пʼятницю, 31 грудня 2010 р.

Новий рік святкують на всіх широтах і меридіанах

Надворі - сніг і мороз, а в хаті - ялинка. Відгадайте з першого разу - що за свято таке? Звісно, Новий рік - одне з найулюбленіших свят усіх дітей та дорослих. В усі часи і в усіх народів прихід Нового року вважався великим народним святом, проте не завжди цей день припадав на 1 січня. Отож напередодні Нового року зробімо невеликий екскурс у минуле, щоб довідатися про нього якомога більше.
Уперше календар, за яким Новий рік починався саме 1 січня, запровадив римський імператор Юлій Цезар, який зобов'язав дарувати цього дня подарунки - гілочки лаврового дерева, які мали приносити в кожен дім щастя й достаток. "Бажаю тобі доброго й щасливого Нового року", - казали римляни один одному, вручаючи запашні гілочки.
У Давньому Єгипті Новий рік святкували на початку літа, під час найбільшої повені на річці Ніл, який в усі часи вважався священною рікою.
У Давній Греції початок Нового року припадав на 22 липня, а літочислення давні греки запровадили від знаменитих Олімпійських ігор, які влаштовувались, як відомо, на честь легендарного Геракла.
У середньовічній Англії Новий рік зустрічали з проходом весни - 1 березня.
Ще далі пішли французи. У часи Французької революції Новий рік почали святкувати 22 вересня - в день осіннього рівнодення.
В Україні переддень Нового року (за старим стилем) називали Щедрим вечором або Меланкою. Діти ходили з щедрівками від хати до хати, носили з собою велику солом'яну ляльку Меланку, урочисто вітаючи всіх членів родини - від старого до малого. Господарі дарували щедрувальникам випечених з тіста і яскраво розмальованих півників, корівок, конячок тощо.
У Росії в новорічну ніч ходили по дворах "ряжені", одягнені в маски і шкури тварин, вони співали, танцювали, бажали господарям усього найкращого, натомість отримували подарунки - "бліни".
У 1700 році російський цар Петро I відповідно до нового, Юліанського календаря, переніс святкування Нового року з 1 вересня на 1 січня, як це було прийнято в усіх європейських країнах. Відтоді Новий рік у Російській імперії почали відзначати за новим стилем, не забуваючи при цьому вшанувати і старий Новий рік. Традиція подвійного відзначення новорічного свята тягнеться і до наших днів. Проте і в новітні часи Новий рік вшановують у різних країнах по-різному.
В Італії, скажімо, всі діти з нетерпінням чекають на прихід доброї феї Бефани. За повір'ям, вона вночі прилітає на чарівній мітлі, відчиняє двері маленьким золотим ключиком і, заходячи до кімнати, де сплять діти, ховає подарунки в панчохи та шкарпетки, які діти ще звечора підвішують до камінів. Неслухам, двієчникам і пустунам Бефана кладе в панчоху чи шкарпетку чорну вуглину - мовляв, що заробив, те й маєш! А ще в Італії вважають, що Новий рік варто починати, позбувшись усього старого. Тому в новорічну ніч ходити попід будинками в цій країні не вельми безпечно: з вікон часто-густо випадають старі речі. Треба бути конче обачним, якщо не бажаєте, аби вам на голову впала, скажімо, праска чи стара шафа.
Французький Дід Мороз - по-тамтешньому Пер Ноель - в новорічну ніч має звичку залишати подарунки в дитячих черевичках. Подарунки мають назву сантомів - це маленькі дерев'яні або глиняні фігурки, які потім ставлять біля заквітчаної вогнями ялинки. У цій країні існує ще один звичай - запікати в новорічний пиріг біб, квасолину чи горошину. Той, кому дістанеться біб, здобуває титул "бобового короля" - незалежно від того, чи це доросла людина, чи дитинча. У святкову новорічну ніч усі мають підкорятися його наказам і навіть вередуванням.
Веселий чоловічок, одягнений у хутряну шубу, високу овечу шапку, з кошиком на плечі приходить і в чеські родини. Цього симпатичного незнайомця звати Мікулаш. Діткам, які добре навчаються і слухають тата-маму, він завжди приносить гарні подарунки на вибір.
У Швеції в новорічну ніч дорослі разом з дітьми обирають королеву світла - Лючію. Її наряджають у білу сукню, на голову одягають корону із запаленими свічками. Лючія приносить подарунки дітям і ласощі домашнім тваринам. Усю ніч у будинках не гасне світло, вулиці яскраво освітлені, люди ходять у гості одне до одного.
В Англії Діда Мороза звуть Санта Клаус, який завжди приносить дітям подарунки. У новорічні дні для дітей та дорослих у театрах розігруються видовища на сюжети старовинних англійських казок - щось на зразок нашого вертепу. Лорд Гармидер веде за собою веселу карнавальну процесію різних казкових персонажів. На вулицях нічні крамарі пропонують перехожим купити за суто символічну ціну іграшки, пищики, повітряні кульки, маски. Саме з Англії пішов гуляти по світу звичай обмінюватися вітальними листівками. До речі, першу новорічну листівку було надруковано 1843 року в Лондоні.
До маленьких німців Санта Клаус полюбляє з'являтися на віслючкові. Перед тим, як заснути, німецькі діти ставлять на стіл тарілку для подарунків, які їм приносить Санта Клаус. У черевичок кладуть пучок запашного сіна для ослика, інакше той може образитися (вередлива ж тварина!), і наступного року діти залишаться без гостинців.
А в Голландію Санта Клаус припливає, кажуть, на кораблі. Батьки разом зі своїми чадами весело зустрічають його на пристані. Голландський Санта Клаус полюбляє веселі розіграші та сюрпризи і часто дарує дітлахам марципанові фрукти, цукеркові іграшки та квіти. Солодкий, як бачимо, там Дід Мороз.
У Грузії в перший день Нового року не прийнято без запрошення ходити в гості: господар сам кличе тих, з ким у нього пов'язані поняття добра і справедливості. Званий гість повинен першим переступити поріг дому, куди його покликали, причому обов'язково має принести з собою щось солоденьке, інакше його просто не зрозуміють.
А в Країні вранішнього сонця - Японії - прийнято зустрічати Новий рік у новому вбранні. Вважається, що це приносить здоров'я та удачу в новому році. 107 ударів дзвонів оголошують про те, що прийшов Новий рік. Палаци та замки з криги, величезні снігові скульптури казкових героїв прикрашають японські міста. На дверях своїх будинків японці чіпляють гілочки сосни, бамбука і сливи. Сосна в цій країні символізує довголіття, бамбук - вірність, а слива - життєлюбність.
Усього цього та мішок інших гараздів бажає УКРІНФОРМ усім своїм читачам. З Новим роком, з новим щастям!

Навантаження на мобільні мережі в новорічну ніч виросте вдесятеро

Мобільні оператори активно готують свої мережі до колосального навантаження в новорічну ніч.
Як передає УКРІНФОРМ з посиланням на газету "Дело", про підготовку своєї мобільної мережі до безвідмовної роботи в новорічні свята заявила "МТС Україна". Оператор проводить комплекс заходів щодо оптимізації мережі і підготовки до навантажень мережевого і допоміжного обладнання, а також програмного забезпечення, що підтримує роботу мережі.
Компанія також має намір збільшити стабільність роботи своєї мережі за рахунок введення тимчасових обмежень. Так, з 25 грудня по 3 січня і з 5 по 7 січня 2011 року МТС вводить заборону на проведення робіт з розширення, модернізації і зміни конфігурації мережі та інформаційних систем. Крім того, в новорічну ніч і на Різдво буде припинена розсилка інформаційних SMS-повідомлень. У компанії розроблено план робіт в умовах підвищеного навантаження і організована додаткова технічна підтримка з боку постачальників обладнання.
Спеціально напередодні святкового періоду "Київстар" збільшує місткість своєї мережі. Компанія також вирішила тимчасово обмежити доступ до послуг "Хто дзвонив?", "Повідомити мені" і "Повідомити про мене". Вони не будуть працювати з 19:00 31 грудня до 13:00 1 січня. Крім цього, з 27 грудня по 10 січня "Київстар" припиняє будь-які роботи з розширення і модернізації мережі.
До свят готується і третій оператор - "Астеліт" (ТМ Life:). Будуть проведені спеціальні зміни конфігурації мережі, які дозволять практично вдвічі збільшити її місткість при порівняно непомітній для людини зміні якості зв'язку. У точках великого скупчення людей, наприклад, на Хрещатику, будуть також працювати мобільні базові станції.
За прогнозами фахівців "Київстар", в святкові години голосовий трафік збільшиться в обсязі до 10-ти разів у порівнянні з навантаженням на мережу в "пікові часи" звичайних днів.
У минулі роки святковий голосовий трафік мережі "Київстар" в 4-6 разів перевищував показники звичайних днів, а іноді і в 10 разів. Зокрема, в першу годину 2010 року клієнти "Київстар" здійснили близько 27 млн дзвінків і відправили близько 7 млн SMS-повідомлень. У звичайні дні SMS-трафік складає близько 400 тис. повідомлень на годину. Таким чином, клієнти "Київстар" за першу годину 2010 року відправили в 17,5 раз більше SMS-повідомлень, ніж в звичайні дні.
За прогнозами фахівців МТС, цього року в пік новорічних поздоровлень, який традиційно припадає на ніч з 31 грудня на 1 січня, очікується п'ятиразове збільшення кількості викликів по Україні, а за кордон - в 2,7 раза. Абоненти будуть посилати в 19 разыв більше SMS- і в сім разів більше MMS-повідомлень в порівнянні зі середньодобовою кількістю повідомлень, які відправляються в році, що минає. У минулу новорічну ніч абоненти МТС в Україні відправили близько 82 млн SMS, що на 7,2% перевищило попередній рекорд. З 31 грудня 2009 по 1 січня 2010 року в мережі МТС було здійснено близько 426 мільйонів голосових викликів. Це на 8,9% більше, ніж за аналогічний період 2008-2009 рр. При цьому число успішно встановлених з'єднань в новорічну ніч становило 97,6%.

четвер, 30 грудня 2010 р.

На Різдво стоятимуть морози

На Різдво Христове в Україні стоятиме холодна погода без істотних опадів. Лише 8-9 січня на заході та півночі країни пройде невеликий сніг.
Про таку синоптичну ситуацію Різдвяних свят кореспондентові УКРІНФОРМу розповів начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда.
За його словами, у північному регіоні на Різдво Христове вночі термометри реєструватимуть 12-17° морозу, на Сумщині та Чернігівщині при проясненнях - до 20° морозу, вдень 7 січня 7-12° морозу. У наступні святкові дні вночі в цих краях буде 8-14° морозу, вдень 3-9° морозу.
У західному регіоні 7 січня вночі температура повітря становитиме 10-15° морозу, вдень 7-12° морозу, в горах уночі 14-20°, вдень 7-12° морозу. 8-9 січня термометри покажуть уночі 8-13° морозу, вдень 2-8° морозу, на Закарпатті 0-5° морозу.
У центральному регіоні на Різдво Христове вночі буде 12-17° морозу, на Полтавщині при проясненнях до 20° морозу, вдень 7-12° морозу. 8-9 січня вночі буде 8-14° морозу, вдень 3-9° морозу.
У східному регіоні цього дня температура повітря становитиме нічної пори 12-17° морозу, на Харківщині та Луганщині при проясненнях до 20° морозу, вдень 8-13° морозу. 8-9 січня вночі 8-14° морозу, вдень 3-9° морозу.
На півдні країни 7 січня вночі буде 8-13° морозу, вдень 3-8° морозу, 8-9 січня 2-8° морозу, вдень від 3 морозу до 3 тепла. В Криму 7-9 січня без істотних опадів, 9 січня пройде невеликий дощ, вночі буде 0-5° тепла, вдень 3-8° тепла.

середу, 29 грудня 2010 р.

Погода принесе в Україну новорічну казку

Погода в ніч на 1 січня справді буде новорічною: стоятимуть невеликі морози, і землю притрушуватиме легенький сніжок.
Про це кореспондентові УКРІНФОРМу розповів начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда. За його словами, у новорічну ніч захід і північ України перебуватиме під впливом циклону, який принесе в ці райони опади. Температура становитиме 5-9 градусів морозу.
За прогнозом синоптиків Укргідрометцентру, зазначив Микола Кульбіда, сніг у більшості регіонів України випаде протягом 28-29 грудня і у зв'язку зі зниженням температури, на яке слід очікувати вже найближчими днями, збережеться до Нового року. "Новорічне свято справді видасться казковим. Сніг лежатиме по всій території країни. Температура повітря буде на кілька градусів вищою на півдні, але все одно матиме мінусове значення", - сказав Микола Кульбіда.

У Пекіні буде запроваджено повну заборону на куріння

У громадських місцях, офісах і громадському транспорті Пекіна до кінця 2015 року буде запроваджено повну заборону на куріння. Це пообіцяв на прес-конференції представник Управління охорони здоров'я Пекіна Мао Юй.
На найближчі п'ять років Управління охорони здоров'я ставить перед собою реальні, на їхню думку, цілі - знизити частку чоловіків-курців з нинішніх 4,6% до менше 4%, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. Добитися цього вони планують за допомогою деяких нових заходів, суть яких поки що не розголошують. Але серед них будуть методи переконання. З березня по червень ц.р. Управління охорони здоров'я Пекіна проводило у деяких районах міста акцію "Кинути палити на 3 хвилини", у рамках якої медичні працівники вчилися давати корисні поради з приводу того, як відмовитися від шкідливої звички.
Як показало нещодавнє опитування, 95% респондентів з кількості столичних жителів повністю усвідомлюють те, що табакокуріння може привести до раку легенів, 60% - знають, що звичка може закінчиться паралічем (у масштабах країни про це обізнані лише 16%). В той же час 82,3% людей, які взяли участь в опитуванні, не вважають пристрасть до тютюну хворобою. Більше половини опитаних зізналася, що хотіли б кинути палити (у цілому по країні таких всього 27%).
Кількість курців у Китаї перевищує 300 млн, кількість пасивних курців досягає 540 млн, серед них 180 млн - діти у віці до 15 років. Щороку від хвороб, викликаних курінням, вмирає близько мільйона осіб.
Ольга Танасійчук, ПЕКІН. 28 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=974452

Російські опозиціонери подали в суд на В.Путіна

Російські опозиційні політики Борис Нємцов, Володимир Мілов і Володимир Рижков подали у Савелівський суд Москви позов проти прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна "за наклеп".
Як повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ, опозиціонери вимагають стягнути з прем'єр-міністра один мільйон рублів як компенсацію за моральну шкоду.
Приводом для судового розгляду стало твердження В.Путіна під час нещодавньої "прямої лінії" про те, що опозиціонери "хочуть грошей і влади". "Чого насправді хочуть Нємцов, Рижков, Мілов та інші? Грошей і влади, чого вони ще хочуть?! У 90-х роках вони поцупили чимало мільярдів разом з березовськими і тими, хто зараз перебуває у місцях позбавлення волі, і кого ми сьогодні згадували. Їх від кормушки відтягнули, вони потратилися, хочеться повернутися і поповнити свої кишені. Але я думаю, що якщо ми дозволимо їм це зробити, вони окремими мільярдами вже не обмежаться, вони всю Росію розпродадуть", - заявив тоді В.Путін.
За словами В.Мілова, хоча донині опонентам В.Путіна жодного разу не вдавалося виграти у нього суди, вони все ж сподіваються стати "піонерами". "Ми хочемо, щоб Путін спростував свої наклепницькі твердження", - заявив він.
Б.Нємцов у своєму блозі написав, що цей мільйон вони планують витратити "на антикорупційну діяльність, у першу чергу, на видання доповідей, які розповідають про корупцію в оточенні Путіна".
Співвідповідачем щодо позову також є телерадіокомпанія ВГТРК. "Від журналістів ми не вимагаємо нічого, окрім як надати однаковий ефірний час для спростування слів Путіна", - сказав В.Мілов.
Реакції В.Путіна на позов поки що не було.
Ігор Соловей, МОСКВА. 23 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=973479

Піратські фільми знаходитимуть по "генетичному коду"

Ізраїльські вчені навчилися знаходити піратські копії фільмів за допомогою "генетичного коду". Такий метод пошуку допоможе знайти нелегальні копії картин в Інтернеті навіть у тому разі, якщо пірати змінили відео.
Учений з Тель-Авівського університету Алекс Бронштейн спільно з колегами запропонував накласти на кожний кадр фільму віртуальну сітку, яка дає змогу вичленити в ньому значущі об'єкти. Сукупність таких сіток складає "генетичний код" фільму. Код, у свою чергу, використовується для виявлення нелегальних копій кінострічки.
Перевага методу, на думку Бронштейна, полягає в тому, що він дозволяє знайти в Мережі навіть ті піратські копії, які за якістю картинки значно відрізняються від оригіналу: нерізкою картинкою, спотвореними кольорами або зміненими пропорціями кадру. "Генетичний код" спрацює і в тому випадку, якщо з фільму були вирізані деякі сцени або, навпаки, додані нові.
Бронштейн вважає, що його метод буде цікавий насамперед відеохостингам, багато з яких досі не здатні розпізнати піратське відео, якщо в нього були внесені зміни, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на TechEye.

понеділок, 27 грудня 2010 р.

Китайським ЗМІ заборонили використовувати іноземні слова

Китайський уряд заборонив ЗМІ, видавництвам і власникам сайтів використовувати іноземні слова, особливо, англійські. На думку китайських чиновників, використання іноземних слів у мові негативно відбивається на чистоті рідної мови.
Пресі рекомендували уникати як вживання іноземних абревіатур і скорочень, так і китаїзованного англійського ("Chinglish"), який є сумішшю китайської та англійської мов. Якщо слово все ж таки має бути написане на іноземній мові, то поруч потрібно вказати пояснення китайською, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на BBC News.

Ізраїльський богослов заявив, що християнський Новий рік є частиною іудейської традиції

"Помилково називати новорічну ніч з 31 грудня на 1 січня християнським святом. Потрібно розкрити загальнолюдське значення цього дня, зробивши його визнаною частиною іудаїзму", - заявив один з релігійних діячів Ізраїлю Пінхас Полонський. Про це повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-портал IZRUS.
П.Полонський, колишній активіст підпільного сіоністського руху в СРСР, нині є помітною фігурою серед діячів релігійного сіонізму в Ізраїлі. Зараз він завершив роботу над новою книгою "Ізраїль і Людство". В ній богослов говорить і про прив'язку 1 січня до єврейських джерел, у тому числі цитуючи "Талмуд", де йдеться, що перша людина Адам сумував, побачивши зменшення світла в світі напередодні зимового сонцестояння (21-22 грудня), а потім радів, побачивши нове збільшення світла через вісім діб.
Богослов зазначає, що саме Адам наповнив цей день особливим значенням вдячності Творцю за збільшення світла у світі. "Святкування 1 січня бере свій початок від Адама. Тому немає нічого поганого в тому, щоб євреї відзначали це свято. Воно не має сьогодні нічого спільного ні з давньоримською релігією, ні з християнством. Тому його святкування не є відходом від іудаїзму", - вважає П.Полонський.
"Замість того, щоб витрачати сил на те, щоб блокувати святкування 1 січня, чим, на жаль, займаються багато релігійних кіл в Ізраїлі, нам потрібно було б інтегрувати його в іудаїзм, як святкування Дня Адама - універсального поняття, що має відношення до всього людства і має коріння в єврейській традиції", - вважає цей релігійний діяч. Проте, він не пропонує спеціально святкувати цей день, адже "Свято світла" іудеї і так відзначають на Хануку. Але П.Полонський закликає припинити боротися зі святкуванням Нового року і розглядати його як "нормальну опцію в рамках іудаїзму", назвавши "Днем Адама" і додавши єврейський вимір до нинішнього його сприйняття.
Не менш оригінально Полонський походить до системи літочислення, за якою настає 2011 рік, і закликає спокійніше ставитися до християнства в цілому. "Ізраїльський підхід полягає в тому, що ми маємо бути світочем для народів світу. Християнство - наш "відділ маркетингу", своєрідне "дочірнє підприємство іудаїзму", яке за 2000 років поширило наші ідеї і цінності по всьому світу. Тому ми спокійно можемо говорити, що 1 січня настає 2011 років з початку роботи нашого успішного дочірнього підприємства", - вважає П.Полонський.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=974069

четвер, 23 грудня 2010 р.

Складено меню "розумної їжі"

Після низки експериментів учені дійшли висновку, що для людського мозку і серця досить корисними є одні й ті ж самі продукти харчування. Дослідники склали рейтинг так званої "розумної їжі", до якого увійшли кілька видів продуктів.
Журнал Psychology Today, який його опублікував, виніс на першу позицію журавлину, повідомляє УКРІНФОРМ. Як її ще називають "ягода здоров'я", "північний виноград" найпозитивніше впливає на розум людини, а також містить дуже велику кількість антиоксидантів. Крім цього, дослідження показали, що журавлина здатна покращувати пам'ять і роботу опорно-рухового апарату.
На другому місці - чорниця. За своїми властивостями ця ягода дуже схожа на журавлину, але містить трохи меншу кількість антиоксидантів. Проте володіє речовиною, що здатна поліпшувати зір.
Буряк і капуста розташувалися на третьому місці. За словами вчених, ці овочі містять достатню кількість речовин для боротьби з шкідливими ферментами, які можуть призводити до розвитку хвороби Альцгеймера.
Жирна риба йде слідом за овочами і посідає четверте місце у рейтингу. Деякі види риби, зокрема, лосось, оселедець, сардини, містять жирні кислоти, які можуть руйнувати шкідливі ферменти.
Замикає рейтинг "розумної їжі" шпинат. Проте це не означає, що дана трав'яна рослина найменш корисна. Як з'ясувалося, шпинат може перешкоджати виникненню порушень пізнавальних здібностей, а також сповільнювати появу проблем у нервовій системі людини.
Валерій Барський, КИЇВ. 20 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972122

У доменній зоні .UK зареєстровано 9 млн доменів

У понеділок, 20 грудня, у доменній зоні .UK був зареєстрований 9 мільйонний домен - active2011.co.uk, який буде використаний для створення сайту центру спорту і здоров'я.
Згідно із заявою адміністратора зони, компанії Nominet, 2010 рік був особливо вдалим для зони .UK. Лише за цей рік було зареєстровано понад мільйон доменних імен, а це близько 11% від загальної кількості доменів цієї зони, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на domaintimes.net.
Усього, за даними Verisign, у національних доменних зонах зареєстровано близько 80 мільйонів доменних імен. Зона .UK є другою за розміром національною доменною зоною, після зони .DE. Так виглядає ТОП-10 великих доменних зон на даний час:
1. .COM: 90 млн доменів;
2. DE: 12 млн доменів;
3. NET: 13 млн доменів;
4. UK: 9 млн доменів;
5. ORG: приблизно 8,5 млн доменів;
6. INFO: більш як 6,5 млн доменів;
7. CN: 6 млн доменів;
8. NL: 4 млн доменів;
9. EU: 3,3 млн доменів;
10. RU: 3,1 млн доменів + 334 000 імен у зоні .РФ (на 20 грудня 2010 року).

Свій "Wikileaks" відкриває Піратська Партія Чехії

Піратська Партія Чехії планує відкрити власний інтернет-проект, схожий на Wikileaks. Очікувалося, що ресурс працюватиме вже сьогодні.
За словами представників партії, запустити проект PirateLeaks (так назвали ресурс) можна було б раніше, але автори відпрацьовували технологію, яка б давала змогу на 100% забезпечити анонімність людей, які направляють інформацію. При цьому, хостинг забезпечуватимуть співробітники партії на серверах, що належать партії, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Сybersecurity.
Чеську Піратську Партію було створено за образом Шведської піратської партії і в червні 2009 року пройшла до місцевого парламенту, отримавши свого представника й 0,8% голосів у країні. Раніше ця група виступала одним з найбільш активних прихильників Джуліана Ассанжа. Зараз Піратська партія підтримує одне з дзеркал оригінального Wikileaks.
Якуб Міхалек, головний редактор PirateLeaks, каже, що новий проект спеціалізуватиметься на чеських і європейських витоках і за допомогою його партія сподівається зміцнити свій вплив у політиці.

У США затверджено нові правила використання Інтернету

Федеральна комісія США з питань зв'язку (FCC) затвердила нові правила використання Інтернету, які викликали безліч суперечок. На думку прихильників цих правил, вони забезпечать захист споживачів, провайдерів послуг та інвесторів. З свого боку, противники цих правил попереджають, що нові правила - це приклад того, як хтось намагається вирішувати неіснуючі проблеми. Більше того - ці правила заохочуватимуть інші країни до спроб узяти під контроль Інтернет.
Так звані правила "мережного нейтралітету" мають на меті не допустити, аби компанії, що забезпечують доступ до Інтернету, мали можливість блокувати або уповільнювати програми, які використовують широкі діапазони частот.
Ці правила забороняють інтернет-провайдерам, телефонним та кабельним компаніям допускати дискримінацію щодо інших інтернет-послуг, наприклад тих, які надаються їхніми конкурентами. Разом з тим, вони дозволяють провайдерам послуг з використанням широкосмугового зв'язку здійснювати те, що FCC називає "обгрунтованим управлінням" даними, аби вирішувати проблеми, пов'язані з перевантаженням мережі і небажаним трафіком. Інтернет-компанії матимуть право у деяких випадках стягувати вищу плату за високошвидкісний доступ, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Голос Америки.
Члени Федеральної комісії з питань зв'язку розійшлися у поглядах з приводу цих правил, які були прийняті трьома голосами проти двох. Критики стверджують, що FCC не уповноважена встановлювати подібні правила або здійснювати контроль за їхнім дотриманням.

вівторок, 21 грудня 2010 р.

Інститут громадянського суспільства пропонує запровадити єдині інформаційні стандарти для сайтів міськрад

Через відсутність єдиних стандартів подачі інформації на сайтах органів місцевого самоврядування інформування громадян через мережу Інтернет здійснюється неналежним чином. Для його поліпшення слід розробити і законодавчо закріпити єдину впорядковану структуру розміщення інформації на різних інтернет-представництвах органів місцевої влади.
Такий висновок на підставі моніторингу інформаційної відкритості сайтів других за величиною міст областей України зробили представники Інститут громадянського суспільства. Звіт за результатами моніторингу директор з питань науки та розвитку Інституту Анатолій Ткачук та інформаційний менеджер цього ж закладу Сергій Корчинський представили сьогодні на прес-конференції в УКРІНФОРМі.
Як поінформував С.Корчинський, моніторинг сайтів здійснювався протягом 2010 року згідно з розробленою Інститутом громадянського суспільства методикою. Його об'єктами були 25 сайтів місцевих рад других за величиною міст областей України, однак оскільки два інтернет-представництва - Лозівської та Новодністрівської міських рад - мають на своїх сторінках повідомлення про модернізацію, до переліку кінцевих показників моніторингу було включено 23 сайти.
За словами С.Корчинського, основними критеріями оцінки стали наявність обов'язкової загальної інформації, обов'язкової документації, додаткової інформації, використання мережевих функцій, загальна ефективність сайтів та дотримання технічних вимог. Кожна категорія складалася з певної кількості показників, які оцінювалися за наступною шкалою: 2 бали - інформація наявна, 1 бал - інформація неповна, 0 балів - інформація відсутня.
За першим показником моніторингу - наявність обов'язкової загальної інформації - найбільше балів набрав сайт Криворізької міськради - 33 з 36, найменше - 7 балів - сайт Ніжинської міськради, повідомив інформаційний менеджер інституту. Він звернув увагу на те, що на сайтах усіх міськрад відсутня інформація про земельні аукціони: на деяких з них можна зустріти повідомлення про вільні земельні ділянки, але інформації про дату та умови проведення аукціону немає.
С.Корчинський також поінформував, що лише 9 з 23 сайтів місцевих рад набрали половину і більше балів за всіма категоріями оцінювання. За його словами, це свідчить про те, що всі вони потребують модернізації у структурі подання інформації. Рекомендації Інституту щодо поліпшення інформування громадян через сайти місцевих органів влади наведено у звіті за результатами моніторингу, повідомив він.
Надія Юрченко, КИЇВ. 21 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972365

понеділок, 20 грудня 2010 р.

2010-й був роком повернення у минуле з претензією на нове майбутнє - експерти

У політичному житті країни рік, що минає, був багатий на події і зміни, однак вони здебільшого повертають країну в минуле. Таку думку на прес-конференції у понеділок, присвяченій політичним підсумкам року, висловили директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський і директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, М.Погребинський вважає, що перемога на президентських виборах Віктора Януковича стала "кінцем Майдану номер один". "Історія, що почалася з Майдану номер один, завершилася фактично перемогою Януковича", - зазначив політолог.
На його думку, в результаті перемоги В.Януковича країна отримала дуже важливу зміну - унеможливлення конфлікту між гілками влади. Остаточну крапку в цьому поставила відміна політичної реформи 2004 року. За словами М.Погребинського, позитивом такого стану речей дехто називає наявність єдиного центру прийняття рішень і наведення порядку в країні.
"Як на мене, тут набагато більше негативів, ніж позитивів. Дійсно, конфлікти у владі припинені, але ми зробили крок від демократичного устрою влади - ми стали далі від нормальної європейської країни, ми утруднили, можливо, навіть унеможливили справжню політичну конкуренцію", - вважає М.Погребинський.
Він додав, що країна дісталася такої точки, коли можливі "надзвичайно небезпечні помилки", оскільки коли рішення ухвалюються одноосібно, а можливості отримання інформації обмежені. "Я думаю, що Майдан номер два - один з прикладів таких не фатальних, але серйозних помилок, яких не було б, якби була певна конкуренція при ухваленні важливих політичних рішень", - переконаний експерт.
Володимир Фесенко у свою чергу зазначив, що 2010 рік можна назвати "Роком Януковича", тому що він надзвичайно вплинув на політичну і соціально-економічну ситуацію в країні. "Це був рік нового уряду і рік, коли в країні почав формуватися новий політичний режим. Але, оцінюючи цю ситуацію, я б сказав, що це повернення у минуле з претензією на нове майбутнє", - вважає політолог.
Він аргументував свою точку зору тим, що за формальними ознаками в країні відновлюється президентсько-парламентська система 1996 року, що є поверненням у минуле. Поверненням у минуле є і поява старих облич у владі, але заявлені реформи - це претензія на нове майбутнє.
На думку експерта, головна інтрига полягає в тому, чи здатна буде влада, яка за своїм складом, стилем, характером своєї політичної діяльності є достатньо консервативною, побудувати нове майбутнє. "Те, що влада має рішучість проводити соціально-економічну реформу, це очевидно, інша річ, наскільки послідовними будуть ці реформи, наскільки вони будуть результативними - це питання відкрите", - зауважив він, додавши, що заявлені реформи стратегічно відповідають інтересам суспільства.
Надія Юрченко, КИЇВ. 20 грудня 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=972053

Росія посилює свою економічну присутність в Україні - експерти

Інститут Горшеніна у рамках дослідницького проекту "Україна-Росія. Підсумки року" провело експертне опитування про ключові події і підсумки 2010 року для українсько-російських взаємовідносин у сфері економіки і бізнесу, а також про перспективи цих відносин у 2011 році.
Директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський відзначив, що, працюючи на українському ринку, російський бізнес може покладатися на суттєву фінансову і політичну підтримку з боку своєї держави. "З урахуванням особливих взаємин між Україною і Росією, це є дуже важливим чинником підтримки російського бізнесу. Такої підтримки, як мені здається, немає ні у будь-якого іншого бізнесу з інших країн", - вважає він. Ігор Бураковський назвав особливо важливими такі події цього року: "Врегульовано нарешті ситуацію навколо "Луганськтепловоза", наскільки я знаю; було прийнято якесь досить велике рішення, пов'язане з так званими Харківськими угодами".
Експерт висловив думку, що в 2011 році російські компанії посилюватимуть свою присутність в Україні. "Цей ринок є досить цікавим, нас багато що об'єднує в технологічному плані, в розумінні того, як ведеться бізнес. З урахуванням того, що російський бізнес для ряду стратегічних угод отримує досить велику фінансову допомогу з боку державних банків, звичайно, що присутність російського капіталу в Україні тільки зміцнюватиметься", - сказав він.
Директор Інституту трансформації суспільства професор Олег Соскін вважає, що від економічного співробітництва між двома країнами в першу чергу виграє Росія. На його думку, Україна поступово впадає у фінансову залежність від російського бізнесу. "Сьогодні значно посилили свою присутність в Україні російські банки: "Сбербанк" і ВТБ. Завдяки покупці російськими фінансовими структурами активів великих українських банків, російський бізнес фактично отримав доступ до кредитних історій нашої промисловості, що дає йому можливість почати активну скупку найліквідніших підприємств України".
О.Соскін вважає неправомірною ту ціну на газ, яку сьогодні платить Україна Росії, він також нагадав про програний Україною спір із "РосУкрЕнерго", 50% акцій якої належить "Газпрому". Окрім цього, експерт зауважив, що наполегливі спроби Росії взяти під контроль українську авіаційну і суднобудівну галузі, а також газотранспортну систему. "Я вважаю, що Росія зараз здійснює класичну неоколоніальну експансію в Україну", - заявив Олег Соскін.
Директор Антирейдерського союзу підприємців України Андрій Семидідько також вважає, що має місце експансія російського бізнесу в Україну. "Йде скуповування великих активів у земельній галузі, металургії. Ще не зрозуміло, хто буде власником "Індустріального Союзу Донбасу", але ясно, що це все-таки Росія. Вже йдуть розмови про злиття Нафтогазу і Газпрому, про об'єднання або створення корпорації в аграрному секторі, про спільне використання українських чорноземів з боку російського бізнесу", - сказав він.
Експерт відзначив, що в нинішньому році відбулося скуповування росіянами активів у великому бізнесі України. Експерт вважає, що у рамках відновлення взаємозв'язків між Росією і Україною сьогодні існує режим сприяння російським компаніям - зокрема, представникам великого і середнього бізнесу. А ще - банківський сектор, металургія і агропромисловий сектор, в якому проявлялася активність російських корпорацій, наголосив він.

Завтра в північні широти прийде зимове сонцестояння

У вівторок, 21 грудня, о 23 годині 38 хвилин у північних широтах відбудеться цікаве явище, непомітне для людського ока, але знаменне для часу, що має назву зимове сонцестояння. Це момент часу, коли центр Сонця перейде через найпівденнішу точку екліптики зі схиленням 23° 27'.
Протягом року спостерігається два сонцестояння - зимове й літнє. У північній півкулі зимове сонцестояння відбувається 21 або 22 грудня, і тоді фіксується найкоротший день і найдовша ніч, а літнє - 20 або 21 червня, і тоді спостерігається найкоротша ніч і найдовший день. У південній півкулі на зазначені дати припадають, відповідно, літнє й зимове сонцестояння.
У день зимового сонцестояння в Україні спостерігатиметься найкоротша тривалість світлового дня, яка становитиме 8 годин рівно. Віднині світловий день приростатиме - спочатку непомітно, на якісь кілька секунд, а потім стрімко - і в день літнього сонцестояння, яке цьогоріч припадає на 21 червня, досягне свого максимуму - понад 16 годин. "Сонце повертає на весну, а зима - на мороз", - говорили в народі.
Завтрашній день також вважається початком астрономічної зими. Протягом кількох днів - до і після моменту сонцестояння - небесне світило майже не змінюватиме нахилу та полуденної висоти. Після чого сонце починає підніматися все вище і вище до зеніту, аж до 21 червня.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=971970

Американці хочуть посадити Ассанжа, але не знають як

Міністерство юстиції США вивчає правові шляхи для судового переслідування засновника сайта WikiLeaks Джуліана Ассанжа. Віце-президент США Джо Байден назвав Ассанжа "терористом хай-тек", заявивши, що він завдав шкоди національній безпеці США.
У інтерв'ю каналу NBC Джо Байден заявив, що поки немає достатньої правової бази для притягнення Ассанжа до відповідальності за публікації військових досьє США про бойові дії в Афганістані і США, а також оприлюднення переписки американських дипломатів між собою. Закон США про шпигунство 1917 року не передбачає таких випадків. "Якщо він (Ассанж) вступив у змову з військовослужбовцем США для того, щоб заволодіти секретними документами, це принципово відрізняло б його від журналіста, який їх просто оприлюднив", - сказав Байден.
Річ у тім, що свобода засобів масової інформації на самовираження захищена конституцією країни, так що зараз мін'юст США намагається довести факт "змови" між Ассанжем і американським військовослужбовцем Бредлі Меннінгом, який підозрюється в передачі компромату сайту WikiLeaks, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Reuters.
C закликами посадити Ассанжа у в'язницю і навіть знищити його виступив ряд відомих політиків у США, Канаді, Австралії та інших країнах. А представники російських спецслужб пообіцяли взагалі "закрити" скандальний сайт.

Кинути курити набагато простіше, ніж здається - експерти

Австралійські дослідники упевнені, що немає необхідності у використанні нікотинових пластирів тим, хто хоче кинути курити. Вчені проаналізували більш ніж 500 досліджень на тему куріння і відмови від нього.
Близько 75% колишніх курців розлучилися із згубною звичкою без будь-якої допомоги. Причому більшість призналися, що відмова від тютюну сталася набагато простіше, ніж вони самі чекали, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Medicinform.
На думку експертів, виробники нікотинозамінних препаратів нагнітають обстановку своїми заявами про складність відмови від куріння і його наслідків для здоров'я, щоб популяризувати попит на свою продукцію. Дослідники підкреслюють, що кинути курити можна і самостійно, без використання дорогих нікотинозамінних препаратів.

пʼятницю, 17 грудня 2010 р.

Британські учені довели існування паралельних світів

Перші фізичні свідчення можливого існування паралельних світів отримані сучасною наукою. Як повідомила британська газета "Дейлі мейл", вчені з лондонського Університетського коледжу виявили точки зіткнення нашого Всесвіту з іншими, не видимими оку всесвітами.
Тим самим отримані, мабуть, перші нетеоретичні підтвердження так званої теорії струн, яка до сьогоднішнього дня лише абстрактно доводила існування паралельних світів, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на зарубіжні ЗМІ.
Нинішнє відкриття було зроблено в ході вивчення розподілу в космосі реліктового мікрохвильового випромінювання, що збереглося після Великого вибуху, який, як вважається, дав початок нашому Всесвіту. Це випромінювання не є однорідним і містить особливі зони, що характеризуються підвищеною температурою. "Ми, мабуть, маємо тут справу з космічними пробоїнами, що утворилися в результаті зіткнення нашого і паралельних світів", - заявив один з керівників дослідження професор Стівен Фіні. На його думку, наш Всесвіт є лише невеликою бульбашкою у велетенському океані паралельно існуючих світів, що мають інші фізичні характеристики.

У Києві очікується масштабне перейменування вулиць

У Києві очікується масштабне перейменування вулиць. Відповідні пропозиції, схвалені комісією з перейменування вулиць, встановлення пам'ятних знаків і меморіальних дошок КМДА, будуть направлені на терміновий повторний розгляд до Київради.
Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу із посиланням на депутата Київради, члена профільної комісії КМДА Олександра Бригінця, йдеться про понад 150 вулиць.
Зокрема, за його словами, це стосуватиметься вул. Горького, яку нарешті офіційно перейменують у вул. Антоновича. У Голосіївському районі вул. Дімітрова перетвориться у вул. Ділову, а проспект Червонозоряний - у проспект Володимира Івасюка.
Вулицю Ілліча в Дарницькому районі перейменують у вул. Юрія Збанацького, вул. Крупської - у вул. Павла Чубинського, вул. Максима Горького - вул. Кирила Осьмака.
У Деснянському районі вул. Петра Запорожця назвуть вул. Івана Миколайчука, в Дніпровському районі проспект Возз'єднання перейменують у проспект Соборності.
Площу Фрунзе в Оболонському районі назвуть Петропавлівською, вул. Гамарника в Пущі-Водиці присвоять ім'я композитора Дмитра Бортнянського.
У Печерському районі вул. Аніщенка буде перейменована у вул. Левандовську, вул. Андрія Іванова - в провулок Бутишева, вул. Струтинського - у вул. Августина Волошина, вул. Василя Кіквідзе - вул. Михайла Бойчука, провулок Чекістів - у провулок Костя Гордієнка.
Площа Червоної Пресні в Подільському районі отримає ім'я Сергія Бондарчука.
У Святошинському районі вул. Криленка перейменують на честь Олексія Береста, вул. Ленінську в приватному секторі селища Жовтневе - у вул. Петра Дорошенка, вул. Житомирську в котеджному містечку "Чайка" - у вул. Чайковську.
У Солом'янському районі вул. Урицького стане вул. Василя Липківського, вул. Максима Горького - вул. Анатолія Лупиноса, провулок Проектний - вул. Планетарною.
Особливо багато змін чекає Шевченківський район. Вул. Артема перейменують у вул. Січових стрільців, вул. Вєтрова - у вул. Назаревську, вул. Воровського - у вул. Бульварно-Кудрявську, вул. Щербакова - у вул. Валерія Марченка, вул. Чеслава Белінського - у провулок Алли Горської, вул. Якіра - у вул. Івана Огієнка, вул. Чапаєва - у вул. В.Липинського, вул. Ю.Коцюбинського - у вул. В.Винниченка; частину вулиці Мельникова від Лук'янівської площі до вул. Дорогожицької мають намір об'єднати з існуючою вулицею Дорогожицькою, а частину вулиці Мельникова від вул. Дорогожицької до вул. Олени Теліги перейменують у вул. Андрія Мельника.
Крім того, за словами О.Бригінця, в Києві з'являться 22 нові вулиці й одна площа. Зокрема, в новому мікрорайоні Святошинського району вулицям дадуть такі назви: Житомирська, Білгородська, Музичанська, Северинівська, Ситняківська, Личанська, Пашковська, Любимівська. У новому мікрорайоні Оболонського району з'являться вулиці Любомирська, Рожковська, Сваромська, Хотянівська, Абрикосова, Вербова, Сетомльська, Миколи Аркаса. Площу на розі вулиць Героїв Сталінграда і Мате Залки назвуть площею Мистецтв. Пойменують і вулиці нового житлового мікрорайону на 27 км. Столичного шосе: Дубова, Лісниківська, Ходосівська, Підгорецька і Козинська. Ім'ям академіка Миколи Боголюбова назвуть відокремлену частину вулиці академіка Лебедєва поблизу території Інституту теоретичної фізики.

На телеканалі CNN завершена програма Larry King Live, що виходила в ефір 25 років

На телеканалі CNN вийшло в ефір останнє ток-шоу популярного телеведучого Ларрі Кинга, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на веб-сайт телеканалу. Л. Кінг, якому цього року виповнилося 77 років, закрив свою програму Larry King Live, що виходила в ефір чверть століття.
Гостями останнього шоу Л. Кінга були знаменитості, в тому числі президент США Барак Обама і колишній президент Білл Клінтон. Всього ж протягом 53 років роботи в тележурналістиці Л. Кінг провів близько п'ятдесяти тисяч інтерв'ю. Він розмовляв з Марлоном Брандо і Володимиром Путіним, Елізабет Тейлор і Джорджем Бушем, у нього в студії бували відомі письменники, співаки, бізнесмени, вчені, актори.
Разом з Л. Кінгом, говорять аналітики, з ефіру новинних каналів зникне формат годинної розмови в прямому ефірі. Сам телеведучий, що йде на пенсію, сказав, що не шкодує про прийняте рішення. Але одна річ його все-таки засмучує: "Якщо ви сьогодні подивитеся на телебачення, то побачите, що все ведучі інтерв'юють себе. Гість - це підпора для ведучого на цих кабельних телемережах. Для мене гість завжди був на першому місці".
CNN дає в записі останню програму Л. Кінга, яку може переглянути кожний бажаючий користувач Інтернету.

Легендарний американський журналіст Ларрі Кінг завершує свою кар'єру

Після 25 років успішної кар'єри, майже 40 тисяч інтерв'ю з президентами, кінозірками, фінансистами, впливовими політиками різних країн та пересічними громадянами, легендарний американський журналіст Ларрі Кінг завершує свою кар'єру. 16 грудня в ефірі популярної передачі "Larry King Live" на телеканалі CNN він зустрівся з глядачами востаннє.
Ларрі Кінг завоював популярність своїм унікальним вмінням вибудовувати діалог із співрозмовниками. Серед його гостей в прямому ефірі були політики Нельсон Мандела, Володимир Путін та американські президенти починаючи з Річарда Ніксона. Журналіст брав інтерв'ю чи не в усіх селебриті від Барбари Стрейзанд до Леді Гаги.
Американська преса пише про Кінга як про "короля, який залишає свій трон". Однак, хоч 77-річний ведучий більше не буде регулярно з'являтися в телеефірі, зовсім залишати CNN не збирається. Принаймні чотири рази на рік на каналі виходитиме його шоу "Larry King specials". "Ларрі Кінг - історична фігура у журналістиці, один із найважливіших піонерів ток-шоу як на радіо, так і на телебаченні", - говорить про нього оглядач журналу Talkers Мішель Харрісон.
Його шоу потрапило до Книги рекордів Гіннеса як передача, яка найдовше існує з тим самим ведучим і виходить в ефір у той самий час. Сьогодні глядачі востаннє побачать прямий ефір програми з Лос-Анджелеса. У ньому мають взяти участь відразу 16 гостей. Їх імена не розголошують, однак очікують кількох відомих політиків. Ларрі Кінг висловив побажання, аби на його останню передачу прийшов колишній губернатор штату Нью-Йорк Маріо Куомо, який був гостем першого ефіру журналіста в 1985 року.
Про намір залишити телебачення Ларрі Кінг оголосив ще влітку. Це пов'язують із певним зниженням рейтингів передачі та із особистими проблемами її телеведучого. Телеканал CNN уже підшукав йому заміну - нове шоу вестиме популярний журналіст Пірс Морган.

Мінздоров'я застерігає від переохолоджень

Постраждати від переохолодження можна навіть при плюсовій температурі. При переохолодженні температура тіла знижується до 35 градусів і нижче. Міністерство охорони здоров'я надає поради та застерігає від переохолоджень.
Потрібно вдягатися багатошарово. Це попередить спітніння, яке на морозі небезпечне. Не забувати вдягати рукавички, а ніс, вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром. Якщо плануєте провести цілий день на морозі, вiзьмiть запасний одяг. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження.
Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне. Замерзли - тож з'їжте що-небудь. Якщо проводите цілий день на вулиці, кожні півгодини-годину бажано заходити у тепле приміщення, аби зігрітися. По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.
Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Так само рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу - тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.
Мінздоров'я рекомендує не перевтомлюватися, передає УКРІНФОРМ. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно.
Категорично не можна торкатися металу, як голими руками так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його у вас, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити вашу шкіру при зіткненні, а отже, при роботі з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.
Не вживайте спиртне, тому що алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.
Як тільки побачили симптоми переохолодження - воскові плями та оніміння шкіри, то негайно перейдіть у тепле приміщення.
Перша допомога при переохолодженні нескладна - зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте. У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. Якщо лікар тимчасово недоступний, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла. Ні в якому разі не можна зігрівати уражені тканини гарячою водою, або на гарячих батареях, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.
Обов'язково пийте якомога більше рідини - будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони поновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові.

четвер, 16 грудня 2010 р.

Поліція Литви розслідує факт продажу іграшок-червоноармійців

Поліція Шяуляя (міста на півночі Литви) почала розслідування за фактом продажу у магазині мережі Norfa солдатиків з радянською символікою.
Литовські правоохоронці вилучили 23 упаковки іграшок "Радянська Червона армія". Результати розслідування, як очікується, стануть відомими через кілька тижнів. Прес-секретар торговельної мережі Norfa Дарюс Рілішкис заявив, що не бачить у цьому нічого поганого.
За його словами, солдатики користуються популярністю. Порушивши тему заборони на радянську символіку, Рілішкис зауважив, що "радянський період ми точно не рекламуємо".
У Литві з 2008 року діє заборона на публічну демонстрацію радянської, а також нацистської символіки. Поза законом оголошені, зокрема, прапор СРСР і такі радянські символи, як серп, молот, червона п'ятикутна зірка, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Delfi.lt.

середу, 15 грудня 2010 р.

В Євросоюзі хочуть заборонити заперечення злочинів комунізму

Чеська Республіка разом з п'ятіркою інших держав-членів Євросоюзу закликала Єврокомісію заборонити на всій території співтовариства заперечення злочинів комунізму. Про це заявив чеський міністр закордонних справ Карел Шварценберг.
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Радіо Прага, звернення до Єврокомісії підписали глави МЗС Чехії, Болгарії, Угорщини, Латвії, Литви і Румунії.
За словами Шварценберга, заперечення злочинів комунізму можна порівняти із запереченням злочинів нацистів, за що у багатьох країнах ЄС передбачена кримінальна відповідальність.

Фільм "Соціальна мережа" отримав приз нью-йоркських кінокритиків

Фільм Девіда Фінчера "Соціальна мережа", що розповідає про створення сервісу Facebook, отримав премію нью-йоркських кінокритиків (New York Film Critics Circle Awards) у номінації "фільм року".
Як повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Associated Press, Фінчер також був відзначений нагородою в номінації "кращий режисер".
Відразу три премії отримала стрічка режисера Лізи Холоденко "Дітки в порядку" (The Kids Are All Right). Аннетт Бенінг стала лауреатом у номінації "краща актриса". Марка Руффало нагородили за кращу чоловічу роль другого плану.
Ще однією премією відзначили сценаристів картини - Стюарта Блумберга і Лізу Холоденко. Колін Ферт отримав нагороду за головну роль у біографії британського монарха Георга VI "Король говорить!" (The King's Speech). Мелісса Лео була відзначена премією в номінації "жіноча роль другого плану" за її роботу у фільмі Девіда О.Расселла у фільмі "Боєць" (The Fighter).
Картина "Чорний лебідь" Даррена Аронофськи удостоїлася призу за операторську роботу. Премія нью-йоркських кінокритиків вручається з 1936 року. Вважається, що вона дозволяє визначити фільми, що є головними претендентами на "Оскар".

У Куби з'явився власний аналог Wikipedia

Уряд Куби запустив власну онлайн-енциклопедію - аналог всесвітньо відомого безплатного сервісу Wikipedia.
Поки що сайт, розташований за адресою ecured.cu, працює тільки в іспанському варіанті. У дисклеймері йдеться про те, що проект EcuRed створено для обміну інформацією та знаннями і призначений для кожного жителя Куби або іншого світу, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на BBC.
Відвідуваність сайту EcuRed на день запуску становила близько 20 тисяч осіб. Для порівняння щомісячна аудиторія Wikipedia становить близько 78 мільйонів відвідувачів.

Twitter опублікував ТОП-10 популярних трендів 2010 року

Адміністрація сервісу мікроблогів Twitter назвала десятку трендів року, що найбільше обговорюються. Згідно з рейтингом, опублікованим в офіційному блозі Twitter, головним у 2010 році став тренд, присвячений розливу нафти в Мексиканській затоці.
На другому місці опинилося обговорення чемпіонату світу з футболу в ПАР. Персоною, яка найбільше обговорюється в Twitter, став співак Джастін Бібер, а фільмом року, який найчастіше згадується - "Початок". У топ-10 популярних трендів також потрапив восьминіг Пауль - влітку його обговорювали в світлі точних футбольних "прогнозів", а восени в зв'язку з раптовою смертю, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на блог Twitter.
У рейтингу не виявилося ресурсу WikiLeaks - раніше користувачі звинувачували адміністрацію Twitter у тому, що вона навмисно ігнорує тему WikiLeaks, не включаючи цей тренд у рейтинги з політичних причин. При цьому тренд WikiLeaks Cablegate присутній в окремому тематичному топі "News Events". Крім того, засновник ресурсу Джуліан Ассанж зайняв 4 місце в списку персон, які найбільше обговорюються в 2010 році.

Google запустила агрегатор російськомовних блогів

Тепер за адресою blogsearch.google.ru доступний сервіс, з інтерфейсом, схожим на Google Новини. Проте як джерела записів, тут виступають не сайти ЗМІ, а російськомовні блоги.
"Зліва ви знайдете список різних категорій, а пости групуватимуться за темами. Всередині кожної теми формуються групи повідомлень і графік, що відображає інтерес до неї з часом. Справа будуть розташовані останні повідомлення з популярних блогів", - пишуть у корпоративному блозі Google.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на блог компанії, проект працює за аналогічним з Google.Новости принципом. Мобільна версія теж підтримує нові можливості сайта. Раніше за допомогою blogsearch.google.ru можна було лише шукати за блогами.

Персональні дані мільйона користувачів Mail.ru потрапили у відкритий доступ

Популярна поштова служба Мail.ru, послугами якої користуються мільйони користувачів Росії, низки інших країн, новим програмним забезпеченням розкрила інформацію про своїх клієнтів, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на веб-сайт Newsland. Ця інформація доступна будь-якому користувачеві програми Mail.ru Агент 5.7.
На інтерактивній карті, повідомляє веб-сайт, видно фотографії, дані користувачів, надані ними поштовій службі, а також їх точне місцезнаходження, аж до номера будинку фактичного місцезнаходження, що визначається за ip адресою.
Ще невідомо, хто є джерелом інформації - провайдери, що мають дані про своїх користувачів та виділяють безпосередні ip адреси своїм клієнтам, або інші служби.
Багато користувачів стурбовані тим, що за існуючим законодавством така інформація закрита і навіть правоохоронним органам не може надаватися без відповідного рішення суду. Офіційної реакції керівництва Mail.ru з приводу того, що сталося, немає.

вівторок, 14 грудня 2010 р.

У WikiLeaks з'явиться альтернатива - OpenLeaks

Колишня друга особа у команді WikiLeaks - сайта, що публікує секретні американські дипломатичні депеші, - має намір запустити альтернативний портал. Деніел Домшайт-Берг пішов з WikiLeaksчерез серйозні розбіжності із засновником компанії Джуліаном Ассанджем і найближчим часом має намір відкрити власний веб-сайт під назвою OpenLeaks.
Технологія нового проекту така, що співробітник будь-якої компанії зможе за допомогою OpenLeaks анонімно передавати сенсаційну інформацію видавцю, якого він обере сам. На відміну від WikiLeaks, OpenLeaks не буде сам публікувати або перевіряти матеріали, ця роль відводиться пресі, неурядовим організаціям, профспілкам та іншим зацікавленим сторонам, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.
Таким чином буде вирішено одну з основних проблем, з якою зіштовхнувся сайт WikiLeaks. За словами Домшайт-Берга, команда WikiLeaks не хотіла брати на себе тягар відповідальності за прийняття рішень про релевантність тих чи інших матеріалів і користі, яку може принести їхня публікація. Він говорить, що рішення стати "провідником", а не видавцем було ухвалене на підставі досвіду, отриманого під час роботи у WikiLeaks. Як відзначає Домшайт-Берг, його організація лише "надаватиме технології" у вигляді мережних анонімних поштових скриньок. Таким чином, завдяки технології OpenLeaks планується створити розподільну мережу, яка дасть змогу забезпечити анонімність джерел і збереження документів. Пильні громадяни зможуть переправляти документи на сайт організації, де вони зможуть скористатися ними у чітко обумовлений термін.
Сайт також надаватиме юридичні поради з питань поводження з інформацією і її публікації. Спочатку команда OpenLeaks працюватиме з обмеженою кількістю організацій, проте з часом планується розширити цю мережу і зробити її більш надійною з погляду захисту публікованого матеріалу. У результаті, за словами Домшайт-Берга, має вийти технічно досконала і юридично захищена мережа.
Проект народився з ідеї "Кнопки WikiLeaks", яку було озвучено, коли Домшайт-Берг ще працював у цій компанії. Зараз уся команда, яка займалася цією розробкою, пішла з WikiLeaks через розбіжності з приводу роботи сайта.
Сайту OpenLeaks швидше за все доведеться зіткнутися із зростаючою конкуренцією з боку схожих сайтів, на кшталт Brusselsleaks, та й високу довіру, якою безперечно користується WikiLeaks, йому ще належить заслужити. Проте, Домшайт-Берг вважає, що проблем з цим не буде. За його словами, у них вже немає відбою від тих, хто бажає піти на контакт, до того ж новий сайт буде спрямований на матеріали іншого роду, ніж WikiLeaks.
Для подальшого зміцнення до нової компанії він планує створити у Німеччині фонд, який опікуватиметься фінансовими питаннями. При цьому сама OpenLeaks залишатиметься поза увагою громадськості.

Венесуела цензуруватиме соціальні мережі

Президент Венесуели Уго Чавес вніс на розгляд парламенту країни новий законопроект, який передбачає цензуру інтернет-ресурсів, соціальних мереж та блогів, якщо вони будуть помічені у поширенні негативної інформації про президента та ситуацію у країні.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на FOX News, документ передбачає внесення поправок до вже існуючого закону, який регулює діяльність традиційних ЗМІ, радіо і телебачення. Введення цензури президент Чавес пояснює необхідністю зберігати моральне обличчя громадян Венесуели. Також Чавес вимагає від парламенту країни наділити його надзвичайними повноваженнями.
За час правління Чавеса ліцензій на мовлення були позбавлені десятки радіостанцій. Уряд також веде тривалу боротьбу з єдиною непідконтрольною владі телекомпанією Globovision. Нещодавно держава придбала 20 відсотків акцій телекомпанії і отримала право ввести свого представника до ради директорів.

Найвищій людині світу з Житомирщини потрібна допомога - одяг і ліки

Собівартість пари шкарпеток для найвищої людини світу - жителя Житомирської області Леоніда Стадника - становить 400 гривень. Він як інвалід І групи не може собі дозволити таку розкіш. Проблемою для сім'ї Леоніда є і придбання для нього натільної білизни, одягу, ліків і взуття. На сьогоднішній день зріст велетня - 258 см, розмір взуття - 62.
На сьогоднішній сесії Житомирської облради депутат Борис Сметанюк звернувся із запитом щодо встановлення в 2011 році Леонідові Стаднику щомісячної грошової виплати для вирішення нагальних потреб, передає кореспондент УКРІНФОРМу. Голова облдержадміністрації Сергій Рижук зауважив, що депутат має рацію і з цього питання треба приймати не разове, а системне рішення.
За словами Б. Сметанюка, наразі Чуднівська районна рада і райдержадміністрація цим питанням займаються, однак їм потрібна підтримка області. "Разова допомога різного роду цій людині надавалася, але зараз він - інвалід І групи: інтенсивно втрачає зір. Крім того, його мати і сестра також інваліди. Тобто матеріальний стан сім'ї досить напружений", - зазначив депутат.
Довідка. Леонід Стадник проживає в Чуднівському районі Житомирщини. Свого часу він закінчив з відзнакою Житомирський сільськогосподарський інститут за фахом ветлікар. Поліський велетень досі не занесений у Книгу рекордів Гіннеса. Процедура реєстрації рекордного зросту вимагає особистої присутності Леоніда, а в далеку подорож йому вирушити нині важко.

пʼятницю, 10 грудня 2010 р.

Запущено сайт Санта Клауса

Google запустила сайт sendacallfromsanta.com, який дозволяє створити аудіофайл із привітанням від Санта-Клауса.
При створенні привітання користувач повинен повідомити своє ім'я та ім'я людини, яку він вітає, вказати, який подарунок той хоче отримати на свято, а також відповісти ще на кілька запитань. Після цього буде згенеровано запис, який починається словами "Хо-хо-хо! Привіт! Це Санта-Клаус!". Вітання можна відправити електронною поштою або розмістити у Facebook або Twitter. Санта-Клаус уміє розмовляти тільки англійською мовою, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на googletalk.blogspot.com.

Хакери поставили ультиматум владі Великої Британії

Армія хакерів планує вивести з ладу сайти уряду Великої Британії, якщо британська влада погодиться на екстрадицію засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа у Швецію, де на нього чекає суд за обвинуваченням у згвалтуванні.
Близько півтори тисячі хакерів вже атакували сайти MasterCard , Visa та уряду Швеції. Атаки почалися після того, як компанії-емітенти кредитних карток, а також система PayPal відмовилися перераховувати пожертвування для Wikileaks.
Однією з цілей хакерів може стати найбільший інтернет-магазин Amazon.com. "Це справжня інформаційна війна. Інформація повинна бути вільною, а уряди хочуть зберегти її для себе. Wikileaks надала інформацію широкій публіці і це стало початком війни", - цитує слова одного з хакерів The Telegraph.
Щодо самого Ассанжа, то наступного вівторка він постане перед судом міста Вестмінстер і його адвокати спробують домогтися звільнення під заставу. До цього часу Ассанж залишатиметься під вартою, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на The Telegraph.
Нагадаємо, засновника і головного редактора сайта Wikileaks було заарештовано у Великій Британії 7 грудня. Джуліан Ассанж обвинувачується владою Швеції в подвійному згвалтуванні. Від надання послуг сайту Wikileaks.org відмовилися провайдери EveryDNS і Amazon.com.

Майже 90% електронних листів, надісланих у 2010 році, виявилися спамом

Понад 89% усіх електронних листів, надісланих протягом 2010 року, виявилися спамом - небажаною рекламою чи шпигунськими програмами. Такі дані надала корпорація "Symantec" - один із провідних розробників антивірусних програм.
Аналітичний відділ компанії напередодні представив у Нью-Йорку звіт щодо безпеки глобальної мережі за останні 12 місяців, передає УКРІНФОРМ із посиланням на інтернет-сайт видання "PC World". Фахівці виявили, що найбільше подібних розсилок здійснюється в Європі та Азії, їх кількість становить близько 72% від глобального об'єму.
Більшість спаму надходить власникам електронних адрес від ботнетів - комп'ютерів з автономним програмним забезпеченням, яке дозволяє контролювати його через мережу та використовувати для розсилки небажаної реклами. За даними звіту "Symantec", один із ботнетів-лідерів - Rustock - надсилає щодня до 44 млрд електронних листів зі спамом.
Інша негативна тенденція, про яку йдеться у документі - це кількість програм-молверів (Malware), розроблених для незаконного вторгнення до комп'ютерних систем без відома їх власника. Досить часто користувачі мережі завантажують їх разом із малюнками, заставками на робочий стіл чи анімаційними листівками. Фахівці корпорації стверджують, що на кожні 284 листи, які циркулювали мережею, один гарантовано мав молвер. Загалом було зафіксовано близько 339,6 тис. різних видів таких програм. Найнебезпечнішою серед них називають Stuxnet, що записується до системних файлів і повністю блокує роботу персонального комп'ютера, а часто й усієї локальної мережі.