середу, 31 грудня 2008 р.

Погода: 1 січня морози дещо послабнуть, а 2 січня знову наберуться сили

КИЇВ, 31 грудня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. У перший день Нового року температура повітря на всій території України підвищиться в денну пору на 3-5°, однак, незважаючи на це, в природі переважатимуть мінусові температури. Про такий синоптичний перебіг подій першого дня нового, 2009 року кореспондентові УКРІНФОРМу розповіли синоптики Українського гідрометцентру.

Згідно з їхнім прогнозом, цього дня на більшій частині території країни переважатиме хмарна з проясненнями погода. Буде без істотних опадів, лише в північних областях місцями пройде невеликий сніг. На дорогах ожеледиця. Вітер західний, північно-західний, 5-10 м/с.

Температура повітря цього дня в більшості регіонів країни становитиме вночі 8-13°, в Карпатах до 17° морозу. Вдень термометри реєструватимуть 1-6° морозу, у південній частині близько 0°. В Криму ртутний стовпчик опуститься вночі до 3-8° морозу, вдень підніметься до 1-6° тепла. 2 січня по всій Україні, крім західних областей, відбуватиметься зниження денної температури до 6-11° морозу, на півдні до 2-7° морозу; в Криму протягом доби буде близько 0°.

У Києві та області 1 січня також переважатиме хмарна з проясненнями погода. Вдень 1 січня та вночі 2 січня місцями пройде невеликий сніг, в решту часу - без опадів. На дорогах ожеледиця. Вітер західний, північно-західний, 5-10 м/с. Температура повітря становитиме вночі 8-13° морозу, вдень 1 січня 1-6° морозу, 2 січня відбуватиметься зниження денної температури до 5-10° морозу.


вівторок, 30 грудня 2008 р.

У Харкові зводять льодове містечко

ХАРКІВ. У центрі міста на центральній площі Свободи триває будівництво льодового містечка. Більше 2 тисяч льодових блоків спеціально випиляного натурального річкового льоду привезено з Росії з-під Пермі. Майстри, які все це роблять, вже виконували літом на площі подібну роботу. Тільки тоді казкових героїв робили з піску. За словами скульпторів, родзинкою крижаного містечка цього року стане замок Сніжної королеви. Металевий каркас, зверху - напівпрозорий матеріал. Усередині маленьких відвідувачів чекатимуть Кай, який складає зі шматочків криги слово "вічність", Герда і, власне, сама господиня замку, - всі створені з льоду.

Харьковская организация УНП пожаловась в прокуратуру на решение облсовета о демонтаже памятника УПА

ХАРЬКОВ, 30 декабря. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Харьковская областная организация Украинской Народной Партии пожаловалась в прокуратуру Харьковской области на решение Харьковского облсовета о демонтаже памятника УПА, что в Молодежном парке города, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Как говорит лидер партийной организации Василий Третецкий, такое решение свидетельствует о безответственности депутатов и способствует усилению социальной напряженности в обществе. К тому же, говорит он, это решение прямо противоречит постановлению минстерства культуры и туризма об охране памятников и внесении объектов культурного наследия в реестр памятников Украины.
Как сообщал УКРИНФОРМ, памятник УПА установлен в Молодежном парке Харькова в 1991-м году по инициативе здешних организаций правого толка, включая Конгресс украинской интеллигенции. Как подтвердили на кафедре истории Национального университета имени Каразина, нет никаких свидетельств о пребывании формирований УПА на территории Харькова и области. На днях Харьковский городской голова Михаил Добкин заручился согласием руководства Ивано-Франковского горсовета принять на хранение этот памятник - каменную глыбу, - который не раз был разбит неизвестными вандалами. Срок хранения, говорит М.Добкин, должна определить харьковская громада.

Новогодние букеты из ... макарон и птичьих перьев представлены на открывшейся в Харькове выставке работ юных защитников природы

ХАРЬКОВ, 30 декабря. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Необычные новогодние букеты представлены на выставке "Зимовий вернисаж", открывшейся в Харьковском областном центре детского и юношеского творчества, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Как расскажал директор центра Михаил Макеев, авторы вошедших в экспозицию двух сотен коллективных работ - восемьсот школьников из Харькова и области.Все они - члены кружков юных защитников природы. Неудивительно, что при создания своих композиций они обходятся без елок. К примеру, кружковцы из села Семеновка Зачепиловского района представили на суд зрителей букет в форме елочки, изготовленный из ...макарон, раскрашенных обычной зеленкой. Их сверстники из села Пересечное Дергачевского района в качестве материала для своего букета использовали птичьи перья. Ребята из Первомайского районного центра детского и юношеского творчества запомнились композицией из морских раковин, собранных летом. А кружковцы из школ номер 52 и номер 36 города Харькова удивили ценителей прикладного искусства букетами, мастерски изготовленными из засушенных трав и цветов.
Нынешняя выставка проводится в рамках всеукраинской акции "Вместо елки - новогодний букет".
Что касается Харьковского областного центра детского и юношеского творчества, то через год он отпраздует 75 лет со дня основания в качестве первого Дворца пионеров в СССР. Сегодня в центре действуют до четырехсот кружков и студий, объединяющих более шести тысяч детей в возрасте от шести до семнадцати лет. Две трети кружков - бесплатные.

пʼятницю, 26 грудня 2008 р.

Взрыв в Евпатории - неосторожное повреждение или уничтожение

СИМФЕРОПОЛЬ, 26 декабря. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. Прокуратура АРК возбудила уголовное дело по факту взрыва жилого дома в г.Евпатории.
Как сообщили в пресс-службе прокуратуры Крыма, в рамках уголовного дела будет расследоваться факт неосторожного уничтожения или повреждения чужого имущества, приведшего к гибели людей (ст.196 УК Украины).
Учитывая общественный резонанс трагедии и актуальность, в сжатые сроки создана следственно-оперативная группа в числе наиболее профессиональных следователей и оперативных работников прокуратуры, крымского милицейского главка и ГУ СБУ в АРК.
В настоящее время, сообщили в прокуратуре, оперативно отрабатываются все версии и информация, связанная с причиной взрыва.

В акваторії Азовського моря Бердянского району зникли два рибалки

ЗАПОРIЖЖЯ, 26 грудня. (Лілія Клименко - УКРIРФОРМ). За інформацією міського відділу ГУ МНС України міста Бердянська з території бази відпочинку “Росинка” на катері “Амур” 24 грудня вийшли в Азовське море та досі не повернулися два рибалки: 48-ми річний Володимир Лобач та 27-ми річний Олексій Струцький, обидва мешканці села Дмитрівка Бердянського району, повідомляє кореспондент УКРIРФОРМу.
Зі слів сина Лобача Сергія, останній зв’язок з човном відбувся о вночі 25 грудня. Під час розмови рибалки повідомили, що їх затирає льодом та прохали про допомогу.
До пошуків зниклих рибалок було залучено: міський відділ ГУ МВС України, районний відділ ГУ МВС України, СБУ та прикордонну службу. Повідомлені усі екіпажі морських суден, які знаходяться в акваторії Азовського моря. У зв’язку з несприятливими погодними умовами пошуки з гелікоптеру МІ-2 не проводились.
За станом на 9 годину ранку годину цього дня, пошуки зниклих рибалок позитивних результатів не дали.

В Рени оспаривают решение отпустить насильника 4-летней девочки

ИЗМАИЛ, 26 декабря. /Наталья ОжоговаУКРИНФОРМ/. Житель Рени (Одесская область), подозреваемый в изнасиловании четырехлетней девочки, находится на подписке о невыезде, сообщили УКРИНФОРМу в районной прокуратуре. Против почтенного отца семейства, занимающего ответственную должность на главном предприятии придунайского города-порта, возбуждено уголовное дело по ч.4 ст.152 УК Украины. В ней речь идет об изнасиловании малолетних и полагающихся за это преступление 8-15 годах лишения свободы.
Следствие ведет Ренийский районный отдел внутренних дел. На время следственных действий он считает уместной такую меру пресечения, как содержание под стражей. Однако районный суд избрал мерой пресечения подписку о невыезде. Это решение оспаривается в Одесском областном апелляционном суде, и прокурор Ренийского района Виталий Голощак ожидает решения еще до конца уходящего года.
Сам факт преступления, по утверждению прокурора, сомнений не вызывает.

середу, 24 грудня 2008 р.

У Харкові зійшов з рейок трамвай

ХАРКІВ, 25 грудня. У місті ускладнений рух транспорту та погіршується аварійна обстановка. Через затори водії автомобілів прагнуть об'їхати транспорт, що стоїть попереду, по трамвайних коліях. Саме це і стало причиною, за попередніми даними, сходу з рейок трамвая, під колесо якого потрапив болт від колеса джипа, що залишився на рейках. На щастя жертв немає. Декілька людей з переломами та травмами доправлено до лікарні.

вівторок, 23 грудня 2008 р.

В Харькове успешно произведена сложнейшая операция на сердце, пронзенном ножом

ХАРЬКОВ, 24 декабря. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Сложнейшая операция на сердце произведена в НИИ общей и неотложной хирругии АМН Украины, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Как рассказал директор института, доктор медицинских наук, профессор Валерий Бойко, пациент поступил в приемное отделение здешней клиники в состоянии клинической смерти: с ножевым ранением в сердце.
Оказалось, ранение получено в результате ссоры на бытовой почве, во время распития спиртных напитков в городском парке. Пострадавший, 26-летний мужчина, сумел, превозмогая боль, дойти до ближайшего двора, где и потерял сознание. Прибывшие на место происшествия врачи скорой помощи обнаружили, что у него два ножевых ранения: в грудную клетку и поясницу. Он доставлен в Институт в крайне тяжелом состоянии, практически без пульса, с большой кровопотерей. Бригада хирургов во главе с заведующим отделением травматического шока Петром Замятиным произвела вскрытие грудной клетки и выяснила, что нож через левое легкое попал в сердечную мышцу. Операцию осуществили в условиях работающего сердца. Пациент чувствует себя удовлетворительно.
За последние четверть века в Институте успешно произведены до полусотни операций на работающем сердце, в том числе, детям.
Что касается детей, то, как сообщал УКРИНФОРМ, хирурги Института вместе с коллегами из международного фонда, основанного американским кардиохирургом Уильямом Новиком (Мемфис, США) участвуют в реализации программы бесплатной хирургической помощи детям с врожденной патологией сердца. Так, минувшим летом в рамках программы в Институте произведены девятнадцать операций на сердце воспитаникам детских домов области, в ноябре - еще десять. Очередные операции в Харькове с участием зарубежных хирургов запланированы на весну. 2009-го года.

Спиртовий «бунт»: на Тернопіллі спиртовики формують страйкові комітети

ТЕРНОПІЛЬ, 23 грудня. (Олег Снітовський - УКРІНФОРМ). Аби захистити свої права на працю, на Тернопільщині створюють страйкові комітети працівники спиртової галузі, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Майже 511 мільйонів гривень штрафних санкцій застосували податківці до спиртових заводів обласного державного об'єднання "Тернопільспирт". Ця сума у 5-6 разів перевищує сукупну балансову вартість усіх десятьох підприємств, які працюють в області. Перед загрозою втратити роботу опинилися майже 1 тис. 600 працівників галузі.
За словами голови профкомітету "Тернопільспирту" Бориса Ткачика, Тернопілля дає 28% українського спирту. Але нині тернопільські заводи опинилися на межі банкрутства через "податкове рейдерство", переконаний він. Як зазначив Борис Ткачик, через це на наступний рік із спиртзаводами не підписано жодного контракту на постачання спирту - партнери просто бояться підписувати угоди через ризик отримати можливі збитки.

суботу, 20 грудня 2008 р.

Погода: на Новий рік в Україні переважатиме зима

КИЇВ, 19 грудня. /Віктор Чухліб - УКРІНФОРМ/. Справжня зима в Україні розпочнеться після 24 грудня, коли посиляться морози і збільшиться кількість опадів у вигляді снігу. Вочевидь, морозна погода триватиме і до Нового року. Такий прогноз погоди на найближчу перспективу кореспондентові УКРІНФОРМу ексклюзивно повідомив заступник начальника Українського гідрометцентру Анатолій Прокопенко.
За його словами, день Нового року, за попередніми розрахунками синоптиків Укргідрометцентру, на більшій частині території України буде зі снігом і невеликим морозом до 3-5 градусів. Багато снігу випаде в західній частині країни, особливо в Карпатах. На крайньому півдні та в Криму більш імовірні дощ та мокрий сніг при невеликій плюсовій температурі повітря. В північних областях, до яких належить столиця України, переважно без опадів, помірний мороз - від 4 до 7 градусів.
За всю історію метеорологічних спостережень - більше 100 років - новорічне свято у більшості випадків відбувалося у супроводі різної інтенсивності снігопадів. Сильні снігопади з хуртовинами спостерігалися в 1893, 1930, 1939, 1971 роках, коли випало більше 10 мм опадів, що можна перевести у товщину снігового покриву близько 20 см, але найбільш інтенсивним був снігопад на Новий 1980 рік, коли випало 20 мм опадів.
Тріскучі морози з температурою в новорічну ніч нижче 20 градусів спостерігалися дев'ять разів (1889, 1896, 1901, 1908, 1909, 1931, 1963, 1970,1979 рр.), коли денна температура перебувала в межах 12-18 градусів морозу. Найхолоднішими були новорічні ночі 1896 та 1909 років - тоді термометри зафіксували 23 градуси морозу, зазначає Анатолій Прокопенко. Поряд із цим досить часто на Новий рік переважала плюсова температура, спостерігалися відлиги.
Історія метеоспостережень Києва налічує 22 випадки, коли новорічна температура вночі та вдень перебувала в межах 0-6 градусів тепла, але максимального значення +7,4 градуса вона досягла вдень 1 січня 1973 року - тоді було сонячно та маловітряно.
Рясний дощ і туман спостерігались на Новий рік у 1887 та 1895 роках, зазначає синоптик.

пʼятницю, 19 грудня 2008 р.

У Вінниці відновили проведення шкільних КВК

ВІННИЦЯ. У місті відбувся фестиваль ліги КВК шкіл міста (ВіннЕлітЛіги) на тему "Знайди себе в світі професій". Юні гумористи намагалися з альтернативних точок зору подивитися на ситуацію, коли ринок праці перенасичений такими професіями як юрист, менеджер і відчуває дефіцит робочих професій. Фестиваль, що зібрав 13 вінницьких команд і команду з Казатина, складався з двох ігор. Їх переможці виграли поїздку на зимові канікули до Могильова-Подільського, де відвідають також Лядовський скельний монастир. Організатори свята гумору - Вінницький обласний центр зайнятості за сприяння міського відділу освіти та ОМОО "Вінницький КВК". Фестиваль став також презентацією Вінницької шкільної ліги КВН. Адже вінницький КВК починався ще 1962 року як шкільний, а потім протягом 20 років шкільні чемпіонати в місті не проводилися.


Корона Данила Галицького переїхала до Палацу Потоцьких

ЛЬВІВ. Гіпотетичну копію королівської реліквії - корони короля Данила Галицького відтепер експонуватимуть у Палаці Потоцьких. Корона перебуватиме там до 14 січня. Про це повідомила завідувач Палацу Потоцьких Оксана Козинкевич. За її словами, корону перевезли із Золочівського замку до Львова, аби всі жителі міста змогли побачити цю красу. Адже корона - унікальний витвір ювелірного мистецтва. Її виготовили на основі відбитку печатки короля Юлія І з дорогоцінних металів та оздобили дорогоцінними каменями: діамантами, рубінами, сапфірами, топазами, аметистами, гранатами, цитрином та морськими перлами. Крім того, у її виготовленні використовували оригінальні елементи та візерунки. Вага корони - майже три кілограми. Водночас Великий магістр ордену Данила Галицького Ігор Жук зазначив, що мета відтворення цієї корони - не стільки точне відтворення оригіналу, скільки створення символу державності, наступництва та спадкоємництва. У Львові корону можна побачити щодня, окрім понеділка, з 10.00 до 17.00, а у вихідні - з 12.00 до 16.00. Вартість квитка - 10 гривень, для дітей і пенсіонерів - п'ять гривень. За словами Ігоря Жука, зібрані кошти скерують на відновлення пам'яток архітектури Львівщини, зокрема на реставрацію Підгорецького замку.

Ренат Ахметов встретил праздник Святого Николая в своей донецкой школе № 63

ДОНЕЦК, 19 декабря. (Николай Столяров - УКРИНФОРМ). Алые галстуки на ребятах, белые переднички, барабан и горн, в углу нарядная красавица елка - такой как в детстве встретила родная школа № 63 города Донецка народного депутата Украины, президента футбольного клуба "Шахтер" Рената Ахметова. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМа, именно здесь он встретил день Святого Николая.
На вопрос корреспондента УКРИНФОРМа, чем запомнился ему уходящий год, Ренат Ахметов ответил: по диаграмме он был разным, так и таким. Кризис не хочу трогать - это пессимизм. Из всех сложных ситуаций нужно найти возможность выйти сильными. Когда мы будем говорить, и там плохо, и там плохо, хорошего от этого не будет. У меня подход такой, я никогда не принимаю решения, когда все слишком хорошо или все слишком плохо. Когда слишком хорошо ты принимаешь решение, и оно будет не верным. И когда все слишком плохо, и ты тоже принимаешь решение, и оно рискует быть тоже не верным. Всегда нужен взвешенный подход, который только и, возможно, даст верное решение. Год запомнился самыми разными событиями. Я не говорю о футболе. Первый круг Чемпионата Украины был трудным и принес много переживаний, но это тоже нужно. Эти переживания нас делают сильными. Если у нас не будет этих самых переживаний, значит у нас все хорошо, мы всем довольным, а так, согласитесь, в жизни просто не бывает. Я всегда говорил моему другу, российскому композитору Игорю Крутому, с которым я сегодня по традиции, как и уже целый ряд, приезжаю к детям Донецка, ты должен страдать, тогда у тебя и музыка будет хорошей. А Игорь Крутой отвечает мне: ты странный человек, ты хочешь, чтобы я все время страдал. Он написал гимн Шахтера тогда, когда именно выстрадал его, когда его чувства были особенно приподняты. Я знаю все песни Игоря Крутого и всегда с удовольствием их слушаю. Чем запомнился мне год уходящий? А запомниться он должен одним: несмотря на все сложности, которые переживает Украина, все препятствия, которые стоят сегодня перед страной, мы должны четко понимать - Бог дает испытания сильным. Найти в себе силы и возможности и следующий год сделать годом прорыва - такова наша общая задача. Мы должны преодолеть все препятствия, которые будут на этом пути. И этим нашим общим решением должен запомниться год уходящий. Мы должны оставить его в истории с хорошим чувством оптимизма, думать о хорошем и тогда нам все обязательно удастся.

В Харькове начал работу IV Международный форум по проблемам использования русского языка

ХАРЬКОВ, 19 декабря. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Международный форум "Русский язык вне России: проблемы использования, преподавания и изучения" начал работу в Харьковском государственном техническом университете строительства и архитектуры, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Как рассказала руководитель оргкомитета форума, заведующая кафедрой украинского и русского языков Татьяна Креч, форум учрежден совместно с Харьковским областным русским национально-культурным обществом при поддержке Госкомитета Украины по делам национальностей и миграции (Госкомнац), генерального консульства РФ в Харькове, Харьковского горсовета. Участниками форума стали до двухсот преподавателей русского языка из школ и высших учебных заведений Украины, России, Германии, Польши, Казахстана, Туркменистана и Таджикистана. До конца дня здесь прозвучат более полусотни докладов, в том числе, по вопросам изучения русского языка как иностранного и функционирования русского языка в условиях современной Украины.
Ныешний форум - четвертый по счету. В этот раз он проводится в рамках Недели русского языка и русской культуры, инициированной депутатами Харьковского облсовета. Материалы форума будут опубликованы.
Что касается Харьковского государственного технического университета строительства и архитектуры, то он отпраздновал 85-летие со дня основания. На шести факультетах здесь учатся более пяти тысяч студентов, в том числе - посланцев Китая, Вьетнама, Ливана, Марокко, Сенегала, Мадагаскара. Для них русский язык читают по собственной интенсивной методике, основанной на общении. Особое внимание - группе студентов из Таджикистана, которые прибыли сюда после окончания средней школы-девятилетки. Они изучают русский язык по методике, разработанной в МГУ (Москва) для национальных школ.
Университет строительства и архитектуры снискал известность собственными олимпиадами по русскому языку для школьников Харьковщины и Пушкинским фестивалем, рассчитанным на молодых поэтов региона.

четвер, 18 грудня 2008 р.

Хмельницькі користувачі Інтернету найдієвішим засобом профілактики від застуди вважають секс

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, 18 грудня. (Володимир Захар'єв - УКРІНФОРМ). Все частіше у Хмельницькому почуєш, що секс - найкраща профілактика застуди. І це не першоквітневий жарт, а офіційно зафіксований факт. Саме ним, рятуючись від хвороби, найчастіше займають місцеві користувачі Інтернету, які взяли участь у організованому сайтом www.vsim.ua актуальному з настанням холодів опитуванні, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Високоповажний переможець опитування набрав 24 відсотків від загальної кількості голосів. Друге місце посілим вітаміни - 20 відсотків. Третю сходинку - по 16 відсотків - розділили між собою народні методи - вживання чаю та цибулі з часником.
Дванадцять відсотків респондентів вважають, що краще хворобу "пересидіти вдома у теплі", вісім - змушують себе загартовуватися, а чотири відсотки бачать панацею у збільшенні вживання спиртного.
Оприлюднюючи результати опитування, його організатори не забули надрукувати поруч і статтю з порадами спеців офіційної медицини. Зокрема, згадали про щеплення.
До речі, у листопаді, незважаючи на "кусючу" вартість - 65 гривень - понад сто хмельничан вже убезпечили себе нідерландською вакциною.

понеділок, 15 грудня 2008 р.

«Антикризову» кнайпу відкривають львів`яни

ЛЬВІВ, 15 грудня. (Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). Зможуть «вдарити лихом об землю» і позбутися стресів та депресивних симптомів, зв`язаних з економічними негараздами, львів`яни. В центрі міста відкривається тимчасова кнайпа-перфоменс, яка існуватиме лише 80 днів. Її організатори стверджують, що за цей термін кризу можна подолати, адже найбільше вона існує в мізках кожної людини і якщо цього позбутися, решта вирішиться сама собою.
Організатори кнайпи також вирішили оприлюднити своєрідне "Звернення до народу". В ньому мовиться, що кризи буяють повсюди і повсякчас - соціальні, економічні, політичні. Людство щодень переживає кризу ідентичності. Переосмислює цінності. Блукає по Єгипті. Нищить пам’ятники. Палить мости. Змінює вождів та героїв. Вбиває собі подібних. Шукає винних. Кляне кризових менеджерів. І безперестанку нарікає... І постійно зарікається. Україна не сама. Нам важко. Але не важче ніж: американцям під час "великої депресії", німцям по війні, угорцям, чехам, полякам, чиї країни одна за одною ставали «гарячими точками» у часи тоталітарних режимів. Зрештою, справжні проблеми - в Африці. Кризи нас єднають зі світом.
В Європі ж за кожною кризою приходить весна,- нагадують автори звернення.- До неї залишилось протриматись лише 80 днів. Тож головне - не марнувати ночей! Пам’ятаймо: у кожного з нас мішок з нерозмінним скарбом - повні кишені любові, повні жмені надії і повна пазуха віри. І це єдина валюта, що не знає інфляції".
Хто зна, можливо, ці аргументи стануть переконливими для відвідувачів, особливо молодих фахівців, по яких криза, як правило, б`є найболючіше. Їх настрій піднесе і тематична програма закладу. Вже на свято Миколая відбудеться перший антикризовий концерт групи "ПЕРКАЛАБА" з новим альбомом "ЧИДРО" та презентація антикризового фільму про с. Перкалаба "Посмішка на обличчі, а в очах сльоза" польського режисера.

На уранових копальнях ГУЛАГу досі збереглися дитячі гойдалки

ЧЕРНІГІВ, 15 грудня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Чернігівський мандрівник-автостопник і журналіст Олександр Волощук благополучно повернувся з чергової 5-місячної мандрівки додому. Її маршрут пролягав через Курган, Омськ, Усть-Кут, Магадан, Камчатку, Командорські острови, Владивосток, Хабаровськ, Омськ, інші міста і краї Російської Федерації. На прес-конференції, яку Олександр дав по поверненні у Чернігів, він розповів колегам про найцікавіші моменти своєї подорожі та зустрічі з українцями, яких зустрічав на своєму шляху.
На урановій копальні Бутугичаг, що неподалік Усть-Омчуга, Олександр Волощук уже був два роки тому. Але, як зізнався, поспішав тоді і побачив дуже мало. Цього разу дослідженню одного з найстрашніших таборів ГУЛАГу він вирішив присвятити два дні. Їх мандрівнику вистачило, щоб оглянути всі 5 ОЛПів ("отдельных лагерных пунктов") і рудозбагачувальну фабрику. Незважаючи на те, що і фабрика, і рудник не працюють вже 53 роки, радіаційний фон там залишається дуже високим - від 350 до 700 мілірентген на годину. На найнебезпечнішому місці Олександр перебував 40 хвилин.
На території Бутугичагу він знайшов два кладовища. На одному свого часу ховали представників адміністрації, на іншому - ув’язнених. Останнє кілька років тому впорядкували єпископ Магаданський і священики з навколишніх селищ. Вони зібрали розкидані ведмедями кістки в одну могилу, насипали курган, поставили пам’ятний хрест.
Найбільше враження на О. Волощука справила дитяча гойдалка, що збереглася у самому верхньому таборі - ОЛП "Сопка". Це місце було найнебезпечнішим і звідти майже ніхто не повертався. Кліматичні умови там були надзвичайно суворі: 50-градусні морози взимку трималися 4 місяці, завжди дув сильний вітер, влітку майже не світило сонце і практично не було води. Оглядаючи "Сопку" Олександр зрозумів, що колись цей табір мав вигляд міської впорядкованої вулиці. Досі тут стоять будинки, місцями навіть збереглися дерев’яні дахи. І ось ця гойдалка, яка розповідає, що в такому страшному місці, за колючим дротом, серед бараків і тисяч смертей жили діти. Вже пізніше в музеї в Усть-Омчузі мандрівник дізнався, що збудували гойдалку для дітей начальника табору Макєєва, який жив там разом із сім’єю.
Найбільшою гордістю Олександра Волощука стало відвідування ним могли Вітуса Берінга на однойменному острові Командорів. Там рідко бувають люди, а тому цей куточок планети є справжнім заповідником з незайманою природою і неполоханою фауною. "Залишаючи Командори, я подумав, що якби мені хтось запропонував на кілька років залишитись тут в якості Робінзона, я б погодився", - сказав О. Волощук.
На Камчатці Олександр перебував півтора місяці. Там він зустрічався з місцевими українцями, познайомився з праправнуком рідного брата Тараса Шевченка, побував на святі української культури. Не обминув увагою і знамениті камчатські вулкани. На один з них - Авачинський (2741 м н.р.м.) - мандрівник здійснив сходження і навіть відчув землетрус. Одну ніч він провів на березі озера Ікар. Воно знаходиться у кратері погаслого вулкану і через це його вода непридатна для життя живих організмів.
На Камачатці О. Волощук познайомився з вихідцем із Чернігівщини Михайлом Клименком, відомим авіатором. У свої 69 років він досі літає на саморобному літаку й каже: "Я живу, доки літаю". Дуже любить Камчатку і камчатське небо. Мандрівного земляка льотчик попросив знайти на батьківщині своє перше кохання - Аллу Супрун, з якою вчився в одній школі у Носівці. Сказав, що дуже хоче її побачити, отож готовий запросити на Камчатку і оплатити дорогу.
На зворотному шляху Олександр Волощук заїхав у Хакасію і Туву. Хакасія запам’яталася степом і встановленими вздовж дороги чаатасами. У нас ці кам’яні споруди висотою 3-4 метри називають скіфськими бабами, а там це - могильні пам’ятники, часом просто неотесані кам’яні брили. "Цікаво, що весь світ знає про ідоли острова Пасхи, і ніхто не говорить про хакаські чаатаси, вік яких значно більший - 4 тисячі років. І це не одна-дві "баби", а сорок підряд може стояти. Тисячоліття минають, а їх ніхто не руйнує, не прибирає...", - зазначив Олександр.
На завершення розповіді про подорож, мандрівник повідомив, що за її час стоптав три пари взуття, витратив 10 тис. грн., з яких 6 тисяч пішло на переліт з Магадана на Камчатку. Відмітив також погіршення автостопу в далекосхідних краях, що, очевидно, пов’язано з погіршенням криміногенної ситуації в країні. Так, зокрема, на виїзді з Омська О. Волощуку довелося простояти 4,5 години - найдовше за період усіх його мандрівок. "Повз мене проїхало близько 500 машин і жодна не зупинилась", - сказав він.
За підсумками цієї подорожі Олександр Волощук має намір написати книжку під назвою "Назустріч сонцю".

В Крыму патрулирование населенных пунктов усилено военнослужащими внутренних войск

СИМФЕРОПОЛЬ, 15 декабря. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. С сегодняшнего дня патрулирование населенных пунктов в Крыму усилено военнослужащими внутренних войск.
Как передает корреспондент УКРИНФОРМА со ссылкой на Центр общественных связей ГУ МВД Украины в АРК, военнослужащие ВВ приступили к патрулированию после завершения у них периода обучения. Усиление охраны крымских городов и поселков, сообщил начальник ЦОС крымского милицейского главка Александр Домбровский, связано с приближением новогодних праздников. Повлияла на укрепление патрульно-постовой службы в АРК и ухудшение криминогенной ситуации на полуострове.
Как сообщали ранее корреспонденты УКРИНФОРМА, руководство крымской милиции уже заявляло, что в условиях экономического кризиса в Крыму возросла преступность, в связи с чем было уже увеличено количество патрульных нарядов, в том числе автомобильных, с дополнительным привлечением к охране общественного порядка представителей ГУ МВД Украины в АРК.

Восьмеро людей загинуло від переохолодження на Миколаївщині

МИКОЛАЇВ, 15 грудня. /Алла МірошниченкоУКРІНФОРМ/. На Миколаївщині вже восьмеро людей загинуло від переохолодження нинішньої осені та зими. За інформацією обласного територіального центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф, перші жертви холоду були зареєстровані ще 13 листопада. Загалом до кінця осені їх стало четверо - двоє чоловіків та двоє жінок.
А в останні кілька холодних днів знову виявлено четверо людей – одну жінку і троє чоловіків, які, за оцінками медиків, померли від холоду. Наймолодшому з них, знайденому на території Веселинівського району було 39 років. Троє інші – мешканці Миколаєва.

В городе Мариуполе Донецкой области задержан убийца девушки, позарившийся на мобильный телефон

ДОНЕЦК, 15 декабря. /Сергей Абуков - УКРИНФОРМ/. В городе Мариуполе Донецкой области задержан убийца девушки, позарившийся на ее мобильный телефон. Об этом корреспонденту УКРИНФОРМА сообщили в пресс-службе ГУ УМВД области.
Как сообщается, в дежурную часть Жовтневого районного отдела мариупольской милиции поступил телефонный звонок из больницы скорой медицинской помощи. Медики сообщили, что на газоне по улице Артема находится труп девушки с ножевыми ранениями. Эксперт, выехавший на место происшествия в составе следственно-оперативной группы, установил, что причиной смерти оказалась острая кровопотеря. Установить личность преступника помогли свидетели, которые видели убегающего мужчину. Оперативники задержали подозреваемого. Им оказался 35-летний ранее судимый за грабеж и хулиганство гражданин, проживающий неподалеку от места преступления.
В тот вечер он направлялся к своей сожительнице и по пути увидел говорящую по телефону девушку. Воровской инстинкт сработал мгновенно. Приблизившись к ней, грабитель попытался вырвать трубку, но жертва оказала сопротивление. Между ними началась борьба, в ходе которой нападавший вытащил из барсетки карманный нож и дважды ударил ее в грудь. Испугавшись за собственную «шкуру», фигурант там же бросил телефон с ножом и скрылся.
По данному факту возбуждено уголовное дело по ст.115 УК Украины – «умышленное убийство». За бесчеловечный поступок задержанному грозит до 15 лет лишения свободы.

В Одессе обсуждают информацию о выходе из городской организации Партии регионов 200 членов

ОДЕССА, 15 декабря. /Богдан Дымовский - УКРИНФОРМ/. Информация о выходе из рядов городской организации Партии регионов 200 членов стала центром внимания журналистов и общественности Одессы. О выходе 200 человек сегодня сообщил бывший член Партии регионов, руководитель общественной организации "Форпост" Андрей Сафронов, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
"Партия регионов предала своих приверженцев, как в вопросе русского языка, так и в вопросе вступления в НАТО. Кроме того, на региональном уровне ситуация еще хуже - руководство областной и городской организаций ПР также свои бизнес-интересы ставит выше партийных", - сказал Андрей Сафронов.
Одесская городская партийная организация Партии регионов опровергла информацию о выходе 200 человек из ее рядов. Об этом сообщил председатель Одесской городской партийной организации Партии регионов, член исполкома Дмитрий Волошенков.
"Информация о выходе 200 человек является вымыслом. Это рекламный ход организации "Форпост", которая хочет нажиться на скандале", - сообщил Дмитрий Волошенков.
Напомним, на последних выборах в ВР Партия регионов набрала в Одессе голоса 52% избирателей.

Суддю Ігоря Зварича, звинуваченого у хабарництві в особливо великих розмірах, оголошено в розшук

ЛЬВІВ, 15 грудня.(Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). Незважаючи на підписку про невиїзд, яку дав голова Львівського апеляційного адміністративного суду Ігор Зварич, він зник із приватної клініки «Богдан» відразу, після того, як Рада суддів звільнила його з посади. Безперешкодно залишити лікарню йому дозволила суддівська недоторканність.
«Стан здоров`я» не завадив колишньому судді, який «зліг» відразу ж, як співробітники СБУ провели обшуки в службових приміщеннях і домівках Ігоря Зварича та ще семи його колег і виявили там мільйонні суми гривень і доларів. Тоді ж Генеральна прокуратура порушила проти правника кримінальну справу за фактом отримання хабара в особливо великих розмірах.
Після цього суддя, залишений на свободі через вже згадану недоторканість, скликав прес-конференцію, на якій намагався дати пояснення щодо походження мільйонних сум.
Однак коли наївні виправдання, розраховані здебільшого на вищестоящі інстанції, не дали бажаного ефекту, служитель Феміди вирішив більше не випробовувати долю.
Як зазначив начальник управління СБУ у Львівській області Анатолій Матіос, місцезнаходження Ігоря Зварича поки що правоохоронцям не відоме, тому він оголошений у розшук.
Серед львівської громади ж панують сумніви і підозри, що справу до суду доведено не буде, щоб запобігти ланцюговій реакції викриття суддів-хабарників і їх владних покровителів.

Под Одессой зафиксирована вспышка гепатита "А"

ОДЕССА, 15 декабря. /Богдан Дымовский - УКРИНФОРМ/. Вспышка вирусного гепатита "А" зафиксирована в цыганском таборе под Одессой - в селе Нерубайское. Как передает корреспондент УКРИНФОРМа, здесь проживают около 2 тыс. ромов. Первые случаи заболевания зафиксированы еще в октябре. Сейчас ситуация принимает характер эпидемии - врачи забили тревогу. Болеют в основном маленькие дети.
"В цыганских жилищах царит антисанитария, поэтому с болезнью будет бороться непросто", - сообщила заведующая эпидотделом Одесской Областной СЭС Людмила Красницкая.
Сейчас в областной инфекционной больнице находится 12 детей в возрасте до 8 лет ромской национальности. В палату к детям не пускают - поэтому матери дежурят во дворе инфекционной больницы. Всего с октября, когда был обнаружен вирус гепатита, переболело почти 4 десятка малышей. Все они являются представителями ромской национальности. У их соседей по селу, которые живут вне табора, вирус не зафиксирован.
Чтобы не допустить эпидемии медики и эпидемиологи планируют проверить всех детей табора, а их почти четыреста. Потом - провести дезинфекцию во всех домах. Однако, планы медиков нередко встречают отпор у местного населения.
Несмотря на это, сотрудники санитарно-эпидемиологической службы осмотрели жителей села, отобрали пробы, организовали регулярное обследование тех, кто контактировал с заразившимися.
Вышел ли вирус за пределы табора, можно будет судить уже после Нового года. Ведь инкубационный период, в течение которого болезнь может не проявлять себя, длится один месяц.

В Крыму на оживленной трассе перевернулся бензовоз с 25 тоннами бензина

СИМФЕРОПОЛЬ, 15 декабря. /Сергей ПавливУКРИНФОРМ/. В Крыму сегодня перевернулся бензовоз, перевозящий около 25 тонн топлива, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
По данным Главного управления МЧС Украины в АРК, ДТП произошло сегодня около 11 часов дня в Бахчисарайском районе на оживленной трассе Симферополь-Севастополь.
По предварительной информации, водитель бензовоза «Мерседес» на повороте не справился с управлением и допустил опрокидывание полуприцепа, в емкостях которого находилось около 25 тонн топлива.
К месту ЧП немедленно выехали пожарно-спасательные подразделения Бахчисарая, а, спустя нескольких минут им на помощь прибыли еще 3 отделения пожарно-спасательной службы из Симферополя.
По прибытию первого пожарного подразделения место утечки топлива и сам бензовоз были обработаны пеной во избежание воспламенения бензовоза. Спасатели оказали помощь по перекачке топлива из пробитой секции бензовоза, так как существовала угроза попадания топлива в близлежащую реку.
Поэтому пожарным пришлось приложить немало усилий по отсыпке обвалования и отводов с целью блокирования разлитой горючей жидкости. По предварительным данным было потеряно от 3 до 5 тонн топлива.
В результате ДТП жертв и пострадавших нет. В настоящее время на месте чрезвычайной ситуации работает экологическая инспекция, которая определит степень ущерба, нанесенного природе.

четвер, 11 грудня 2008 р.

Оновлений рекорд: нині печера «Оптимістична» за своєю протяжністю посіла 2-е місце у світі

ТЕРНОПІЛЬ, 11 грудня. /Олег Снітовський - УКРІНФОРМ/. Після досліджень львівських спелеологів печера «Оптимістична», що розташована на півдні Тернопільщини, за своєю протяжністю посіла друге місце у світі.
Кореспондент УКРІНФОРМу повідомляє, що спелеологи зі Львова розвідали сім нових кілометрів підземних лабіринтів у згаданій печері. Відтепер протяжність найбільшої в Європі печери сягнула 227, 5 км.. Експедиція спелеологів дослідила новий район печери, котрий отримав назву “Циклоп” на честь 45-річчя однойменного львівського спелеоклубу. За словами президента Західноукраїнської регіональної спілки горизонтальної спелеології Богдана Марковича, ця частина підземелля буквально всипана кристалічними утвореннями. Жовті і білі смуги кристалів чергуються, утворюючи надзвичайно красиві візерунки. Окрім того, у новодослідженому районі виявлено кальцитові утворення —котрі ростуть незалежно від законів гравітації, утворюючи своєрідні квіти. Новий район спелеологи досліджували від квітня цього року і наступні експедиції туди планують організувати в січні та лютому 2009-го. Печеру«Оптимістична» львівський спелеоклуб досліджує з 1966 року і довжина її лабіринтів постійно зростає.
На Тернопільщині, одній із найменших за територією областей України, налічується більше сотні печер. Але, на думку вчених, тут відкрито лише п’яту частину всіх печер цього краю. Також спелеологи сподіваються, коли буде знайдено сполучення печери «Оптимістична» з печерою « Голубі Озера» , то Україна матиме найбільшу в світі печеру не лише у гіпсах, але й серед відомих печер взагалі.








У найбільшої будівельної компанії Полтави не викуплено квартир на суму понад 30 мільйонів гривень

ПОЛТАВА, 11 грудня. (Сергій Пустовіт - УКРІНФОРМ). ВАТ “Полтаватрансбуд”, яке є найбільшою будівельною компанією Полтави, не дорахується у нинішньому році 30 мільйонів гривень, що за розрахунками мали надійти від клієнтів, які частково заплатили за споруджене житло. Про це повідомив голова правління ВАТ “Полтаватрансбуд” Олексій Ландар. За його словами, ці борги виникли внаслідок неможливості людей зняти гроші зі своїх депозитів. З огляду на економічно-фінансову кризу ВАТ “Полтаватрансбуд” не нараховує за це передбачені спеціальними угодами штрафи і сподівається до кінця поточного року здати в експлуатацію всі 40 тисяч запланованих квадратних метрів житла, задіюючи додаткові резерви, зазначив О.Ландар. Він також повідомив, що наступного року жоден з проектів компанії не буде заморожено. У 2009 році ВАТ “Полтаватрансбуд” планує спорудити 37 тисяч квадратних метрів житла.

На Новогодние праздники крымские лесники будут вырубать лишь некондиционные деревья

СИМФЕРОПОЛЬ, 11 декабря. (Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ). К предстоящему Новому Году 10 из 15 государственных лесхозов Крыма заготовят и продадут крымчанам около 20 тысяч хвойных деревьев. По информации крымского комитета Автономной Республики Крым по лесному и охотничьему хозяйству, лесники будут вырубать лишь те деревья, которые имеют какой-либо изъян или отстают в росте. Уже известно, что цена дерева до одного метра ростом будет стоять 25-40 гривен, до 2-х метров роста - 30-50 гривен. А ель или сосна от 2 до 3-х метров обойдется 60-110 гривен, а высотой 3-4 метра - от 90 до 380 гривен. Желающие смогут приобрести и сосновые ветки за 15-25 гривен. Также, как и в прошлом году, все ели и сосны, заготовленные Рескомлесом АРК будут промаркерованы на срезе специальным отпускным клеймом.
Рескомлес предупреждает, что отважившимся на самовольную вырубку деревьев грозит серьезный штраф.

Навіть на одній АЗС можна "непомітно" вкрасти півмільйона

ХЕРСОН, 11 грудня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. На Херсонщині під час інвентаризації АЗС, розташованої на 54 кілометрі автомобільної дороги Цюрупинськ-Петропавлівка, виявлено недостачу талонів на 88 тис. 800 літрів дизельного пального – на загальну суму понад 479 тис. гривень.
Згідно з отриманою сьогодні кореспондентом УКРІНФОРМу офіційною інформацією, недостачу талонів було виявлено під час проведення на АЗС інвентаризації. Правоохоронними органами розпочато розслідування.

Молодь Львова обливалася шоколадом

ЛЬВІВ. У місті на площі Ринок, незважаючи на холодну погоду, молоді люди обливали голови та руки гарячим шоколадом. З нагоди створення Громадської компанії "Горлай" та протестуючи проти кризи в державі, вони організували показову акцію "Все буде в шоколаді". Учасники акції обрали для її проведення саме шоколад, оскільки 2004 року людям обіцяли, що "все буде в шоколаді". "Ми вирішили показати, в якому ми "шоколаді". Наша організація координуватиме дії громадських організації по цілій країні на вирішення конкретних питань. Це і вивезення сміття, і ремонт доріг, і повернення кредитів. Загалом по Україні до компанії входить близько півтори тисяч членів, більша половина - у Львові", - повідомив учасник компанії Остап Шалайський.



вівторок, 9 грудня 2008 р.

Харьковская компания начала прием заявок на регистрацию имен доменов с использованием кириллицы

ХАРЬКОВ, 9 декабря. /Владимир Фоменко - УКРИНФОРМ/. ООО "Центр интернет-имен Украины" (Харьков) начало прием заявок владельцев торговых марок и товарных знаков на регистрацию в новых доменных зонах ".укр" и ".блог" с использованием символов кириллического алфавита (все буквы как украинского, так и русского языков), сообщает корреспондент УКРИНФОРМа.
Теперь в доменной зоне ".укр" не будут искажаться названия компаний, имена и фамилии людей и другие слова, которые ранее приходилось транслитерировать в символы латинского алфавита для регистрации домена", - подчеркнули в компании.
Доменная зона ".блог" рассчитана на тематические сообщества и пользователей интернета, которые любят вести собственные блоги или дневники. "Центр интернет-имен Украины" подчеркнул, что идея создания отдельной доменной зоны для ведения блогов является уникальной и не имеет аналогов в традиционной доменной системе на латинице. Технология работы новых доменов основана на стандартах IDN, утвержденных Специальной комиссией интернет-разработок (IETF) и Администрацией адресного пространства интернет (IANA).

понеділок, 8 грудня 2008 р.

Бодібілдери розчемпіонатилися в Ужгороді

УЖГОРОД. Напередодні в Ужгороді хизувалися своїми м'язами бодібілдери. Тут, в обласному центрі Закарпаття, традиційно з 1992 року проходили змагання серед культуристів під назвою "Кубок Карпат". Однак останнім часом, з огляду на певні причини, місцеві бодібілдери перестали "грати" мускулами в рідному місті, хоча на всеукраїнському та міжнародному рівнях вони виступають з великим успіхом. Тому цього року місцевий осередок Федерації бодібілдингу України вирішив відновити традицію турнірів у Закарпатті й після кількарічної перерви провів відкритий чемпіонат Закарпатської області з бодібілдингу "Кубок Карпат-2008". Абсолютним переможцем змагань став Андрій Кудлай із Дніпропетровська.

Переможець відкритого чемпіонату Закарпаття з бодібілдингу "Кубок Карпат-2008" -
14-разовий чемпіон України та абсолютний чемпіон світу Андрій Кудлай із Дніпропетровська -
7 грудня 2008 року.




Коли конопля взуває, це корисно для здоров`я

ЖИТОМИР. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. Модне, сучасне, екологічно чисте взуття з конопель випускає житомирське підприємство "Hemps", передає кореспондент УКРІНФОРМу. Підприємство такого типу перше і поки що єдине в Україні. Виробництво взуття тут налагоджено чотири роки тому. За цей час подефілювати у модельному взутті з оригінального матеріалу мали можливість чимало прихильників стильного дизайну в Україні та за кордоном.
Як зазначив директор підприємства Олег Земнухов, для створення конопляного взуття треба було об'єднати багатовіковий досвід обробки цієї корисної агрокультури з народним мистецтвом. Відтак із своїми однодумцями він розробив нові технології.
Виявляється, контакт з цією тканиною позитивно впливає на стан нервової, серцево-судинної та статевої систем. Пористість волокон коноплі дозволяє тканині краще вбирати вологу, що дає можливість тілу "дихати" у сильну спеку, зберігаючи прохолоду. Водночас повітря, що проходить крізь волокна, зігрівається тілом і зберігає тепло у холоди. "Конопляна тканина має високу міцність та надзвичайно практична, не провокує алергічних реакцій, створює температурний режим та енергетичний баланс, має антисептичні та ранозагоювальні властивості. Вона фарбується натуральними природними барвниками. Це, зокрема, цибуля, кропива, дуб, конопля, глиця, горіх та інші лікарські рослини, які надають тканині приємного аромату та цілющих властивостей", - розповідає Олег Земнухов. Взагалі, на його думку, наразі конопля стала новим елітним матеріалом для сучасних дизайнерів і дозволила створити новий напрям моди.
Нещодавно підприємством були запатентовані багатошарові лікувально-профілактичні устілки для взуття. Вони виготовлятимуться з коноплі з додаванням лікарських рослин, зокрема, полину. Наразі до впровадження готуються ще декілька нових розробок, які незабаром підприємство має намір запатентувати.
За словами Олега Земнухова, кожна нова розробка є результатом його копіткої науково-дослідницької роботи. Однак, незважаючи на таке завантаження, йому вдається активно займатися ще й громадською роботою. Олег Земнухов очолює Житомирське регіональне відділення громадської організації "Українська духовна республіка", на рахунку якої чимало цікавих заходів, в основу яких покладено народні традиції та звичаї.

Виноматеріали миколаївських виноробів отримали високу оцінку дегустаційної комісії

МИКОЛАЇВ, 8 грудня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Виноматеріали миколаївських виноробів урожаю 2008 року отримали високу оцінку дегустаційної комісії.
За інформацією начальника контрольно-виробничої лабораторії корпорації „Миколаївсадвинпром” Лариси Шоєтової, випробувані зразки виноматеріалів нинішнього урожаю винограду в основному мають хорошу якість. Всього спеціалістами було оцінено 108 зразків виноградних та плодово-ягідних вин відомих миколаївських виробників.
В нинішньому році виноградарі Миколаївщини на 25 відсотків перевиконали показники по збору винограду. При прогнозованих 35 тисячах тонн, зібрали майже 45 тисяч тонн сонячної ягоди. Середня урожайність становила 95 центнерів з гектара. Що ж стосується вмісту цукру у винограді, то в окремих сортах його відсоток був нижчим, ніж сподівалися. Причиною тому стала дощова осінь. В цьому сезоні перероблено близько 33 тисяч тонн винограду, що на 10 тисяч більше, аніж в минулому році.
Виноматеріали цьогорічного урожаю приваблюють своїми оригінальними смаковими властивостями та приємним ароматом. За оцінками спеціалістів, нині найбільшою популярністю серед населення користуються вина столових сухих та десертних марок, тому саме над розширенням їх пропозиції і працюють миколаївські винороби.
Найкращі дегустаційні оцінки в групі столових сухих виноматеріалів отримали „Аліготе”, „Мерло”, „Рислінг” - виробник СПК „Лиманський”, „Трамінер”, „Сапераві”, „Шардоне” - ВАТ „Коблево”, „Піно”, „Шардоне”, „Бастардо Магарачский” - ВАТ „Радсад”. В групі міцних виноградних та плодово-ягідних виноматеріалів дегустатори віддали перевагу „Мускату королівському”, „Кагору українському” („Коблево”) та „Нектару абрикоса (персика, вишні) з коньяком виробництва ВАТ „Зелений Гай”.
Хороші результати стали можливими і завдяки тому, що протягом останніх чотирьох років більшість підприємств в основному оновили обладнання для первинного виноробства, починаючи від переробки винограду і завершуючи отриманням виноматеріалів. Винороби Миколаївщини прагнуть, щоб все обладнання відповідало європейським стандартам. А завдяки висококласним спеціалістам та сучасним технологіям їм вдається виробляти якісну винопродукцію, попит на яку щороку збільшується.
Виноградарство та виноробство є однією з провідних галузей агропромислового виробництва Миколаївщини. Щорічно винороби області розливають понад 2,5 мільйона декалітрів вина та 430 тисяч декалітрів коньяку.

В Одесской области объявлено штормовое предупреждение, ожидаются сильный ветер и снег

ОДЕССА, 8 декабря. /Владимир Новак - УКРИНФОРМ/. С сегодняшнего дня в этом черноморском регионе заметно похолодало. Как сообщили корреспонденту УКРИНФОРМа в Гидрометеорологическом центре Чорного и Азовского морей, до конца дня в Одессе и области скорость ветра может достичь 20 м/с, соответственно объявляется штормовое предупреждение.
Специалисты вышеназванного источника предупреждают о вероятности мокрого снега вперемешку с дождем.
На ближайшую ночь синоптики прогнозируют понижение температуры воздуха до 2 градусов мороза.

На 300-річчя Полтавської битви приїде королівська родина

ПОЛТАВА. В рамках ІІ міжрегіональної виставки-турсалону "Відпочивайте на Полтавщині!", що проходила цими вихідними, на околиці міста відбулося театралізоване дійство - реконструкція Полтавської битви 1709 року, в якій зійшлися війська Петра І та Карла ХІІ. Відомо, що наступного року полтавці чекають на приїзд шведської королівської родини й тисяч туристів , як із самої Швеції , так і з інших країн . Події 300-літньої давнини планують тут широко відзначати, й завдяки цьому керівництво області сподівається вивести Полтавщину в ранг одного з найпривабливіших для іноземних туристів регіонів.

На фото Олега Журавльова:
Реконструкція Полтавської битви 1709 року
в рамках ІІ міжрегіональної виставки-турсалону
"Відпочивайте на Полтавщині!" 7 грудня 2008 р.




суботу, 6 грудня 2008 р.

Кіровоградську уранову шахту закрито через борги

КІРОВОГРАД, 6 грудня. (Юрій Сердюченко - УКРІНФОРМ). Розширення видобутку уранової руди на Новокостянтинівському родовищі припинено. Як повідомили кореспондентові УКРІНФОРМу в прес-службі Міністерства палива та енергетики України, на новій шахті, на якій ще кілька місяців тому підняли на поверхню перші тонни уранової руди з Новокостянтинівського - найбільшого в Європі родовища, - припинено видобуток.

Повністю зупинені роботи і з будівництва гірничо-видобувних комплексів ВАТ "Кіровоградське БМУ N5". Причиною зупинення уранової шахти стало те, що державне підприємство "Дирекція з видобутку уранових руд Новокостянтинівського родовища" не розрахувалося з підрядником за виконані роботи у серпні 2008 року. Заборгованість замовника перед підрядником складає близько 10 мільйонів гривень.

У підсумку майже двісті працівників ВАТ "Кіровоградське БМУ N5", задіяних на будівництві шахти Новокостянтинівського родовища уранових руд, втратили роботу.

Розкрито вбивство колекціонера, який зник безвісти у день викрадення з музею картини Караваджо

КИЇВ, 6 грудня. /УКРІНФОРМ/. Харківська міліція розкрила вбивство антиквара та колекціонера, який зник безвісти у липні 2008 року. За підозрою у скоєнні цього злочину затримано 28-річного харків'янина.Про це УКРІНФОРМу повідомили у Департаменті зв'язків із громадськістю та міжнародної діяльності МВС України.

Правоохоронці встановили, що у 2007 році хлопець продав антиквару декілька картин з колекції свого батька. Пізніше з'ясувалося,що твори були підробленими, тому покупець висунув вимогу повернути йому гроші. Проте зловмисник зник.

31 липня 2008 року колекціонер випадково зустрів шахрая і знову постало питання повернення боргу. Хлопець зробив вигляд, що готовий розрахуватися картинами і запропонував поїхати до нього на дачу. Там,за даними міліції, він убив свою жертву молотком і поклав у залізний контейнер.

Як зазначили у МВС України, 61-річний колекціонер зник у той день,коли з Одеського музею західного і східного мистецтва було викрадено картину Мікеланджело Мерізі да Караваджо "Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди", приблизна вартість якої,за оцінками експертів, може сягати 100 мільйонів доларів США.

У міністерстві поки що не коментують цей факт.

Поршено кримінальну справу. Триває слідство.

Дві третини жителів Донецької області заявили про погіршення рівня життя - результати опитування

ДОНЕЦЬК, 6 грудня. /Сергій Абуков - УКРІНФОРМ/. Дві третини жителів Донецької області заявили про погіршення рівня життя згідно з результатами соціологічного опитування. Про це повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на дані Аналітичної служби Миколи Гаврилова.

У порівнянні з літом життя погіршилося у 64% опитаних, не відчули ніяких змін 28%, а у 6% воно навіть поліпшилося. Не змогли визначитися з відповіддю 2%.

Більше за всіх відчули зниження рівня життя пенсіонери (75%) і робітники (69%). Менше за всіх відчули негативні зміни непрацюючі (41%), працівники сфери бізнесу (39%) і студенти (38%). Всупереч всім обставинам, ухитрилися за цей час поліпшити своє життя 11% студентів.

Поліпшення життя респонденти зв'язували із збільшенням прибутків, когось криза ще не торкнулася, і вони поки не відчули на собі негативних змін, комусь пощастило з роботою і зростанням кар'єри, хтось за цей час поліпшив своє особисте життя.

Респонденти, у яких життя погіршилося, називали в основному економічні причини: зростання цін (22%), низькі прибутки (18%), проблеми з роботою (13%), фінансова криза (12%), життя на грані виживання (7%), інфляцію (5%). Свою роль в погіршенні життя грають психологічні та політичні чинники. Людей засмучують невпевненість в завтрашньому дні (9%), політична нестабільність (7%), проблеми в особистому житті (4%).

У Миколаєві з'явився перший з часів Другої світової війни орган

МИКОЛАЇВ, 6 грудня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. У Римсько-Католицькій церкві Миколаєва змонтовано перший з часів Другої світової війни орган. Робота тривала півтора року, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Як стверджує бюлетень приходу св.Йосипа, інструмент подарували місцевим прихожанам німецькі християни і він був доставлений до Миколаєва у розібраному вигляді. Далі розпочалася робота над перебудовою хорів та технічно складним монтажем й налагодженням самого інструменту. Вона ускладнювалася тим, що для неї потрібні були рідкісні спеціалісти. Але й це питання було вирішено. Реконструкцію інструменту провели майстри із Польщі. Незабаром у Миколаєві відбудеться перший концерт органної музики - подія для обласного центру досить непересічна.

Миколаївський орган стане восьмим на півдні України. Досі вони існували лише в Ялті та Одесі. Причому, Миколаївський орган має 28 регістрів та близько 2,5 тисячі труб. Збудований він ще в 50-х роках у Німеччині.

Старожили стверджують, що на початку минулого століття в цьому храмі грав орган, але куди він зник після Другої світової - ніхто не знає.





середу, 3 грудня 2008 р.

Жителька Чернігова 5 років отримувала пенсію за покійного батька

ЧЕРНІГІВ, 3 грудня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Упродовж п’яти років жителька Чернігова незаконно отримувала пенсію та пільги за померлого батька - інваліда Великої Вітчизняної війни І групи. Такий факт встановили спеціалісти КРУ в Чернігівській області в ході ревізії, проведеної відповідно до постанов Деснянського районного суду м. Чернігова. Як повідомили в прес-службі управління, за період з 2004 по 2008 рік шахрайка незаконно отримала від держави близько 74 тис. грн.
Як з’ясувалось, свого батька жінка поховала ще в грудні 2003 року на тихому сільському кладовищі в Білорусі. Однак свідоцтво про смерть вирішила не показувати в РАГСі м. Чернігова. Натомість сфабрикувала "липову" довіреність на одержання соціальних виплат і, користуючись залишеним у себе паспортом батька, справно отримувала його пенсію. Не забувала й про щорічну допомогу до Дня Перемоги, компенсацію на транспортне обслуговування і санаторно-курортне лікування. Крім того, користувалась усіма належними інваліду війни пільгами на оплату комунальних послуг і телефонних розмов.
Невідомо, скільки б ще часу донька "експлуатувала" свого покійного батька, якби не сигнал однієї з родичок. Відчувши, що запахло смаленим, шахрайка взяла в Білорусі дублікат лікарського свідоцтва про смерть, але вже датований червнем 2008 року, оформила нове свідоцтво про смерть і, вбравшись у чорну хустку, прийшла до Пенсійного фонду з метою... отримання допомоги на поховання. Але ця витівка вже не пройшла.
Матеріали ревізії спеціалісти КРУ передали до УСБУ в Чернігівській області.

Чернівецькі депутати відмінили ковбасу в дитячих садках та школах

ЧЕРНІВЦІ, 3 грудня. (УКРІНФОРМ). Замінити в раціоні харчування дітей дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів Чернівців ковбасні вироби на натуральне м'ясо дозволила сесія міської ради. Про це УКРІНФОРМУу повідомили в прес-службі міськради.
Депутати звернулися до Кабміну з пропозицією внести зміни до урядової постанови, якою затверджені норми харчування у навчальних та оздоровчих закладах в частині заміни в раціоні харчування дітей дошкільних і загальноосвітніх закладів ковбасних виробів на натуральне м'ясо. Вони звертають увагу на те, що усі комісії, які професійно вивчали причини масового захворювання дітей у Чернівцях, надали рекомендації щодо вилучення із переліку рекомендованого для харчування дітей продуктового набору сосисок та варених ковбас.
Депутати також звертають увагу на те, що сьогодні якісні та безпечні ковбасні вироби, виготовлені на промисловій основі з високоякісної сировини та із застосуванням дозволених до використання компонентів рецептури, відсутні у торговій мережі за цінами, передбаченими тендерними вимогами. Це у свою чергу унеможливлює забезпечення якісного і повноцінного дитячого харчування.
Сесія міської ради також вирішила забезпечити дошкільні навчальні заклади Чернівців фільтрами для очистки води за рахунок коштів, які передбачені на ліквідацію наслідків стихії.

Влада Полтави обіцяє грошову винагороду за виявлення зловмисників, які плюндрують місцеві пам'ятники

ПОЛТАВА, 3 грудня. /Сергій Пустовіт - УКРІНФОРМ/. Влада Полтави пообіцяла грошову винагороду за виявлення зловмисників, які плюндрують розташовані у місті історичні пам'ятники, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ з посиланням на прес-службу Полтавської міської ради. Зростаюча кількість нападів на пам'ятники переросла в обласному центрі в справжню війну політичних провокацій, розв'язану напередодні відзначення 300-річчя Полтавської битви. І найбільш дієвим засобом припинення подібних інцидентів якраз і може стати матеріальна стимуляцію пошуку вандалів, вважають експерти.
Останніми жертвами нападів стали пам'ятник Пушкіну і Колона Слави, які облили червоною фарбою сьогодні вранці. Раніше у Полтаві неодноразово плюндрували практично всі відомі історичні пам'ятники, в тому числі пам'ятник на місці відпочинку Петра І, пам'ятник загиблим козакам, пам'ятник Івану Котляревському, пам'ятний знак на місці розстрілу євреїв, пам'ятник Леніну та багато інших.