понеділок, 31 січня 2011 р.

Увесь трафік Wikileaks буде анонімним

У відповідь на новий закон, що запроваджується урядом Швеції і вимагає, щоб всі телекомунікаційні провайдери зберігали клієнтські дані, інтернет-провайдер Bahnhof, що відповідає за маршрутизацію трафіка Wikileaks, заявив, що пропускатиме всі дані про підключення до Wikileaks через анонімайзер за умовчанням.
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на eweekeurope.co.uk, це дасть можливість всім відвідувачам Wikileaks залишатися анонімними навіть з новим шведським законом.
Глава Bahnhof Йон Карлунг в інтерв'ю одній із шведських радіостанцій заявив, що уряд, піддавшись на вмовляння лобі аудіокомпаній, зобов'язує всі телекомунікаційні компанії видавати за запитом дані про тих або інших інтернет-користувачів. Правда, поки що цей закон більшою мірою відноситься до операторів фіксованого і мобільного телефонного зв'язку, але під його дію підпадають і інтернет-провайдери.
Карлунг зазначає, що спочатку закон було спрямовано на отримання клієнтських даних для розслідувань злочинів у сфері інтелектуальної власності, але його практична реалізація вийшла "беззубою" і обійти її можна простими технічними способами, наприклад за рахунок звичайних анонімайзерів.
"Ми маємо намір пустити увесь трафік Wikileaks через наш VPN-сервіс. Коли клієнт звертається через захищений канал, неможливо бачити хто він і як довго він знаходиться на сайті", - зазначає глава Bahnhof.

Телевізійні та радіопрограми, зроблені за державні кошти, спеціально позначатимуться

З 1 лютого державні телерадіоорганізації зобов'язані позначати всі програми та фільми, виготовлені за бюджетні кошти, текстом такого змісту "Вироблено на державне замовлення". Відповідний наказ підписав голова державного комітету телебачення та радіомовлення Юрій Плаксюк.
Як повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі Держкомтелерадіо, позначення (маркування) фільму в телевізійному ефірі має здійснюватися на початку його трансляції перед назвою фільму. Телепрограми і передачі повинні маркуватися у титрах в кінці їхньої трансляції.
Про те, що радіопрограма зроблена за державний кошт, оголошується в ефірі на початку її звучання після оголошення назви матеріалу та в кінці звучання після оголошення виробника матеріалу.
Не потребують позначення (маркування, озвучення) інформаційні програми та оперативні матеріали про діяльність органів державної влади.
"Це нововведення сприятиме громадському контролю за ефективним використання коштів державного бюджету, більшої відкритості процесу виробництва і розповсюдження теле- та радіопрограм для державних потреб", - вважає голова комітету Юрій Паксюк. На його думку, цей захід має упорядкувати систему звітності керівників ДТРК щодо виконання бюджетної програми.

четвер, 27 січня 2011 р.

Київський національний університет ім.Т.Шевченка визнано найрейтинговішим вузом України

Національна бібліотека імені Володимира Вернадського опублікувала рейтинг вищих навчальних закладів України за даними всесвітньої наукометричної бази за 2010 рік.
За даними рейтингу, як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на інформаційний центр бібліотеки, перша п'ятірка українських ВНЗ має такий ранжир: Київський національний університет ім. Т.Шевченка; Харківський національний університет ім. В.Каразіна; Львівський національний університет імені Івана Франка; Одеський національний університет ім. І. Мечникова; Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут".
Загалом у згаданому рейтингу анонсовано 91 український ВНЗ. "Чим більше наукових публікацій має ВНЗ і чим частіше їх цитують, тим вище його місце в рейтингу", - пояснили упорядники рейтингу.

Співробітника ДАІ звільнено за неповагу до державної мови

Співробітника ДАІ м.Одеса звільнили за дискредитацію звання працівника міліції, зокрема, публічну демонстрацію неповаги до державної мови. На Інтернет-сайтах у середу з'явилася інформація та відео, де демонструвалося небажання інспектора ДАІ Одеси спілкуватися з водієм українською мовою. В ході розмови інспектор "чесно і з упевненістю" відмовився розмовляти українською, заявивши, що не любить і ніколи не полюбить цю мову, яку називає "телячою".
Керівництво МВС України доручило Департаменту ДАІ МВС України негайно провести службову перевірку за викладеними фактами та вжити відповідних заходів реагування.
Як повідомили УКРІНФОРМу в прес-службі Департаменту ДАІ МВС України, у ході перевірки з`ясувалося, що інспектор ДАІ, порушуючи вимоги ст.10 Конституції України, ст.10 Закону України "Про міліцію", ст.10 Закону України "Про державну службу" та статей 2,6,8 Закону України "Про мови в Україні", а також норм професійної етики, дозволив собі публічну демонстрацію неповаги до державної мови, тим самим дискредитуючи звання працівника міліції.
За результатами проведеної перевірки інспектора ДАІ звільнено з органів внутрішніх справ за статтею про дискредитацію. Одночасно вжито заходів дисциплінарного впливу (від суворої догани до звільнення з посади) до його керівників, які не забезпечили контроль за роботою підлеглих.
Водночас з метою недопущення порушень законодавства, підвищення суспільної довіри до органів внутрішніх справ 27 січня 2011 року заступник міністра внутрішніх справ генерал-майор міліції Віктор Ратушняк підписав вказівку щодо вдосконалення взаємовідносин працівників Державтоінспекції МВС України з учасниками дорожнього руху. Документом, зокрема, передбачено організацію проведення в системі службової підготовки підрозділів Державтоінспекції додаткових занять з вивчення Законів України та інших нормативних актів.

Представники українського письменства критикують Концепцію мовної освіти

Розроблений Міністерством освіти і науки, молоді та спорту проект Концепції мовної освіти в Україні є неприйнятним та таким, що не має права на існування в українській освіті. Про це йдеться у зверненні ряду українських письменників до міністра МОН Дмитра Табачника.
"Опублікований документ фактично дає підстави для того, щоб у сфері освіти російська мова користувалася невиправданими перевагами, суттєво зменшуючи стимули до вивчення державної української мови не тільки представниками інших національностей, які мешкають на території України, а й українцями", - йдеться у зверненні.
Звернення підписали Наталка Білоцерківець, Теодозія Зарівна, Микола Рябчук, Людмила Таран, Ірен Роздобудько, Олесь Ільченко, Анатолій Дністровий, Ірена Карпа, Лариса Денисенко та інші молоді письменники.
Міносвіти виставив на своєму сайті для обговорення проект Концепції мовної освіти в Україні. За висновками ряду експертів, цей законопроект істотно звужує використання української мови в загальноосвітніх закладах.

середу, 26 січня 2011 р.

"Бі-бі-сі" закриє п'ять мовних служб і 200 сайтів

Британська мовна корпорація (BBC) закриє п'ять мовних служб, зокрема, албанську, македонську, сербську, а також португальську, що здійснювала мовлення на Африку, та англомовну, що здійснювала мовлення на країни Карибського басейну.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на BBC News, керівництво мовної корпорації пояснює скорочення економічними чинниками (закриття п'яти мовних служб дасть змогу корпорації економити 46 млн фунтів стерлінгів на рік). На ці заходи BBC змушена була піти через зменшення субсидування з боку держави.
Очікується, що без роботи залишаться близько 650 осіб, причому дві третини запланованих звільнень припадатимуть на найближчий рік.
BBC World Service також планує зменшити кількість програм ще на семи мовах. Закриються близько 200 веб-сайтів, сервіси для підлітків Switch і Blast і футбольний форум 606.

Українська служба Бі-бі-сі припиняє радіомовлення

Українська служба Бі-бі-сі припиняє своє радіомовлення. У дії залишається веб-сайт Бі-бі-сі Мій Світ. Британська телерадіомовна корпорація заявила, що звільнення на Всесвітній службі стали результатом скорочення урядового гранту, який уряд виділяє для зарубіжного мовлення.
Як повідомив голова Всесвітньої служби Пітер Горрокс, 650 робочих місць із 2400 у службі буде закрито протягом наступних трьох років, більшість із них - протягом першого року, передає УКРІНФОРМ із посиланням на Українську службу Бі-бі-сі.
Крім української, буде припинено радіомовлення також азербайджанською, російською (за винятком окремих програм), іспанською (для Куби), в'єтнамською і турецькою мовами.
Раніше Всесвітньої служби оголосила, що закриває п'ять мовних служб через скорочення бюджету корпорації. Закрито буде албанську, македонську, сербську служби, а також редакції, які випускають програми для країн Карибського регіону англійською мовою та португальською - для країн Африки. Було також оголошено про закриття приблизно 200 веб-сайтів і звільнення 360 людей, зайнятих їхнім виробництвом.
Між тим, профспілки називають скорочення "жорстокими" і планують у середу провести акцію протесту біля Буш-хауса у Лондоні.
Всесвітня служба Бі-бі-сі розпочала мовлення у 1932 році. Наразі її бюджет становить 272 млн фунтів на рік (близько 430 млн доларів), а загальна аудиторія теле- і радіопрограм, а також Інтернет-сайтів, досягає 241 млн людей в усьому світі.
Виробництво програм Бі-бі-сі для британської аудиторії фінансується за рахунок телевізійного збору - особливого податку, яку платить кожна родина, що користується телевізором. Поки що Всесвітня служба, яка досі вела мовлення 32 мовами, фінансується Міністерством закордонних справ Британії.

Папа Римський схвалив спілкування в соціальних мережах

Папа Римський Бенедикт XVI "благословив" спілкування в соціальних мережах. Про своє позитивне ставлення до цього способу комунікації понтифік заявив у зверненні, підготовленому до 45-го Всесвітнього дня спілкування.
Понтифік відзначив, що спілкування в соціальних мережах допомагає завести нові знайомства, сприяє обміну знаннями, діалогу культур. У той же час Папа Римський застерігає від надмірного "занурення в паралельну реальність". Понтифік закликав залишатися вірними самим собі і не створювати профайли в соціальних мережах, які б не відображали реальні характеристики людини, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на офіційний сайт Ватикану.
Конкретної соціальної мережі Папа Римський не згадував, а говорив про феномен віртуального спілкування загалом. Всесвітній день спілкування, організований Ватиканом, у 2011 році пройде 5 травня.
У Бенедикта XVI є свій канал на YouTube. Ватикан запустив власний додаток для iPhone. Крім того, понтифік користується електронною поштою. Він вже неодноразово звертався до всіх католиків, у тому числі й до священиків із закликом активніше користуватися Інтернетом для популяризації церкви і для проповіді Євангелія.

УКРІНФОРМ домовився про співпрацю з турецьким інформагентством "Анадолу Ажанси"

Українське національне інформаційне агентство "УКРІНФОРМ" уклало угоду про співпрацю з Турецьким інформаційним агентством "Анадолу Ажанси" (АА). Церемонія підписання відбулася в Адміністрації Президента України під час візиту до Києва офіційної делегації Турецької Республіки на чолі з Прем'єр-міністром країни Реджепом Тайїпом Ердоганом.
Згідно з угодою, агентства розвиватимуть співпрацю у сфері засобів масової комунікації, обміну інформацією з метою висвітлення політичних, економічних, соціальних та культурних подій у двох країнах, фото і відеоматеріалами, професійним досвідом. Документ також передбачає взаємовигідну співпрацю в разі виникнення оперативної необхідності актуального характеру (взаємних візитів керівництва України і Турецької Республіки, офіційних урядових делегацій тощо).
Крім того, йдеться в угоді, сторони можуть організовувати взаємні відрядження своїх співробітників до Києва та Анкари для ознайомлення з досвідом журналістської роботи, обробки та поширення інформації, підготовки матеріалів про Україну і Турецьку Республіку.
Від УКРІНФОРМу свій підпис під угодою поставив генеральний директор агентства Віктор Чамара, від "Анадолу Ажанси" - генеральний директор Хілмі Бенгі.

понеділок, 24 січня 2011 р.

Ліна Костенко вирушає у всеукраїнський прес-тур

З 25 січня по 16 лютого відбудеться всеукраїнський тур видатної письменниці та поетеси Ліни Костенко у рамках презентації роману "Записки українського самашедшого".
Про це УКРІНФОРМу повідомили у прес-службі видавництва "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА".
Графік візитів Ліни Костенко:
25 січня - Рівне (Обласний музично-драматичний театр. Початок о 18:00);
31 січня - Київ (Театр ім. Івана Франка. Початок о 19:00. Безкоштовні запрошення можна буде отримати в касі театру з 24 січня - не більше двох в одні руки);
7 лютого - Харків (Оперний театр. Початок о 18:00);
10 лютого - Кривий Ріг (Палац молоді та студентів. Початок о 16:00);
14 лютого - Львів (Університет ім. І.Франка. Початок о 14:00);
15 лютого - Львів (Театр ім. М.Заньковецької. Початок о 18:00);
16 лютого - Остріг (Острозька академія. Початок о 14:00).
У програмі вечора: виступ авторки, відповіді на записки, виступи артистів (Ольга Богомолець, Василь Жданкін та інших - залежно від міст), автограф-сесія Ліни Костенко. Тривалість вечорів - дві години. Тривалість автограф-сесій - до 45 хвили.

Росіяни більше ніж українці шкодують про розпад СРСР - опитування

Про розпад Радянського Союзу шкодують 46% українців і 56% росіян. Такі результати дослідження, проведеного спільно соціологічною групою "Рейтинг" (Україна) і Левада-Центром (Росія) у грудні 2010 року.
За даними дослідження, не шкодують про розпад СРСР 36% українців і 30% росіян. Важко було відповісти на запитання 18% українців і 16% росіян, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на газету "Дело".
У випадку, як України, так і Росії, у відповідях простежується чітка вікова тенденція: чим молодші респонденти, тим менше вони шкодують про розпад СРСР. Так, в Україні шкодують про розпад СРСР 19% молоді та 69% пенсіонерів, у Росії - 17 і 83% відповідно.
Водночас в Україні простежуються й інші демографічні особливості і закономірності. У регіональному аспекті шкодують про розпад СРСР найбільше на Донбасі (65%), півдні (58%) та сході (55%), а найменше - на заході України (18%).
Ностальгію за СРСР відчувають більше жінки (49%), ніж чоловіки (42%); також більше жителі міст (48%), ніж сіл (40%); більше віруючі УПЦ МП (59%) і атеїсти (47%), ніж віруючі УПЦ КП (41%) та греко-католики (17%). А також більше шкодують респонденти, для яких рідною є російська мова (57%), ніж респонденти, для яких рідною є українська (37%) або обидві мови (49%); більше росіяни за національністю (69%), ніж українці (43%).
Крім того, чим вищий рівень освіти респондентів, тим менше вони шкодують про розпад Радянського Союзу.
53% опитаних жителів Росії і 41% жителів України вважають, що розпаду Радянського Союзу можна було уникнути. У тому, що розпад держави був неминучий, впевнені 32% росіян і 34% українців.
На запитання "Яку форму відносин між республіками колишнього Союзу ви б особисто підтримали?" найбільше росіян відповіли, що це має бути об'єднання кількох республік у більш тісні союзи. Тоді як серед опитаних українців найбільш популярна модель: незалежне існування всіх республік. Так, об'єднання кількох республік у більш тісні союзи підтримали 26% росіян і тільки 18% українців. Відновлення СРСР в його колишньому вигляді підтримали по 15% українців і росіян. Більш тісне об'єднання всіх республік колишнього СРСР на зразок Євросоюзу підтримали 19% росіян і 15% українців. Збереження СНД в його нинішньому вигляді підтримали 17% росіян і тільки 10% українців. Незалежне існування всіх республік підтримали 27% українців і тільки 13% росіян. 12% опитаних росіян і 15% українців важко було відповісти на поставлене запитання.
Найбільше підтримали відновлення СРСР жителі Донбасу (25%) і сходу (26%); об'єднання кількох республік у більш тісні союзи - жителі півдня (35%); більш тісне об'єднання всіх республік колишнього СРСР на зразок Євросоюзу - жителі півночі (21%); незалежне існування всіх республік - жителі заходу (59%), центру (31%), а також півночі України (30%).
Згідно з дослідженням, чим молодші респонденти і вищий рівень їх освіти, тим більше вони підтримують незалежне існування всіх республік колишнього СРСР.
Результати дослідження підготовлені на основі опитувань в Україні (опитано 2 000 респондентів, погрішність не перевищує 3%) і Росії (опитано 1 593 респондента, погрішність не перевищує 3,4%). Строки проведення дослідження: 11-18 грудня 2010 року.

суботу, 22 січня 2011 р.

Україна відзначає День Соборності

Щороку вже 20 літ поспіль у день проголошення Акту возз'єднання УНР і ЗУНР в Україні відзначається День Соборності. Офіційно свято встановлено згідно з указом Президента України від 21 січня 1999 року, "враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави".
 "Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна - в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української держави на добро і щастя українського народу", - пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві. Цього дня було проголошено Акт Соборності українських земель.
Лівобережна Україна вийшла з Російської, а Правобережна - з Австро-Угорської імперій - і століттями розірваний український народ возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. А через 71 рік - 22 січня 1990 року - сотні тисяч українців узялися за руки, утворивши "живий ланцюг" від Києва до Львова, на згадку про день проголошення Акту Соборності.
http://www.ukrinform.ua/ukr/news=2011-01-22

пʼятницю, 21 січня 2011 р.

Українське суспільство демонструє єдність недовіри - політологи

Українське суспільство демонструє єдність недовіри, людей об'єднує політична апатія і недовіра до всіх політиків - про це заявили політологи: директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко та професор Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань на прес-конференції напередодні Дня Соборності України, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
"Завтра буде унікальний День Соборності в тому сенсі, що замість злуки ми побачимо день політичного розбрату і роз'єднання. Це така соборність по-українськи?" - сказав директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
За його словами, "свій вагомий внесок у роз'єднання роблять і влада, і частина опозиції". Відбувається ідеологічна гра на абсолютно протилежних цінностях, з застосуванням сумнівних політтехнологій, сказав він.
В.Фесенко вважає, що на сьогодні в Україні немає жодного політичного діяча, який претендує на роль політичного лідера і якому б довіряла хоча б половина населення, який мав би позитивний баланс оцінок довіри і недовіри.
У цьому контексті політолог зазначив, що за даними опитувань Українського інституту соціальних досліджень 29 відсотків опитаних заявили, що опозиція в Україні непотрібна. В. Фесенко вказав на зростання авторитарних настроїв у суспільстві, передовсім у Партії Регіонів. Це одне з пояснень того, що нині не відзначається зниження рейтингу цієї партії, сказав він.
О.Гарань, коментуючи заяви опозиції щодо необхідності об'єднання, висловив думку про те, що "завтра ми побачимо якраз приклади роз'єднання опозиції, яка День Соборності святкуватиме на різних площах".

На День Соборності Київ поділили між мітингувальниками

У четвер у КМДА пройшла погоджувальна рада з організаторами масових заходів, запланованих у Києві на День соборності України 22 січня.
"Під час продуктивного діалогу з представниками громадських організацій різних політичних поглядів нам вдалося узгодити проведення всіх масових заходів, - повідомив заступник голови КМДА Олександр Пузанов. - Ми охоче йшли назустріч побажанням організаторів акцій, тому ніхто не був обмежений у можливості проявити свою громадську позицію. А завдяки конструктивному підходу, який проявили учасники наради, жодна організація не заважатиме інший".
На нараді частину з поданих заявок було знято, а деякі організатори об'єдналися між собою. Так, масові заходи на Софійській площі стануть загальними для п'яти політичних об'єднань. Головним організатором стала Українська всесвітня координаційна рада, а відповідальним за проведення - Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на прес-службу КМДА.
На Контрактовій площі відбудуться мирні зібрання громадської організації "Фронт змін", тротуарна частина моста Патона стане місцем проведення акції громадської організації Братство козацького бойового звичаю "Спас", який символізуватиме возз'єднання лівобережної і правобережної України, а Українська народна партія пронесе центром Києва найбільший прапор України.
Представники Партії регіонів покладуть вінки до пам'ятників Шевченку і Грушевському. У цих заходах братимуть участь Президент Віктор Янукович і прем'єр-міністр Микола Азаров.
На Майдані Незалежності та на Хрещатику пройдуть заходи, організовані міською владою. На Майдані відбудеться святковий концерт, а вздовж Хрещатика, від перехрестя з вулицею Городецького до перехрестя з вулицею Богдана Хмельницького, пройде святковий ярмарок.

Відзначення Дня Соборності в Україні важливе для єднання - учасники "круглого столу"

Відзначення Дня Соборності України 22 січня має стати колективною відповіддю на спроби запустити "змію міжусобиць" між різними частинами України і різними верствами українського населення.
Таку думку під час "круглого столу" в УКРІНФОРМі, організованого Всеукраїнським товариством "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, висловив народний депутат Іван Заєць.
"Важливо забезпечити цю акцію (відзначення Дня Соборності - ред.) кількісно і якісно, повинні бути різні форми, але це має бути колективна відповідь. Настав час відмовитися від вузькоегоїстичних партійних чи якихось особистих інтересів", - наголосив він.
З його думкою погодилася народний депутат Лілія Григорович. Вона нагадала "живий ланцюг" Злуки 22 січня 1990 року, коли майже три мільйони людей взялися за руки, з'єднавши Львів, Київ та Донбас у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. На її переконання, ця акція, що відбулась понад 20 років тому, має величезне значення і величезну енергетику для України, бо "в ній таїться механізм єднання".
"Тоді єдналися під велике, не під суб'єктивне, єдналися під Україну, тому соборність українських земель стала реальністю. Тому урок номер один - єднаймося під справу. Якщо ми цим будемо керуватися, завжди матимемо успіх", - переконана народний депутат.
Голова Київського відділення товариства "Меморіал" Роман Круцик у свою чергу висловив думку, що сьогодні недостатньо засуджувати якісь антиукраїнські випади, а треба закликати людей до дії. Такою дією, на його думку, сьогодні має стати просвітницво. Він зазначив, що на сьогоднішньому засіданні "круглого столу" зібралися представники оргназацій, основою діяльності яких є просвітницька робота, тож треба нею активніше займатися.
"Треба йти у маси, просвітлювати людей, подавати людям нашу правдиву історію і відмітати те, що нам намагаються насадити", - закликав Р.Круцик.
На його думку, сьогодні варто було б повернутися до того періоду 1937 року, коли було проголошено гасло "Свій до свого по своє", і закликати людей передплачувати українську періодику, купувати українські продукти і промислові товари, а також повсюдно відзначати важливі для України історичні події.

вівторок, 18 січня 2011 р.

До купання в ополонці треба ставитися виважено - лікарі

На свято Богоявлення, відоме у народі як Водохреща, центральне місце займають обряди, пов'язані з водою, і один з них - купання в ополонці. З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для здоров'я людини, лікарі закликають виважено підходити до цього обряду.
Як повідомив УКРІНФОРМу головний лікар Київського міського центру здоров'я Отто Стойко, купання в ополонці взимку, без попередньої підготовки, може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей, осіб, які страждають на гострі та хронічні захворювання. "Зимове плавання - найвища форма загартовування холодом. Воно викликає максимальне напруження всіх фізіологічних механізмів терморегуляції і впливає на організм людини, викликаючи значні зміни в діяльності практично всіх систем і органів", - підкреслив він.
Лікар розповів, що безпосередньо після запливів у ополонці фіксується, зокрема, збільшення в крові людини кількості формених елементів, особливо лейкоцитів і лімфоцитів. Це явище, яке дещо нагадує стрес, зберігається протягом 4 годин. "Безумовно, при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, активних формах туберкульозу легенів, інших гострих і хронічних захворюваннях відхилення такого роду не просто небажані, а неприпустимі", - застеріг він.
Якщо людина здорова і підготовлена до зимового купання, то вона має точно дотримуватися правильного дозування холодового навантаження, в першу чергу, принципів поступовості і послідовності, а також гігієнічних правил, реконмендує О.Стойко.
Тим, хто вирішив розпочати загартовуватися з купання в ополонці, він радить спочатку порадитися з лікарем і не забувати про такі правила.
Обов'язково купайтеся у знайомому або пристосованому для зимового купання місці з облаштованим заходом у воду.
Приходьте на ополонку з супроводжуючим. Візьміть з собою туристичний килимок або навіть просто газету щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.
Купатися треба швидко, якщо ви новачок - тільки пірнути у крижану воду та відразу виходити.
Одяг має бути зручним для одягання, не тісним і з найменшою кількістю гудзиків.
Перед купанням не слід вживати алкоголю, палити, а також купатися на голодний шлунок та відразу після прийняття їжі.
"Не забувайте про поступовість і здоровий глузд", - підкреслив головлікар Київського міського центру здоров'я.

Свято Богоявлення завершує цикл новорічно-різдвяних празників

Богоявлення, Водохреще, Ордан, Ардан, Йордан - такі назви має третє за значущістю свято, яке завершує цикл новорічно-різдвяних празників. Церква розглядає Хрещення Господнє як свято християнського просвітництва народів, оскільки за її вченням, саме з хрещення Ісус Христос розпочав проповідь євангельської істини в околицях Єрусалиму.
Християнський світ відзначає свято Водохреща 19 січня. Його ще часто називають Йорданом чи Йорданем - від назви ріки Йордан у Палестині, у водах якої від Івана Предтечі хрестився сам Ісус Христос. Свято має й іншу назву - Богоявлення, яка походить від того, що цього дня Всевишній уперше відкрився перед людьми відразу у трьох іпостасях - Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого, Який під час хрещення Ісуса Христа зійшов із небес у вигляді голуба і сів Ісусові на плече. І голос гучний почувся із неба: "Це Син Мій Улюблений, що його Я вподобав!" (Мт. 3:17). Саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці, яку уособлює Собою Бог.
Центральне місце у святі Богоявлення займали обряди, пов'язані з водою. Як правило, о цій порі надворі стояли тріскучі морози, які називались хрещенськими. Напередодні свята чоловіки й парубки вирубували з криги на ставках, озерах, річках, копанках великий хрест, якого молодиці й дівчата поливали буряковим квасом або свіжовичавленим соком калини, аби він виділявся на білосніжному тлі водойми. Кульмінаційним моментом свята Водохреща вважалось занурення священиком хреста в ополонку, після чого вона вважалася освяченою. Цього дня всі віряни йшли чи то до церкви, чи на річку набрати у посудину освяченої води. Святкова трапеза починалася цією свяченою водою: нею кожний господар кропив усіх членів сім'ї, хату, інші будівлі, криниці. Нею протягом року лікували будь-які недуги.
Учасники йорданської процесії несли образи і церковні корогви, а також запалені "трійці" - три свічки, перевиті засушеними васильками, чебрецем чи материнкою. Акт освячення води у багатьох місцевостях супроводжувався пострілами з pyшниць, що символізували проганяння зими та морозів. Казали до холодів: "Свищи не свищи, минулися тобі Водохрещі!" Одночасно у небо підкидали голубів, заквітчаних кольоровими стрічками з паперу. Після Водохреща в українському селі розпочинався новий весільний сезон, який тривав до Великого посту. Селяни починали готуватись до нового сільськогосподарського року, повідомляє УКРІНФОРМ.

четвер, 13 січня 2011 р.

Коли чуже хотілося б видати за своє, або Дещо про конкуренцію, закон і мораль...

У середу однією з найрезонансніших новин в Україні було повідомлення про затримання німецькою поліцією депутата Київради, голови постійної комісії з питань земельних відносин Олексія Євлаха. Власний кореспондент УКРІНФОРМу в Берліні Ганна Снігур-Грабовська зуміла поспілкуватися з цього приводу з речником Генпрокуратури Франкфурта-на-Майні Гюнтером Віттігом, який і повідомив про рішення Верховного земельного суду Франкфурта залишити пана Євлаха під вартою до вирішення питання про його екстрадикцію.
Цю ексклюзивну новину було оприлюднено на сайті Українського національного інформаційного агентства 12 січня о 17.29. А вже вночі і сьогодні зранку її блискавично підхопили інші ЗМІ. Але те, в який спосіб більшість із наших колег це зробили, нас здивувало й засмутило. Новинні сайти і газети не завдали собі клопоту зробити посилання на УКРІНФОРМ. У кращому разі обмежилися формулюванням: "як заявив одному з українських інформагентств". Начебто й не відомо їм, звідки ця новина взялася...
Якби цим "грішили" маловідомі інтернет-сайти, що живляться винятково піратством, можна було б не звертати уваги. Але ж нормами авторського права і журналістської етики знехтували ЗМІ, які вважають себе флагманами українського інформпростору. І цього вже не можна зрозуміти.
Звичайно, на всіх нас тисне конкуренція, і, можливо, в редакційній політиці окремих ЗМІ утвердилося неписане правило - за будь-яких обставин не згадувати назви інших видань та ресурсів, аби не додавати реклами. Але ж посилання на першоджерела інформації - це залізне правило журналістів усього цивілізованого світу, це основи журналістської і видавничої порядності. Тому, будемо сподіватися, що все ж витоки цієї прикрої історії не в редакційних принципах, а в недбалості когось із виконавців.
Ми свідомо не називаємо видання і ресурси, які розмістили нашу інформацію з Німеччини без посилань. Сподіваємось на совісність колег. Але і відстежуватимемо подібні факти і мовчати не збираємося.

середу, 12 січня 2011 р.

Перемогти в конкурсі YouTube Борису Гришкевичу допомогли друзі та дух Параджанова

Киянин Борис Гришкевич увійшов до списку лауреатів міжнародного конкурсу "Життя за один день", який організували всесвітньо відомі режисери Рідлі Скотт і Кевін МакДональд спільно з YouTube.
Відео 28-річного рекламника "Іванки. Один день в Карпатах" увійшло в список кращих фільмів, що розказують про один день з життя їх авторів. Ціна перемоги усвідомлюється, якщо врахувати, що кадри були відібрані з 80 тисяч роликів, які представляють 192 країни світу.
Відео Б. Гришкевича та інших лауреатів змонтують в повнометражний фільм, який буде презентовано 27 січня 2011-го року на кінофестивалі Санденс в США. На прем'єру фільму в США запрошено всіх лауреатів проекту. 28 січня фільм буде викладений у вільному доступі на каналі youtube.com/lifeinaday.
"Перемогти в конкурсі "Життя за один день" мені допоміг дух Параджанова", - признався кореспонденту УКРІНФОРМу телефоном Борис Гришкевич.
Сюжет для конкурсного відео молодий автор шукав в околицях Славського, де в складі столичної знімальної групи працював над рекламним роликом.
"У місцевому будинку культури нам показали "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Я не раз бачив цей фільм, але в той день дивився якось по-особливому. Головного героя, якщо пам'ятайте, звали Іванко. Ось і подумалося: а як живеться сучасним Іванкам?" - розповідає про народження ідеї Борис.
З наметом і обладнанням він приїхав у гори до пастухів. Через добу і гуцули, і собаки звикли до міського сусіда, перестали помічати камеру, зайнялися звичною для себе справою. Про це, власне, і кіно...
Борис розділяє радість перемоги з колегами, які допомагали йому монтувати матеріал, озвучувати сюжет, перекладати текст і викладати відеоролик на youtube. Так трапилося, що технічне "оздоблення" сюжету проходило в приміщенні, яке знаходиться неподалік будинку, де жив знаменитий кінорежисер і сценарист Параджанов.
"Ми бачили вікна колишньої квартири Сергія Йосифовича, і було містичне відчуття присутності Майстра", - говорить Б. Гришкевич.
Життя за один день стане першим глобальним повнометражним документальним фільмом, знятим користувачами протягом одного дня - 24 липня 2010 року. Крім закарпатського, в ньому будуть представлені відеоролики з Кабула, Каїра, Балі, Токіо, Катманду, Арекіпі (Перу), Москви, Барселони, Дубаї, Нью-Йорка, Напервіля, Вунсокета, Урбани, Греслейка (США).
Монтувати повнометражний фільм буде оскароносний режисер Кевін МакДональд, який зняв такі фільми як "Останній король Шотландії", "Торкаючись пустоти" і "Одного разу у вересні".
Продюсером кіно виступив режисер Рідлі Скотт, відомий за фільмами "Гладіатор", "Падіння Чорного яструба", "Тельма і Луїза", "Та, що біжить по лезу", "Робін Гуд".

понеділок, 10 січня 2011 р.

Вчені дійшли висновку, що яйце з'явилося все-таки раніше за курку

Учені дійшли висновку, що яйце з'явилося раніше за курку, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на веб-ресурс Newsland. Веб-ресурс нагадує, що це питання сотні років хвилювало філософів, учених і простих смертних. На перший погляд, загадка є нерозв'язною: адже будь-яка курка з'явилася з яйця, яке, у свою чергу, було знесене іншою куркою.
Проте, схоже, що нарешті в світі стало однією загадкою менше, і на це питання дана остаточна відповідь: першим усе-таки з'явилося яйце. Причому відповідь цілком обгрунтована як із наукової й філософської, так і з суто практичної точки зору. У спеціальній дискусії, присвяченій розв'язанню цієї проблеми, взяли участь британські фахівці - учений-генетик, експерт у сфері філософії науки і власник птахоферми.
Джон Брукфілд, фахівець із еволюційної генетики з Ноттінгемського університету (Великобританія), так обгрунтовує цю точку зору: "У процесі життя тварини генетичний матеріал зберігається незмінним. Отже, перший птах, який поступово перетворився в того, хто є сучасною куркою (мабуть, це було ще в доісторичні часи), спочатку існував у вигляді ембріона всередині яйця". Живий організм у яєчній шкаралупі має ту ж ДНК, що і птах, який із нього в майбутньому вилупиться. З усього цього можна зробити висновок, що в еволюційному смислі першим усе-таки було яйце.
Із цими висновками погодилися інші запрошені на дебати експерти - професор Девід Папіно з Лондонського університетського коледжу і власник птахоферми Чарльз Боурнс. Девід Папіно є фахівцем із філософії науки. Його пояснення було ще простішим: перше курча з'явилося з яйця, отже, яйце було раніше від курчати.

Від пасивного паління щороку стають інвалідами 1,4 млн осіб

Більш як 172 тисячі осіб на рік вмирають від наслідків пасивного паління в країнах - членах Європейського бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Ще 1,4 мільйона осіб стають інвалідами.
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Центр новин ООН, цими днями ВООЗ повідомила про завершення дослідження відносного пасивного паління в 4-х країнах регіону - Польщі, Туреччині, Росії й Україні. Виявилося, що поляки, росіяни й українці, які не палять, дуже серйозно страждають від сигаретного диму на робочому місці, зупинках автобусів, у ресторанах і навіть у своїх власних будинках. Все це призводить до серйозних хвороб, що викликаються впливом вторинного тютюнового диму.
На сьогодні лише 4 країни регіону - Велика Британія, Греція, Ірландія і Туреччина - прийняли закони про заборону паління на робочих місцях, у ресторанах, барах та інших закритих громадських місцях.
ВООЗ закликає всі країни вжити заходів для забезпечення середовища, вільного від тютюнового диму. Її експерти нагадують про те, що перебування людей, які не палять, в середовищі курців обертається серйозними захворюваннями і передчасною смертю, а також економічними втратами, що обчислюються десятками мільярдів доларів на рік.
Безпечного рівня вторинного впливу тютюнового диму не існує. Паління в усіх його формах залишається головною причиною смертності у всьому світі, якій можна запобігти. Воно стає причиною смерті більш як 5 мільйонів людей на рік. До 2030 року ця цифра може зрости до 8 мільйонів.

Сьогодні розпочинається розсилка запрошень на тестування гри Civilization для соціальної мережі Facebook

Сьогодні розпочинається розсилка запрошень на тестування гри Civilization для Facebook, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на сторінку автора гри Сіда Мейера в цій соціальній мережі. Він також оприлюднив остаточну назву гри - Civilization World.
Саме тестування гри розпочнеться 12 січня. Бажаючі взяти участь у тестуванні мають об'єднатися в групи від 5 до 50 осіб і подати заявку на офіційному сайті. С. Мейер пояснив, що Civilization World розрахована на взаємодопомогу, і поділ тестерів на групи друзів дозволить випробувати гру в реалістичних умовах.
Автор гри розповів, що Civilization World складатиметься з партій. Наприкінці кожної партії оголошуватиметься переможець. Також гравці зможуть здобувати перемоги в окремих ерах і отримувати за це трофеї. Вони переноситимуться з партії в партію.
С. Мейер випустив першу частину Civilization 1991 року. Метою гри є розвиток однієї з цивілізацій, таких як Рим, Англія, Росія і Майя, від старовини і до найближчого майбутнього. У кожної цивілізації є свій лідер. Лідери міняються від гри до гри. Наприклад, у деяких частинах Civilization Росію очолював Сталін, а в інших - Петро I.
Останньою на цей момент грою в серії є Sid Meier's Civilization V. Вона випущена на РС 24 вересня 2010 року. 23 листопада 2010 року відбувся реліз версії для комп'ютерів Apple. Гра отримала високі оцінки критиків.

Кошти на перший вітчизняний блокбастер "Чорний ворон" збиратимуть по всій Україні

Активний збір коштів на створення першого українського блокбастера "Чорний ворон" за однойменним романом Василя Шкляра розпочнеться у січні-лютому. Про це в інтерв'ю "Телекритиці" розповів один з ініціаторів проекту виконавчий директор Ліги українських меценатів, лауреат Національної премії імені Шевченка Михайло Слабошпицький.
"Основну роботу ми розпочнемо у січні-лютому. Ми почнемо поїздки по областях. Уже ведуться перемовини з кількома потужними спонсорами. Дуже великі сподівання на діаспору", - сказав він.
Нагадаємо, що Ліга українських меценатів разом із народним депутатом України Миколою Кульчинським ініціювала створення першого українського високобюджетного кінофільму "Чорний ворон". Ця ініціатива знайшла підтримку. Вже сформовано громадський комітет, до складу якого увійшли автор роману Василь Шкляр, голова Національної спілки кінематографістів України Сергій Тримбач, народні депутати Микола Кульчинський та Олесь Доній і М.Слабошпицький.
Виконавчий директор Ліги українських меценатів вважає цей проект реальним попри те, що за 20 років незалежності в Україні не створено жодного повнометражного художнього фільму, котрий набув би широкого глядацького резонансу.
За попередніми підрахунками, при мінімальних гонорарах акторам "Чорний ворон" коштуватиме приблизно 20 мільйонів гривень, зазначив М.Слабошпицький. Митці не мають наміру просити гроші у держави, а для залучення коштів ініціатори проекту передбачили два шляхи: всенародний збір коштів та пошук інвесторів і рекламодавців на тендерній (конкурсній) основі.
Як зазначив М.Слабошпицький, організатори проекту вже мають досвід у царині акумулювання коштів на українські справи: Микола Кульчинський набув його при організації "Мазепа-Фесту", а Олесь Доній - цілої низки фестивалів.
Наразі питання щодо режисера фільму не дискутується - до нього повернуться, коли буде зібрано щонайменше 5 млн гривень, зазначив М.Слабошпицький. "Думаю, що це буде за рік-два", - припустив він.
Надія Юрченко, КИЇВ. 10 січня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=977159

Українці змінюють ціннісні орієнтації з виживання на самореалізацію - експерт

Українці в 2010 році перестали підпорядковувати своє життя суто виживанню, як це було до 2000 р., і почали докладати більше зусиль для самореалізації. Це відзначив заступник директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайло Міщенко, коментуючи спостереження соціологів.
"За соціалізму люди не ставили гроші на перше місце, оскільки це не підтримувалося прийнятою ідеологією. Взагалі в радянські часи люди були "суспільно пасивні" й затиснуті в рамки ідеологічних установок "згори"", - зазначив він, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на особисту сторінку експерта на сайті Центру Разумкова.
Нині, підкреслив М.Міщенко, вплив старих соціальних стереотипів зменшився, в той же час законослухняність громадян можна оцінити досить високо, хоч ця соціальна норма аж ніяк не однаково значуща для більшості населення.
"У 2010 році люди оцінили кар'єру більш високо, що властиво суспільствам із високим рівнем добробуту. Навряд чи це про нас... Але те, що робота і кар'єра для українця сьогодні більше пов'язані з цінностями самоутвердження, самореалізації, а не "виживанням", характерним для дев'яностих років, - це точно. Дуже слабка, але очевидна тенденція", - підкреслив експерт.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=977190

четвер, 6 січня 2011 р.

З народженням Ісуса Христа зійшла для людства Зоря надії на спасіння

Минуло більше двох тисяч років відтоді, як над Вифлеємськими пагорбами залунала не чувана ніколи раніше мелодія, яку вперше почули нічні пастухи, що вартували своє стадо, - "Слава Богові на висоті, і на землі мир, і в людях добра воля" (Лк: 2:14). З того часу, як люди прогрішилися і на них почала чатувати смерть, Всевишній, незважаючи на моральне падіння людини, продовжує любити кожну земну душу. Творець неба і землі і всього сущого на ній вирішив ціною життя Свого Сина Ісуса Христа викупити людство з гріха і повернути йому втрачену радість і сподівання на вічне життя. Протягом багатьох століть люди чекали на сповнення Божої обітниці про перемогу добра над злом, світла - над темрявою, Божого сина - над давнім змієм-сатаною.
Проте йшли роки, минали століття, а смерть продовжувала свою нищівну місію, забираючи життя у старих і молодих, багатих і бідних, здорових і хворих. Дедалі більше людей охоплювала зневіра, згасала надія на прихід Месії. Якщо ж щось і жевріло у стомлених серцях людей, то воно було перекручене, спотворене і зовсім не відповідало Божому планові спасіння людей від влади князя пітьми.
Починаючи від першої жертви, принесеної за грішника біля брами Сихему, яка вказувала на майбутнього Божого Агнця, мільйони молодих ягнят і козлят вмирали за гріхи і провини людей - хоча кров тварин не могла очистити душу грішника, але, сповідуючи свій гріх над головою ягняти, людина виявляла свою віру в Того, Хто мав померти за прогріхи і переступи людей усього світу. Люди чекали, що на землю прийде якийсь воєначальник чи полководець, який звільнить їх від гноблення і поневолення, а сам навіки запанує на їхній землі. Лише одиниці вірних продовжували довіряти Святому Письму. Такі люди були в різних країнах - на Заході та Сході, серед багатих і бідних, серед можновладців і простих пастухів.
Важко сказати, чому саме бідним пастухам давньої Палестини надав Бог можливість першим побачити Спасителя в образі новонародженого Немовляти. Хіба ж могли тодішні (та й сьогоднішні!) вельможі і царі припустити, що не вони творять історію? Хіба знав тоді римський імператор Август, що, підписуючи наказ про перепис населення, він виконує волю Божу, Його незмінні пророцтва?
Неупереджена, правдива і свята історія, змальовуючи знаменну подію народження Спасителя, якому вважали за честь поклонитися небесні янголи, розповідає про те, що земним батькам Сина Божого - Марії і Йосипу - не знайшлося місця в заїзді, тодішньому готелі. Бідним людям завжди доводиться на цій землі задовольнятися найменшим, однак на них чекає велика нагорода на Небі - вічне життя.
Ісус Христос прожив на землі більше тридцяти років, навчаючи, лікуючи, зцілюючи фізичні і душевні недуги. Наприкінці свого земного життя Він здійснив те, заради чого прийшов на нашу землю, - Месія узяв на свої плечі усі земні гріхи, від перворідного Адамового гріха до гріхів наших днів. Відкинутий своїм народом, зраджений одним з Дванадцятьох, прибитий римськими вояками до хреста, Він здійснив найбільший подвиг на землі - Великий План Спасіння. Він прийняв на Себе нашу смерть, Він переміг її, перекреслив підступні плани сатани і запалив свічку надії кожному, хто приймає Його як свого особистого Спасителя.

Запозичення чужих традицій іде від незнання своїх - експерт

Українцям треба відроджувати автентичні традиції, на які так багата наша земля. На цьому наголосила сьогодні старший науковий співробітник Національного музею народної архітектури та побуту України Надія Зяблюк на прес-конференції у Києві.
"Звичаїв та обрядів в українців так багато, що чужі традиції можна не переймати", - зазначила вона.
За словами експерта, повідомляє УКРІНФОРМ, запозичення західних різдвяних традицій іде від незнання людьми культурної спадщини власного народу.
Вона нагадала, що у Святвечір та на Різдво на святковому столі неодмінно мають бути страви з бобових культур. Вони, за повір'ям, притягують до оселі багатство. Серед обов'язкових 12 страв мають бути також риба, борщ, вареники, узвар, обрядовий хліб (пиріжки, печиво, паляниця), страви з квасолі, бобів, гороху та кутя.
"За традицією, кутю не можна готувати заздалегідь, а тільки напередодні Різдва", - зауважила Н.Зяблюк.
Валерій Барський, КИЇВ. 6 січня 2011 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=976657

Сутність Різдва Христового не в атрибутиці, а в духовності - етнограф

У наші дні Різдво Христове зустрічають по-різному. У селах здебільшого за традиціями батьків і дідів - з кутею, дідухом, сіном, дванадцятьма пісними стравами. У місті за новими європейськими традиціями - з віночками на дверях, шоколадними зайцями та феєрверками. Однак це лише зовнішні атрибути цього Великого дня, які не відображають внутрішньої суті свята, його духовного аспекту.
Таке переконання на прес-конференції "Різдвяні традиції. Яким шляхом має йти Україна - їхнього консервування чи модернізації?" висловив відомий етнограф, доцент кафедри культурології Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Доля, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами дослідника народних звичаїв, Різдво Христове поєднує в собі християнські та дохристиянські традиції. "Це поєднання природне", - відзначив він. Найголовнішим проявом цього свята є не зовнішній, не обрядовий, а духовний аспект. "Суть Різдва набагато глибша, ніж ми його сприймаємо. Різдво - це не тільки страви, колядки і традиції. Це свято має нести глибинний зміст радості і добра", - зазначив О. Доля.
Дослідник нагадав, що колись напередодні цього дня багатші люди завжди допомагали бідним: дарували їм продукти, дрова, зерно, гроші, дітям - медяники, соловейків з тіста, солодощі. Така турбота про знедолених, зауважив етнограф, свідчить не тільки про святість намірів, а й про людинолюбство, яке є наріжним каменем християнського вчення.

суботу, 1 січня 2011 р.

2011 рік - Міжнародний рік молоді, лісів та хімії

Нинішній 2011 рік оголошено Міжнародним роком молоді та Міжнародним роком хімії. Новий 2011 рік також - Міжнародний рік лісів.
Як передає УКРІНФОРМ із посиланням на Центр новин ООН, зокрема, рішення щодо проголошення 2011 року Міжнародним роком лісів було прийнято ще 20 грудня 2006 року в резолюції Генеральної Асамблеї, яка закликала секретаріат Форуму ООН з лісів виступити у ролі координатора проведення Року. Відкриття Року відбудеться на засіданні високого рівня дев'ятої сесії Форуму, яка пройде 24 січня - 4 лютого 2011 року в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.
Наголошується, що ліси, покриваючи 31% поверхні суші, є легенями нашої планети. 13% світових лісів відносяться до природних територій, які охороняються. Останнього десятиліття темпи зникнення лісів скоротилися з 16 мільйонів гектарів на рік у 1990-і роки до 13 мільйонів гектарів на рік. Проте, вони залишаються на тривожно високому рівні, особливо у Південній Америці та Африці.