неділю, 24 квітня 2011 р.

Пасха - це празників празник і торжество торжеств

Цьогоріч свято Пасхи - Воскресіння Господнього - у східній та латинській традиціях збіглося у часі і святкується в один день - 24 квітня . Це свято найдавніше і найрадісніше з усіх великих свят церковного року.

В Україні
святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства, повідомляє УКРІНФОРМ.

За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом - ангел небесний відвалив камінь від дверей
Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу, щоб обмастити тіло Ісуса пахощами, але побачили відвалений камінь і порожню труну. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

Святі Отці Церкви особливо підкреслюють значення і велич цього свята. "Пасха в нас - це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, не тільки людські, але й Христові, що в його честь відбуваються, наскільки сонце перевищує звізди", - йдеться у пасхальному слові святого Григорія Богослова.

Слово "пасха" походить від назви старозаповітного свята песах (перехід), яке відзначали юдеї в пам'ять про звільнення від єгипетського полону. Пасхальне ягня в юдеїв стало прообразом Христа, тому Христос іменується ще Агнцем Божим, Агнцем Пасхальним, Пасхою.

Для апостолів і перших християн, як пише у книзі "Пізнай свій обряд" о. Юліан Катрій, Пасха стала символом іншого переходу - подвійного переходу Ісуса Христа: від життя до смерті і від смерті до життя.

Перший обряд святкування Пасхи було визначено постановою Собору у Нікеї (325 р.). Тоді було сказано, що усі християни мають святкувати Пасху у неділю, після першої повені місяця, після весняного рівнодення. Цією ж постановою дата Великодня повідомлялася щороку наперед.

Наприкінці IV сторіччя було введено Пасхалію, яка охоплювала більшу кількість років. В 436 році Пасхалія була видана вже на 95 років наперед.

Від 1582 року Церкви Західної та Східної традиції святкують Великдень за різними календарями. Православна та Греко-Католицька Церкви дотримуються юліанського календаря. Відповідно до нього складаються і пасхалії. Трапляються роки, коли усі християни святкують Великдень разом.

В ніч Воскресіння Христа проводиться святкове богослужіння (Великодня Служба Божа), святяться паски, яйця та інші страви.

Під час святкування Пасхи дзвонять у дзвони на знак перемоги Ісуса Христа над смертю та пеклом.

На Великдень також благословляють їжу, яку приносять зі собою вірні. Неодмінним атрибутом великоднього кошика є паска.

У час Світлого тижня вірні відвідують могили своїх рідних та близьких. "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, життя дарував", - голосить тропар Пасхи, закликаючи усіх радіти та славити Христа.


http://www.ukrinform.ua/ukr/static/subjects/news

суботу, 23 квітня 2011 р.

П'ять правил виходу з посту від МОЗ

В останні дні Великого посту, після якого християни почнуть святкування Пасхи, дієтологи попереджають про небезпеку, що може виникнути під час різкої зміни харчового раціону. Тому помірне, поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім без виключення, особливо це стосується людей із захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем.
Як повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі МОЗ, надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров'я, обумовити загострення хронічних захворювань та викликати ускладнення. Тому для попередження наслідків виходу із посту дієтологи радять притримуватися кількох правил.
Перш за все, кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не повинна бути надмірною: краще припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід також намагатися з'їсти більше за допомогою лікарських засобів, які здатні лише частково покращити перетравлення їжі.
Не слід вживати понад 150-200 грамів м'яса (зокрема жирного - свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (в т.ч. майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.
Безпечним та корисним вибором, на думку дієтологів, буде риба та фрукти, овочі, злакові продукти, оскільки рослинна їжа, окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, що забезпечують повноцінну роботу органів травлення та попереджують розвиток багатьох небезпечних захворювань.
Алкоголь взагалі не повинен вживатись без їжі. Його кількість після посту слід зменшити у два-три рази відносно до звичайної, адже отруєння алкоголем посідає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, що також пов'язане з алкогольним сп'янінням.
Дієтологи застерігають: дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим із хронічними хворобами внутрішніх органів протягом перших днів взагалі слід утриматися від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю. Додавання риби та м'ясних продуктів до пісних страв має відбуватися поступово.
Наведені п'ять правил не можна вважати вичерпними та універсальними для всіх, зазначається у інформації МОЗ. Кожна людина знає свій організм, як ніхто інший. Але якщо ви страждаєте хронічними хворобами, варто обговорити з вашим лікарем особливості харчування після закінчення дотримання пісної дієти, наголошують медики.
Дієтологи радять будувати свій харчовий раціон на розумних обмеженнях, необхідних для підтримання якісного та тривалого життя.
Укрінформ
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1007969

Найшанованішим релігійним святом для українців є Великдень - опитування

Найшанованішим релігійним святом для більшості українців є Великдень. Це підтвердили 73% учасників опитування, результати якого оприлюднила компанія Research & Branding Group, що з 4 по 14 квітня досліджувала ставлення українців до релігійних свят і святкування Великодня.
Водночас, повідомляє УКРІНФОРМ, постійно дотримуються Великого посту лише 8% жителів України. Дві третини українців, а саме 60%, хоча б раз пістували, а третина опитаних не робила цього ніколи. Основними обмеженнями, які, на думку українців, вимагає Великий піст, є відмова від тваринної - 71%, жирної їжі - 57%, а також від вживання алкоголю - 50%.
Крім того, щодесятий українець вважає Великдень просто вихідним днем. Для більшості ж, тобто 59% населення, це свято - передусім велике таїнство. Близько третини жителів країни вважають, що воно - привід зустрітися з родичами і друзями.
Збирання інформації проводилося методом особистого інтерв'ю у 24-х областях України і АР Крим. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності становив 2077 осіб. Очікувана середня помилка вибірки - 2,2%.
Валерій Барський, КИЇВ.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1007646

Страсна П'ятниця - найжурливіший день року у християн

У християн найчорніший і найжурливіший день у році - Страсна П'ятниця. Згідно зі Святим Євангелієм, саме цього дня після довгих катувань і знущань було розіп'ято на хресті Господа Ісуса Христа, який своєю мученицькою смертю відкрив двері до вічного життя всім вірним, подолавши смертю смерть.
У Страсну п'ятницю римські воїни-легіонери вивели Ісуса Христа за межі Єрусалима і на Голгофі, що означає Лобне місце, разом із двома розбійниками розіп'яли Його. Розіп'яли за те, що Він проповідував найвищі цінності людського життя. Коли ж розпинали Його, Ісус Христос молився за своїх мучителів, кажучи: "Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять". Один з розбійників насміхався над Ним, інший, навпаки, заступився за Ісуса Христа. "Істинно кажу тобі: сьогодні ввечері будеш зі Мною в раю", - відповів до розбійника Ісус Христос, переконавшись у його щирій вірі.
У Страсну п'ятницю в храмах правиться утреня Великої суботи з чином поховання плащаниці, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Плащаниця або епітафон - це велике чотирикутне шовкове або оксамитове полотнище з живописним або гаптованим зображенням Ісуса Христа після зняття його з хреста. Воно символізує хресний подвиг Сина Божого в ім'я спасіння людей. Існує звичай у Страсну п'ятницю обносити плащаницю тричі навколо церкви. Наприкінці вечірні свята плащаниця виноситься з вівтаря на середину храму й залишається там для загального поклоніння до початку пасхального богослужіння. Плащаницю вносять у вівтар і кладуть на престол. Усі віруючі можуть помолитися і поклонитися біля Тіла Господнього.
У Страсну п'ятницю піст найсуворіший. Цього дня не можна нічого їсти, окрім води і хліба. Не можна також робити ніякої домашньої роботи, а тим більше - веселитися чи розважатися.
Укрінформ
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1007900

середу, 13 квітня 2011 р.

У Хмельницькому осквернили слов'янське капище

В обласному центрі Хмельниччини невідомі осквернили офіційне слов'янське капище. Зловмисники зрубали сокирою дерев'яного ідола і кинули його у Південний Буг.
Міліція вирішує, чи класифікувати злочин як хуліганство, чи як наругу над культовою спорудою, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За чотири роки, які існує капище, таке сталося вперше. "Кумир Стрибог був родзинкою нашого міста, про нього знають у багатьох країнах світу. Його унікальність ще й у тому, що він стояв на першому офіційно визнаному владою слов'янському (рідновірському) місці паломництва", - розповів волхв Слов'янської Віри Богумир Миколаїв.
Міське капище внесено у генплан Хмельницького ще 2006 року.
Два тижні тому такий же напад спіткав капище у с.Маліївці Дунаєвецького району, де зрізали пилкою кумира Перуна.
Рідновіри не вважають це простим збігом, тому подали заяви до Служби безпеки України, прокуратури і міліції з вимогою порушити кримінальну справу за розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті.
Володимир Захар'єв, ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. 13 квітня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1005166

До 2030 року населення України зменшиться на п'ять мільйонів

До 2030 року населення України зменшиться на п'ять мільйонів. Це прогнозують експерти Берлінського інституту демографії у своєму дослідженні про розвиток демографічної ситуації у країнах пострадянського простору.
За підрахунками фахівців, у 2030 році населення України становитиме 40 млн 190 тис. чоловік. За даними інституту, станом на 2010 рік в Україні мешкало 45 млн 430 тис. чоловік. Щороку, наголошується у доповіді, країна втрачає в середньому 300 тис. жителів, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в ФРН.
На сході України кількість населення зменшується швидше, ніж на заході. Причинами німецькі експерти вважають відтік жителів зі східних регіонів країни у бік центру та заходу, а також кращі, ніж на сході, показники народжуваності на заході.
Як ніколи актуальним для України у найближчі роки стане питання старіння нації. Як зазначають автори дослідження, поки що ця проблема не була настільки великою, як у країнах "старої" Європи, оскільки значна частина найстарішого на сьогодні покоління загинула під час Другої світової війни. Однак з кожним роком кількість людей похилого віку в Україні збільшуватиметься, прогнозують експерти.
Німецькі фахівці радять Україні вжити заходів, які зупинять або принаймні зменшать відтік робочої сили за кордон, та сконцентруватися на збільшенні привабливості країни для мігрантів. Для цього керівництво України має провести важливі реформи, які наблизять країну до стандартів Євросоюзу, наголошується у дослідженні.
Ганна Снігур-Грабовська, БЕРЛІН. 12 квітня 2011 року.
УКРІНФОРМ, Укрінформ-фото
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1004722

"Інформаційне перевантаження" спровокувало нове захворювання

"Інформаційне перевантаження" людського організму в сучасному світі призвело до виникнення нового захворювання, про відкриття якого заявили шотландські вчені.
Вони назвали це "синдромом метушливого життя", який виявляється у вигляді провалів у пам'яті. Дедалі частіше проблема забудькуватості непокоїть аж ніяк не людей похилого віку, до чого медицина вже звикла, а досить молодих людей.
Дослідження констатували властивість мозку через недосипання страждати на забудькуватість. Мозок, який не відпочив, менше помічає і менше запам'ятовує. Дослідники зафіксували в середньому 30 випадків на тиждень втрати пам'яті у молодих здорових людей, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на likar.info.

Названо найбільш "корупційні" спеціальності в українських вишах - дослідження

Найчастіше з корупцією у вищих навчальних закладах України стикаються студенти, які навчаються на юридичних факультетах, найменш корумпованими є спеціальності суспільно-гуманітарного профілю. Такими є результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерева та фірмою "Ukrainian sociologi service" з 23 березня по 3 квітня цього року. У вівторок їх оголосили на прес-конференції в УКРІНФОРМі "Корупція у вищих навчальних закладах: чому, за що і скільки" директор Фонду "Демініціативи" Ірина Бекешкіна тв директор освітньої програми Фонду "Відродження" Сергій Касьянов.
За словами Ірини Бекешкіної, загалом було опитано 1008 студентів із 60 ВНЗ країни за вибіркою, репрезентативною для студентського загалу, географічним розташуванням вишу та за формою власності. Похибка вибірки не перевищує 3,2%, що в межах норми.
І.Бекешкіна зазначила, що корупція як суспільне явище виникає тоді, коли, відповідно до ринкових принципів економіки, попит випереджає пропозицію. Не стала винятком у дилемі "попит-пропозиція" й українська вища освіта, де претендентів на студентські місця значно більше, ніж самих місць. Згідно з опитуванням, зазначила соціолог, корупційні практики зустрічаються як у державних (33%), так і приватних вищих навчальних закладах (35,5%) країни. Директор "Демініціатив" підкреслила, що корупція поширена як на стаціонарі (33%), так і заочному відділенні (34%).
Щодо оцінки корупції, то серед студентів поширені різні точки зору, зауважує Ірина Бекешкіна. Переважає думка, що це "один із можливих шляхів розв'язання наявних проблем"(35% опитаних), "корупція - це злочин" (31%), "це норма сучасного життя" (21%). "Серед усіх студентів 32% відповіли, що їм доводилося дарувати подарунки викладачам, 27% надавали їм різноманітні послуги, 24% платили гроші за оцінки, а 21% купували книги викладачів, курсові та дипломні роботи. Не були задіяні у корупційних практиках лише 34% опитаних", - наголосила директор Фонду "Демініціативи".
Корупційні дії переважно мають місце в ході складання заліків та іспитів - так вважають 75% опитаних. Середній розмір хабара за складання екзаменів становить 376 гривень, але буває значно нижчим і вищим - від 50 до 4 тис. грн, зазначає соціолог. Про можливість "купити" оцінку студенти дізнаються від студентів старших курсів (52%), від своїх однокурсників (36%), викладача (29%), старости (28%), методистів і лаборантів (14%).
Головним чинником виникнення корупції у вишах студенти вважають лінощі самих студентів, своє небажання вчитися (46%), знецінення вищої освіти (37%), брак часу на навчання у студентів, які працюють. Переважна більшість респондентів (62%) дотримуються правила, що "легше заплатити, аніж щось вивчити", зауважує І.Бекешкіна, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

понеділок, 11 квітня 2011 р.

В.Янукович оприлюднив декларацію про доходи

Президент України Віктор Янукович оприлюднив декларацію про доходи.
У документі, розміщеному на офіційному сайті Глави держави, зазначається, що сукупний доход В.Януковича у 2010 році становив 920 268 гривень. Ця сума складається з дивідендів, процентів, роялті - 544 588 гривень, зарплати - 375 680 гривень, повідомляє УКРІНФОРМ.
На утримання майна протягом року В.Янукович витратив 112 030 гривень.
Глава держави володіє земельною ділянкою 1,7688 гектара, житловим будинком на 619,6 кв.м, квартирою площею 239,4 кв.м та двома гаражами на 20 і 19,9 кв.м. При цьому автомобілів у власності Віктора Януковича немає.
Президент володіє акціями на суму 2 772 гривні та вкладом у банку на суму 1 063 892 гривні.
Дружина Президента Людмила Янукович заробила торік 18 443 гривні.
У її власності є земельна ділянка площею 0,7 га та будинок на 303,8 квадратних метра. Крім того, Л.Янукович має 184 160 гривень заощаджень.

Глава Адміністрації Президента торік заробив майже 150 млн грн

Глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін заробив протягом 2010 року 147 484 618,77 гривень. Про це йдеться у його декларації про доходи, розміщеній на офіційному сайті Президента, передає УКРІНФОРМ.
З цих коштів 147 293 204,58 грн становлять дивіденди, проценти та роялті, 191 414, 19 грн - зарплата.
Згідно з документом, члени родини Льовочкіна доходів за 2010 рік не мали.
Крім того, С.Льовочкін має зобов'язання фінансового характеру. Зокрема, за договорами добровільного страхування - 53 415 гривень та на утримання майна - 33 600 гривень.
Керівник АПУ має земельну ділянку площею 1300 квадратних метрів та квартиру 205,5 квадратних метра.
Крім того, він володіє автомобілем Mercedes Benz S-600 з об'ємом двигуна 5 513 кубічних сантиметрів.
Глава Адміністрації придбав цінних паперів на 50 525 гривень (в тому числі за кордоном - 50 500 гривень). Сума грошових коштів на рахунках Сергія Льовочкіна у банках та інших фінансово-кредитних установах становить 40 мільйонів 430 тисяч 933 гривні 3 копійки.
Оприлюднили свої декларації про доходи також два заступники глави Адміністрації Президента. Загальна сукупність доходу Станіслава Скубашевського становить 393 419, 33 грн, а Олег Рафальський заробив 263 921,72 грн.
Як зазначається в декларації про доходи радника Президента України - представника Глави держави у Конституційному Суді Олени Лукаш, вона заробила протягом 2010 року 184 753, 57 грн.
При цьому загальна сукупність доходу радника Президента - керівника Головного управління з гуманітарних і суспільно-політичних питань АП Ганни Герман становить 164 198, 42 грн, радника Президента - керівника Головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрія Гончарука - 226 916, 52 грн, радника Президента - керівника Головного управління з питань судоустрою АПУ Андрія Портнова - 256 554 грн, радника Президента - керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АП Марини Ставнійчук - 113 401, 82 грн.

УКРІНФОРМ
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=1004342

пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

ФФУ займеться розпродажем квитків на Євро-2012

Вболівальники, які не встигли замовити квитки на матчі Євро-2012, отримають додатковий шанс отримати тікети за квотою своїх національних асоціацій.
Для українців розпродаж пропусків буде незабаром здійснювати Федерація футболу України, передає Укрінформ-спорт.
"Щодо квоти і процедури розпродажу сьогодні ще тривають переговори між ФФУ та УЄФА. Після їх завершення буде зрозуміла формула, за якою будуть росповсюджуватися перепустки", - заявив в ефірі одного з українських телеканалів директор турніру Маркіян Лубківський.
Ще одним шансом на отримання квитків залишаються численні акції від офіційних спонсорів УЄФА, які масово стартують в найближчі місяці.
За результатами березня - місяця, під час якого відбувалося замовлення квитків через офіційний сайт УЄФА, було отримано більше 12 млн заявок на квитки. 88% замовлень надійшло від громадян України та Польщі. Тому УЄФА, який робив акцент на тому, щоб матчі чемпіонату дивилися переважно громадяни приймаючих країн, задоволений результатами "квиткової" кампанії, зазначив директор Місцевого оргкомітету.
Всього у вільний продаж було виділено близько 500 тисяч перепусток на стадіони (41% від загальної кількості - 1,4 млн), які розраховані на вболівальників усього світу. Лотереї, за підсумками яких буде визначений щасливчиків, власників квитків, відбудуться 19-22 квітня цього року. Тоді щасливі власники отримають повідомлення, що вони стали власниками.
За аналогічним принципом проводилася лотерея на останньому чемпіонаті в Австрії і Швейцарії.

Євро-2012 встановив «квитковий» рекорд

За час квиткової кампанії Євро-2012, з 1 по 31 березня, на офіційний сайт УЄФА надійшло понад 12 мільйонів замовлень від футбольних вболівальників з усього світу. 12 149 425 заявок – це абсолютний рекорд за всю історію проведення чемпіонатів Європи з футболу, який на 17% перевищує аналогічну цифру турніру чотирирічної давнини в Австрії та Швейцарії, повідомили у прес-службі МОК, передає Укрінформ-спорт.

Заявки, які надійшли із щонайменше 206 країн світу, свідчать про те, що попит на різні види квитків україно-польської першості перевищив пропозицію на всі матчі фінальної частини турніру. Це означає, що для відповідного розподілу квитків передбачається лотерейний розіграш. Такий розіграш буде проведено УЄФА з 19 по 22 квітня під наглядом нотаріуса. Переможці лотереї отримають відповідне повідомлення електронною поштою до кінця квітня.

Громадяни України та Польщі виявили значний інтерес до придбання квитків. Близько 88% від загальної кількості заявок було отримано з приймаючих країн. Серед країн з найбільшою кількістю заявок  також Німеччина – 2.82%, Росія – 1.16% та Швейцарія – 1.00%.
Цей «квитковий» успіх Євро-2012 демонструє, що захід має велику популярність не лише в обох приймаючих країнах, але й у всьому світі, та мільйони вболівальників з нетерпінням очікують футбольного свята за участю найкращих футбольних команд Європи.