вівторок, 31 березня 2009 р.

Погода: перший день квітня синоптичних змін не принесе

КИЇВ, 31 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. У перший день квітня погода в Україні істотних змін не зазнає: на більшій частині території країни переважатиме мінлива хмарність і віятимуть прохолодні північно-західні вітри, які не додаватимуть природі і людям весняного настрою. Про такий перебіг синоптичних подій середи, 1 квітня, кореспондентові УКРІНФОРМу розповіли синоптики Українського гідрометцентру.

Цього дня, за прогнозом синоптиків, у більшості регіонів країни буде без істотних опадів, лише у східних, місцями центральних та південних областях пройде невеликий дощ. Вітер переважно північно-західний, 5-10 м/с. Температура повітря на більшій частині території країни становитиме вночі 2-7° тепла, в західних та північних областях від 1° морозу до 4° тепла. Вдень термометри покажуть 8-13° тепла, на півдні 11- 16°, на Закарпатті та в Криму до 20°.

Мінлива хмарність без істотних опадів спостерігатиметься і на Київщині. Вітер переважно північно-західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 2-4° тепла; вдень 11-13° з пониженням 2 квітня до 9-11°.

понеділок, 30 березня 2009 р.

Продати за безцінь старовинний львівський готель завадила прокуратура

ЛЬВІВ, 30 березня. (Нінель КисілевськаУКРІНФОРМ). Прокуратура Львівської області застосувала свої представницькі повноваження у справах за позовами інших осіб з питань, що зачіпають інтереси держави щодо права власності та земельних відносин. Вона оскаржила рішення місцевого господарського суду, який зобов`язував регіональне відділення Фонду держмайна укласти з ТОВ «Жорж» договір купівлі-продажу знаменитого готелю «Жорж», який є пам'яткою архітектури, за завідомо заниженою ціною. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили в прес-службі Генеральної прокуратури України.
Розміщену в центральній частині міста будівлю площею 6,5 тисяч квадратних метрів претенденти намагалися приватизувати за ціною в 16 мільйонів гривень. За висновками ж фахівців, орієнтовна вартість споруди нині становить не менше 40 мільйонів гривень.

У Кам'янці-Подільському на Хмельниччині виявили родовище цілющої мінеральної води

КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ Хмельницької області, 30 березня. (Володимир Захар'єв - УКРІНФОРМ). У Кам'янці-Подільському на Хмельниччині виявили перспективні поклади хлоридо-натрієвої мінеральної води з вмістом брому. Вони залягають на глибині 265-492 метри, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як розповіли у міськвиконкомі, родовище розташоване між Старою фортецею та мостом "Лань, що біжить".
Хімічний склад води детально вивчено фахівцями з реабілітації та курортології.
У Кам'янця-Подільського з'явилася реальна можливість, окрім слави історичної перлини України, завоювати авторитет водолікувального курорту і активно розвивати відповідну інфраструктуру.
До речі, певний досвід у міської медицини вже є, бо лікувальні властивості кам'янецьких джерел використовуються ще з тих часів, коли місто було губернський центром.
Дві розвідувальні та чотири спостережні свердловини передані на баланс Кам'янець-Подільського управління житлово-комунального господарства.
Хлоридо-натрієву воду з вмістом брому внутрішньо використовують для лікування шлунку, печінки, кишківника, порушень обміну речовин; ванни з неї лікують нервову систему, гінекологічні захворювання, хвороби опорно-рухового апарату.

Шляхами вояків УПА пройшли молоді учасники мандрівки-вишколу на Львівщині

ЛЬВІВ, 30 березня. (Нінель КисілевськаУКРІНФОРМ). Випробувати себе на стежинах, прокладеними в часи Другої світової війни повстанськими загонами УПА, вирішили молоді львів`яни. У неділю в області завершилася дводенна екстремальна мандрівка-вишкіл, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Її учасники відтворили маршрут повстанської радіостанції «Вільна Україна», голос якої лунав у 1942-44 роках далеко за межами України. Крім того, юні ентузіасти відвідали місця, де відбувався з’їзд Української Головної Визвольної Ради, квартирував знаменитий курінь УПА "Бойки", тривали запеклі бої Січових Стрільців у 1914-1915 роках.
Мадрівку, яка вже набула статусу щорічної, громадська організація "Молодіжне Об’єднання "ГРАНІТ" організувала не тільки для історичного екскурсу, але й з навчально-тренувальною метою. У програмі - лекції та практикуми з виживання в складних природних умовах, освоєння туристичної техніки, мистецтва маскування, уміння самотужки забезпечити себе їжею та ночівлею. Мандрівники пересувалися пересіченою місцевістю, бездоріжжям та в нічний час, здійснювали тривалі переходи, форсували річки, ночували без наметів. На певних етапах подорожі умови наближались до тих, в яких жили у воєнні роки бійці УПА.

На Луганщині затримано під час отримання хабара чиновника міськвиконкому

ЛУГАНСЬК, 30 березня. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. Кримінальну справу за статтею 368 КК України (отримання хабара) порушено щодо посадовця управління праці і соціального захисту одного з міськвиконкомів Луганської області. Як виявилося, чиновник вимагав і отримав хабар на суму 5 000 гривень за незаконне оформлення документів, передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на відділ зі зв'язків із громадськістю ГУ УМВС в Луганській області.
Передісторією послужило бажання сина влаштувати свою 70-річну матір у центр медико-соціальної реабілітації. Син на той момент перебував в Росії, тому попросив товариша оформити необхідні документи, щоб мати пройшла курс підтримуючої терапії.
Товариш прийшов на прийом до одного з керівників управління праці і соціального захисту місцевого міськвиконкому. Посадовець спочатку довго і детально розповідав, як здійснюється процедура направлення в геріатричні установи в рамках чинного законодавства, підкресливши, що товариш сім'ї не має право клопотатися перед дирекцією територіального центру обслуговування громадян похилого віку і інвалідів, причому ця обставина - не єдина перешкода (для здійснення задуманого, мовляв, необхідно надати у виконком "непідйомний" пакет документів і медичних довідок). Заздалегідь "налякавши" відвідувача, чиновник запропонував свій варіант вирішення даної ситуації.
Мовляв, всі турботи з оформлення і подальшого просування пакету довідок, висновків комісій і направлень з лікарні він бере на себе, а у завдання відвідувача входить "всього-навсього" принести йому "скромний" гонорар - 5 000 гривень. І син, і його товариш вже погодилися, було, на цю пропозицію.
Але співробітники управління державної служби боротьби з економічними злочинами оперативним шляхом дізналися про задуману оборудку і вжили всіх необхідних у таких випадках заходів. У результаті посадовця було затримано "на гарячому" в момент отримання винагороди.

На Чернігівщині, на дні Десни, знайдено автомобіль з тілом чоловіка

КИЇВ, 30 березня. (УКРІНФОРМ). На Чернігівщині, біля селища Макошино Менського району, місцеві рибалки знайшли в Десні автомобіль з тілом чоловіка. Про це передає УКРІНФОРМ із посиланням на прес-службу МНС.
Рибалки помітили сліди автомобільних коліс, які вели з берега у річку Десна, й зрозуміли, що сталося щось недобре. Вони прив`язали до мотузки цеглину і за допомогою неї почали з човна обстежувати дно. На відстані десяти метрів від берега вони почули глухий металевий стук. Чоловіки повідомили про подію рятувальників МНС і міліцію. На місце оперативно прибули водолази Сосницької рятувальної станції, котрі на дні річки знайшли автомобіль Chery Amulet. Лебідкою пожежного автомобіля рятувальники МНС витягли легковик на берег. У ньому знаходилося тіло 39-річного чоловіка. Триває слідство.

Погода: в останній день березня в Україні знову переважатимуть опади

КИЇВ, 30 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Весна цьогоріч поволі, навіть після переведення годинників на літній час, приступає до виконання свої професійних обов'язків. Не стане винятком й останнє число березня - цього дня на більшій частині території країни ніби й визиратиме весняне сонце. Проте справжнього весняного тепла, за винятком Криму, не відчуватиметься, оскільки хмари і поривчасті західні і південно-західні вітри не дадуть змоги землі достатньо нагрітися.

Згідно з прогнозом синоптиків Українського гідрометцентру, завтра, 31 березня, на всій території країни очікується мінлива хмарність. Часом пройде невеликий дощ. Сухо буде лише в Криму та Приазов`ї. Вдень у західних областях буде без істотних опадів. Вітер переважно південно-західний, 5-10 м/с.

Температура повітря в більшості регіонів становитиме вночі 3-8° тепла. Вдень повітря прогріється до 7-11°, на Закарпатті, у східній та південній частині до 11-16°, у Криму до 20° тепла. Найхолодніше в Карпатах - там уночі близько 0°, вдень 2-6° тепла.

У Києві та області пройде невеликий дощ, удень місцями. Вітер західний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 3-8° тепла, вдень 7-12°.

Тривалість світлового дня становитиме 12 годин 52 хвилини.

суботу, 28 березня 2009 р.

Оголошується прийом з 1 квітня 2009 року публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності

КИЇВ, 28 березня. /УКРІНФОРМ/. Державний комітет телебачення та радіомовлення України оголошує черговий прийом з 1 квітня 2009 року публіцистичних творів на здобуття премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності.
Приймаються нові оригінальні публіцистичні твори у галузі інформаційної діяльності, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Твори мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.11.2003 N 1832 "Про премію імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності" Премія присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня у розмірі двох тисяч гривень кожна за рахунок коштів, передбачених на цю мету в державному бюджеті, і розподіляється Державним комітетом телебачення та радіомовлення України в таких номінаціях:
- за кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації;
- за кращий твір у телевізійній сфері;
- за кращий твір у радіомовній сфері;
- за кращу наукову роботу в інформаційній сфері.
Можуть бути висунуті роботи окремих осіб і творчих колективів у складі не більше 5 осіб.
На здобуття Премії щорічно до 1 травня, подаються:
- клопотання про присудження Премії з короткою характеристикою публікації (твору) та його автора (авторів);
- примірник публікації (твору) на матеріальному носієві з підтвердженням його оприлюднення (назва ЗМІ) його номер, дата виходу у світ із зазначенням району, міста, області тощо);
- копія паспорта (у разі висунення на здобуття Премії колективу - копії паспортів кожного члена колективу).
Адреса: 01001, м. Київ, вул. Прорізна, 2, Державний комітет телебачення та радіомовлення України, тел./факс (044) 278-86-96.

Євро-2012: ФК "Чорноморець" вже вклав 63 млн грн у реконструкцію однойменного одеського стадіону

ОДЕСА, 28 березня. /Богдан Димовський - УКРІНФОРМ/. Футбольний клуб "Чорноморець" вже вклав 63 млн грн у реконструкцію однойменного одеського стадіону, де відбудуться ігри ЄВРО-2012. Про це повідомив начальник головного управління капітального будівництва Одеської ОДА В'ячеслав Маркін, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
ФК "Чорноморець" на сьогодні є головним інвестором підготовки міста до Євро-2012. Фахівець зазначив, що керівництво Одеської обласної ради спрямувало 22 млн грн із регіонального бюджету розвитку на реконструкцію двох об'єктів - стадіону "Чорноморець" і будівлі районної лікарні - в рамках "Програми підготовки до проведення матчів фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року".
"На реконструкцію центрального стадіону "Чорноморець" в парку культури і відпочинку ім. Тараса Шевченка виділено 20 млн грн. І ще 2 мільйони - на ремонт Любашівської районної лікарні. Існує положення ФІФА, згідно з яким враховується стан не тільки спортивних об'єктів, але також об'єктів охорони здоров'я і туризму", - зазначив начальник управління капбудівництва ОДА.

Погода: у понеділок знову задощить

КИЇВ, 28 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Кількаденна серія безопадних днів наступного понеділка буде перервана. Знову в Україну прийдуть дощі, в Карпати - з мокрим снігом. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили в Українському гідрометцентрі.
Цього дня, згідно з прогнозом синоптиків, на більшій частині території країни переважатиме мінлива хмарність. Дощі здебільшого пройдуть у західних областях, там же прошумлять окремі грози. У північних та місцями в центральних областях пройде невеликий дощ. Вітер південно-східний та південний, 7-12 м/с, в західних областях пориви 15-20 м/с, на високогір'ї Карпат 25-30 м/с.
Температура повітря на більшій частині території країни становитиме вночі 2-7° тепла, на півдні країни - 2-6 градусів вище нуля, в Карпатах близько 0°; вдень воно прогріється до 10-15°. У південній та східній частині термометри реєструватимуть 13-18° тепла, в Карпатах 3-8° тепла.
У Києві та області в понеділок переважатиме мінлива хмарність. Пройде невеликий дощ. Вітер південно-східний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі 4-6° тепла, вдень 11-13° вище нуля.

Завтра Україна перейде на літній час

КИЇВ, 28 березня. /УКРІНФОРМ/. На виконання Постанови Кабінету Міністрів на всій території України в останню неділю березня запроваджується "літній" час. Відтак у неділю, 29 березня, о 3 годині ночі стрілки годинників мають бути переведені на одну годину вперед.

пʼятницю, 27 березня 2009 р.

Погода: у вихідні буде вітряно і тепло

КИЇВ, 27 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Мінливу хмарність без опадів майже на всій території України прогнозують на наступні вихідні - суботу, 28 березня, та неділю, 29 березня, - синоптики Українського гідрометцентру, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Згідно із синоптичним прогнозом, невеликі і помірні дощі пройдуть лише в західних областях, причому подекуди - з грозами. В Карпатах, а вночі та вранці в суботу й у східних областях, пройде невеликий сніг. Вітер південно-західний, 7-12 м/с, у західних областях пориви до 15-20 м/с, на високогір'ї Карпат до 25-30 м/с. У східній частині країни, Криму та Приазов'ї північно-східний вітер, 5-10 м/с.

Температура повітря на більшій частині території країни становитиме вночі від 3° тепла до 2° морозу, на півдні Криму 1-6° тепла. У східній частині 1-6° морозу, вдень 9-14° тепла, 28 березня на Лівобережжі 5-10° тепла. В Карпатах термометри реєструватимуть уночі 28 березня 1-6° морозу, 29 березня близько 0°, вдень 1-6° тепла.

У Києві та області у вихідні опадів не передбачається, хоча і переважатиме мінлива хмарність. Вітер південно-західний, 7-12 м/с. Температура повітря вночі від 3° тепла до 2° морозу, вдень 9-14° тепла.

Тривалість світлового дня в суботу становитиме 12 годин 41 хвилину, в неділю він "приросте" ще на 3 хвилини.

четвер, 26 березня 2009 р.

Віталія Кличка визнано найкращим боксером світу

КИЇВ, 26 березня. (УКРІНФОРМ). Українця Віталія Кличка визнано керівництвом Всесвітньої боксерської ради (WBC) найкращим боксером світу. Президент ради Хосе Сулейман заявив, що Кличко є гордістю WBC і всього світового боксу. Про це говориться у прес-релізі, поширеному цією організацією, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ІТАР-ТАРС.

WBC назвав Кличка найсильнішим боксером світу, а також найбільшим нокаутером в історії надважкої ваги.

"Він довів, що є найкращим на сьогоднішній день боксером, перемігши Хуана-Карлоса Гомеса, послужний список якого нараховував 44 перемоги (35 достроково) і лише одну поразку. Він перевершив усіх боксерів незалежно від їх вагової категорії. Тільки чемпіон світу в надважкій вазі може претендувати на звання найкращого в світі боксу, оскільки ніхто не може його перемогти. Своїми перемогами і повним самовладанням король надважкої ваги примусив замовкнути багатьох, в тому числі й журналістів, які часто несправедливо критикували спортсмена".

На рахунку Віталія Кличка 37 перемог, з яких 36 - дострокові, і, враховуючи його перемогу нокаутом в останньому поєдинку (він пройшов 21 березня в Німеччині і був зупинений в дев'ятому раунді), частка його дострокових перемог становить 97,2 відсотка.

Росія буде змушена в 2017 році вивести свій флот з Криму - російський експерт

МОСКВА, 26 березня. (Ігор Соловей - УКРІНФОРМ). Росія буде змушена вивести Чорноморський флот РФ з Криму в 2017 році. Таку думку висловив експерт російського Інституту стратегічних досліджень Аждар Куртов, виступаючи на міжнародному експертному семінарі "Росія - Україна: проблема Чорноморського флоту", повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу в РФ.
За словами експерта, зберегти російський флот в Криму можливості немає, тому що нинішня і попередня влада України давно обрали вектор інтеграції в НАТО, і як результат цього проводиметься неминуча політика витиснення ЧФ. "За цією позицією стоїть не тільки керівництво України, а й керівництво країн НАТО. Чекати 2017 року і потім або йти на гострий конфлікт з Києвом, або виводити кораблі невідомо куди - не можна", - підкреслив експерт. При цьому він нагадав, що пролонгація договору про базування ЧФ РФ можлива тільки на 5 років.
Аждар Куртов вважає, що розумним буде перевести ЧФ на російське узбережжя Чорного моря. "Ця пропозиція вже висловлювалася командуванням ЧФ", - відзначив експерт. Оговорюючи можливу перспективу Новоросійського порту, А. Куртов підкреслив, що Новоросійськ вже давно розвивається як торговий порт, але розширювати його інфраструктуру до такого ступеня, щоб туди перевести бойовий флот, неможливо. Крім цього, в Новоросійській бухті у певний час дмуть сильні вітри, які не дають можливості кораблям стояти на рейді.
В свою чергу, експерт інституту країн СНД Віталій Журавльов відзначив, що на сьогодні альтернативи Севастополю для базування ЧФ Росії поки що немає. При цьому він вважає, що якщо буде політична воля сторін, рішення про продовження базування флоту можна буде знайти.
"Росія побоюється, що після виведення ЧФ РФ, на його місці може з'явиться інший флот", - додав В. Журавльов. "У нас такі приклади є, коли на місці колишніх радянських баз у Прибалтиці, в країнах східної Європи виникають військові бази НАТО", - сказав він.

Погода на п'ятницю: опади припиняться і значно потепліє

КИЇВ, 26 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. День, про який так довго мріяли і говорили, нарешті настав: наступної доби майже на всій території України припиняються опади і зросте температура повітря. Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомили синоптики Українського гідрометцентру.

За словами синоптиків, лише у східних областях, Криму та Приазов'ї цього дня пройдуть невеликі опади, переважно у вигляді дощу. Вітер у західній половині буде переважно південний, на решті території північно-східний, 5-10 м/с.

Температура повітря в більшості регіонів країни становитиме вночі 2-7° морозу, у південній та східній частині від 2° морозу до 3° тепла, на півдні Криму до 6° тепла. Вдень термометри показуватимуть 4-9° тепла; 28 березня в Україні, крім півночі Лівобережжя, температура повітря зросте ще на 2-4°.

Без опадів у п'ятницю день мине і на Київщині. Вітер переважно південний, 5-10 м/с. Температура повітря вночі 2-7° морозу, вдень 4-9° тепла; у суботу вночі від 3° морозу до 2° тепла, вдень 7-12° тепла.

Харків представив роботи молодих художників

ХАРКІВ. Напередодні в харківській мистецькій галереї "Маестро" відкрилася незвичайна виставка молодих художників під загальною назвою "Салат". Роботи учасників експозиції об'єднані спільною ідеєю. На їхню думку, експонати є незвичайним поглядом на звичні речі. Композиції на знайомі та близькі теми втілюють у собі цілу філософію життя. У звичних матеріях, що лежать на поверхні, розкриваються нові грані, примушуючи людину задуматися і знайти в них щось нове, незнайомі їй значення.
Фото: Мадієвський В'ячеслав

До Севастополя зайшов фрегат Військово-Морських Сил США "Клакрінг"

СЕВАСТОПОЛЬ, 25 березня. До порту Севастополь із дружнім візитом зайшов фрегат Військово-Морських Сил США "Клакрінг" (командир походу - командор Джон Мур, командир корабля - капітан 2 рангу Скотт М. Сміт). Програмою візиту корабля ВМС США до Севастополя передбачена протокольна зустріч командира походу і командира корабля із командувачем Військово-Морських Сил Збройних Сил України і з головою Севастопольської міської державної адміністрації. Офіцери командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України на борту корабля зможуть ознайомитися з його оперативними можливостями, устаткуванням і озброєнням, поспілкуватися з екіпажем. Час стоянки в порту Севастополь екіпажем корабля ВМС США "Клакрінг" буде використано для відпочинку та ознайомлення з історичними і пам'ятними місцями міста-героя. Також на стадіоні Севастопольського військово-морського інституту імені Павла Нахімова планується дружній футбольний матч між командою корабля ВМС США "Клакрінг" і командою СВМІ імені Павла Нахімова. Візит американського корабля до Севастополя відбувається відповідно до Плану міжнародної військової співпраці Міністерства оборони України і завершиться 28 березня 2009 року.
Фото: Вевдюк Володимир



У Донецькій області викрито чиновних хабарників - чільних осіб одного з держуправлінь юстиції

ДОНЕЦЬК, 25 березня. /Сергій Абуков - УКРІНФОРМ/. У Донецькій області співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили начальника і заступника начальника відділу Державної виконавчої служби одного з міських управлінь юстиції. Про це повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на Департамент зв'язків із громадськістю МВС України.
Вказані особи вимагали і отримали 10 тисяч гривень хабара від місцевої жительки за зняття арешту з її будинку, накладеного за рішенням суду. Хабарників затримано. Органами прокуратури порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 368 (отримання хабара) КК України.

У Донецьку викрито конвертаційний центр з обігом у півмільярда гривень

ДОНЕЦЬК, 25 березня. /Сергій Абуков - УКРІНФОРМ/. Співробітники податкової міліції ДНА в Донецькій області викрили великий конвертаційний центр. Про це повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу ДНА області.
Троє жителів Донецька організували діяльність кримінального угрупування з метою надання послуг із конвертації безготівкових коштів у готівку, мінімізації податкових зобов'язань і легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом. Грошові потоки прямувалися ними через рахунки фіктивних підприємств, які відкривалися на підставних особ у банківських установах міст Донецька, Сімферополя, Одеси, Києва, а потім переводилися у готівку і легалізовувались.
Річний обіг коштів на рахунках конвертаційного центру складав понад 500 мільйонів гривень. У зв'язку з міжрегіональним характером діяльності кримінального угрупування для викриття його діяльності було залучено більше за 70 оперативних співробітників податкової міліції ДНА в Донецькій області. Під час проведення обшуків в офісних приміщеннях і за місцем проживання «конвертаторів» податківці вилучили реєстраційні і бухгалтерські документи, штампи і печатки 22 підприємств з ознаками фіктивності. Накладено арешт на 63 поточних рахунки, задіяних в нелегальній діяльності, вилучено готівкою 125 тисяч доларів США, на рахунках фіктивних підприємств арештовано майже 5 мільйонів гривень.
Всіх трьох організаторів злочинного угрупування під час проведення оперативно-слідчих заходів затримано. Відносно них порушено кримінальну справу за статтями Кримінального кодексу України, які передбачають відповідальність за фіктивне підприємництво, порушення порядку здійснення господарської діяльності і легалізацію коштів, отриманих злочинним шляхом.

На Великдень і травневі свята у Крим додатково курсуватимуть 4 пари поїздів

СІМФЕРОПОЛЬ, 25 березня. /Гульнара Курталієва - УКРІНФОРМ/. Чотири додаткові пари поїздів у кримському напрямку ввела «Укрзалiзниця» на період великодніх і травневих свят.
Як передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на управління із взаємодії зі ЗМІ «Укрзалiзницi», 30 квітня до Севастополя з Харкова відправляться два додаткових потяги Південної залізниці, які повернуться до Харкова наступного дня.
Ще два додаткових поїзди сполученням Сімферополь-Київ призначила Придніпровська залізниця, починаючи з 14 і 15 квітня до 12 травня.

Сповідям дітей заробітчан присвятили книгу

ЛЬВІВ, 25 березня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Другу книгу "Діти емігрантів про себе: Сповіді. Думки. Судження. Біль" представив у Львові Міжнародний інститут освіти, культури та зв`язків з діаспорою при "Львівській політехніці" за сприяння посольства Королівства Норвегії в Україні.
До неї увійшло 130 творів, які перемогли у Міжнародному конкурсі серед дітей, чиї батьки є заробітчанами в зарубіжних країнах. В проекті взяли участь школярі із Львівської, Хмельницької, Рівненської, Закарпатської, Тернопільської областей, а також з Росії, Іспанії, Болгарії і Португалії.
Як прокоментував подію посол Королівства Норвегія в Україні Олав Берстад, еміграція - дуже важка тема. Дитячі роздуми важливі для широкої громадськості різних країн і міст. Норвегія - також країна емігрантів. Майже 900 тисяч норвежців переїхали з батьківщини до США у 1870-1910 роках. Еміграція, постійна чи тимчасова, є також частиною української дійсності. Хоча з іншого боку вона необхідна для економічного розвитку нових держав.
За словами директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв`язків з діаспорою Ірини Ключковської, на конкурс "Діти емігрантів про себе" надійшло 156 творів, і було дуже важко визначити переможців. Адже за різними даними в період незалежності з України виїхало від 1,5 млн до 7 млн осіб. Нинішні ж книги є своєрідним хірургічним скальпелем, що допомагає виявляти дуже багато проблем як законодавчого, так і соціального плану.

вівторок, 24 березня 2009 р.

Низка слідчих дій чекає на колишнього голову Львівського адмінсуду Ігоря Зварича у місцевому СІЗО

ЛЬВІВ, 24 березня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Після столичного у слідчому ізоляторі рідного міста опинився екс-голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич. Його доставили сюди, оскільки апеляційний суд Київської області не взяв до уваги загострення гіпертонічної хвороби скандального служителя Феміди і не задовольнив клопотання щодо зміни утримання під вартою на підписку про невиїзд.
Інтереси колишнього керівника суду, котрий майже два з половиною місяці перебував у розшуку, нині представляє адвокат Ігор Савка. Він замінив свого колегу Володимира Косенка, якого затримано за звинуваченням у причетності до фактів хабарництва в особливо великих розмірах. Саме на Косенка посилався Ігор Зварич під час своєї прес-конференції, заявивши, що знайдені 1,9 мільйона доларів йому позичив адвокат-бізнесмен.
Як повідомив журналістам Ігор Савка, йому відомо, що підзахисний зараз перебуває у львівському СІЗО. Однак з ним він ще не зумів побачитися і поспілкуватися, при цьому не знає, коли зможе це зробити.
У Львові на затриманого чекає низка слідчих дій, ставки віч-на віч з іншими учасниками у справі та свідками.

Запоріжжя: вибухом артилерійського снаряда часів ВВВ важко поранено 20-річного райавтодорівця

ЗАПОРIЖЖЯ, 24 березня. (Лілія Клименко - УКРIНФОРМ). Сьогодні в Запорізькій області на узбіччі автошляху селища Велика Білозерка - місто Єнергодар під час контрольованого спалювання на відкритій території сухого хмизу та сміття стався вибух, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як повідомили в обласному управлінні прес-служби ГУ МНС України, працівниками Великобілозерської філілії Кам’янко-Дніпровського райавтодору проводилась планова очистка узбіччя автошляху з подальшим спалюванням сухого хмизу та сміття. Ніхто навіть не міг передбачити, що під час спалювання станеться лихо. Адже пролунав вибух. Здетонував артилерійський снаряд часів війни калібру 76 мм. На жаль, в результаті вибуху 20-річний працівник райавтодору отримав тяжкі травми. Постраждалого каретою швидкої допомоги доставлено в хірургічне відділення Великобілозерської районної лікарні з діагнозом роздроблення кістки колінного суглобу та рвана рана черевної порожнини. Лікарі характеризують стан здоров’я потерпілого як критичний.
Снаряд був вилучений слідчою групою Великобілозерського райвідділу міліції. Для обстеження прилеглої території після вибуху на наявність вибухонебезпечних предметів із Запоріжжя прибула направлена піротехнічна група Аварійно-рятувального загону спеціального призначення облуправління МНС.

На Харківщині заввідділенням філії банківської установи упродовж року привласнювала гроші клієнтів

КИЇВ, 24 березня. (УКРІНФОРМ). У Харківській області працівниками Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрито завідуючу відділенням філії банківської установи, яка впродовж минулого року та двох місяців цього року привласнила кошти клієнтів банку - власників депозитних рахунків - на суму понад один мільйон доларів США, 420 тисяч гривень, 81,4 тисячі євро та 40 тисяч російських рублів, повідомили УКРІНФОРМу в Департаменті зв'язків із громадськістю МВС України.
Органами прокуратури порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України.

Завідуюча Миргородським відділенням "Райффайзен Банк Аваль" привласнила $0,5 млн грошей клієнтів

ПОЛТАВА, 24 березня. /Сергій Пустовіт - УКРІНФОРМ/. Оголошена у міжнародний розшук у зв'язку з втечею завідуюча Миргородським відділенням банку "Райффайзен Банк Аваль" Лариса Толмачова має при собі не менше півмільйона доларів своїх VIP-клієнтів, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ з посиланням на ВЗГ ГУМВС Полтавщини.
У процесі розпочатого і ще триваючого слідства міліція називала різні суми грошей, привласнених Толмачовою. Це було пов'язано з усе зростаючою кількістю звернень до правоохоронців ошуканих вкладників. На сьогодні, за уточненими даними, потерпілими є 9 осіб, а сума вкрадених у них грошей складає 465 тисяч доларів і 300 тисяч гривень.
Згідно з свідченнями вкладників, завідуюча Миргородським відділенням банку "Райффайзен Банк Аваль" самостійно оформляла їм депозити. При цьому, вони не звертали увагу на те, що Толмачова при укладанні угод не пропускала віддану їй готівку через касу банку.
Пошук шахрайки, яка перетнула кордон у Луганській області і виїхала в Росію, триває. Міліція вже порушила кримінальну справу за фактом розкрадання грошей в особливо великих розмірах. Очевидно, буде порушено ше кілька кримінальних справ, зокрема, за шахрайство.

Католики Дніпропетровська пройшли хресною ходою на честь храмового свята св. Йосипа

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. Римо-католицька парафія святого Йосипа відзначила храмове свято святого Йосипа. Підтримати католиків Дніпропетровська та розділити з ними радість храмового свята приїхали усі римо-католицькі єпископи України на чолі з архієпископом Мечиславом Мокшицьким. На прес-конференції, що відбулася в каплиці, священнослужителі звернули увагу журналістів на те, що "жоден храм в Україні не був переданий Римо-католицькій церкві лише на підставі закону - завжди це відбувалося у тих випадках, коли громада наполегливо відстоювала свої права". Окремо було наголошено на тому, що поверталися не храми, а самі лише руїни. Святкування урочистості храмового свята розпочалося з хресної ходи від каплиці до храму св. Йосипа. Пізніше на вулиці біля храму відбулося урочисте богослужіння.
Фото: М'якшиков Микола


Вінниця святкувала визволення

ВІННИЦЯ. У місті відзначили 65-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників. На міському полігоні автомобільного клубу "Каїса" провели історичну реконструкцію боїв за визволення обласного центру. В акції взяли участь члени клубів історичної реконструкції з усієї Вінниччини та бойова техніка часів Другої світової війни. Це була перша спроба місцевих аматорів масштабно відтворити події минулих епох. Хоча у Вінниці вже стало традицією в День перемоги та під час інших державних свят виводити на вулиці відновлену автомобільну техніку сорокових років минулого століття. Клуб "Каїса" володіє кількома унікальними екземплярами автомобілів тих років, включно зі славнозвісним "Студобеккером" і навіть гарматою-"сорокоп'яткою".
Фото: Лапін Олександр



У Дніпропетровську змагаються гравці покеру

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. З 22 по 28 березня в покерному клубі "Welcome" Дніпропетровська проходить серія турнірів на першість міста зі спортивного покеру "Dnepr оpen-2009". Протягом тижня триватиме боротьба за звання переможця та головний приз. У перший день відбіркового туру в турнірі взяло участь 27 представників, серед яких як досвідчені гравці, так і новачки. Спортивний покер включено до переліку видів спорту, визнаних в Україні Міністерством у справах сім'ї, молоді і спорту. Ця гра має багато прихильників. В її ході важливо, насамперед, вміння гравця прорахувати можливі комбінації, передбачити дії суперника і вчасно розібрати блеф.
Фото: М'якшиков Микола

У Краснопавлівці Харківської області знайдено ще 400 мертвих диких гусей

ХАРКІВ, 23 березня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У Краснопавлівці Харківської області знайдено ще 400 мертвих диких гусей, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на заступника голови облдержадміністрації Віктора Звєрєва.
За його словами, в акваторії Краснопавлівського водосховища у Лозівському районі сьогодні вранці знайдено ще близько 400 мертвих диких гусей. Нагадаємо, напередодні там же було знайдено 517 тушок мертвих диких гусей.
Лабораторні аналізи води, мертвих птахів не виявили пташиного грипу ні в першому, ні в другому випадку. Більш того, фактів загибелі інших представників фауни, що живуть на водосховищі і в його околицях (дикі качки, чаплі, чайки, риба, раки), не зафіксовано.
За інформацією Віктора Звєрєва, на інших водосховищах регіону масовий падіж перелітного птаха не зафіксований.
Голова облдержадміністрації Арсен Аваков розпорядився відправити телеграми головам РДА Харківщини з тим, щоб організувати перевірку всіх водоймищ області на предмет виявлення подібних фактів. Аналогічні телеграми також надішле в районні СЕС головний обласний санітарний лікар.
За словами начальника ГУ з питань надзвичайних ситуацій облдержадміністрації Володимира Росохи, на даний час місце загибелі птахів охороняється, проводяться протиепідеміологічні і охоронні заходи. "Зранку на водосховище було спущено катер і фахівці контролюють всю акваторію водосховища", зазначив Володимир Росоха.

Завідуюча Миргородським відділенням "Райфайзен Банк Аваль" утекла в Росію з депозитами VIP-клієнтів

ПОЛТАВА, 23 березня. /Сергій Пустовіт - УКРІНФОРМ/. Завідуюча Миргородським відділенням банку "Райфайзен Банк Аваль" Лариса Толмачова привласнила понад 400 тисяч гривень вкладників, переважно VIP-клієнтів, і втекла в Росію, перетнувши кордон у Луганській області, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ з посиланням на ВЗГ ГУ МВС у Полтавській області.
Пошук Толмачової розпочався після того як вона не вийшла на роботу, і обласне відділення банку "Райфайзен Банк Аваль" забило на сполох. За даними міліції, Толмачова особисто оформляла депозити VIP-клієнтів, однак в оборот банку ці гроші не надходили. Нині спеціально створена слідча група проводить оперативні дії з розшуку Толмачової. Як повідомив керівник ВЗГ ГУМВС Полтавщини Юрій Сулаєв, технологічно затримати шахрайку в сусідній державі буде нескладно. "Ми маємо дуже тісні відносини з російськими правоохоронцями. Сховатися на території Росії і уникнути відповідальності їй буде неможливо", - сказав він. Міліція вже порушила кримінальну справу за фактом розкрадання грошей в особливо крупних розмірах. "Очевидно, буде порушено ще кілька кримінальних справ", - зазначив Юрій Сулаєв.

У Криму дві шахрайки отримували допомогу, видаючи себе за безробітних

СІМФЕРОПОЛЬ, 23 березня. /Гульнара Курталієва - УКРІНФОРМ/. Прокуратура Криму виявила двох псевдо-безробітних, які, маючи роботу і постійний заробіток, отримували від держави допомоги з безробіття.
Як повідомили в прес-службі прокуратури АРК, одна з них, працюючи бухгалтером на одному з ялтинських підприємств, оформила на себе фальшиві документи про відсутність заробітної плати і надала їх в міський центр зайнятості. За півроку жінка незаконно отримала більш ніж 7 тисяч гривень.
Ще одна кримчанка з Красноперекопська також оформила собі допомогу з безробіття, підробивши підпис в трудовій книжці. Крім того, вона звернулася в центр зайнятості з проханням виділити їй кошти на організацію підприємницької діяльності і отримала їх в сумі майже 15 тисяч гривень.
Дії псевдо-безробітних, повідомили в прокуратурі, кваліфікуються як шахрайство.

Погода на середу: точна копія вівторка

КИЇВ, 24 березня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Хмарну з проясненнями погоду, що супроводжуватиметься майже на всій території країни рясними опадами у вигляді мокрого снігу та дощу, прогнозують на середу, 25 березня, синоптики Українського гідрометцентру, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Згідно з їхнім прогнозом, цього дня йтиме мокрий сніг та дощ, на півдні та сході - переважно дощ. Вдень у південних та центральних областях місцями пройдуть сильні опади. У західних областях пройде невеликий мокрий сніг. Вітер південно-західний, у західній частині - північний, з переходом на західний, 7-12 м/с. В Криму, південних та східних областях місцями пориви вітру сягатимуть 15-20 м/с.

Температура повітря в західних та північних областях становитиме вночі 1-6° морозу, вдень 1-6° тепла, в Карпатах вночі 3-8° морозу, вдень 1-6° нижче нуля. На решті території термометри реєструватимуть уночі 0-5° тепла, вдень 4-9° тепла, в Криму вночі 3-8°, вдень 7-12° тепла. Наступної доби, 26 березня, відбуватиметься зниження температури повітря (крім східних областей) на 2-4°.

У Києві та області також переважатиме хмарна з проясненнями погода. Пройде мокрий сніг та дощ, уночі - невеликий. Вітер північний з переходом на західний, 7-12 м/с. Температура повітря становитиме вночі 1-6° морозу, вдень 1-6° тепла.

неділю, 22 березня 2009 р.

В Одесі відкривається круїзний туристичний сезон

ОДЕСА, 22 березня. /Богдан Димовський - УКРІНФОРМ/. Сьогодні в Одесі відкрився круїзний туристичний сезон. Як повідомив кореспонденту УКРІНФОРМу начальник Одеського морського вокзалу Микола Маковецький, сезон відкрило німецьке круїзне судно Deutschland довжиною 175 метрів, яке сьогодні вранці пришвартувалося поблизу Одеського морського вокзалу.
"Ми готуємося прийняти приблизно 460 осіб з цього судна", - повідомив Микола Маковецький.
За його словами, серед туристів будуть не тільки німці, а й жителі інших європейських країн.
Начальник морвокзалу зазначив, що поточного року в Одесу прибуде 71 круїзне судно, на 2010 р. уже подані заявки на захід 39 суден, на 2011-й - 15-ти.
Поточного року в Одесу знову прибуде лайнер Avrora (272,1 м), а найбільшим судном сезону стане Norwegian Jade (296 м). Цей круїзний лайнер прибуде в Україну уперше. Характерною особливістю майбутньої круїзної навігації стане зростання заявок на добову стоянку лайнерів біля причалів морвокзалу. Нині подано 5 таких заявок. У 2007 і 2008 роках біля причалу Одеського морвокзалу на добу затримувалося тільки одне судно-"пасажир", а 2006 року таких заявок не було взагалі.
Судно Deutschland вже заходило в Одеський порт 11 жовтня 2008 року.

Святослава Цеголка обрано "Журналістом 2008 року в галузевих електронних ЗМІ"

КИЇВ, 22 березня. /Яна Лемешенко - УКРІНФОРМ/. Телеведучого 5-го каналу Святослава Цеголка обрано "Журналістом 2008 року в галузевих електронних ЗМІ". Таке рішення ухвалили члени Вищої Академічної Ради Програми шляхом таємного голосування, крім того, вони також визначили імена інших володарів титулу "Людина року - 2008" (по одному з трьох-чотирьох лауреатів у 16-ти номінаціях Програми), повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Урочиста церемонія вручення щорічної премії "Людина року - 2008" за вищі професійні й громадські досягнення відбулася напередодні у Національному Палаці мистецтв "Україна". Програма проекту передбачає присудження титулу "Людина року" найбільш видатним особистостям України, які досягли значних успіхів у найважливіших для держави сферах професійної і громадської діяльності.
"Міським головою року" став міський голова м. Херсон Володимир Сальдо, "Промисловцем року" - Дмитро Ківа, генеральний конструктор АНТК ім.Антонова, "Підприємцем року" - Валентин Ісак, президент корпорації "Столиця". У сфері фінансів "Фінансистом року" став Микола Лагун, голова Наглядової ради ТОВ "КБ "Дельта", "Лідером страхового ринку року" став Юрій Гришан, директор ВАТ "Страхове товариство "Іллічівське", "Інвестиція Року" - інвестиційні проекти компанії "Euro Finance LTD".
"Національною торговельною маркою року" обрано ТМ "Наталка", "Аграрієм року" став голова правління ЗАТ "Сільгосппродукт" Юрій Бондарчук.
У сфері ЗМІ "Газетою року" стала "Комсомольская правда в Украине", "Журналом року" - "Профіль".
"Митцем року" став народний артист України, ректор Київського Національного університету культури і мистецтв Михайло Поплавський. "Меценатом року" обрано Миколу Рогуцького, президента Благодійної організації "Галицька Ліга Меценатів".
"Юним талантом року" члени Вищої Академічної Ради Програми обрали Ольгу Харлан, олімпійську чемпіонку Олімпійських ігор-2008 з фехтування, а "Кумиром року" - співачку Ані Лорак.
Крім перелічених номінацій, організатори конкурсу визначили володарів міжнародних та спеціальних премій "Людина року - 2008" за видатний особистий вклад в окремих галузях. Зокрема, премію в галузі дипломатії отримав Надзвичайний та Повноважний посол Литовської Республіки в Україні Альгірдас Кумжа, в галузі культури та мистецтва - народний артист Росії Ілля Рєзнік та народний артист України і Росії Філіп Кіркоров.
Міжнародну премію "Місія доброї волі" отримав депутат Держдуми Росії, координатор депутатської групи зі зв'язків з парламентом України Олександр Лєбєдєв.
Спеціальну премію "Гуманітарний проект року" отримала Міжнародна громадська організація "День Хрещення Русі", спеціальну премію за видатні заслуги отримав лауреат Державної премії СРСР Євген Євтушенко, а спеціальну премію в галузі благодійництва та меценатства - голова Одеського апеляційного господарського суду, Почесний президент благодійного фонду ім. Петра Калнишевського Валерій Балух.
Загалом експертами, які брали участь у визначенні лауреатів програми "Людина року - 2008", було номіновано 670 претендентів на отримання лауреатських звань.

За одержання хабара у Чернігові затриманий депутат міської ради

ЧЕРНІГІВ, 22 березня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. За підозрою в одержанні хабара в розмірі 2 тис. дол. США у Чернігові затриманий 30-річний начальник одного з управлінь Чернігівської міської ради, депутат міської ради, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією Центру зв'язків з громадськістю УМВС в області, через посередника депутат намагався отримати хабар від керівництва однієї з київських фірм, що планувала розвивати бізнес у Чернігові. Дозвіл на право торгівлі і був оцінений у 2000 "зелених". Гроші правоохоронці вилучили під час огляду автомобіля депутата.
Обидва фігуранти справи - депутат та його посередник - затримані. Кримінальну справу за фактом хабарництва порушила прокуратура Чернігівської області.

суботу, 21 березня 2009 р.

Активісти Народного Руху вшанували пам`ять Героя України В`ячеслава Чорновола

КИЇВ, 21 березня. (УКРІНФОРМ). Активісти Народного Руху України на чолі з лідером партії Борисом Тарасюком, представники молодіжної партійної структури, громадські діячі і просто небайдужі кияни сьогодні взяли участь у заходах, приурочених до десятої роковини трагічної загибелі Героя України, засновника і лідера Народного Руху В'ячеслава Чорновола, повідомляє УКРІНФОРМ із посиланням на прес-службу Народного Руху. Заходи з ушанування пам`яті Героя України розпочалися близько десятої години ранку, коли відбулося покладання квітів до могили В.Чорновола на Байковому цвинтарі.
Після панахиди на цвинтарі Борис Тарасюк наголосив, що і сьогодні постать В'ячеслава Чорновола залишається значимою для України і її громадян. "Чорновіл боровся за побудову демократичної держави. Це була стратегічно мисляча людина, яка у своєму житті прагнула зробити лише благо для України. Справа, за яку він боровся разом із соратниками, привела до відновлення державної незалежності України. Усе своє життя він віддав для того, щоб Україна стала демократичною, незалежною, соборною державою", - наголосив лідер НРУ.
Борис Тарасюк також повідомив, що Генеральна прокуратура скасувала незаконні рішення щодо провини в аварії водія Павлова, який був за кермом і загинув разом із В'ячеславом Чорноволом. "Вона скасувала також рішення про закриття справи щодо вбивства Павлова. Тобто визнано, що то не була помилка водія. Це було вбивство, а не дорожньо-транспортна пригода, як стверджували Генпрокуратура, СБУ і МВС одразу після трагедії", - сказав політик.
Після Байкового кладовища учасники процесу вирушили до Свято-Володимирського кафедрального Собору, де Патріарх Філарет відправив панахиду за загиблим десять років тому лідером Народного Руху.
Від кафедрального Собору всі бажаючі вирушили до пам'ятника засновникові Руху на розі вулиці Грушевського і Музейного провулку, де поклали квіти.
Завершилися заходи у столичному Будинку вчителя, де відбувся Вечір пам'яті Героя України, борця за незалежність і державність нашої країни В`ячеслава Чорновола.
Фото: Тарасов Володимир