четвер, 25 листопада 2010 р.

Національне інформагентство "Укрінформ" розпочало мовити іспанською

Українське національне інформаційне агентство УКРІНФОРМ відкрило з 23 листопада іспаномовну версію свого сайту. Таким чином, до аудиторії одного з найстаріших новинних агентств Європи, члена Європейського альянсу інформаційних агентств (EANA), відтепер зможе приєднатися значна чатина європейців, латиноамериканців та всіх інших, для кого іспанська мова є рідною.
Адреса сайту: http://esp.ukrinform.ua/.

четвер, 18 листопада 2010 р.

У новій концепції НАТО буде збережено принцип "відкритих дверей" щодо України - експерти

У новій концепції НАТО буде збережено принцип "відкритих дверей" щодо України. Про це свідчать результати експертного опитування фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучерева, оприлюднені на прес-конференції в УКРІНФОРМі.
Більшість експертів вважає, що перспектива вступу до Альянсу залишиться. Менша частина з опитаних переконані, що у майбутній стратегії НАТО Україну розглядатимуть як особливо партнера без членства, насамперед, як країну-партнера у миротворчих операціях та щодо нетрадиційних загроз (енергобезпека, безпека судноплавства, боротьба з терроризмом). Не виключають експерти і варіанту, що в концепції взагалі не буде істотної згадки про Україну.
На думку аналітика Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимира Горбача, "ролі України у новій стратегічний концепції НАТО не буде ніякої". У цьому контексті експерт згадав Бухарестський саміт, на якому Альянс дипломатично відмовив Україні і Грузії. "Ми правильно прочитали цей сигнал і з того моменту почалися зміни у відносинах із НАТО". Нова українська влада відкликала своє бажання вступати до НАТО і цим поставила Альянс у дуже незручне становище, бо до цього моменту вважалося що, всі сусіди ЄС прагнуть членства в НАТО, а виявилось, що ні. Тепер НАТО не знає, як реагувати на це", - зауважив Володимир Горбач. "Зараз Україна сидить у засаді, Президент не їде у Лісабон, бо йому, по великому рахунку, немає чого там робити. Тобто, діалогу на вищому рівні не буде, тому присутність Президента не є обов'язковою", - вважає експерт. (Засідання Комісії Україна-НАТО не передбачено порядком денним саміту - УКРІНФОРМ).
Водночас усі експерти зійшлись на думці, що Україна має підтримувати тісні відносини з Альянсом. "Ми не повинні ізолюватись від світу через проголошену позаблоковість", - підкреслив голова координаційної ради Всеукраїнської громадської Ліги "Україна-НАТО" Сергій Джердж.
Експерти також очікують, що у новій концепції НАТО буде відведено значно більшу роль і місце для Росії, співробітництва з нею, зокрема, у контексті світової безпеки, Афганістану.

Експерти не очікують серйозних домовленостей щодо України під час Лісабонського саміту НАТО

Експерти не очікують серйозних домовленостей щодо України під час Лісабонського саміту НАТО, оскільки засідання комісії Україна - НАТО не передбачене порядком денним саміту. Про це повідомила координатор проектів фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Наталія Якимчук, оприлюднюючи результати експертного опитування, здійсненого фондом.
За словами Н.Якимчук, більшість експертів сподівається, що в новій концепції НАТО буде збережено принцип "відкритих дверей" щодо України з перспективою її вступу до НАТО за умов виконання конкретних вимог. Водночас, кілька учасників опитування зауважили, що місце України в концепції значною мірою залежатиме від урахування членами НАТО інтересів Росії, повідомляють кореспонденти УКРІНФОРМу. "В цілому більшість експертів очікує, що до нової концепції буде включено принципи і засоби реагування на нові виклики і загрози сучасності", - зазначила Н.Якимчук. Вона також наголосила, що експерти передбачають відведення більшої ролі Росії у новій Стратегічній концепції НАТО, ніж це було раніше. "Такий підхід може бути реальним, якщо в переговорах візьмуть гору франко-німецькі підходи над підходами США", - додала вона.
Коментуючи перспективи вступу України до НАТО, більшість експертів зійшлися на думці, що Україна приєднається до Північноатлантичного альянсу протягом найближчих 10 або 20 років. Водночас, частина респондентів вважає, що Україна стане членом НАТО лише у далекому майбутньому.
Всього в опитуванні фонду взяли участь 36 експертів.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 19-20 листопада у Лісабоні відбудеться черговий саміт НАТО, на якому планується затвердження нової Стратегічної концепції НАТО.

понеділок, 8 листопада 2010 р.

Психологи радять, як уникнути осінньої депресії

Щоб уникнути осіннього емоційного спаду, який може перерости у депресію, психологи радять більше часу проводити надворі у світлу пору доби та включати до щоденного раціону продукти, що сприяють виробленню в організмі "гормону щастя" серотоніну. Зокрема, йдеться про шоколад, арахіс, банани, мед. Такі практичні поради дали на сьогоднішній прес-конференції лікар-імунолог Лариса Кузнєцова та психологи Олега Покальчук й Олексій Шнеєр.
Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, фахівці пояснили, що сезонні депресивні стани виникають в людей через нестачу сонячного світла. Внаслідок скорочення світлового дня пригнічується діяльність мільярдів нервових клітин головного мозку, порушують хімічні процеси в ньому, а відтак деякі люди відчувають сум, зажуру, зневіру, дратівливість тощо. До того ж о цій порі року після літньої активності зменшується приплив позитивних емоцій іззовні, а це теж загострює сумовиті відчуття. Для протидії сезонним депресіям застосовується метод світлолікування, але щоб не доводити до цього, краще якнайбільше часу проводити надворі у світлу пору доби, зазначив О.Шнеєр.
Відповідаючи на запитання журналістів, психолог повідомив, що до найбільше до депресій схильні люди від 20 до 40 років, жінки більше, ніж чоловіки, причому переважно працюючі і соціально успішні.
Л.Кузнєцова у свою чергу акцентувала увагу на тому, що побороти емоційну пригніченість або вилікувати депресію можна тільки на тлі цілковитого фізичного здоров'я. Важливу роль у цьому відіграє імунна система людини. Тому при загальному поганому самопочутті, не пов'язаному із захворюванням якогось конкретного органу, та хронічній втомі слід звернутися до фахівця, який визначить імунний статус людини і скоригує його в разі потреби.
А нестачу серотоніну, якого при браку сонячного світла в організмі виробляється менше, а це спричиняє депресію, відчуття безвиході, агресивність і дратівливість, лікарка порадила компенсувати шоколадом, бананами, арахісом. При цьому вона зауважила, що слід знати міру, бо надмірне вживання цих продуктів може викликати алергію і захворювання підшлункової залози.
Надія Юрченко, КИЇВ.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=959215

Девід Хей: "Бій з одним з братів Кличків відбудеться у 2011 році"

Чемпіон світу з боксу у суперважкій вазі за версією WBA Девід Хей заявив, що у 2011 році обов'язково зустрінеться на рингу з одним із братів Кличків, у чиїх руках зосереджено титули за трьома основними версіями, передає Укрінформ-спорт.
Раніше британець неодноразово робив гучні заяви у пресі, обіцяючи побити грізних опонентів, але боїв між ними так і не було. Українські боксери неодноразово звинувачували Хея у боягузтві, а сам представник Туманного Альбіону відзначав, що причина - у невигідних для нього умовах контракту.
"Бій з одним із братів Кличків відбудеться у 2011 році. Причому для мене не важливо, з ким із них зустрітися на рингу. При цьому як і раніше вважаю, що запропоновані ними контракти на бої схожі на рабські. Зокрема, там прописано: у разі перемоги я зобов'язаний надати можливість реваншу", - цитує Хея німецька газета Bild.
Укрінформ-спорт
http://sport.ukrinform.ua/news/p33826/

Старослов'янська мова повинна мати українську фонетику - експерт

Застосування старослов'янської мови для релігійних відправ дуже важливе, але в Україні вона повинна звучати в українському, а не в російському фонетичному оформленні.
Про це під час "круглого столу" в УКРІНФОРМі на тему: "Церква та українська мова", приуроченого до Дня української писемності та мови, заявив заступник голови Всеукраїнського товариства "Просвіта" ім. Тараса Шевченка, доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів.
За його словами, у церковнослов'янській мові ніколи не було ні "акання", ні пом'яшення приголосних, тож вимовляти слова молитов та богословські терміни треба з дотриманням цих правил.
На думку О.Пономаріва, Церква є одним із чинників збереження української мови. Він стверджує, що Українська греко-католицька церква ще за середньовічним розпорядженням Рима веде церковні відправи національною мовою. Українська православна церква Київського патріархату і Українська автокефальна церква теж застосовують українську мову.
Українська православна церква Московського патріархату намагалася бути "якоюсь мірою українською церквою", але, на переконання мовознавця, завдяки Патріархові РПЦ Кирилові вона стала елементом збереження так званого "единого русского мира".
Заступник голови ВУТ "Просвіта" нагадав, що в Ізраїлі відродили мертву мову - іврит, а в нашій державі дехто робить спробу звести нанівець "живу, багату, велику" українську мову. "Нам треба брати приклад з них (з Ізраїлю - ред.)", - переконаний О.Пономарів.
Надія Юрченко, КИЇВ. 8 листопада 2010 року.
http://www.ukrinform.ua/ukr/order/?id=959693

пʼятницю, 5 листопада 2010 р.

Обличчя промо-ролика до Євро-2012 знайшли в Україні

Акторку для зйомок промоційного ролику України до Євро-2012, який вчора презентували в прес-центрі «Україна-2012», мали намір запросити з Європи. Однак дівчину на роль героїні реклами вдалося знайти в Україні. Про це повідомив режисер ролика Юліан Улибін, передає Укрінформ-спорт.
За словами творця рекламного кліпу України до Євро-2012, для роботи потрібна була акторка з обличчям, яке ідентифікувалось як європейське. «Спочатку в нас була ідея привезти акторів з Європи, але нам пощастило і ми знайшли їх в Україні. Це чудові актори, які пройшли дуже серйозний кастинг», - сказав пан Улибін.
Нагадаємо, вчора, 4 листопада, в прес-центрі «Україна-2012» відбулося урочисте представлення промо-ролика та логотипа України до Євро-2012. Їх презентував Віце-прем’єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесніков.
Промо-ролик України до Євро-2012 має змогу переглянути у відеогалереї, а світлини з презентації кліпу та логотипу – у фотогалереї нашого сайту.

До талісману Євро-2012 залишились лічені дні

До презентації талісміну Євро-2012, яка передує довгоочікуваному фінальному турніру УЄФА , залишилось 10 днів. У вівторок, 16 листопада, у приміщенні театру «Польський» у Варшаві, УЄФА і Місцеві організаційні комітети представлять офіційний талісман турніру, передає Укрінформ-спорт.
УЄФА і місцеві організаційні комітети запрошують всіх представників ЗМІ завітати на цю подію.
Початок церемонії презентації - 11:00.
По завершенню церемонії представлення офіційного талісмана турніру, представників ЗМІ запросять до зони флеш-інтерв’ю.
Прохання представникам ЗМІ, які бажають відвідати захід у Варшаві, надіслати заявки на акредитацію (прізвище, ім’я, назва ЗМІ, контактний номер телефону, адреса електронної пошти) на адресу media.pol@euro2012.com. Останній термін подання заявок – середа, 10.11.2010, 17.00.
Акредитаційні картки можна буде забрати у приміщенні «ЄВРО 2012 Польща» за адресою пр. Івана Павла ІІ 19, у понеділок, 15 листопада, з 15.00 до 17.00.
Нагадаємо, в Україні офіційна презентація талісманів Євро-2012 стартує з 20 листопада – свято пройде всіма приймаючими містами, починаючи зі Львова, далі – Донецьк та Харків. Завершення свята відбудеться наприкінці місяця в українській столиці.
Як виглядатиме офіційний талісман Євро-2012 – до дня презентації залишається загадкою. Відомо лише, що його розробником на замовлення УЄФА виступила всесвітньо відома компанія «Warner Brothers», і що талісман буде враховувати національну символіку як України, так і Польщі.
Укрінформ-спорт
http://sport.ukrinform.ua/news/p33715/

Стартував конкурс на неофіційний талісман України до Євро-2012

5 листопада розпочався конкурс на найкращий неофіційний талісман України до Євро-2012. Як зазначав під час прес-конференції в Інформаційному центрі «Україна-2012» віце-прем’єр-міністр України Борис Колесніков, цим талісманом має стати тваринка, яка мешкає на території України, передає Укрінформ-спорт.
Учасники конкурсу мають зобразити малюнок неофіційного талісману на аркуші паперу або виконати його в електронному варіанті. Роботи з інформацією про автора потрібно надіслати на електронну адресу Інформаційного центру «Україна-2012» gosteva@ukrinform.com. За довідковою інформацією телефонуйте: (044) 244-90-95 (Тетяна) або (044) 244-90-93 (Ольга).
Зазначимо, що конкурс триватиме до 31 грудня 2010 року. Переможець, а також автори десятьох кращих робіт отримають цінні подарунки.

середу, 3 листопада 2010 р.

Талісман Євро-2012 презентуватимуть 16 листопада у Варшаві

Презентація офіційного талісмана фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року відбудеться 16 листопада у Варшаві. Про це повідомив речник спілки "Євро-2012 Польща" Юліуш Глуський.

Урочистість, яку організовують УЄФА і місцеві організаційні комітети з підготовки до турніру "Євро-2012 Польща" і "Євро-2012 Україна", розпочнеться у столичному Великому театрі о 12-й годині за київським часом, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.

Як повідомлялося раніше, у серпні Ю.Глуський заявив, що талісман враховуватиме елементи української та польської культур. За його інформацією, талісман готував УЄФА, однак країни-організатори турніру на засіданнях Наглядового комітету організації змогли внести свої зауваження, які були враховані. Не вдаючись у деталі, речник "Євро-2012 Польща" тоді повідомив, що "талісман відображатиме сучасні тенденції того, чим люблять бавитися діти".
Права на проектування і створення талісману в результаті проведеного тендера отримала відома американська компанія "Warner Brothers".

Шевченко віддав 60 тисяч євро за партію в гольф з Володимиром Кличком

Брати Клички зібрали 880 тисяч євро на благодійному вечорі - провели аукціон плюс плата за вхід, було півтори сотні гостей. Боксери виставили на торги сім лотів, і найдорожчим серед них виявилося право винести в зал один з чемпіонських поясів Володимира Кличка перед його боєм з Чізорою, який пройде 11 грудня в Мангеймі, передає Укрінформ-спорт. Лот пішов за 350 тисяч євро!

Аукціон був закритим, ім'я покупця організатори тримали в секреті, але, за чутками, це був Ігор Суркіс. "Інформація не зовсім вірна. Лот купив не я, а моя донька. Вона велика шанувальниця боксу", - сказав нам президент "Динамо", який був на аукціоні разом із дочкою, 25-річною Мариною.

Гості вечора, легендарна група Scorpions, виставила на торги свою гітару. Щоб підняти ціну лота, вони пообіцяли дати новому власникові гітари урок музики і взяти з собою на сцену під час вчорашнього концерту в Києві. У результаті музичний інструмент пішов за 230 тисяч євро.

Дизайнерське плаття від Наталії Кличко купив її чоловік Віталій. За 35 тисяч євро. Наш чемпіон також захотів внести свою лепту у благодійність, зібрані кошти спрямують на ремонт дитячих спортивних шкіл і освітні проекти.

The Moon ("Місяць") - так назвав свою картину Володимир Кличко, яку "малював", завдаючи удари боксерськими рукавичками у фарбі по полотну. Її купили за 55 тисяч. Кажуть, партію в теніс з легендарним Борисом Беккером придбала дружина Віктора Пінчука Олена Франчук, а в гольф з Володимиром Кличком битиметься Андрій Шевченко.

350 000 євро - винесення поясу в ринг перед боєм Кличко - Чізора плюс 2 квитки у ВІП-зону

230 000 - гітара з автографами Scorpions

60 000 - партія в гольф з Володимиром Кличком на Мальорці

55 000 - картина Володимира Кличка

50 000 - партія в теніс з Борисом Беккером

50 000 - швейцарські годинники

35 000 - дизайнерське плаття від Наталії Кличко.

Названо кандидатів на титул кращого футболіста Азії

Азіатська конфедерація футболу (АФК) назвала список кандидатів на звання кращого футболіста континенту 2010 року, передає Укрінформ-спорт.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на офіційний сайт АФК, на цей титул претендують п'ятнадцять футболістів. Переможця буде оголошено 24 листопада у столиці Малайзії Куала-Лумпур.
Повністю список виглядає таким чином: Хавсаві (Саудівська Аравія), Хонда (Японія), Огненовськи, Кейхілл (обидва - Австралія), Аль-Мутава, Фабіу Сезар (обидва - Катар), Маджиді, Талебі, Бенгар (всі - Іран), Абдель Фаттах (Йорданія), Салман (Бахрейн), Пак Джі Сун, Кім Хюн Іль, Лі Дон Гук (всі - Корея), Лі Вей Фен (Китай).
Укрінформ-спорт
http://sport.ukrinform.ua/news/1/p33497/

До Євро-2012 українська збірна – «під оселедець»

Українські перукарі збираються запровадити до Євро-2012 нову зачіску. Відпрацювати її вони хочуть на футболістах, підстригши гравців національної збірної «під козаків», передає Укрінформ-спорт.
«Зараз ми спілкуємося з нашими футболістами, щоб у 2012 році Україна як господарка турніру могла би запровадити нову лінію моди, яка включатиме зачіски», - розповів президент Союзу перукарів України Олексій Антонюк. На переконання останнього, якби Андрій Шевченко або якийсь гравець «Шахтаря» вийшов би на поле «з оселедцем», то це могло б повторити Бекхема, завдяки якому у світі став популярним ірокез.
Натомість, самі футболісти від ідеї перукарів не в захваті. За словами захисника донецького «Шахтаря» і збірної України Дмитра Чигринського, нова зачіска для футболістів – безглуздя. «Можливо, для перукарів і папарацці це буде суперкруто і креативно, але потрібно подумати і про нас. Ніколи би в житті не підстригся «під оселедець», - каже Чигринський. Погоджується з ним і колега по командам Алексій Гай. «Нехай ті, хто таке вигадав – і роблять собі такі зачіски», - заявив гравець «Шахтаря» і національної збірної.