти офіційно протиставляється зоні .ХХХ, відкритій спеціально для розміщення в ній сайтів з порнографічним контентом, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на cyberstyle.ru.
Директор Координаційного центру А.Колєсніков вважає, що домен .діти повинен містити відносно невелику кількість сайтів і спиратися на добре налагоджену маркетингову компанію.
У США вже є невдалий досвід щодо просування аналогічної доменної зони kids.us, що так і не мала великої популярності як у власників сайтів, так і у самих споживачів.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1010944

Лозунг "Росія для росіян" визнано екстремістським

Лозунги "Православ'я або смерть", а також "Росія для росіян" визнано екстремістськими. Тепер їх включено до офіційного списку, опублікованого на сайті Мін'юсту РФ.
Рішення прийняте за підсумками лютневого засідання Черемушкінського суду Москви. Обидві відозви були розміщені на сайті одного з підрозділів Союзу православних корогвоносців, а також масово друкувалися на футболках.
На думку експертів, лозунги розпалюють міжнаціональну ворожнечу в країні, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.

пʼятницю, 13 травня 2011 р.

У Кремлі "врахують" ставлення інших країн до пам'яті про Другу світову війну

Росія враховуватиме ставлення влади інших країн до пам'яті про Другу світову війну при визначенні зовнішньополітичних пріоритетів. З такою заявою виступив у п'ятницю президент РФ Дмитро Медведєв під час зустрічі в Костромі з молодими російськими парламентарями.
"Що стосується Естонії, Грузії, України - мені це так само сумно, як і вам. Дивитися на це неприємно і боляче", - сказав Д.Медведєв. "Ми враховуватимемо це, визначаючи зовнішньополітичні пріоритети", - наголосив він.
Нагадаємо, раніше Держдума РФ прийняла критичну заяву в зв'язку з подіями 9 травня у Львові. У зв'язку з цим МЗС України зазначило: "На жаль, реакція російської сторони на львівські події показує, що інструменти з арсеналу антиукраїнських кампаній минулого не було викинуто на звалище історії. Переконані, що Україна і Росія продемонструють всьому світу зразок толерантності та взаємоповаги в таких чутливих питаннях, як історична пам'ять і державна ідентичність".
Ігор Соловей, МОСКВА. 13 травня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1013007

Паління призводить до безплідного потомства - учені

Усім відомо, що паління шкодить здоров'ю. Дослідники виявили ще один чинник ризику. Виявляється, паління під час вагітності призводить до безплідного потомства.
Учені провели ряд досліджень, під час яких з'ясувалося, що дитина, мати якої палила під час вагітності, схильна до постійних простуд, бронхіальної астми, пневмонії і підвищеного холестерину. А подорослішала дитина може зіштовхнутися з проблемами зачаття, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Medicinform.
Канцерогени та різні токсичні речовини, які містяться у тютюні, сприяють скороченню кількості сперматозоїдів у хлопчиків, а також яйцеклітин у дівчаток ще під час внутрішньоутробного розвитку. Окрім цього відбувається гальмування розвитку взагалі усіх клітин організму, пояснили дослідники.
На думку експертів, з кожним затягуванням цигарки майбутня мама "забезпечує" свою дитину проблемами, починаючи від передчасного народження, малої ваги і не повністю сформованого головного мозку, закінчуючи безпліддям у народженої дитини у майбутньому.
Укрінформ
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1009083

До кінця століття від куріння помре мільярд осіб - ВООЗ

ВООЗ прогнозує, що якщо вживання тютюну серед жителів планети не знизиться, до кінця століття від куріння та дії тютюну помре 1 млрд осіб.
Зараз ця звичка, за даними ВООЗ, убиває 6 млн осіб щорічно. Особливо висока смертність у країнах, де послуги охорони здоров'я доступні не всім, а тютюновий бізнес процвітає, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Likar.info.
Серед заходів по боротьбі з тютюном ВООЗ називає підняття цін на тютюнові вироби, включаючи оподаткування, розміщення візуальних застережень на пачках сигарет, відкриття гарячих ліній на допомогу тим, хто вирішив кинути курити.
Укрінформ
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012886

Wikileaks судитиме співробітників за витік даних

Засновник Wikileaks Джуліан Ассанж підписав з співробітниками свого проекту нову угоду про нерозголошування, у якій, серед іншого, йдеться про те, що витоки переданого матеріалу є "винятковою власністю Wikileaks".
У документі для співробітників Wikileaks зазначається, що наявна у розпорядженні проекту інформація є за своєю природою "власністю проекту", передача якої в інші джерела класифікується як зловживання або несанкціоноване розкриття. У документі зазначається, що подібні витоки можуть заподіяти значної шкоди, і на працівника проекту може бути за це подано судовий позов, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на CyberSecurity.
У документі, розміщеному на сайті газети New Statesman, підкреслюється, що угода про конфіденційність обов'язкова для виконання всіма працівниками проекту, а ось порушникам може загрожувати штраф до 20 млн доларів. Таку суму було отримано "шляхом оцінки типових економічних збитків" від розміщенні у мережі невиданих баз Wikileaks.
Цікаво зазначити, що угода попереджає: будь-яке порушення може призвести до того, що сама Wikileaks втратить "можливість продажу інформації в інформаційні компанії та видавцям" з метою подальшого отримання прибутків.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012882

Китай створив новий орган для контролю за Інтернетом

Указом Держради КНР у країні сформовано нове відомство - State Internet Information Office, у функції якого входить спостереження за розвитком Інтернету. Головним завданням такого органу, підкреслює влада, є покращення регулювання мережі з метою забезпечення її здорового розвитку.
Новий департамент має координувати діяльність різних структур заради "поліпшення законної, адміністративної і технічної систем і допомоги регулюванню Інтернету", роз'яснює газета China Daily, посилаючись на анонімного чиновника. У його віданні знаходитиметься ліцензування бізнес-проектів в Інтернеті, моніторинг контенту мережних публікацій, регулювання індустрії он-лайн ігор, відео- і аудіопродукції. Крім того, департамент отримує владні повноваження, зокрема, право карати сайти, що порушили китайське законодавство, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Останніми роками Інтернет дуже широко розвивається в Китаї, кількість користувачів тут наближається до 500 млн. Разом з цим процесом виникли і проблеми, зокрема, те, що громадяни отримали доступ до "непристойного контенту", в першу чергу порнографічного змісту, азартних ігор, різного роду "пірамід". Зі всіма цими проявами влада країни нещадно бореться. Західні спостерігачі додають до цього і блокування небажаних для китайської влади політичних сайтів. Уряд зазвичай не реагує на ці зауваження, проте увійти на багато інтернет-порталів із зареєстрованих у місцевих провайдерів комп'ютерів дійсно неможливо. А самих критиків Пекін звинувачує в упередженості і необ'єктивності.
Уряд Китаю постійно підкреслює, що всі акти, які регулюють діяльність усесвітньої павутини, знаходяться в повній відповідності до міжнародної законодавчої практики і внутрішнього законодавства. Багато іноземних компаній, в списку яких Yahoo, Microsoft і Google, незважаючи на незадоволення, змушені співпрацювати з китайською владою, застосовуючи пошукові фільтри, що блокують небажані інтернет-запити, прагнучи не втратити місце на цьому величезному ринку.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1010765

Facebook є найжахливішою машиною для шпигунства - Ассанж

Соціальна мережа Facebook надає величезні масиви інформації уряду США для шпигунства за власними громадянами. Про це автор сайта Wikileaks Джуліан Ассанж заявив у інтерв'ю російському англомовному телеканалу Russia Today.
На його думку, Facebook є "найжахливішою машиною для шпигунства з раніше створених", повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на CyberSecurity.
За словами Ассанжа, Facebook та усі інші великі американські сайти мають необхідні вбудовані методи для співробітників американської розвідки, щоб останні отримували відомості, що цікавлять їх, про користувачів.
"Це не питання судового рішення, за яким спецслужби отримали доступ до масивів даних для використання у своїх інтересах. Доступ був спочатку, просто зараз уряд США як ніколи зацікавлений у цих даних, щоб у зручний для себе момент часу розпочати чинити тиск на неугодних йому осіб", - говорить він у інтерв'ю Russia Today.
Зазначимо, що ідея використання Facebook як інструмента шпигунства не є новою. Раніше в американському Міністерстві юстиції визнали, що розпочали готувати персонал з використання соціальних мереж для збирання доказів проти будь-кого. Крім того, місцева влада ряду країн вже давно й активно збирає відомості у соціальних мережах, щоб використовувати їх проти підозрюваних у тих або інших правопорушеннях.
Офіційний представник Facebook Ендрю Нойс говорить, що на адресу мережі вже давно лунають звинувачення зі сфери конфіденційності інформації й нові заяви Ассанжа навряд чи завдадуть Facebook істотної шкоди. "Ми не реагуємо на тиск з боку, але дані компанія надає тільки за рішенням суду. Більше того, Facebook кожного разу бореться проти видачі інформації, коли вважає, що доказова база суду є недостатньою", - сказав Нойс.
Нагадаємо, що зараз Ассанж перебуває у Великій Британії, чекаючи рішення суду з екстрадиції до Швеції, де влада звинувачує його у двох згвалтуваннях минулого року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1010615

Пошукова система Google почала шукати у Facebook і Twitter

Корпорація Google додала до свого пошуку в реальному часі індексацію відразу кілька нових сервісів. Таким чином, пошукова система стала шукати в режимі реального часу в соціальній мережі Facebook, Gowall, Quore.
Користувачі зможуть отримувати миттєві результати пошуку з тих сервісів, які досить часто оновлюються.
Запуск цього сервісу відбувся ще наприкінці 2009 року, але тоді пошук працював у режимі тестування. На сьогодні він доступний за посиланням "У реальному часі", розташованим у лівій частині пошукової системи.
Відомо також, що Facebook Google індексує не повністю, в реальному режимі часу можна знаходити лише оновлення на сторінках, а не у профілях учасників соцмережі.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1011961

Visa запустить систему оплати інтернет-покупок через "цифровий гаманець"

Оператор кредитних і дебетових карток Visa створює систему, так званих, "цифрових гаманців", за допомогою яких власники карток Visa зможуть безпечно сплачувати за покупки в Інтернеті і соціальних мережах, не розкриваючи реального номера своєї банківської картки.
Поки що ця система обмежена і доступна тільки в США.
За допомогою "цифрових гаманців" користувачі кредитних і дебетових карток можуть розплачуватися за різні онлайн-послуги, зокрема, за віртуальні аксесуари в іграх і передплати на різні комерційні сервіси, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на cybersecurity.ru. У майбутньому Visa планує реалізувати "цифровий гаманець" як окрему послугу, прив'язати до якої можна буде і картки інших систем, зокрема, MasterCard і American Express.
Visa також працюватиме з онлайн-продавцями, аби ті, користуючись запропонованими платіжними інструментами, розміщували на своїх сайтах систему оплати через "цифрові гаманці".
Джим Маккартні, керівник глобальних продуктів Visa, говорить, що новий сервіс може стати популярним серед користувачів смартфонів, які активно працюють в Інтернеті зі своїх мобільних терміналів.
У майбутньому Visa має намір розгорнути пілотні зони з підтримкою "цифрових гаманців" в офлайнових магазинах у США. Очікується, що на території США і Канади нову систему повністю буде введено в дію до осені 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012713

Facebook заперечує дані Symantec щодо вразливості у соцмережі

Мережа Facebook сьогодні спростувала обвинувачення, що раніше прозвучали з боку компанії Symantec про те, що програмне забезпечення мережі нібито допускає передавання призначених для користувача даних рекламодавцям і третім сторонам.
У Symantec говорять, що ця вразливість існувала у Facebook кілька років.
Напередодні два фахівці з ІТ-безпеки Symantec заявили, що рекламодавці, оператори аналітичних рекламних платформ та інші "треті сторони" могли отримати інформацію користувачів Facebook через програмну особливість, яка дає змогу перехоплювати ключі додатків, що відповідають за аутентифікацію користувачів.
У рекомендації Symantec йдеться про необхідність зміни раніше використаних паролів у Facebook, щоб знизити вірогідність витоку їх персональних даних неавторизованим одержувачам.
Нагадаємо, що раніше Facebook вже неодноразово критикували за дуже щедрий доступ до призначених для користувача приватних даних з боку партнерів мережі та рекламних агентств. За останній рік соціальна мережа мінімум двічі ставала предметом офіційних розслідувань з цього приводу.
Проте у Facebook кажуть, що у звіті Symantec містяться деякі неточності. "Ми цінуємо увагу Symantec до цього питання і почали працювати над цим негайно, але ми хочемо підкреслити, що на практиці ніякі особистих дані третім сторонам не передавалися. Практично всі ключі мають термін життя годину або дві, після цього від них немає ніякої користі. У звіті також не звертається увага на той факт, що сама Facebook стежить за тим, щоб партнери не порушували умов угод, оскільки в такому разі договори з ними будуть анульовані", - заявили у прес-службі соцмережі.
У Facebook також говорять, що з приводу цієї проблеми не отримували скарг з боку користувачів про зловживання їх даними, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на CyberSecurity.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012831

Google Chrome вже зламали?

Браузер Google було зламано. Принаймні, так стверджує компанія, що спеціалізується на безпеці.
Фахівці з VUPEN Security стверджують, що їм вдалося зламати Google Chrome і добратися до так званого sandbox - механізму, що відповідає за безпеку додатку. За словами компанії, діра в системі безпеки браузера відноситься до типу уразливості "нульового дня" Windows-платформи, що може дозволити веб-сайтам завантажувати шкідливе ПЗ із видаленого джерела і розміщувати його на зараженому комп'ютері, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на chip.ua.
Цікаво, що Google не зможе перевірити, чи дійсно VUPEN Security виявила уразливість у Chrome, оскільки фірма не надає компанії з Маунтін-В'ю якоїсь докладної інформації. VUPEN стверджує, що вона поділиться своїми висновками тільки на рівні уряду.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012351

Microsoft обіцяє нічого не міняти в Skype

У корпорації Microsoft повідомляють, що після завершення поглинання Skype мають намір зберегти наявну зараз у компанії команду менеджерів, а також усі представництва компанії в Європі і США.
Більше того, корпорація планує продовжити розвиток раніше анонсованої програми зі значного розширення штату співробітників Skype у Кремнієвій долині.
Представники фонду Silver Lake Partners, які продають Skype, розповідають, що компанією як і раніше управлятимуть з кількох офісів, зокрема з Каліфорнії і Люксембурга. У Microsoft зазначають, що їх як покупця влаштовує фактичний тренд розвитку Skype.
Після закриття угоди, у структурі Microsoft буде створено підрозділ Microsoft Skype Division, який очолить нинішній генеральний директор Skype Тоні Бейтс. Сам Бейтс розповідає, що компанія збереже основне представництво в Люксембурзі через податкові пільги, а також збереже команди розробників у Стокгольмі. Крім того, Skype обіцяє зберегти представництва в Лондоні, в Менло-Парк (Каліфорнія, США).
Згідно з новою структурою, підрозділ Microsoft Skype Division, який очолює Бейтс, напряму підкорятиметься генеральному директорові Microsoft Стіву Балмеру.
За словами Балмера, після придбання Skype корпорація Microsoft забезпечить підтримку клієнтського програмного забезпечення Skype не лише для власних платформ.
Microsoft також має намір інтегрувати сервіс Skype у свої продукти - Lync (універсальний програмний продукт для електронної пошти, моментальних повідомлень, аудіо- відеозв'язку), Outlook, Xbox Live, а також Microsoft TV і операційну систему для мобільних пристроїв Windows Phone 7, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на cybersecurity.ru
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012343

Кількість блогів на WordPress.com наближається до 20 млн

Популярна блог-платформа WordPress.com, що належить компанії Automattic, оголосила про те, що найближчим часом досягне важливого показника у 20 млн блогів, розміщених на цьому сервісі.
За словами представників WordPress.com, за минулий рік кількість блогів на цій платформі виросла майже вдвічі - з 10 млн до майже 20 млн, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на cnews.ru.
Платформу WordPress.com було запущено в 2005 р. На початку березня поточного року сервіс піддався масштабній DDoS-атаці, через яку його робота сильно сповільнилася на кілька днів.
Перша атака на платформу відбулася 4 березня. Вона стала найбільшою в історії сервісу. За цією атакою була ще одна 5 березня.

На планеті настала нова кліматична епоха - експерти

На нашій планеті настала нова кліматична епоха. Це визнають як вітчизняні, так і зарубіжні метеорологи. Нині ніхто з них не може спрогнозувати, що буде з кліматом на Землі вже в недалекому майбутньому. Тому дедалі частіше погляди провідних учених-кліматологів звертаються до історичних передбачень, повідомляють провідні світові метеоагентства, передає УКРІНФОРМ.
Що стосується 2011 і 2012 років, то вони стануть переломними у так званому квантовому еволюційному стрибку, який почнеться в листопаді нинішнього року, завершиться в першій половині 2013 року. Земля активно змінює свої вібраційні частоти, через що у людей дедалі більше проявляються роздратування, загострюються хронічні хвороби. Особливий вплив природні зміни справляють на психіку людини, що призводить до великої кількості протестів і агресій. Сейсмологи попереджають, що очікується нова низка землетрусів. Не стануть винятками цунамі, навіть у Середземному морі, прогнозують учені.
Природа наприкінці квітня - на початку травня нинішнього року дала чітко зрозуміти, що вона далеко не така, як раніше. У Польщі та Румунії випав сніг від 20 см до 1,3 м, у США пройшли руйнівні шторми, 362 торнадо, в Італії та Іспанії стоїть аномальна спека, в Сибіру вже запанувало спекотне літо. У Москві різкі зміни температури від мінуса до плюса і навпаки. На острові Діксон середньодобова температура перевищила норму на 16°. У Таїланді сезон мусонів почався не у квітні, як зазвичай, а в червні. У Великобританії незвично суха і тепла для цієї пори року погода стала причиною лісових пожеж. Минула зима в Арктиці була на 5° теплішою за норму. На думку гідрометеорологів, причиною зміни клімату в північній півкулі стало зміщення теплої течії Гольфстрим на 8 миль.
І таких прикладів можна навести багато, зявляють експерти. Зокрема, це підтверджують спеціалісти Національного управління США з аеронавтики та досліджень космічного простору (NASA), які стверджують, що природні аномалії безпосередньо пов'язані з глобальним підвищенням температури повітря. "За останніх дванадцять місяців середньодобова температура повітря атмосфери Землі була найвищою за всі попередні 130 років. А за період січень-квітень 2010 року температура впритул наблизилась до абсолютних рекордних показників. Математичні моделі показують, що температура зростатиме й надалі", - заявив зокрема директор Інституту космічних досліджень імені Годдарда НАСА професор Джеймс Хансен.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1012503

вівторок, 10 травня 2011 р.

NASA довели теорію Ейнштейна: Земля викривляє простір і час

Наша планета, обертаючись, викривляє простір і час. Ця гіпотеза, висунута великим фізиком Альбертом Ейнштейном ще в 1916 році, тепер доведена вченими, які досліджували результат експерименту, поставленого в 2004 році силами Американського національного аерокосмічного агентства NASA, передає "Ділова Україна".

Щоб перевірити її, в 2004 році фахівці NASA запустили супутник Gravity Probe-B. Усередині космічного апарату знаходилися чотири кварцових кулі, покриті ніобієм. Це найдеальніші сфери з усіх, колись зроблених. Їх температура підтримувалася близької до абсолютного нуля (-273 градуси за Цельсієм).

Ці кулі були ізольовані від зовнішніх втручань і поміщені в "найспокійніше" середовище з нині існуючих, а саме в ємність із надрідким гелієм. Під час потрапляння на орбіту сфери задали обертальний імпульс.

Якщо теорія Ейнштейна про спотворення Землею простору і часу справедлива, то маса і обертання Землі в 640 кілометрах від чотирьох кварцових куль повинна була змістити їх на незначну, але тим не менш вимірювану відстань.

Отримані за допомогою супутника дані виявили зсув цих куль. Одним з ускладнень для вчених виявилася необхідність довести, що виявлене зміщення куль виходить за межі похибки вимірювань, а також не є фальшивкою і, отже, справді підтверджує теорію Ейнштейна.

Відхилення у просторі і часі, які повинні провокуватися Землею, укладаються в розроблену Ейнштейном знамениту Загальну теорію відносності, згідно з якою на простір і час впливають всі великі і масивні об'єкти, а саме планети і зірки.

Якби Ейнштейн помилявся, тоді кварцові кулі оберталися б, не потрапляючи під вплив ніяких зовнішніх сил, а саме тиску, температури, магнітного поля, гравітації і електричних зарядів.

Але великий фізик стверджував, що викривлення простору і часу навколо
Землі надасть деякий вплив на становище прилеглих об'єктів, яке, хоч і з великими труднощами, але все-таки вимірюється.

Дійсно, за рік відхилення осі сфер склало всього одну тисячну кутової секунди. "Одна тисячна кутової секунди - це товщина людської волосини, видима на відстані 16 км. Тобто це дуже маленький кут, і ось такої точності повинен був досягти апарат Gravity Probe B", - пояснив керівник групи вчених, професор Стенфордського університету Френсіс Еверітт.

Пропозицію перевірити теорію Ейнштейна експериментальним шляхом було висунуто ще в 1959 році, але довелося чекати майже півстоліття, перш ніж ця перевірка стала технічно можливою.

Наукові відкриття та конструкторські знахідки, які з'явилися завдяки підготовці до запуску Gravity Probe B, дозволили, зокрема, вдосконалити супутникову систему навігації GPS.