пʼятницю, 27 листопада 2009 р.

Біля відреставрованого пам'ятника Леніну в центрі Києва сталася сутичка між "лівими" та "правими"

КИЇВ, 27 листопада. У столиці на Бессарабській площі активісти Компартії України провели церемонію відкриття відреставрованого за кошти прихильників комуністів пам'ятника Леніну. У цей же час на площі влаштували мітинг противники цієї акції. Не обійшлося без сутичок - мітингувальники на знак протесту облили пам'ятник вождю всього пролетаріату червоною фарбою, за що були побиті шанувальниками Ілліча. Довелося втрутитися правоохоронцям - порушників порядку забрала міліція. (можна глянути також матеріал на тему).
Фото: Тарасов Володимир




Президент Польщі підписав Закон про "хімічну кастрацію" педофілів

ВАРШАВА, 27 листопада. (Юрій Банахевич - УКРІНФОРМ ). Президент Польщі Лех Качинський сьогодні підписав Закон про примусову "хімічну кастрацію" осіб, які були засуджені за педофілію чи інцест. Згідно з повідомленням інформаційного центру уряду (CIR) РП, документ набере чинності через шість місяців з дня його оголошення, тобто, наприкінці травня 2010 року, передає власний кореспондент УКРІНФОРМу.
Як передбачається, рішення щодо необхідності примусового лікування гвалтівників ухвалюватиме суд за шість місяців до звільнення таких осіб з місць позбавлення волі за зразкову поведінку або завершення терміну їх перебування у в'язниці. Щодо педофілів чи осіб, які здійснили інцест, застосовуватиметься захід - обов'язкове утримання в закладі закритого типу чи здійснення амбулаторного лікування. Його метою буде поліпшення психічного здоров'я пацієнтів, зниження їх лібідо, аби зменшити ризик скоєння ними знову подібного злочину. Перед призначенням такого способу лікування, суд повинен буде в кожному випадку заслухати з цього приводу психіатра, сексолога та психолога, які визначатимуть відповідний спосіб терапії для конкретної особи.
Затверджені зміни передбачатимуть також загострення покарання за ці злочини. Зокрема, за згвалтування неповнолітньої особи у Польщі відтепер каратимуть позбавленням волі на термін від 3 до 15-ти років. Натомість за інцест в РП засуджуватимуть на термін від 6 місяців до 8 років.

У Харкові покладено край діяльності порностудії

ХАРКІВ, 27 листопада. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У Харкові покладено край діяльності порностудії, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на центр громадських зв'язків ГУ МВСУ в Харківській області.
У злочинне угруповання входили три людини. Зловмисники, використовуючи інтерактивне спілкування, розповсюджували порнографічну продукцію в інтернеті (зокрема, клієнти студії були в Росії, США і країнах Західної Європи).
Встановлено, що свою роботу угруповання почало в липні 2008 року. Для зйомок використовувалися 14 моделей. Також виявлено місце, де знаходилася студія, інтернет-провайдер і сайти студії. Рахунок для отримання коштів за надання послуг виявлений в одному з комерційних банків. Порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 301 (виготовлення і збут порнографічної продукції) Кримінального кодексу.
Двох учасників угруповання затримано.

Дружина Берлусконі зажадала 43 млн євро аліментів на рік

РИМ, 26 листопада. (Ірина Кащей - УКРІНФОРМ). Вероніка Ларіо, дружина прем'єр-міністра Італії Сильвіо Берлусконі, зажадала 43 млн євро річного утримання після розлучення. Цю новину оприлюднило відоме видання "Корр'єре делла Сера", повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією газети, Берлусконі не погодився на ці умови і запропонував 200-300 тис. євро на місяць. Видання також зазначає, що Вероніка вже отримала 60-70 млн євро, і що прем'єр готовий залишити їй резиденцію в Макеріо поблизу Мілана, де вона мешкає з дітьми.
Адвокати Берлусконі відмовилися коментувати цю новину, зазначивши лише, що вони дуже співчувають подружжю і що поширення таких новин не сприяє мирному розлученню.
Вероніка Ларіо подала на розлучення на початку травня цього року. Тоді вона заявила, що вважає неприпустимою присутність чоловіка на дні народженні 18-річної Ноемі Летиції у той час, як він ніколи не брав участі у святкуваннях з приводу 18-річчя їхніх трьох дітей. 53-річна Вероніка Ларіо є другою дружиною Берлусконі, матір'ю трьох із п'яти його дітей. Цей шлюб тривав 20 років. Згідно з даними найбільшого економічного видання Італії "Іль Соле 24 оре", майно сім'ї Берлусконі оцінюється у 6 млрд євро.

Алла Пугачова виділила кошти на будівництво пам'ятника автору її хітів із Луганська

ЛУГАНСЬК, 27 листопада. /УКРІНФОРМ/. Фонд Алли Пугачової виділив кошти на будівництво пам'ятника уродженці Луганська, поетесі-пісеннику Тетяні Снєжиній, - передає УКРІНФОРМ із посиланням на міського голову Сергія Кравченка.
Пам'ятник планується встановити в сквері імені Молодої гвардії. Установка монумента обійдеться в 200 тис. дол. З клопотанням про створення меморіалу до А. Пугачової звернулася Міжрегіональна спілка письменників.
Тетяна Снєжина (справжнє прізвище - Печонкіна) за своє 23-річне життя написала понад 200 пісень. Одна з найвідоміших - "Позови меня с собой", яка стала хітом у репертуарі Алли Пугачової. Сумно, що Примадонна виконала її вже після трагічної загибелі поетеси.
Життя Тетяни Снєжиної обірвалося 21 серпня 1995 року в автомобільній катастрофі на трасі Барнаул-Новосибірськ. У мікроавтобусі "Ніссан", який зіткнувся з вантажним автомобілем "МАЗ", загинуло шість пасажирів. Серед них був і наречений молодої поетеси Сергій Бугаєв - директор молодіжного музичного об'єднання .
Спочатку Снєжина була похована в Новосибірську, пізніше її прах перенесли до Москви на Троєкурівське кладовище.
Поетеса посмертно ставала лауреатом премії "Пісня року" в 1997, 1998, 1999 і 2008 роках. Існує винагорода імені Тетяни Снєжиної - "Срібна сніжинка".

У Харкові орден Юрія Гагаріна вручили... Юрію Гагаріну

ХАРКІВ, 26 листопада. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У Харкові орден Юрія Гагаріна вручили... Юрію Гагаріну. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, з посиланням на Регіональний медіа-центр МО України, полковник авіації у відставці Юрій Гагарін отримав відзнаку міжнародної громадської організації "Асоціація авіації і космонавтики" - орден ім. Юрія Гагаріна.
Гагаріна Ю.О. нагородили орденом за вагомий внесок в освоєння космосу, а також за безпосередню участь в розвитку авіаційно-космічної галузі.
Український Юрій Олексійович Гагарін, працюючи з 1960 року на Байконурі, брав безпосередню участь в підготовці 21-ї ракети-носія та 3-х супутників. На космодромі "Байконур", наш співвітчизник пробув до початку 1970-х років.
На даний час Юрій Гагарін бере активну участь у всіх заходах громадської організації випускників Харківського вищого військового командно-інженерного училища ракетних військ ім. М.І. Крилова: "Союз Криловців".

Приморський Маріуполь почав тверезіти

ДОНЕЦЬК, 27 листопада. /Микола Столяров - УКРІНФОРМ/. Схоже, приморський Маріуполь почав тверезіти. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, його депутати ухвалили рішення упорядити продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів у торговій мережі. Це означає, що відтепер алкогольні напої, що лилися тут дотепер рікою, заборонено продавати з 23 годин і до самого ранку.
Визначені в приморському місті і найбільш суворі "зони тверезості". У них увійшли залізничний вокзал і автостанції, аеропорт і зупинки громадського транспорту, автовокзал і багато які інші куточки Маріуполя. Стоп алкоголю дано і на спортивних спорудах, в парках та скверах, інших місцях відпочинку, закладах культури, місцях проведення масових заходів. Обмеження на продаж алкоголю введено і в житлових районах міста.
Однак і це не все. Кафе, що пропонують аллкоголь на розлив і розташовані в торгових центрах і підприємствах роздрібної торгівлі, повинні мати для цього окремі зали. Реалізаторам винно-горілчаних і тютюнових виробів заборонено здійснювати свою діяльність ближче ніж за сто метрів від дошкільних, лікувальних і навчальних закладів. Якщо у власників нічних клубів або продавців виникає підозра щодо справжнього віку клієнта, то вони зобов'язані вимагати документ, що підтверджує досягнення відвідувачем або покупцем 18-річчя.

Через 20 років третина населення Землі відчує нестачу прісної води - доповідь фахівців під егідою СБ

ВАШИНГТОН, 27 листопада. (Наталія Буквич - УКРІНФОРМ ). До 2030 року потреби в прісній воді у світі збільшаться в середньому на 40%, порівняно із сьогоднішнім рівнем, і на 50% - для країн, які швидко розвиваються. А це означатиме, що третина населення Землі відчує на собі усі наслідки нестачі цього життєво необхідного ресурсу. Такі невтішні пронози містяться у доповіді, представленій днями у штаб-квартирі Світового банку, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Над дослідженням під егідою міжнародної фінансової організації працювали фахівці аналітичної компанії "McKinsey & Co" та відомих гігантів харчової промисловості та індустрії напоїв: "Coca-Cola", "Nestle", "SAB Miller" та "Syngenta".
У документі стверджується, що уже зараз попит значно перевищує наявну пропозицію і близько 1,1 млрд людей не мають доступу до чистої води. Надалі ж цей розрив зростатиме з геометричною прогресією, якщо не вдатися до необхідних кроків уже сьогодні.
Доповідь базується здебільшого на дослідженнях, що проводилися в Бразилії, Китаї, ПАР та Індії. За приблизними підрахунками, до 2030 року у цих державах проживатиме 40 відсотків населення Землі, вироблятиметься 30 відсотків світового ВВП і припадатиме 42 відсотки попиту на прісну воду. Для усіх чотирьох країн прогнозуються значні проблеми із тим, щоб задовольняти потреби населення у цьому ресурсі.
Автори звіту наполягають на тому, що проблема водних ресурсів не менш складна, аніж енергетичні питання, вирішення яких потребує особливих підходів для кожного окремого регіону. "Вода повинна стати свого роду "тотемним стовпом" усіх політичних дискусій. При цьому нам слід припинити приймати рішення щодо води всліпу, не маючи перед собою детальної карти", - наголосив під час прес-конференції фахівець компанії "McKinsey & Co" Джуліо Боккалетті.
Аналітики звертають увагу на неправильні підходи до спроб вирішити проблему питної води. Вони переконані, що орієнтація на збільшення її доступної для населення кількості та вдосконалення інфраструктури доставки не зможе вирішити проблему. Автори звіту наполягають на необхідності серйозно займатися скороченням попиту на прісну воду та зосередитися на підвищенні ефективності використання наявних ресурсів.
Керівник ради директорів компанії "Nestle" Пітер Брабек-Летмат висловив сподівання, що представлений звіт допоможе почати ставитися до цієї проблеми "без зайвих емоцій", а сприйняти "прості факти через зрозумілу термінологію". Він вважає, що справжня вартість води значно недооцінена.

Українка стала другою віце-міс на Міжнародному конкурсі "Міс Модель Світу"

КИЇВ, 27 листопада. /УКРІНФОРМ/. Фіналістка Національного конкурсу краси "Королева України 2009" Юлія Галіченко завоювала гучний титул на 21-му Міжнародному конкурсі "Міс Модель Світу". Як повідомила УКРІНФОРМу президент конкурсу краси "Королева України" Наталя Ковальова, Ю.Галіченко стала другою віце-міс Модель Світу.
За словами Н.Ковальової, красуня також отримала титули "Міс Модель Фотогенічність" і "Краща у вечірній сукні". У свою чергу, "Міс Модель Світу 2009" стала Імен Нуям із Франції, 1-а віце-міс - Дерья Чімян.
Фінал шоу проходив у місті Шень-Жень, у Китаї.
Підготовчий період тривав з 9 по 26 листопада. За час підготовки учасниці відвідали пам'ятки Китаю, брали участь у фотосесіях партнерів і багато часу провели на репетиціях. Попередньо пройшло шоу талантів, шоу в бікіні та інтерв'ю з журі.
Як повідомлялось, минулого року титул "Міс Модель Світу" отримала "Королева України 2008" Марія Якимук. Цьогоріч вона була почесним гостем на конкурсі та передавала повноваження наступній переможниці.
Ексклюзивним представником конкурсу "Міс Модель Світу" в Україні є Центр мод "Європа".

Завтра у православних та греко-католиків розпочинається Різдвяний піст

КИЇВ, 27 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Завтра у православних та греко-католиків розпочинається один з найтриваліших і найсуворіших постів - Різдвяний, оскільки він триває включно по 6 січня, коли напередодні Різдва Христового вірні святкують Щедру кутю. Піст триває рівно сорок днів. У народі його ще називають Пилипівським, Пилипівчанським, Пилипівкою, позаяк початок посту припадає на наступний день після свята апостола Пилипа, який уславився проповіддю Слова Божого та багатьма випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем Його страждань, оскільки апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і самого Ісуса Христа.
Головна ідея посту полягає в поєднанні фізичного посту з духовним, наголосив у розмові з кореспондентом УКРІНФОРМу ієромонах Свято-Покровської парафії Пресвятої Богородиці Леонтій (Федоров). Тому під час час цього посту забороняється вживати м'ясні, молочні страви, а також яйця. В суботу, неділю до 2 січня та в день Введення у храм Пресвятої Богородиці дозволяється вживати рибу. Полегшення посту, за словами ієромонаха, надається з дозволу настоятеля храму чи іншої духовної особи лише немічним людям, недужим або хто працює на важких фізичних роботах, вагітним, матерям грудних дітей та дітям. Під час посту, зазначає священнослужитель, забороняється проводити вінчання. Щодо інших духовних потреб, наприклад, хрещення, то вони проводяться незалежно від посту.
"Піст - це насамперед духовне очищення людини, приборкання людської плоті. Піст - це не дієта, він не повинен мати нічого спільного з бажанням схуднути. Це пора найвищого смирення і примирення з Богом", - наголошує священнослужитель. За його словами, під час посту не варто вдаватися до різних розваг, відвідувати гулянки чи переглядати пустопорожні фільми. Треба більше читати релігійної літератури, тобто більше споживати духовної поживи, відвідувати церковні зібрання, відректися від мирських утіх. "Піст - це той час, коли треба наблизити себе до Бога і розкаятися у своїх гріхах", - підкреслює ієромонах.

Брати Клички отримали престижну німецьку медійну нагороду BAMBI

КИЇВ, 27 листопада. (УКРІНФОРМ). У Потсдамі відбулося вручення престижної німецької нагороди BAMBI. Українські боксери Віталій та Володимир Клички були відзначені як найбільш популярні зірки спорту в Німеччині, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на сайт телеканалу ARD.
BAMBI - нагорода, започаткована в 1948 році видавництвом Burda Media у галузі кіно. За цей час у Німеччині премія набула популярності на рівні американського "Оскару" і поширилася не лише на суміжний з кіноіндустрією шоу-бізнес, а й на політику, економіку та спорт. До журі, що багато років поспіль очолює Губерт Бурда, входять головні редактори провідних німецьких медіа, а критеріями оцінювання є популярність і авторитетність номінантів у своїй країні та світі.
Нинішнього року на церемонію до Потсдама з'їхалися понад 800 гостей з усього світу - зірок політики, економіки, шоу-бізнесу та спорту. Видовище транслювалося в прямому ефірі німецького телеканалу ARD.
Окрім українців Віталія та Володимира Кличків премію здобули екс-канцлер Німеччини Гельмут Коль, актор Максиміліан Шелл, співачка Шакіра, кутюр'є Джорджіо Армані та інші.

Розпочався продаж квитків на матч Ліги чемпіонів УЄФА "Динамо" (Київ) - "Барселона"

КИЇВ, 27 листопада. (УКРІНФОРМ). До кас столичного стадіону "Динамо" імені Валерія Лобановського надійшли у продаж квитки на матч заключного, 6-го туру групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА "Динамо" (Київ) - "Барселона" (Іспанія). Вартість квитків - 100, 150, 300, 400 и 500 гривень залежно від обраного сектору, повідомили УКРІНФОРМу в інформаційному відділі ФК "Динамо".
Поєдинок "Динамо" - "Барселона" відбудеться 9 грудня на стадіоні "Динамо" імені Валерія Лобановського. Початок о 21.45.
Турнірне становище команд у групі "F": "Барселона" - 8 очок, "Інтер" - 6, "Рубін" - 6, "Динамо" - 5.

Китайці готові побудувати залізничну лінію від Києва до аеропорту "Бориспіль"

ПЕКІН, 27 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Рамкову угоду про організацію залізничного пасажирського сполучення між містом Київ і аеропортом "Бориспіль" підписали на цьому тижні у Пекіні керівники Китайської національної корпорації машинобудівної індустрії і корпоративних підрядів і держпідприємства "Міжнародний аеропорт "Бориспіль". Сума інвестиції - $1 млрд., які надасть Китайський банк розвитку, повідомляє пекінський кореспондент УКРІНФОРМу.
У разі реалізації проекту це стане найбільшим вкладенням в економіку України китайською стороною.
Генеральний директор Китайської національної корпорації машинобудівної індустрії корпоративних підрядів Сунь Бай висловив надію на те, що цей проект надасть позитивний вплив не тільки на роботу міжнародного аеропорту "Бориспіль", а й на розвиток економіки України загалом. Основи для оптимізму дає, за словами Сунь Бая, те, що це співробітництво знаходить підтримку як на рівні українського уряду, так і парламенту.
Генеральний директор ДП "Міжнародний аеропорт "Бориспіль" Борис Шахсуваров вважає пропозицію китайської сторони дуже цікавою. "Сума запропонованого кредиту - $1 млрд. - досить велика, і потрібні вагомі обгрунтування для її отримання", - сказав він у бесіді з кореспондентом УКРІНФОРМу. Залучення грошей на спорудження такого важливого інфраструктурного проекту допоможе вивести головний аеропорт країни на європейський рівень, відзначив Борис Шахсуваров. За його словами, торік "Бориспіль" пропустив 6,7 млн. пасажирів, у цьому році на фоні кризи відзначається деяке зниження показника, однак найближчим часом ситуація, згідно з прогнозами, зміниться.
У цей час між головними повітряними воротами країни і столицею існує лише автомобільне сполучення, що не відповідає європейським стандартам. До того ж здача в експлуатацію нового терміналу D дозволить збільшити пропускну спроможність аеропорту до 15 млн. пасажирів на рік, що зажадає розширення можливостей доставки пасажирів до аеропорту і назад у місто. Спорудження залізничної лінії між столичним аеропортом і містом якраз і стане виходом з ситуації.
Генеральний директор української Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ) Ярослав Ісаков відзначив, що з настанням кризи доступ України до кредитних ресурсів і послуг з точки зору умов і термінів сильно ускладнився. Китайська пропозиція дуже приваблива і повністю відповідає політиці уряду з фінансування будівництва інфраструктурних об'єктів, у тому числі і в аспекті підготовки до Євро-2012. Крім того, воно вигідно відрізняється від пропозицій ряду інших країн. У бюджеті 2009 року сума, передбачена на державні гарантії, визначена в розмірі 32 млрд. грн., нагадав він кореспондентові агентства. Гендиректор ДІФКУ наголосив, що китайська сторона готова фінансувати проекти на території України тільки під державні гарантії. Водночас, за півроку, поки тривали переговори з потенційним інвестром, Києву вдалося добитися безпрецедентних поступок, зокрема, переконати китайську сторону відмовитися від передоплати, що становить 15% від вартості контракту.
Україна зацікавлена у залученні китайських фінансових коштів, відзначив у бесіді з китайськими партнерами Надзвичайний і Повноважний Посол України в КНР Юрій Костенко. Він наголосив, що документ підписаний в розвиток домовленостей, досягнутих в ході жовтневого візиту до України делегації на чолі з віце-прем'єром Держради КНР Чжан Децзяном. Саме тоді була укладена міжурядова угода про розвиток співробітництва у сфері будівельної інфраструктури.
Всі необхідні документи на будівництво будуть узгоджені вже до кінця нинішнього року, а безпосередньо будівництво почнеться до середини наступного. Українська сторона зацікавлена в довгостроковому співробітництві з китайськими партнерами, а цей проект розрахований на кілька років.

Погода: вихідні пройдуть без опадів

КИЇВ, 27 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ /. Наступні вихідні - субота, 28 листопада, та неділя, 29 листопада, - істотних опадів в Україну не принесуть. Невеликі дощі накрапатимуть лише в суботу в західних та північних областях. У Карпатах та на Закарпатті пройде помірний дощ, на високогір'ї - з мокрим снігом. Про таку синоптичну ситуацію в найближчі два дні кореспондентові УКРІНФОРМу розповіли синоптики Українського гідрометцентру.
Згідно з їхнім прогнозом, на вихідні місцями стелитиметься туман. Вітер південно-західний, південний, 5-10 м/с, у суботу в Карпатах місцями пориви до 17-22 м/с. Температура повітря в більшості областей країни становитиме вночі 1-6° тепла, на узбережжі морів до 12°. У неділю в західних областях місцями буде 0-3° морозу. Вдень термометри по країні покажуть 5-10° тепла, у південних областях до 13°, в Криму 11-16° вище нуля.
У Києві та області в суботу вранці та вдень пройде невеликий дощ. У решту часу буде без істотних опадів, місцями стелитиметься туман. Вітер південний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 3-5° тепла, вдень 7-9° вище нуля.

четвер, 26 листопада 2009 р.

Стерильність шкіри шкодить здоров'ю немовлят

КИЇВ, 26 листопада. (УКРІНФОРМ). Вчені Каліфорнійського університету /США/ з'ясували, чому бруд може бути корисний для маленьких дітей. Дітям необхідно дозволяти бруднитися, оскільки стерильність перешкоджає регенерації шкіряного покрову. Група вчених виявила, що бактерії на її поверхні сприяють найшвидшому загоєнню верхнього шару епідермісу. Тоді як на чистій шкірі навіть дрібні ранки можуть запалюватися значно сильніше.
На думку експертів, щоб уникнути різних алергічних реакцій, у перші роки життя дитини батькам варто обійтися від підтримки на шкірі малюка стерильної чистоти, відзначає АзерТАдж.

Юлія Тимошенко звинувачує Президента України у змові з Партією регіонів

КИЇВ, 26 листопада. (Майя Заховайко - УКРІНФОРМ). Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко вбачає у провалі голосування за подолання вето Президента на закон про виділення мільярда гривень на подолання епідемії грипу в Україні змову між Главою держави та Партією регіонів. Про це Ю.Тимошенко заявила на брифінгу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами Прем'єр-міністра, провал сьогоднішнього голосування за закон про виділення одного мільярда гривень на подолання епідемії грипу в Україні, пов'язаний з тим, що "Янукович-Ющенко сьогодні діють як одна команда". "Вони нищать країну спільно, намагаючись на всьому вигравати спільно президентські перегони", - наголосила Ю.Тимошенко.
Прем'єр-міністр зауважила, що перед голосуванням за це питання вона була впевнена, що заяви деяких представників Партії регіонів про небажання голосувати за подолання вето є лише окремими думками, а не позицією всієї фракції. І тому провал голосування за це питання стало для неї неприємною несподіванкою, зазначила Ю.Тимошенко.
За її словами, за подолання вето проголосували представники абсолютно усіх фракцій парламенту, окрім Партії регіонів, що свідчить про те, що "у Верховній Раді є 171 людина, якій байдуже життя населення України".
На думку Ю.Тимошенко, небажання Партії регіонів підтримувати позицію уряду в питанні виділення коштів на подолання грипу пов'язано з тим, що "Янукович працює за принципом - чим гірше в країні, тим більше підстав для звинувачення Прем'єр-міністра - його головного конкурента на президентських виборах".
"А питання, чи варто таку ціну платити за рекламу, за право посварити Тимошенко, що вона не підготувалася до другої хвилі епідемії грипу? А чи варто за це розраховуватися життям людей?", - зауважила Прем'єр-міністр.
Ю.Тимошенко констатувала, що голосування за подолання вето Президента на закон про виділення коштів на боротьбу з епідемією грипу було, точніше є "тестом на перевірку якості наших політиків, на моральність Прем'єра, лідера опозиції, а саме головне - всього журналістського кола".
"Тому що, якщо буде кричати один Прем'єр-міністр і пояснювати ситуацію, посилаючись на заключні рекомендації ВООЗ, що потрібно захищати людей, а всі інші, які сьогодні також зобов'язані доносити до людей правду, будуть просто перекручувати - таким чином, по суті справи, руйнуючи життя людей..., то це означатиме, що ми не маємо громадянського суспільства і об'єктивних ЗМІ", - наголосила Ю.Тимошенко.

Науковці виправдали агресивність водіїв

КИЇВ, 26 листопада. (Людмила Артюх - УКРІНФОРМ). Єгипетські науковці заявляють, що агресивність водіїв може пояснюватися негативним впливом випарів бензину на мозок людини, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на AFP.
Автор дослідження Амаль Кінаві з Каїрського університету в Єгипті заявила, що вплив на організм парів бензину призводить до ушкодження мозку. За словами науковця, побічним ефектом руйнівних хімічних реакцій стає підвищення агресивності у поведінці "отруєного". Кінаві підкреслила, що від негативного впливу бензину найбільше потерпають жителі великих міст та працівники бензозаправок.
Для своїх дослідів єгипетські науковці використовували три групи щурів, яких піддавали впливу парів бензину зі свинцевими присадками, простого бензину та лише чистого повітря. Вчені виявили помітні зміни у поведінці щурів у перших двох групах - тварини, які вдихали пари бензину, частіше вступали у бійки, аніж їхні "екологічно чисті" родичі.
Головним етапом експерименту було вивчення мозку тварин. Так, пацюки, які дихали парами чистого бензину, до кінця експерименту мали найсильніше уражений мозок, пошкоджений дією вільних радикалів - на відміну від тварин, що вдихали пари бензину зі свинцевими присадками. Саме виявлені порушення, на думку вченого, і спричиняють підвищену агресивність у поведінці тварин.
"Мільйони людей щодня піддаються впливу парів бензину під час заправки власного автомобіля", - відзначається у дослідницькому звіті.
Амаль Кінаві наголосила, що її дослідження є черговим підтвердженням наукової теорії, згідно з якою шкідливі випари бензину та смогові "шапки" над мегаполісами можуть призвести до підвищеної агресивності людей після тривалого проживання у загазованих великих містах.

О.Омельченко стверджує, що пішохід, якого він збив, переходив вулицю у невстановленому місці

КИЇВ, 26 листопада. /УКРІНФОРМ/. Народний депутат від НУНС Олександр Омельченко, який вчора увечері збив насмерть пішохода, стверджує, що той переходив вулицю у невстановленому місці. Про це йдеться у поясненні нардепа, яке він надав працівникам ДАІ після аварії, повідомили УКРІНФОРМу у цьому відомстві.
Колишній київський голова також вказав, що його автомобіль рухався зі швидкістю 70 км/год. Чоловік переходив дорогу приблизно за 40 метрів від пішохідного переходу.
У ДАІ також зазначили, що О.Омельченко пройшов медичну експертизу, яка засвідчила, що він був тверезим.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, учора ввечері на виїзді з села Чапаєвка позашляховик "Міцубісі Паджеро", за кермом якого був О.Омельченко, насмерть збив пішохода.

Автомобіль народного депутата збив на "зебрі" пішохода - насмерть

КИЇВ, 26 листопада. /УКРІНФОРМ/. Позашляховик "Міцубісі Паджеро" 25 листопада на "зебрі" збив пішохода. За кермом автомобіля був колишній київський голова, народний депутат України Олександр Омельченко, повідомляє "Магнолія-ТВ".
Аварія сталася вчора увечері на виїзді з села Чапаєвка біля зупинки громадського транспорту "Віта-2".
За словами свідків, чоловік, на вигляд близько 50-ти років, переходив дорогу на "зебрі". Від удару машиною пішохода відкинуло за перехід на кількадесят метрів. Лікарі "швидкої допомоги" вже нічим не могли допомогти потерпілому - смерть настала миттєво.
У повідомленні зазначається, що місце, де сталася трагедія, добре освітлено, є розмітка і відповідні знаки.

Російські прикордонники застрелили громадянина України

ХАРКІВ, 26 листопада. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Російські прикордонники застрелили громадянина України при спробі незаконного перетину кордону. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомив прес-секретар Харківського прикордонного загону Димитрій Горкольцев.
За його словами, про випадок українським прикордонникам повідомила російська сторона приблизно о третій годині ночі. Інцидент стався приблизно опівночі, в ніч з 25 на 26 листопада в 5-ти метрах від державного кордону. Згідно з оперативною інформацією росіян, українець намагався на автомобілі "Нива" з причепом перетнути російсько-український кордон і потрапити в Харківську область.
Російські прикордонники зробили попереджувальний постріл з автомата і стартового пістолета Шпагіна, однак порушник на вимогу зупинитися не відреагував. У результаті прикордонники відкрили вогонь по транспортному засобу, одна з куль влучила українцю в шию, від чого той помер.
За попередніми даними, загиблий - житель Вовчанського району Харківської області 1971 року народження. Він намагався незаконно ввезти в Україну такелажне обладнання для плавзасобів.
Російська сторона поінформувала про те, що трапилося, українських прикордонників, Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки України, а також органи прокуратури. За інформацією Димитрія Горкольцева, наразі проходить зустріч начальників прикордонзагонів прикордонних районів.

Роман Віктюк став народним артистом РФ

КИЇВ, 26 листопада. УКРІНФОРМ. Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про присвоєння почесного звання "Народний артист РФ" видатному театральному режисерові, народному артистові України Роману Віктюку.
Як повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на сайт Кремля, звання режисер удостоєний "за великі заслуги в області театрального мистецтва".
Роман Віктюк народився 28 жовтня 1936 року у Львові у сім'ї вчителів. Після закінчення в 1956 році акторського факультету Державного інституту театрального мистецтва працював режисером у Львівському і Київському ТЮЗах, Російському драматичному театрі Литовської РСР, викладав у студії при Київському театрі ім. І.Франка, у Державному училищі циркового та естрадного мистецтва.
Ставить спектаклі у Москві, Санкт-Петербурзі, Києві, Нижньому Новгороді, Ризі, Вільнюсі та інших містах. Здійснив низку постановок у театрах Швеції, Фінляндії, США, Італії, Греції, Ізраїлю, Югославії. Всього поставив понад 200 спектаклів.
Всесвітню славу Віктюку принесла постановка спектаклю "Служниці" за п'єсою Жана Жене у 1988 році на сцені театру "Сатирикон".
Сьогодні режисер є художнім керівником "Театру Романа Віктюка". Він є також професором Російської академії театрального мистецтва.
Його - єдиного з іноземних режисерів - нагороджено міжнародною премією Інституту італійської драми за краще втілення сучасної драматургії (1997 р.). Володар театральної премії "Maratea" Центру європейської драматургії (1991 р.). Нагороджений премією "Київська Пектораль" і премією СТД України "Тріумф". У США включений до категорії "50 людей світу, які вплинули на другу половину ХХ століття".

Число носіїв вірусу ВІЛ/СНІД у Китаї досягає 740 тисяч, з яких третина - з числа гомосексуалістів

ПЕКІН, 25 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). Кількість носіїв ВІЛ-інфекції і хворих на СНІД у Китаї може досягати 740 тисяч осіб, це аж на 40 тисяч більше, ніж вважалося у 2007 році. Це визнав міністр охорони здоров'я КНР Чень Чжу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Водночас, за офіційною статистикою, приведеною на 5-й нараді по обміну досвідом в реалізації проектів боротьби зі СНІДом на основі міжнародного співробітництва, що проходить у Шанхаї, станом на 31 жовтня 2009 року у Китаї загалом виявлені 319, 877 тис. ВІЛ-інфікованих, з яких 102 323 - хворі на СНІД. Жертвами цієї "чуми" з 1985 року стали 49 845 осіб.
Передача СНІДу статевим шляхом стала у Китаї основним способом поширення цієї хвороби, який перевищує 70% всіх випадків, повідомив Чень Чжу на прес-конференції, присвяченій презентації Програмою ООН з боротьби зі СНІДом Доповіді про СНІД у світі в 2009 році і Перспективного огляду профілактики СНІДу у 2010 році. За прогнозами МОЗ, число інфікованих за підсумками нинішнього року становить близько 48 тис. проти 50 тис. у 2007-му. Частка тих, хто заразився через гомосексуальні контакти, становить близько 42,2%, тоді як у 2007 році їх було 44,7%.
Головну небезпеку у поширенні хвороби несуть гомосексуальні контакти. За словами міністра, 32,5% інфікованих заразилися вірусом через гомосексуальні зв'язки, ще 2 роки тому їх було лише 12,2%.
Виконавчий директор Програми ООН по боротьбі зі СНІДом Мішель Сідіб відзначив, що дефіцит знань, дефіцит здатності до самозахисту, а також опір гомосексуалістів соціальній дискримінації є головними причинами, що призводять до зростання захворювання на СНІД, що передається шляхом гомосексуальних зв'язків. За різними даними, число гомосексуалістів у Китаї становить 5-10 млн. осіб.
Міністр охорони здоров'я КНР також заявив, що завдання по профілактиці і лікуванню СНІДа у країні залишається складним. За його словами, китайський уряд приділяє серйозну увагу боротьбі зі СНІДом, яка розглядається як робота стратегічного характеру, що стосується соціальної стабільності і економічного розвитку. Якщо у 2003 році з центрального бюджету на боротьбу зі СНІДом було виділено 390 млн. юанів, то у 2009 році ця цифра виросла до 994 млн. юанів (146 млн. дол.).
Усього на планеті зі страшним діагнозом живуть 33,4 мільйона осіб, більшість з них в екваторіальній Африці. Фахівці вважають, що захворюваність досягла свого піку у 1996 році і зараз йде на спад.
Першого грудня світ відзначає День боротьби зі СНІДом.

У Ізраїлі українська репатріантка, яка прийшла в поліклініку за ліками, знайшла двох братів і сестру

КИЇВ, 26 листопада. (УКРІНФОРМ). 58-річна репатріантка з Харкова Зоя Шамілова, яка прийшла на прийом до лікаря у поліклініку ізраїльського міста Карміеле, випадково зустріла там свого зведеного брата, про існування якого навіть не підозрювала. Пізніше вона дізналася, що у неї є ще один брат і сестра, передає УКРІНФОРМ із посиланням на NEWSru.co.il.
Дивний жарт долі стався, коли Зої Шаміловій, яка репатріювала в Ізраїль 1995 року, перенесли прийом до лікаря на більш ранній термін. Після відвідування лікаря жінка затрималася на хвилину в реєстратурі, де почула, як якийсь чоловік попросив призначити йому прийом до лікаря на ім'я Олега Леджинського. Зоя, яка виросла у неповній сім'ї і ніколи не знала батька, знала лише його ім'я, прізвище і дату народження. Почувши знайоме, досить рідкісне, прізвище, репатріантка підійшла до чоловіка і сказала, що він однофамілець її батька. Після короткої розмови жінка дізналася, що у неї є два зведених брати - Олег і Ісак, і зведена сестра Світлана, які також не підозрювали про її існування. З'ясувалося також, що, за іронією долі, сини Зої і Олега протягом двох років навчалися в одному класі середньої школи в Карміеле.
Як повідомляється, ця історія почалася близько 60 років тому, коли кадрового офіцера Радянської армії Бориса Леджинського, чоловіка та батька двох дітей, який проходив службу у Горькому, було відправлено на навчання до Харкова, де у нього зав'язався роман. Через рік народилася Зоя, однак Борис повернувся до Горького, до своєї сім'ї. У 1992 році сім'я Леджинських репатріювалася до Ізраїлю.

Ізраїль спрощує візові процедури для громадян України

КИЇВ, 26 листопада. /УКРІНФОРМ/. Віднині громадяни України, що вирушають на Святу Землю у складі організованої групи, зможуть оформити візу лише за 48 годин. Уряд Ізраїлю у середу оголосив про спрощення візових процедур для українців, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на Німецьку хвилю.
Упродовж наступних трьох років власті Ізраїлю сподіваються збільшити турпотік до понад 3 млн відвідувачів на рік й особливу роль для досягнення цієї мети відводять гостям з України. Відтак, візу можна буде оформити лише за 48 годин, замість 10 діб очікування, як практикувалося досі. Це послаблення, за оцінками фахівців галузі, значно спростить відвідини святих місць християнства, насамперед, українськими прочанами та студентами.
За словами міністра туризму Ізраїлю Стаса Місежнікова, останнє нововведення - це перший вагомий крок, який підтверджує серйозність намірів ізраїльської сторони щодо реалізації програми повного скасування візового режиму з Україною. Крім того, найближчим часом готується запуск в Україні нової рекламної кампанії, покликаної ознайомити з принадами відпочинку в Ізраїлі.
Готуючись до її початку, до Єрусалима прибули представники 80 провідних українських турагенцій, які на місці ознайомляться з пропозиціями місцевої туристичної інфраструктури, історичними та культурними особливостями, які становлять потенційний інтерес для українського туриста.

Перевищення епідпорогу фіксують у 8 областях та у столиці України - МОЗ

КИЇВ, 26 листопада. (УКРІНФОРМ). Перевищення епідпорогу із захворюваності на грип та ГРВІ станом на 25 листопада зафіксовано у Закарпатській, Кіровоградській, Луганській, Львівській, Сумській, Хмельницькій, Чернігівській, Чернівецькій областях та у м. Києві. У решті регіонів цей показник є нижчим, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на офіційний сайт Міністерства охорони здоров'я.
З початку епідемії на грип та ГРВІ в Україні захворіло 1 млн 716 тис. 564 особи, у тому числі за останню добу - 37 тис. 327 чоловік. Учора госпіталізовано 2369 хворих. У реанімації перебуває 177 пацієнтів, з них 21 - на штучній вентиляції легень.
Від грипу та його ускладнень з початку епідемії померло 404 особи, у тому числі 7 людей - за останню добу. Виписано з лікарень від початку епідемії 76 тис. 739 пацієнтів.

Погода на завтра: тепло і сухо

КИЇВ, 26 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Наступної доби - п'ятниця, 27 листопада, - в Україні опадів не передбачається. Однак місцями клубочитиметься густий туман. Про таку погодну ситуацію кореспондентові УКРІНФОРМу розповіли синоптики Українського гідрометцентру.
Вітер південно-західний, південний, 5-10 м/с. Температура повітря на більшій частині території країни становитиме вночі 1-6° тепла, на узбережжі Криму до 10°. Вдень термометри реєструватимуть 5-10°, у південній частині, на Закарпатті й Прикарпатті до 13°, в Криму 11-16° вище нуля.
Хмарно з проясненнями, проте без опадів буде і на Київщині. Місцями стелитиметься туман. Вітер південний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 1-6° тепла, вдень 5-10°.

середу, 25 листопада 2009 р.

Поблизу узбережжя Беніну пірати атакували німецький танкер, застреливши українського офіцера

БЕРЛІН, 25 листопада. (Ганна Снігур-Грабовська - УКРІНФОРМ ). Поблизу узбережжя західноафриканського Беніну пірати атакували німецький танкер "Cancale Star". Під час інциденту, який стався у вівторок, загинув український офіцер, ще четверо осіб отримали поранення. Про це журналістам сьогодні заявив Кор Радінгс (Cor Radings), речник гамбурзької судноплавної компанії "Chemikalien Seetransport", що є власником корабля, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в ФРН.
За даними німецьких ЗМІ, піратам вдалося вночі потрапити на борт німецького танкера, що перевозив нафту з Нігерії, і вкрасти гроші з корабельного сейфу, зчинивши при цьому стрілянину. Одному зі злочинців втекти не вдалося, його віддали владі Беніну.
На борту німецького танкера під ліберійським прапором на момент інциденту, за даними судновласника, перебували 24 члени екіпажу, серед яких - 5 громадян України, 4 росіян, 2 латвійців та 13 філіппінців. На даний момент корабель стоїть у порту бенінського міста Котону.

Погода: у четвер синоптики обіцяють теплу днину

КИЇВ, 25 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ). Хмарну з проясненнями погоду на всіх теренах України прогнозують на завтра, 26 листопада, синоптики Українського гідрометцентру, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Згідно з їхнім прогнозом, уночі 26 листопада в західних та північних областях місцями пройде невеликий дощ. Уночі та вранці місцями стелитиметься туман. Вітер південно-західний та західний, 5-10 м/с.
Температура повітря в більшості областей країни становитиме вночі 1-6° тепла, на Південному узбережжі Криму до 10°. Вдень повітря прогріється до 5-10° тепла, у південних областях, на Закарпатті та Прикарпатті 8-13°, в Криму до 16° вище нуля.
У Києві та області в четвер переважатиме мінлива хмарність. Уночі 26 листопада та вдень 27 листопада місцями пройде невеликий дощ. Вітер південно-західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 1-6° тепла, вдень 5-10°.

Експертів ВООЗ, що розгорнули всесвітню боротьбу зі свинячим грипом, підозрюють у корупції

КИЇВ, 25 листопада. ( УКРІНФОРМ ). Пандемія свинячого грипу може виявитися найграндіознішою корупційною аферою нашого часу. Такого висновку дійшли журналісти датської газети Information, які вивчили зв'язки експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з провідними світовими фармацевтичними компаніями, що збагатилися на продажу препаратів проти цієї хвороби. З'ясувалося, наприклад, що багато вчених, які засідають у різних комітетах ВООЗ, ретельно приховують той факт, що вони отримують гроші від фірм-гігантів світової фармакології, пише газета "Новые известия".
Видання зазначає, що на фоні глобальної економічної кризи завдяки паніці, що охопила світ у зв'язку з пандемією свинячого грипу, фармацевтичні заводи працюють у чотири зміни, потужностей не вистачає.
Тим часом, на даний момент, за офіційною статистикою, жертвами грипу A/H1N1 стали 6 тис. осіб, тоді як середня щорічна смертність під час епідемій "традиційних" різновидів грипу досягає півмільйона.
Причина гіпертрофованої реакції світу на не такий уже небезпечний свинячий грип, як вважають опитані датською газетою фахівці, полягає в успішній піар-кампанії, проведеній експертами ВООЗ. Деякі з них у прямому значенні перебувають на службі у виробників вакцини.
ВООЗ оголосила свинячий грип пандемією під тиском групи радників цієї організації на чолі з голландським лікарем Альбертом Остенхаусом. Зараз уряд Нідерландів проводить екстрене розслідування його діяльності, оскільки стало відомо, що він отримує зарплату у кількох компаніях, що випускають вакцину проти свинячого грипу.
Багато інших радників ВООЗ, які вимагали оголошення свинячого грипу пандемією, також є платними радниками фармацевтичних гігантів Roche, RW Johnson, SmithKline і Beecham Glaxo Wellcome, що отримали левову частку замовлень на виготовлення вакцин. Результатом тиску цих експертів стала резолюція ВООЗ від 7 липня цього року, що дала старт небаченій кампанії масової вакцинації, відзначає газета.
Тим часом, офіційний представник ВООЗ Грегорі Хертл, коментуючи статтю в Information, відзначив, що неможливо відмовитися від послуг провідних світових спеціалістів лише на тій підставі, що вони фінансово зацікавлені у просуванні тієї чи іншої стратегії боротьби з різними захворюваннями.

Мутація вірусу грипу А/H1N1 не несе небезпеки - китайські медики

ПЕКІН, 25 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ ). Мутація вірусу грипу А/H1N1, виявлена у хворих жителів материкового Китаю у червні і липні, не несе небезпеки з точки зору важкості захворювання і числа тих, що заразилися. Так вважають китайські медики, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
На питання про те, чому ж про такі випадки, їх лише 3, громадськість дізналася тільки зараз, у Китайському центрі профілактики і контролю над захворюваннями відповіли, що це питання "має дуже мале значення для здоров'я людей". Мутація не набула широкого поширення, не стала причиною жодного смертного випадку і не виявилася стійкою до антивірусних препаратів, таких як Tamiflu. ВООЗ була проінформована про мутації негайно після їх виявлення.
Китай опинився у числі кількох країн, де були зафіксовані мутації нового виду грипу. Вони також відмічені, за даними ВООЗ, у Гонконгу, Норвегії, Бразилії, Японії, Мексиці, США і Україні.
У самому Китаї триває масова кампанія по вакцинації проти A/H1N1. На даний момент прищеплені понад 21 мільйон осіб.
У внутрішніх районах Китаю на новий грип захворіли понад 70 тисяч осіб. Серед них 53 людини померли, у тому числі 26 - у Пекіні.

вівторок, 24 листопада 2009 р.

Китайських панд відправили на карантин

ПЕКІН, 24 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). У дослідницькому центрі по вивченню великих панд у північно-західній китайській провінції Шеньсі оголошено карантин. Керівництво заборонило відвідувачам доступ у зони проживання і розваг бамбукових ведмедів, побоюючись інфікування тварин на вірус грипу A/H1N1, передає кореспондент Укрінформу.

Для того, щоб захистити звірів від людей, було прийнято рішення залишити доглядати за пандами лише 5 робітників і 2 ветеринарів, яким наказано перед входом у вольєри надівати захисні маски і рукавички, а також двічі на день вимірювати температуру тіла. Припинено набір добровільних помічників, які зазвичай із задоволенням допомагали співробітникам заповідника.

Учені доки не знають напевно, як новий грип може подіяти на великих панд, але в минулі роки було зафіксовано випадки захворювання цих ведмедиків на сезонний грип.

Шеньсійський центр дикої природи, заснований у 1987 році, - один із чотирьох найбільших на території КНР, де вчені вивчають поведінку великих панд. Він розташований біля підніжжя гори Ціньлін, пише "Женьмінь жібао". Там живе 21 чорно-білий ведмідь, включаючи трьох малят, що появилися на світ цього року. Вони вважаються рідким явищем, ніж звичайні великі панди, оскільки гори Ціньлін не є характерним ареалом їхнього проживання, тут налічується не більше 300 особнів порівняно з більш як 1300, що мешкають в інших районах Китаю. Ці ведмеді мають дрібніший скелет, більші корінні зуби і мають коричневий відтінок на відміну від своїх чорно-білих побратимів. Окрім того, центр є домівкою для інших рідкісних видів тварин, таких як золотиста мавпа, хрестоподібні ібіси.

Норвегія поінформувала ВООЗ про мутацію вірусу А(H1N1)

КИЇВ, 24 листопада. (УКРІНФОРМ). Норвезький інститут громадської охорони здоров'я поінформував Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) про виявлену мутацію вірусу А(H1N1). Вірус, що мутував, був виявлений у трьох пацієнтів, двоє з яких померли, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на sybersecurity.ru.
Загалом норвезькі вчені провели аналіз 70 зразків вірусу, взятих у пацієнтів з клінічним захворюванням. Крім згаданих трьох, вони не виявили інших випадків мутації. Це дає змогу припустити, що мутація не має широкого розповсюдження в країні.
ВООЗ повідомила, що вірус з цією мутацією залишається чутливим до противірусних препаратів осельтамивіру і занамивіру, а існуючі зараз вакцини не забезпечують захист від нього. Подібна мутація вірусів була виявлена раніше в деяких інших країнах: окрім Норвегії, вона спостерігалася в Бразилії, Китаї, Японії, Мексиці, Україні та США. При цьому деякі віруси з мутацією були пов'язані зі смертями, а деякі - з легкими випадками захворювання.
Зараз дослідження тривають, але на цей час немає фактичних даних, на підставі яких можна було б припустити, що ці мутації ведуть до надзвичайного зростання кількості інфекцій H1N1 або збільшення кількості тяжких і смертельних випадків захворювання.

У Гонконгу виявлено новий різновид вірусу грипу А/H1N1

ПЕКІН, 24 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). У Гонконгу виявлено новий різновид вірусу грипу А/H1N1, ідентичний тому, який було виявлено нещодавно у Норвегії, передає кореспондент Укрінформу.
Як повідомив представник відомства у справах охорони здоров'я цього Спеціального адміністративного району Китаю, вірус було виділено з проб, узятих в однорічного хлопчика. Він захворів ще 22 липня, через три дні поступив до лікарні, а ще через п'ять - уже був виписаний з медичної установи. Нині хлопчик абсолютно здоровий.
За даними ВООЗ, у Бразилії, на материковому Китаї, в Японії, Мексиці, Україні і США також виявлявся такий різновид вірусу грипу.
На сьогодні немає свідоцтв того, що він може привести до небувалого зростання кількості заражень на грип А/H1N1 або ж до ще більшого числа серйозних випадків захворювання і летальних результатів.

"Свинячий" грип добрався в Китаї до свиней

ПЕКІН, 23 листопада. (Ольга Танасійчук - УКРІНФОРМ). У м'ясі декількох свиней, забитих на м'ясокомбінаті в північно-східній китайській провінції Хейлунцзян, виявлено штам грипу A/H1N1. Цей факт підтвердило Міністерство сільського господарства КНР, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Вірусологи, які не виявили жодних мутацій штаму в організмі свиней (він на 99 відсотків відповідає людському), вважають, що тварини могли заразитися від людей під час транспортування, інформує China News Service. Пильне спостереження над поголів'ям свиней ведеться в КНР з квітня, коли даний тип грипу помилково "охрестили" свинячим. Минулого року китайці з'їли понад 46 млн тонн свинини, це майже половина всього спожитого продукту в світі.
Китай не став першою країною, де люди заражають свиней грипом A/H1N1, такі звістки вже надходили з 13 інших держав.
Лікарі, у тому числі фахівці ВООЗ, запевняють, що приготовлена свинина все одно є цілком безпечним продуктом, вірус гине вже при температурі 70 градусів, і закликають не сіяти паніку.
В аналітичному огляді агентства Сіньхуа сьогодні також міститься заклик не нагнітати пристрасті, що призводять до відмови багатьох людей робити профілактичні щеплення. Як приклад наводиться Україна, де чутки про те, що "супергрипом" заразилися декілька мільйонів людей, налякали як самих українців, так і мешканців сусідніх країн. ВООЗ і Міністерство охорони здоров'я України спростували ці чутки, підкреслюючи, що в Україні зафіксовано лише звичайний сезонний грип і грип А/H1N1, а поширення так званого "супергрипу" відноситься до чуток чистої води. Під час розповсюдження такої інфекційної хвороби як грип А/H1N1, неможливо повністю усунути паніку серед населення, визнає агентство, додаючи, що потенційну небезпеку чуток, які є "посібниками" вірусу, не можна недооцінювати.
Як показують наукові дослідження, дотепер грип А/H1N1 є інфекційним захворюванням з низькою смертністю, яке піддається лікуванню і попередженню. Посилення профілактичних робіт може ефективно присікти поширення вірусу грипу. На сьогодні вакцинація є найбільш ефективним засобом проти грипу А/H1N1. Якщо через побоювання побічних явищ, які виникають лише в одного серед 10 тис. вакцинованих, люди не підуть на вакцинацію, то кількість хворих з цим вірусом може різко зрости, а профілактика і лікування ускладняться. Всього жертвами грипу А/H1N1 у всьому світі стали вже 6770 осіб.

Бельгієць провів 23 роки у комі, якої не було

КИЇВ, 24 листопада. (УКРІНФОРМ). Упродовж 23 років лікарі були впевнені в тому, що бельгієць Ром Убен перебуває в комі, однак потім з'ясувалося, що весь цей час пацієнт був притомним. Про дивний випадок повідомив світу лікар з університету бельгійського міста Льєж Стівен Лорей, який виявив помилку в діагнозі, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на sybersecurity.ru.
У 1983 році Р.Убен, якому тоді було 20 років, потрапив в автокатастрофу. Оглянувши постраждалого, медики вирішили, що він у комі. "Я кричав, але ніхто мене не чув", - наводить слова Убена німецький журнал Spiegel.
Пацієнт, який зараз розмовляє зі світом за допомогою особливої клавіатури, описав, як опритомнів після аварії, але тіло його на це ніяк не відреагувало, як, втім, і лікарі.
Р.Убен розповів також, яким безпорадним він відчував себе, коли лікарі і медсестри намагалися говорити з ним - до того, як відмовилися від цієї ідеї, вирішивши, що це безглуздо. За словами Убена, рік за роком він просто мріяв - це було єдине доступне для нього заняття.
І тільки у 2006 році під час обстеження на спеціальній апаратурі з'ясувалося, що мозок Убена функціонує майже на 100%, притому що тіло його паралізоване. "Ніколи не забуду день, коли вони це виявили, - говорить він. - Це було друге народження".
У своїй публікації на цю тему доктор Лорей зазначає: це далеко не унікальний випадок. В 40% випадків, коли людей записують в стан "овоча", стверджує лікар, більш ретельне обстеження веде до виявлення ознак свідомості.

Служба зовнішньої розвідки України передала до музею розсекречені документи про гетьмана Скоропадського

КИЇВ, 24 листопада. /УКРІНФОРМ/. Служба зовнішньої розвідки України передала сьогодні до Українського інституту національної пам'яті та Музею гетьманства архівні документи, які розкривають нові сторінки з життя та діяльності гетьмана Павла Скоропадського, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Документи було виявлено радянськими органами державної безпеки після капітуляції нацистської Німеччини у 1945 році. Загалом це - понад 2 тисячі матеріалів, які зосереджені у 19 томах архівної справи. Більша їх частина датована 1935-1939 роками, розповів під час церемонії передачі голова СЗР України Микола Маломуж.
У документах ідеться про непросту політичну ситуацію напередодні Другої світової війни. Серед них переважно особисте листування гетьмана П.Скоропадського з сином Данилом, який, подорожуючи різними країнами, намагався об'єднати навколо ідеї українського визвольного руху якомога більше людей та відшукати політичних партнерів.
За оцінками фахівців, ці матеріали мають історико-культурне значення, більшість з них є оригінальними та ексклюзивними.
За словами М.Маломужа, раніше зазначені архівні документи були під забороною. "Наразі документи передано дослідникам для подальшого опрацювання та оприлюднення з метою відродження історії складного шляху українського народу до незалежності", - сказав керівник СЗР.

2,75 мільярда доларів за Skype заплатили нові власники

КИЇВ, (УКРІНФОРМ). Американська компанія eBay, що спеціалізується на проведенні інтернет-аукціонів, продала 70% компанії Skype, яка їй належить, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на BFM.
Покупцями сервісу для спілкування через інтернет стала група приватних інвесторів, що включає компанії Andreessen Horowitz, Silver Lake, а також Joltid, засновниками якої є самі автори Skype - Ніклас Зеннстрем і Янус Фріїс.
ЕBay зберігає за собою 30% акцій свого відділення інтернет-телефонії Skype, й отримує приблизно 1,9 мільярда грошовими коштами і цінні папери, номінальна вартість яких становить 125 мільйонів доларів, йдеться в заяві EBay.
Ebay придбала Skype у 2005 році за 2,6 млрд доларів.
Joltid, яка є засновником Skype, має права на деякі технології, що лежать в основі цього популярного інтернет-сервісу.
Представники компанії стверджували, що у Skype немає прав на технологію передачі даних. У вересні стало відомо, що Joltid подала позов проти eBay Inc. і майбутніх покупців Skype. Однак у листопаді сторони змогли владнати всі протиріччя.

У Великому адронному коллайдері відбулося перше зіткнення протонів

КИЇВ, 24 листопада. (УКРІНФОРМ). Інженерам, які працюють на Великому адронному коллайдері (ВАК), вперше вдалося домогтися зіткнення протонів. Воно сталося в результаті запуску вченими двох пучків протонів малої енергії по 27-кілометровому тунелю ВАК, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на Бі-бі-сі.
Як заявляють у керівництві Європейського центру ядерних досліджень (ЦЕРН), який здійснює управління коллайдером, це дуже важливий крок на шляху до головної мети вчених - відтворення умов Великого вибуху. Співробітники ЦЕРН сподіваються, що зіткнення подібного роду допоможуть пролити світло на обставини виникнення всесвіту.
Вчені дуже радіють з того, що робота, розпочата після перезапуску коллайдера, так швидко почала приносити перші плоди. За словами одного з керівників проекту, за кілька годин роботи ВАК вже приніс більше результатів, ніж за ті п'ять днів, що він пропрацював після першого запуску минулого року. "Те, що ми так далеко просунулися за такий короткий час, - величезне досягнення, - заявив генеральний директор ЦЕРН Рольф Хойєр. - Проте потрібно зберігати відчуття перспективи: маємо ще пройти довгий шлях, перш ніж можна буде взятися за фізичну програму ВАК".
Великий адронний коллайдер розташований на глибині 100 м під французько-швейцарським кордоном. Уздовж тунелю розташовано 1200 "надпровідних" магнітів, за допомогою яких пучки протонів можна розганяти у протилежних напрямках до швидкостей, близьких до швидкості світла.

Кам'яні двері до потойбічного світу Боспорського царства

КИЇВ, 24 листопада. /УКРІНФОРМ/. Посольство Польщі в Україні і книгарня "Є" 25 листопада презентують книгу "Боспорські надгробки".
Це - розповідь двома мовами про традиції античної поховальної культури, що має більш як півтисячолітню історію (ІІ ст. до н.е. - ІІІ ст. н.е.). Лапідарна колекція представлена стелами та надгробками із сюжетними зображеннями, криптонімами та епітафіями, які виглядають для невтаємниченого ока справжніми шифрограмами. Однак автори книжки науковими ключами відкривають ці кам'яні двері до потойбічного світу Боспорського царства.
Варто зазначити, що це видання підготовлене у рамках програми міжнародного співробітництва між Керченським історико-культурним заповідником і Національним музеєм у Варшаві. Відповідно, у презентації візьмуть участь двоє з чотирьох авторів - Тетяна Матковська (Україна) та Альфред Твардецький (Польща), а також Наталія Галченко (директор Керченського історично-культурного заповідника), Катажина Муравська-Мутесіус (заступник директора Національного музею, Варшава), Віктор Зінько (директор Фонду "Деметра") та Ніна Прибега (директор видавництва "Мистецтво").

Погода: у середу пройде невеликий дощ

КИЇВ, 24 листопада. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. За прогнозом синоптиків Українського гідрометцентру, завтра, 25 листопада, на більшій частині території країни пройде невеликий дощ. Уночі та вранці у південній та східній частині місцями стелитиметься туман. Вітер південно-західний та західний, 7-12 м/с.
Температура повітря на більшій частині території країни становитиме вночі 1-6° тепла, на Південному узбережжі Криму до 9°. Вдень термометри реєструватимуть 5-10° тепла, на півдні країни, Закарпатті та Прикарпатті 8-13° вище нуля.
У Києві та області у середу буде без істотних опадів, лише вночі накрапатиме невеликий дощ. Вітер південно-західний та західний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі 1-6° тепла, вдень 5-10° вище нуля.
За словами синоптиків, така погода в Україні стоятиме до кінця тижня.