понеділок, 27 жовтня 2008 р.

На кордоні з Польщею затримано найбільшу в нинішньому році партію контрабандної валюти

КИЇВ, 27 жовтня. /УКРІНФОРМ/. В пункті пропуску "Ягодин", що на українсько-польському кордоні, було виявлено рекордну для 2008 року партію контрабандної валюти - 1 454 000 дол. США та 59 000 євро. Як повідомили УКРІНФОРМу в Держприкордонслужбі, валюту було знайдено під час прикордонно-митного оформлення автомобіля "Сітроен", яким поверталися додому двоє наших співвітчизників.
Під час оформлення авто, що прибуло в пункт пропуску після другої години ночі, інспектор прикордонного контролю, виходячи з аналізу ризиків, подав офіційну заяву про проведення поглибленого огляду автівки за допомогою спеціального технічного засобу. Оглядова група перевірила прикріплене до днища запасне колесо та виявила в ньому підозрілі пакунки. Демонтувавши колесо, з нього витягнули 9 пакунків з валютою. Після цього автомобіль оглянули повністю та знайшли в панелі приладів та в сидінні пасажира ще 25 пакунків з доларами та євро.

середу, 22 жовтня 2008 р.

В очереті просто неба мешкала родина з трьома дітьми на Полтавщині

ПОЛТАВА, 22 жовтня. /Сергій Пустовіт - УКРІНФОРМ/. Правоохоронці Полтавщини виявили неподалік Полтави родину з трьома неповнолітніми дітьми, яка мешкала в очереті просто неба, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ з посиланням на центр зв'язків з громадськістю УМВС у Полтавській області. До облаштування життя в очереті призвело пияцтво батьків, яких після численних сварок вигнала з будинку в приміському селі Абазівка їх родичка. Холодні ночі вигнанці проводили біля вогнища. На кожному з них було по 4-5 светрів та куртки.
В останній період діти 10, 8 та 4 років фактично знаходилися перед загрозою замерзання. Враховуючи ці обставини, правоохоронці направили малечу в обласний притулок "Любисток". Нині вони проходять медичне і психологічне обстеження.
Проти їх батьків буде порушено кримінальну справу за статтею 116 Кримінального Кодексу /злісне невиконання батьківських обов'язків".

Пророссийские организации в Крыму заявили о недоверии Партии регионов

СИМФЕРОПОЛЬ, 22 октября. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. Сегодня у стен ВР АРК прошел митинг-пикет представителей «Русского фронта Сергея Шувайникова», Русской общины Симферополя, правозащитной организации «Вера» и партии «Социал-патриотическая ассамблея славян».
Как передает корреспондент УКРИНФОРМА, порядка 70 участников митинга выступили с критикой деятельности Партии регионов, а также крымских парламентариев, представляющих в ВР АРК данную политическую силу.
Митингующие критиковали позицию руководства Партии регионов относительно НАТО и статуса русского языка в Украине.
В принятой участниками акции резолюции говорится о том, что Партия регионов является политической силой, «представляющей интересы криминально-олигархических кланов», которая «никогда не будет признавать русских людей – граждан Украины, русским народом и русской нацией».
В резолюции звучит призыв, в случае проведения досрочных выборов в Верховную Раду Украины, не голосовать за тех, «кто трижды обманул и предал русских людей».

Грибы открыли охоту на людей

ДОНЕЦК, 22 октября. /Николай Столяров - УКРИНФОРМ/. Несмотря на все предупреждения и разъяснения, грибной сезон в Донецкой области вновь принес печальные известия. Как сообщила корреспонденту УКРИНФОРМА заместитель главного государственного врача Донецкой области Лариса Гусева, сегодня от отравления грибами в Дружковке умер ребенок. В скорбном списке тихой охоты это уже пятый случай с летальным исходом. При этом больше всего пострадало детей- четверо.
По словам Ларисы Гусевой, больше всего грибники рискуют, собирая свои трофеи в посадках и в лесах вблизи дорог. Еще один фактор риска - это элементарное незнание грибов любителями тихой охоты. В их лукошки порой попадает совсем не то,что годится для употребления в пищу.Отсюда и такая печальная статистика. Грибы, открывшие охоту на людей, явно преуспели: за сезон ими отравилось 29 человек, шесть из них дети. И ведь это только начало сезона.

В Ужгороді горів ринок, а в Ужгородському районі - вантажівка з легковими іномарками

УЖГОРОД, 22 жовтня. /Ярослав Ядловський - УКРІНФОРМ/. Десять торгових павільйонів згоріли дощенту на так званому "зеленому" ринку Ужгорода, у самому центрі міста. Добровільні охоронці з числа торговців бачили паліїв, навіть гналися за ними, але наздогнати не змогли. Незважаючи на те, що пожежники прибули швидко, врятувати згадані павільйони і товар не вдалося.
Між торговцями "зеленого" ринку та міською владою триває давня перманентна "війна". З огляду на перевантаженість центру міста автомобілями влада вирішила зробити проїзною вул.Фединця, яку й зайняли близько 300 торговців. Їм пропонували місця на інших ринках Ужгорода, але люди не погоджуються: надто вже зручна і вигідна територія. Центр міста! Влада переконувала, умовляла, погрожувала силою, навіть бульдозери присилала, але торговці приковували себе ланцюгами до "будок" і не дозволяли перевозити їх. Це протистояння триває вже понад два роки. Торговці ночами по черзі охороняють "свій" базар, але й це не вберегло від підпалювачів.
А на трасі Київ-Чоп, біля закарпатського селища Середнє /Ужгородський район/, спалахнула спеціалізована вантажівка МАН, яка перевозила легкові автомобілі "Шкода Октавія". Власне, загорілися задні колеса причепа. Вогнем пошкоджено два легковики - один на нижньому ярусі причепа, другий - на верхньому. Прибулі із Середнього вогнеборці не дали вогню поширитися на інші автомобілі. Розміри шкоди в обох випадках з'ясовуються.


Фото Сергія Гудака

неділю, 19 жовтня 2008 р.

Вибирайте бодібілдерів та бодібілдерок на конкурсі “Містер і міс Харкова-2008″

ХАРКІВ. (УКРІНФОРМ). З ініціативи Харківської обласної федерації бодібілдінгу та фітнесу, Управління у справах сім'ї та молоді Харківської міської ради і Харківського міського центру дозвілля молоді у місті пройшов конкурс "Містер і міс Харкова - 2008" з бодібілдінгу, бодіфітнесу і фітнесу в різних вагових категоріях серед чоловіків та жінок. У програмі конкурсу - чемпіонат Харкова з бодібілдінгу та фітнесу, показові виступи найсильніших атлетів України і Європи з бодібілдінгу і фітнесу, жіноча грація і краса бодіфітнесу.
На фото В`ячеслава Мадієвського: під час конкурсу "Містер Харкова-2008".
Зйомка 16 жовтня 2008 року. Харків

суботу, 18 жовтня 2008 р.

Земельні рейдери заявляють про себе в Харківській області

ХАРКІВ, 17 жовтня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Земельні рейдери заявляють про себе в Харківській області. Про це розповів на зустрічі з журналістами начальник юридичного відділу Харківської облдержадміністрації Валерій Даугаль, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами Валерія Даугаля, громадська організація інвалідів "Союз трудової реабілітації", в якій, як потім виявилось, немає інвалідів, але в числі засновників є депутат Харківської райради, заявила про намір отримати в постійне користування дві тисячі гектарів землі біля селища Коротіч, що в двадцяти кілометрах від Харкова. Тобто, в привабливому для забудовників ближньому передмісті. Коли ж Харківська райдержадміністрація відмовила їм на тій підставі, що земля за документами числиться за держпідприємством "Комунар", вони звернулися з позовом до Господарського суду. При цьому представили справу як суперечку двох сторін за право власності на землю.
В результаті суд встановив заборону на відчуження земель "Комунара". Позивачі тут же опротестували це рішення. Надалі, діючи по відомій рейдерской схемі - затягуючи процес судового розгляду - вони могли б отримати бажану землю. Проте, хід справи урвався у зв'язку з тим, що проти "Союзу трудової реабілітації" відкрито кримінальну справу за фактом фіктивного підприємництва. З'ясувалося, що юридична адреса цієї організації - в сусідньому селищі Песочин - не що інше, як звичайна квартира, мешканці якої нічого не знають про уявних інвалідів. Як стало відомо, депутат райради, замішаний в цій справі, переховується.
За словами Валерія Даугаля, з початку року харківським властям вже доводилося стикатися із земельним рейдерством. Більшість подібних позовів залишена без розгляду. Але саме за такою схемою, говорить В.Даугаль, в тій же Київській області багато престижних земельних ділянок знайшли нових господарів.

В Украине столица балета – Донецк

ДОНЕЦК, 25 сентября. /Николай Столяров, Олеся ЧерноваУКРИНФОРМ/. Еще недавно подобное утверждение вызвало бы как минимум ироническую усмешку. Ладно, Донецк – шахтерская столица, ладно футбольная, но уж никак не балетная. И все-таки миллионный город смог опровергнуть мнения маловеров. Тут первыми в Украине собрали и провели блестящий фестиваль « Звезды мирового балета». И то, что это не случайность доказывают уже пятнадцать лет кряду. Именно 15-ый, юбилейный фестиваль и презентован в Донецке.
Божество открыло свой лик 3 октября. Все эти годы организатором и душой праздника остается народный артист Украины, художественный руководитель и директор Донецкого академического театра оперы и балета Вадим Писарев, тот самый Писарев, которого в свое время зарубежная пресса называла «парящим юношей».
Корреспонденты Укринформа попросили рассказать Вадима Писарева о предстоящем празднике балета в Донецке.
- Каждый наш фестиваль мы стараемся организовать так, чтобы представить на нем целое созвездие талантов. Эта традиция будет соблюдена и в нынешнем году.На небосклон донецкого фестиваля взойдет народный артист России Николай Цискаридзе.. Целый год, мы добивались благосклонности, а вместе с ней и согласия на участие в фестивале народных артистов России, солистов Большого театра Светланы Захаровой и Андрея Уварова. Кроме того, мы представим блестящих артистов из Венгрии, Чехии и Японии. По традиции наш фестиваль откроет и новые имена. Разрешите представить их – Евгений Светлица и Наталья Исупова из Львова.
- А что приготовили к открытию фестиваля донецкие артисты?
- Как всегда премьеру. После « Корсара», « Тысячи и одной ночи», « Самсона и Далилы» в нынешнем году это будет « Раймонда». Этим спектаклем и будет дан старт празднику.
- Насладиться им сможет только счастливчик Донецк?
- Вовсе нет. В последние годы мы завели себе за правило бывать и концертами и в других городах Украины. В нынешнем году повезет Одессе, Краматорску и Мариуполю, на чьих сценах выступят звезды мирового балета.
- У донецких фестивалей, как говорится, бешенный успех, билеты раскупаются зарнее, достать их просто невозможно. Интересно, а вызвал ли фестиваль интерес у политиков?
- Политики пусть занимаются политикой. У них работы сейчас много. Почетным гостем фестиваля стает знаменитый Владимир Васильев, целая делегация приедет из Норвегии, будут гости из других стран. Балет не знает расстояний. - Известно, что Вадим Писарев – президент клуба « Интеллигент» в лицее при Донецком национальном университете и, пользуясь случаем, в члены клуба принимает звезд мирового балета, так ли это.
- Больше того, мы и ленты им повязываем, и встречи с ребятами организовываем, а в прошлом году с помощью посла Японии в Украине даже сакуру посадили в лицее. Кстати, она в этом году уже цвела. В плохих местах эта вишенка, говорят, не цветет.
- Будет ли у донецкого фестиваля свое продолжение, эхо?
- Я понимаю о чем вы говорите. Будет. Весной мы проведем детский фестиваль « Гранд па». Кстати, он будет таким же представительным, как и взрослый. Заявки на него принимаются уже сегодня. - Не обойдется и без воспитанников балетной школы Писарева?
- Не обойдется. Мы – лучшие. Воспитанники школы работают сегодня в ведущих театрах мира. А уже подрастает и смена. В Донецкой области мы открыли целый ряд филиалов школы. Они сегодня работают в Горловке, Красноармейске, школу в Мариуполе помог открыть народный депутат Украины, директор Мариупольского металлургичского комбината имени Ильича Владимир Бойко.
- В Норвегии постановка спектакля « Пер Гюнт» считается национальным проектом. Есть ли у вас замысел такого же проекта.
- Есть. Речь идет о спектакле Бородина « Князь Игорь». Он замышлялся на берегу Северского Донца, с настоящими лодьями на реке, с настоящими кострами и половецкими плясками. Будь я богатым человеком, я бы обязательно поставил такое масштабное и наверняка впечатляющее представление.
- Ни одного фестиваля не проходило без приготовленных вами сюрпризов, на которые вы большой мастер. Будут и они и в этот раз. В этом году я пригласил олимпийскую чемпионку по гимнастике Лилию Подкопаеву, которая вместе со своим партнером Сергеем Костецким станет танцевать джайв на вечере современной хореографии. И, конечно же, изюминкой фестиваля станет выступление японского балета «Такито балет», где танец начнется довольно необычно – с катания на роликах. Но потом, они снимают ролики, и мы сможем увидеть прекрасный классический танец.
- Юбилей всегда предполагает какие-то итоги. Каковы они.
- Скажу коротко, за пятнадцать лет в нем приняли участие 300 ведущих артистов мира и сто гореографов. Но итоги не хочется подводить. У нас все еще будет и это все будет прекрасным как сам балет, величайшее из сценических искусств.

На Житомирщині суд покарав підприємця, який замордував коней

ЖИТОМИР, 23 вересня. (УКРІНФОРМ). Черняхівський районний суд Житомирської області визнав винним підприємця у знущанні над тваринами, вчиненому із застосуванням жорстоких методів, примусивши його сплатити максимальну суму штрафу, передбачену частиною 1 ст. 299 Кримінального кодексу України. Як повідомила УКРІНФОРМу прокурор Черняхівського району Марина Тарасюк, яка підтримувала державне обвинувачення у судовому засіданні, йдеться про коней, які тривалий час перебували у стайні без води та будь-яких кормів, перегризаючи від голоду дерев'яні огорожі. Для п'яти коней таке утримання закінчилося смертю. Як було встановлено під час досудового слідства, вони загинули від дистрофії. Прокуратура Черняхівського району вперше за часи незалежності України порушила таку кримінальну справу та довела вину особи у вчиненні злочину проти тварин.

20-річний вбивця з Коростенщини сидітиме довічно

ЖИТОМИР, 23 вересня. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. До довічного ув'язнення засуджений двадцятирічний хлопець, що скоїв низку тяжких злочинів у Коростенському районі Житомирської області. Про це повідомили в прес-службі прокуратури області, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Добряче сп'янілий хлопець, уродженець міста Кривий Ріг, скоїв розбійний напад на тих людей, з якими тимчасово проживав у приватному будинку одного із сіл Коростенського району. Надумавши заволодіти чужим автомобілем, він безжально й цинічно убив двох людей. Спочатку рушницею впритул до голови застрелив власника авто, а потім ще одного чоловіка, який прокинувся від пострілу. Потім, забравши речі вбитих - мобільні телефони та гроші, злочинець облив кімнати бензином та підпалив будинок.
За словами старшого прокурора відділу прокуратури області Валентини Турської, яка підтримувала державне обвинувачення у суді, наслідки скоєння розбійного нападу - смерть двох чоловіків та завдання матеріальних збитків на суму близько 90 тисяч гривень, оскільки підпалений будинок згорів дощенту.
Апеляційний суд Житомирської області, розглянувши матеріали кримінальної справи, порушеної, зокрема, за ознаками злочину, передбаченого п.1, п.6 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 4 ст. 187 (розбій), ч. 3 ст. 289 (незаконне заволодіння транспортним засобом) та ч. 2 ст. 194 (умисне знищення майна) Кримінального кодексу України, виніс рішення - довічне ув'язнення.
Верховний Суд України залишив вирок без змін.

У Кіровограді двох міліціонерів звинувачують у хабарництві й насильстві

КІРОВОГРАД, 23 вересня. (Юрій Сердюченко - УКРІНФОРМ). Прокуратура Кіровоградської області порушила кримінальну справу щодо двох дільничних інспекторів, яких звинувачують у хабарництві і застосуванні фізичної сили, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією прес-служби прокуратури, ці працівники міліції вимагали від жительки Кіровограда шість тисяч доларів, погрожуючи притягнути до кримінальної відповідальності її сина за підозрою в організації крадіжки кабелю. До підозрюваного міліціонери застосовували фізичну силу, електрошок, незаконно утримували у відділенні міліції, аби він підписав зізнання про скоєний злочин.
Факт отримання хабара працівниками міліції задокументовано співробітниками відділу внутрішньої безпеки управління МВС України та управлінням СБУ в області. Триває слідство.

Прокуратура Криму пропонує ввести картки для водіїв мопедів

СІМФЕРОПОЛЬ, 23 вересня. /Наталія Панченко - УКРІНФОРМ/. Прокуратура Криму пропонує Раді міністрів ввести картки для водіїв мопедів, бо у Криму десята частина ДТП здійснюється з вини цієї категорії учасників дорожнього руху. Про це кореспонденту УКРІНФОРМу повідомили в прес-службі прокуратури АРК. За її інформацією, згідно із Законом України "Про дорожній рух", п.30 Правил дорожнього руху уряд Криму може прийняти нормативний акт, яким буде визначено порядок реєстрації мопедів, велосипедів і гужового транспорту. Облік вказаних видів транспортних засобів дозволить підрозділам ДАІ в повному обсязі використовувати повноваження щодо проведення профілактики стосовно водіїв мопедів, більшість з яких є неповнолітніми, які не знають правил дорожнього руху, вважають у прокуратурі. У 2008 році в Криму з вини водіїв мопедів скоєно 158 аварій, в яких загинуло 19 людей і травмовано 174.

пʼятницю, 17 жовтня 2008 р.

Дніпропетровська міліція причетна до діяльності нарколабораторій

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 23 вересня. /Тетяна Колядинська - УКРІНФОРМ/. Головне управління МВСУ у Дніпропетровській області розслідує справу про причетність міліції до функціонування лабораторій з виробництва наркотиків. На час проведення розслідування тимчасово відсторонений від виконання своїх обов'язків начальник Бабушкінського районного відділення міліції (м. Дніпропетровськ). Про це повідомив на прес-конференції міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко, який перебував у Дніпропетровську з робочою поїздкою.
За словами Юрія Луценка, приблизно два тижні тому співробітники Кримського УБОЗу за допомогою контрольної закупки виявили три невеликі нарколабораторії в Бабушкінському районі Дніпропетровська. "Буквально після цієї прес-конференції буде прийнято рішення про відсторонення начальника Бабушкінського районного відділення міліції від виконання його обов'язків на час проведення службового розслідування про причетність співробітників дніпропетровської міліції до функціонування цих лабораторій. Очолить розслідування один із заступників начальника ГУМВС у Дніпропетровській області, який дасть оцінку роботи співробітників міліції, з'ясує їх можливу причетність до лабораторій і дасть відповідь на запитання, чому кримський УБОЗ їх виявив, а не дніпропетровський", - сказав міністр.

Кримські правоохоронці, додав він, зафіксували телефонні розмови наркодилерів, у яких згадувалася дніпропетровська міліція. Лабораторії розташовувалися у звичайних квартирах і функціонували достатньо довго. Постачальників наркотиків "на гарячому" упіймала кримська міліція, затримані й зловмисники, які їх виготовляли.

У Миколаєві заборонили продаж пива дітям до 18 років

МИКОЛАЇВ, 18 вересня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. У Миколаєві заборонили продаж пива дітям до 18 років. Таке рішення прийняла сьогодні сесія міської ради. Примітно, що одним з ініціаторів такого рішення стало Миколаївське відділення "Сан Інбев Україна" - заводу по виробництву пива.
Віднині продавці цього популярного серед молоді напою при виникненні сумніву про вік покупця мають вимагати у того паспорт. Даним рішенням забороняється роздрібна торгівля пивом на території дошкільних, навчальних закладів та установ охорони здоровя, у місцях проведення спортивних змагань, свят, тощо.
У місцях продажу пива буде розміщено попередження про заборону. Крім того, в школах вестиметься додаткова робота щодо культури споживання алкогольних напоїв та пива.
Щоправда, в багатьох виникає питання щодо належного забезпечення контролю за виконанням цього рішення, але загалом громадськість схвально ставиться до нього. Тільки за 8 місяців цього року в Миколаєві офіційно зареєстровано 230 підлітків у стані алкогольного спяніння, 95 з котрих скоїли злочини різних ступеней важкості будучи під впливом "зеленого змія".

90-річну хмельничанку пограбували шахраї

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, 18 вересня. (Володимир Захар'єв - УКРІНФОРМ). Через шахраїв 90-річна хмельничанка втратила усі свої грошові заощадження, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією центру громадських зв'язків УМВС України у Хмельницькій області, шахраї представились поштовими працівниками, які привезли пенсіонерці посилку.
Потрапивши у квартиру, вони заволоділи майже 11 тисячами гривень на 225 доларами США, які бабуся зберігала на "чорний день".
Міліція організувала пошук підозрілих осіб.

середу, 15 жовтня 2008 р.

Донецькі рейдери-шахраї вивозили з "Промінвестбанку" 400 000 000 гривень

КИЇВ, 15 жовтня. /Людмила Власюк - УКРІНФОРМ/. Службою безпеки України викрито злочинну групу, яка намагалася вивезти за кордон для подальшого "відмивання" в офшорних зонах кошти "Промінвестбанку" в сумі 400 млн гривень. Про це повідомив в.о.голови СБУ Валентин Наливайченко сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент УКРІНФОРМу.

За словами керівника спецслужби, за цією оборудкою стояв один з донецьких банків. Після легалізації коштів зловмисники запланували організацію рейдерських атак.

За даними фактами порушено дві кримінальні справи. "Станом на сьогодні ми заблокували і не дали вивезти за межі країни 311 млн гривень", - сказав В.Наливайченко.

СБУ також викрила спроби "чорного" піару проти низки інших провідних українських банків. Так, встановлено осіб, які виступили замовниками розміщення у ЗМІ публікацій з негативною оцінкою фінансового стану в "Укргазбанку", "Укрсоцбанку", "Райффайзенбанку Аваль". З'ясовано, що замовником виступило одне з київських товариств з обмеженою відповідальністю. Зібрані матеріали підготовлено до передачі в органи прокуратури.

вівторок, 14 жовтня 2008 р.

Через "заборонені контакти" з урядом голова Вінницької області змушений звільнятися

ВІННИЦЯ, 14 жовтня. (Юрій Сікорський - УКРІНФОРМ). Голова Вінницької обласної адміністрації Олександр Домбровський сьогодні заявив про свою відставку із займаної посади.
“Минулої п'ятниці, - сказав він, виступаючи перед господарським активом області спеціально зібраним з цієї нагоди, - на веб-сайті Секретаріату Президента в режимі інкогніто з'явився указ Президента про винесення мені догани за порушення вимог указу Президента від 11 лютого 2008 року.
Він зобов'язує голів облдержадміністрацій погоджувати з Президентом України усі виїзди за межі області. Як член Колегії Міністерства будівництва і регіональної політики я отримав запрошення прибути на Колегію, що мала статись 23 вересня. Відповідно до указу я написав заяву, але письмово не отримав дозволу. Тому в усному порядку погодив своє відрядження із заступником голови Секретаріату Президента.
Питання, які обговорювались на Колегії, надзвичайно важливі для області. Це питання субвенцій із державного бюджету на 2008 рік. А найголовніше питання - це концепція проведення адміністративно-територіальної реформи в Україні. Як член Колегії і як голова облдержадміністрації я не міг не поїхати, оскільки ці питання стосуються перспектив і життєдіяльності Вінницької області.
Формально я отримав догану за участь у роботі Колегії. Насправді ж причиною є досить довгий мій конфлікт з Секретаріатом Президента. Він стосується багатьох питань, але в першу чергу форм і методів роботи.
Стосунки то накалялись, то заспокоювались. Але напередодні дострокових парламентських виборів конфлікт підійшов до свого апогею. Коли б мова йшла про якісь формальні претензії, я готовий їх вислухати і відреагувати. Якщо ж мова йде про те, щоб будь-кого принизити, як зроблено це указом Президента, я категорично проти цього і таких оцінок, таких взаємостосунків.
Я змушений заявити, що не погоджують з такою оцінкою своєї роботи і роботи Вінницької області, яку дав в указі Президент України. Кажу це щиро і прямо.
Наша команда 4 роки потом, честю і вірою робила реальні справи, про які всі знають. Та в умовах, які склались, я не бачу можливості подальшого перебування на посаді голови облдержадміністрації. Хотів би, щоб це було сприйнято як незгоду з несправедливістю. Я не маю наміру заради влади, крісла чи будь-кого переступати через власні принципи”.

Установчий з'їзд міжнародного руху "Русские за УПА" проходить у столичному "Санкт-Петербурзі"

КИЇВ, 14 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Сьогодні, у день військового свята Української Повстанської Армії, у конференц-залі готелю "Санкт-Петербург" у Києві проходить Установчий з'їзд Міжнародного руху "Русские за УПА".
Як повідомили УКРІНФОРМу організатори заходу, завданням руху є розвінчання облудних міфів і стереотипів, штучно сформованих проти УПА антиросійськими та антиукраїнськими силами; сприяння геополітичному зближенню двох країн, співпраці українських та російських громадських рухів.
Окрім обрання керівних органів, затвердження програми руху та символіки, учасники з'їзду мають брати участь й у святковому марші УПА на Хрещатику.

На Дніпропетровщині півтори доби шукали грибника, який заблукав у лісі

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 9 жовтня. /Тетяна Колядинська - УКРІНФОРМ/. Грибника, який півтори доби блукав у лісі, знайшли лісники Дніпропетровсько-Орільського заповідника, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Подробиці повідомили у Центрі пропаганди Головного управління МНС України в Дніпропетровській області. 52-річний чоловік вранці повертаючись з дачі, вирішив у Дніпропетровсько-Орільському заповіднику пошукати грибів. Площа цієї місцевості сягає близько 4 тис гектарів, половина з яких вкрита лісом. Вже о 14 годині мандрівник зателефонував дружині і розповів, що заблукав, але шукає вихід. Коли стемніло, налякана жінка звернулася до рятувальників. Бійці МНС з Амур-Нижньодніпровського району обласного центру виїхали назустріч чоловікові, сигналізуючи йому світлом фар. Однак, той сигналу не побачив і перестав виходити на зв'язок. До пошукових робіт залучили особовий склад Головного управління МНС, працівників Кіровського лісництва, МВС та охорони заповідника, які шукали грибника-невдаху до ранку, але так і не знайшли.
Вранці було сформовано нову пошукову групу у складі пожежно-рятувальних підрозділів з Дніпропетровського району та Дніпродзержинська, а також працівників аварійно-рятувального загону спеціального призначення. Чоловік знайшовся тільки в кінці дня, близько 21 години.

Олексій Дон – священик і фермер в одній особі

ВІННИЦЯ, 9 жовтня. (Юрій Сікорський - УКРІНФОРМ). В селі Іванові Теплицького району Вінниччини не перший рік діє приватне господарство, власника якого, лише з невеличким перебільшенням, можна назвати фермером від Бога.
За першим покликанням Олексій Пилипович Дон – вчений агроном. За другим – пастир людських душ, настоятель храму Святої Покрови Тульчинської і Брацлавської єпархії УПЦ МП. І в тому немає протиріччя чи внутрішнього конфлікту. Бо, за його ж словами, фізична праця ніколи не була гріхом.
- Це лише в радянський час попа вважали мироїдом, який дере гроші з людей. І, на жаль, залишки такого бачення ще збереглись і в нас. А в давнину кожен церковний приход мав свою землю. І священик жив з землі. Це було нормою. Прибуток йшов на утримання храму, церковної школи і самого священика.
Усі священики працюють, - продовжує отець Олексій. – Хтось тримає пасіку, хтось - худобу, хтось виготовляє свічки.
Я не один такий. Є подібні господарі і в нашій області, і в сусідній Умані.
А розпочинав він як більшість нинішніх господарів - з отримання паю при розподілі землі. Йому – випускнику сільгоспінституту, який до того ж проходив практику у справжнього польського фермера, нова справа не видавалась примарною. Він вже бачив її реальні плоди. А зміни, що відбувались в українському суспільстві в дев’яностих роках, підсилювали надію.
Тож, приєднав до свого клину ще й батьківський наділ.
І перше насіння пшениці було батьківським. Бо старший з Донів нарешті позбувся одвічного страху “голодовки”, як називають на півдні України страшні роки 1932-1933-го років, і віддав сину на заснування господарства кількарічний запас зерна, яке тримав у коморі “про всяк випадок”.
- Бо справа молитися і їсти завжди залишається актуальною, - продовжує Дон-син.
Коли площа землі стала непосильною для ручного обробітку, він придбав техніку. Та, у свою чергу, вимагала масштабів. Адже на п’ятачку годі намагатись розвернути сучасний комбайн. Так і приростало господарство за приказкою: “то водиці, то мукиці”.
Нині він має понад 120 га. землі, двох найманих працівників, сучасну техніку і найновішу технологію біологічного вирощування рослин. Бо як фахівець знає їй ціну і майбутнє.
Мова “батюшки” пересипана англомовними назвами й термінами.
- Біологічне вирощування, - це пріоритет, - каже він. – Альтернативи йому немає. А для одноосібника це ще й означає відсутність витрат на хімію. Та ми ще й вирощуємо для себе. Тож, не травимось. Адже, що не кажіть, а в зерні і хлібові якась частка хімії та залишається. Це я знаю як агроном.
В перспективі наша продукція буде поза конкуренцією. Он в сусідньому районі є господарство, підпорядковане вінницькому аграрному університету. Там теж зайнялись органічними вирощуванням і мають успіх.
В українських мовах такі технології ефективні на малих площах – 100-250 га. Це – ніша для одноосібників, яку не займе ніхто. Тут також є перспективи для насінництва. Адже вирощене на органіці зерно має велику енергію росту.
Торік, в несприятливих умовах ми отримали сої по 40 центнерів з гектара. І цього року – не менше.
На якийсь час у співрозмовнику, здається, “вимикається” агроном і він говорить як душпастир. Але то лише здається. Бо насправді він – два в одному. Оратай, що не мислить роботу на землі без Божого промислу.
- Ми – “соработніки” у Бога, - не жартома стверджує. – Ти сієш і обробляєш, а Бог дає урожай. Бо дати дощу, чи граду – лише у Божій волі.
Ніхто, хто опрацює з землею, не скаже слова проти Бога. І Господь милує.
Людина загрузла в гордині, що вона все може сама. У цьому її проблема.
Коли б наш народ мислив інакше, у нього було б інше життя.
Наприклад, ми не працюємо у неділю і у свята. Навіть у жнива. Святковий труд не благословляється Богом. У вихідний слід потурбуватись про душу. Адже безпробудно працювати і безпробудно пити – не годиться.
Алчність – духовна проблема. Нею страждають окремі інвестори, що приходять в наше село. У них мета – отримати урожай і піти. Про людей ніхто думок не має. Вони прагнуть забрати дешево і продати дорого. А я хочу створити у селі альтернативу. Щоб не було монополіста. Чим більше одноосібників – тим краще. Тоді й монополіст змушений буде більше платити. А земельна монополія - дуже небезпечно. І для людей, і для держави.
Наше ж господарство не особливе. У нас більше відповідальності і розуміння, що на все – Божа воля.

Санитара Запорожской судмедэкспертизы в больницу отправил... труп

ЗАПОРОЖЬЕ, 8 октября. (УКРИНФОРМ). Санитара Запорожской областной судебно-медицинской экспертизы в больницу отправил... труп. Как сообщили УКРИНФОРМу в территориальном отделении Госгорпромнадзора, ЧП случилось во время погрузки тела умершего. Не рассчитав веса покойного, 50-летний санитар под его тяжестью упал на подъемник и на нем же укатился в подвал. Кроме изрядного стресса, работник морга получил многочисленные травмы.
Следствием Госгорпромнадзора данное происшествие квалифицировано, как несчастный случай на работе.

четвер, 9 жовтня 2008 р.

Скандал довкола великого протичовнового корабля Чорноморського флоту Росії "Очаков"


КИЇВ, 9 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Представники молодіжної організації "Студентське братство" повідомили, що російські військові намагалися вивести за межі України корабель, що перебував під арештом через борги, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Українську службу Радіо "Свобода". Коли ж це не вдалося через протест портової влади Севастополя, буксири Чорноморського флоту відтягнули судно, що перебувало на ремонті в українських доках Севастопольського морського заводу, до причалів однієї з російських військових частин.
У диспетчерській службі Севастопольського морського торгового порту повідомили, що наприкінці вересня представники командування Чорноморського флоту Росії зробили запит диспетчеру про дозвіл на перебазування великого протичовнового корабля "Очаков" із доків Севастопольського морського заводу, де він майже 20 років проходив ремонт.
Проте, за позовом керівництва Севморзаводу, яке висунуло Чорноморському флотові Росії фінансові претензії, портові власті Севастополя наклали арешт на цей російський корабель. Росіяни ж, як повідомило "Студентське братство", силами двох військових буксирів "Шахтер" та СБ-5 відтягли арештоване судно на територію російської військової частини, не заплативши українському заводу за виконані роботи. Лідер "Студентського братства" Олег Яценко назвав дії російської сторони "піратським захопленням судна". Він закликав відреагувати на такі дії російських військових.
Великий протичовновий корабель "Очаков", що за класом аналогічний флагману ЧФ Росії ракетному крейсеру "Москва", був закладений 1969 року, спущений на воду 1971, а 1973 року - включений до складу Чорноморського флоту. Наприкінці 1980-х років розпочався заводський ремонт корабля, але через розпад Радянського Союзу він так і не закінчився. У 1993 році на кораблі, що перебував у доці, виникла велика пожежа. Після розподілу Чорноморського флоту "Очаков" відійшов російській стороні, яка, зрештою, відновила ремонт корабля.
Загалом сума фінансових претензій з боку українського підприємства - комерційна таємниця, її в дирекції Севморзаводу не називають. Але відомо, що йдеться про кілька мільйонів гривень. У прес-службі ЧФ Росії заявили, що офіційно не коментуватимуть цю ситуацію, але неофіційно повідомили, що "Очаков" уже давно списаний і ніхто його, мовляв, не збирався виводити за межі України.
Водночас у російській пресі з'явилися повідомлення, що насправді цей корабель росіяни хочуть модернізувати, оснастити найсучаснішим обладнанням та озброєнням, підготовити до океанського плавання і зробити флагманом Чорноморського флоту Росії.

Первым после Указа о роспуске парламента на Луганщину прибыл Владимир Литвин

ЛУГАНСК, 9 октября. /Елена Особова - УКРИНФОРМ/. Визит на Луганщину народный депутат Украины Владимир Литвин начинает со встречи с горняками на шахте "Киевская" ГП "Ровенькиантрацит". Заявления, которые он планирует сделать в Ровеньках, затем обещает повторить в Луганске на пресс-конференции в Луганском национальном университете. Встречи с лидером блока имени его имени ждут сегодня также жители Славяносербска, - передает корреспондент УКРИНФОРМа.
На завтрашний день запланирована поездка в Новоайдарский район.

середу, 8 жовтня 2008 р.

Місце торішньої трагедії у Дніпропетровську буде увінчане храмом вже на Різдво

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 8 жовтня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. Будівництво храму на честь ікони Божої Матері „У скорботах і печалях втіха” на місці торішньої трагедії у Дніпропетровську, де вибухом газу була зруйнована багатоповерхівка, буде повністю завершено до Різдва. Але 13 жовтня, на роковини трагедії, тут буде проведено богослужіння в пам'ять про загиблих. Про це повідомив голова облдержадміністрації Віктор Бондар, який сьогодні ознайомився зі станом будівельних робіт, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами Віктора Бондаря, на спорудження храму вже витрачено близько 8 млн грн. Гроші на рахунок надходять регулярно, фінансується проект лише завдяки благодійникам, головним чином за рахунок ТОВ «Газекс-Україна». Передбачається, що все будівництво обійдеться у 9,5 млн грн (замість 5 мільйонів, які виділялися з цією метою на початку). Сума збільшилася у зв’язку з подорожчанням будівельних матеріалів та інфляцією, зауважив Віктор Бондар.
Храм зводиться серед висотних житлових будинків, і ця обставина, за інформацією архітектора проекту Олександра Плосконоса, змусила витягнути будівлю – її висота перевищує 30 метрів.
До 13 жовтня тут планують завершити спорудження меморіалу пам’яті жертв трагедії, ландшафтні роботи, заасфальтувати дороги.
Храмовий комплекс складається з будівлі церкви, окремі елементи якої виконані в стилі українського бароко, церковного будинку та меморіального комплексу пам’яті загиблих. У червні, як повідомляв УКРІНФОРМ, у вівтарну частину храму було закладено капсулу із частками святих мощів митрополита Київського і Галицького Володимира.
Нагадаємо, внаслідок вибуху побутового газу 13 жовтня 2007 року в багатоповерхівці на вул. Мандриківській, 127 у Дніпропетровську загинуло 23 людей, а мешканці 160 квартир опинилися без даху над головою.

Верующие Московского патриархата пикетировали в Харькове главу Киевского

ХАРЬКОВ, 8 октября. /УКРИНФОРМ/. Около полтысячи верующих Украинской православной церкви Московского патриархата, пикетируя приезд в Харьков главы Украинской православной церкви Киевского патриархата, стояли под проливным дождем на площади Свободы под лозунгом "Не допустим осквернения Харькова приездом раскольника Филарета", сообщает корреспондент УКРИНФОРМа.
На пресс-конференции, организованной "оппонентом" гостя, диакон Харьковской епархии УПЦ Московского патриархата отец Александр (Каневский) объяснил пикет как инициативу самих верующих в знак протеста против приезда Патриарха Филарета.
По информации о. Александра, "бывший монах" Филарет (Михаил Денисенко), будучи не признанным официально ни одной из 15 поместных церквей мира, в 1997 году по решению Архиерейского собора предан анафеме как раскольник. Кроме того, в 2002 году Генпрокуратура Украины вынесла протест по поводу незаконной регистрации УПЦ КП, разделившей православных на «своих» и «чужих». Действие акта регистрации приостановлено по сей день.
Как сказал о. Александр, из-за массовых протестов верующих были отменены запланированные приезды Патриарха УПЦ КП Филарета в Донецк и Одессу.
Как стало известно, завтра состоится прямой телеэфир с участием гостя города в пресс-центре "Майдан Свободы", учреждённом по инициативе Харьковской облгосадминистрации. Намечена также встреча Патриарха УПЦ КП Филарета с главой области Арсеном Аваковым.
Как сообщал УКРИНФОРМ, в Харьковской области ныне действуют почти 300 храмов УПЦ Московского патриархата и 3 - УПЦ Киевского патриархата.

вівторок, 7 жовтня 2008 р.

Мужской забег на каблуках прошёл в Харькове в рамках квеста "В джазе только девушки"

ХАРЬКОВ, 7 октября. /Вита Дубовик - УКРИНФОРМ/. Мужской забег на каблуках прошел сегодня в Харькове в рамках квеста "В джазе только девушки", сообщает корреспондент УКРИНФОРМа с места события.
Около трёх десятков мужчин почувствовали сегодня на себе все "прелести" женской походки. Первым этапом игры-квеста "В джазе только девушки" стал забег в обуви на каблуках. "Это испытание было взято из одноимённого фильма, - рассказывает организатор квеста Вадим Семёнов. В картине двое героев бегут по вокзалу в женской обуви. Есть много способов проводить свободное время, но они традиционные. А это что-то сродни спорту, ведь носит соревновательный характер. В тоже время это интеллектуальная игра, поскольку здесь очень много нужно думать головой".
Конечно же мужчинам пришлось нелегко. Готовясь к соревнованиям нужно было обзавестись инвентарем. "У меня 43 размер, а все что удалось найти - это босоножки с открытым носком 40 размера", - говорит участник соревнования Игорь Кайнара. И такие трудности были почти у всех "спортсменов". Но ни одного это не остановило. В строгих туфлях на шпильке, в сабо на платформе или веселых босоножках с бантами все мужчины достигли финиша и получили возможность ключ для перехода на следующий уровень.


Фото МГ "Об`єктив", Ганна Симоненко

Керівник екологів за хабарі дозволяв шкідливі промислові викиди у Запоріжжі

КИЇВ, 7 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Одного з керівників екологічної інспекції Запорізької області затримано у його службовому кабінеті під час одержання хабара у сумі 9 тисяч гривень. Про це УКРІНФОРМу повідомила речниця Головного управління боротьби з організованою злочинністю МВС України Олена Мельник.
"Ці кошти еколог вимагав у директора ТОВ за продовження ще на 5 місяців дозволу цьому підприємству на викид забруднюючих речовин", - сказала О.Мельник.
За матеріалами УБОЗ прокуратурою Запорізької області порушено кримінальну справу.

Викрито бізнес-контрабандистів, які не сплатили до бюджету 73,4 мільйона гривень

КИЇВ, 7 жовтня. /УКРІНФОРМ/. Оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили у Дніпропетровській області факт переміщення американською компанією обладнання для харчової промисловості через кордон України з приховуванням від митного контролю. Про це УКРІНФОРМу повідомив керівник прес-служби Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України Андрій Лис.

Встановлено, що зазначена компанія є засновником товариства з обмеженою відповідальністю в Україні, до статутного фонду якого від неї у вигляді інвестицій надійшло устаткування на суму 263,8 млн грн. Це були здебільшого лінії з виробництва соків, газованих напоїв, промислові холодильні шафи-вітрини, інше обладнання. Його постачальники - компанії Польщі, Німеччини, Італії, Франції та Туреччини.

Обладнання орендувалося та використовувалося одним із закритих акціонерних товариств під відомою торговельною маркою. При цьому ввізне мито та податок на додану вартість за поставлене обладнання не сплачувалися. Внаслідок таких злочинних дій до бюджету не надійшло 73,4 млн грн обов'язкових платежів.

На запит українських правоохоронців Служба внутрішніх доходів США поінформувала, що у комерційній та податковій базах країни немає жодних відомостей про те, що зазначена компанія у будь-який час перебувала на території США чи здійснювала там свою діяльність. Після цього Національне бюро Інтерполу підтвердило, що ця компанія є офшорною фірмою, лише зареєстрованою в США, проте фізично на території країни не розміщена.

Таким чином, фактично здійснено переміщення товару через кордон України з приховуванням від митного контролю шляхом надання до митних органів документів, що містять неправдиву інформацію щодо відправника товару. Це означає, що операція з введенням іноземного інвестора до складу товариства з обмеженою відповідальністю була фіктивною і здійснювалася з метою уникнення сплати ввізного мита та спрощення процедури ввезення обладнання на територію України.

За даним фактом порушено кримінальну справу. Розслідування проводить СБУ.

Регіонал замість регіонала: позачергова сесія Харківської облради обрала її головою Сергія Чернова

ХАРКІВ, 7 жовтня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Щойно на позачерговій сесії Харківської облради її головою обрано депутата від Партії регіонів, раніше заступник голови Харківської облради Сергій Чернов, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу. С. Чернов отримав на свою підтримку 120 голосів депутатів із 128-ми, які брали участь в таємному голосуванні. Він змінив на цьому посту звільненого сьогодні за рішенням сесії Василя Салигіна (Партія регіонів).
Як сказав журналістам з приводу нового керівника обласної ради лідер фракції БЮТ в облраді Андрій Стронов, С. Чернов - гідна кандидатура, йому властива виваженість позиції. В. Салигін, на думку Стронова, нерідко перевищував свої повноваження, порушував принцип колегіальності, допускав піар-акції у вигляді проведення чергової сесії облради під відкритим небом, на площі Свободи.

понеділок, 6 жовтня 2008 р.

"Україна 3000" проводить "Дні України" в "Європа-Парку"

РУСТ, НІМЕЧЧИНА. (УКРІНФОРМ). 2-11 жовтня 2008 року Міжнародний благодійний фонд "Україна 3000" спільно з парком розваг "Європа-Парк" проводить "Дні України" в "Європа-Парку". Акція проводиться з ініціативи власника та керуючого "Європа-Парком", Посла доброї волі Європейської комісії з питань сім'ї Роланда Мака під патронатом голови наглядової ради фонду "Україна 3000" Катерини Ющенко.
У рамках "Днів України" запланована масштабна культурно-мистецька програма, яка включає: роботу українського павільйону, де представлені народні ремесла - кераміка, вишивка і ткацтво, народне малярство, писанкарство, ковальство, дитяча іграшка тощо, презентацію української кухні, презентацію фотовиставки Юрія Білака "Українці. Широкий формат", виступи фольклорних та творчих колективів, козацькі забави.
Фонд "Україна 3000" організував поїздку до "Європа-Парку" групи дітей загиблих українських шахтарів. 25 дітей віком від 8 до 15 років з Кіровоградської, Донецької, Львівської, Дніпропетровської та Луганської областей перебуватимуть в "Європа-Парку" з 1 по 7 жовтня 2008 року. Культурно-розважальна програма для дітей включає огляд "Європа-Парку", екскурсійні поїздки, участь у заходах "Днів України".
"Європа-Парк" є одним з найбільш відомих та успішних тематичних парків розваг у Європі. На площі 85 гектарів представлено культуру та традиції 12 країн Європи. Парк знаходиться на відстані 35 км від Страсбурга, на кордоні Німеччини, Франції та Швейцарії. В арсеналі парку - близько 100 тематичних атракціонів та різноманітних шоу, в програмах беруть участь приблизно 150 артистів з 22 країн.
Фото Михайла Марківа



"Скорая помощь" для "ночных бабочек" наладила работу в Харькове

ХАРЬКОВ, 6 октября. /Вита Дубовик - УКРИНФОРМ/. "Скорая помощь" для "ночных бабочек" наладила работу в Харькове, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа со ссылкой на руководителя фонда "Благо" Владимира Казуся.
По его словам, в состав бригады входит акушер-гинеколог, медсестра и психолог. Девушкам врачи предлагают пройти бесплатное тестирование на ВИЧ, гепатиты и венерические болезни, а также получить презервативы и информационные брошюры о том, как не заразиться инфекциями, которые передаются половым путём.
"У нас составлена карта мест сбора работниц древнейшей профессии. За одну ночь наша "скорая" обследует до 90 человек. К слову, всего 4% харьковских путан ВИЧ-позитивны, для сравнения - в Одессе - 40%. Автомобильные рейды мы начали проводить всего год назад, до этого два года были пешие бригады, но это очень трудно и объем работы конечно же совершенно другой. За это время у нас уже появилась постоянная клиентура", - рассказывает Владимир Казусь.
Тест на ВИЧ специалисты необычной "скорой" делают раз в три месяца, на венерические болезни - раз в 2-3 недели. Вся процедура занимает 25 минут. "Многие из девушек даже звонят заранее и спрашивают будем ли мы сегодня в определённом месте, - рассказывает психолог Алена Тремба. Тем, кто с нами общается в первый раз, мы проводим небольшой ликбез. Проститутки, работающие по 5-7 лет, не знают основных путей передачи ВИЧ. Наш врач-гинеколог дает ряд практических советов". Бригада "скорой" уже пользуется на улицах города определённым уровнем доверия. По словам Алены Трембы, проходят экспресс-тест и сутенёры и даже клиенты.
Трудностей в работе с таким контингентом, конечно же, много, - говорит Владимир Казусь. Девушкам тяжело поначалу поверить в то, что кто-то интересуется их здоровьем, да ещё и бесплатно. "Главное, сразу показать, что мы не пытаемся их переделать, - делится тонкостями Владимир. У нас другие цели. Мы не можем изменить социальное явление, но можем внести свою лепту в оздоровление этих людей".

Дніпропетровські студенти змагалися хто більше замісить, наліпить і з’їсть вареників

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 6 жовтня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. Дніпропетровські студенти змагалися хто більше замісить, наліпить і з’їсть вареників, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Кулінарний конкурс проходив з ініціативи Дніпропетровської обласної молодіжної громадської організації ВМГО «Батьківщина молода» у «Вареничній» Євгенії Карр, яка особисто очолювала журі. Змагалися дві студентські команди – жіноча і чоловіча. У конкурсі на швидкісне поїдання українського національного продукту перемогли представники сильної статі, а кращий результат – десять вареників за 7 секунд – показав випускник Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту Євген Терещенко. А от якість вареників визнали за дівчатами.
За словами голови обласної організації ВМГО «Батьківщина молода» Дениса Борисенка, ця весела акція була спрямована на підтримку українських виробників і українського національного продукту і настільки захопила учасників, що навіть журі незчулося, як приєдналося до ліплення вареників. Студентам, які найбільше відзначилися в кулінарному конкурсі, Євгенія Карр вручила призи і грамоти.

Нардеп от БЮТ Виталий Курило считает, что очередные выборы могут помешать Евро-2012

ЛУГАНСК, 6 октября. /Елена Особова - УКРИНФОРМ/. Председатель Луганской областной организации БЮТ, народный депутат Украины Виталий Курило считает, что внеочередные выборы истощат Украину и могут помешать подготовке к Евро-2012,- передает корреспондент УКРИНФОРМа со ссылкой на пресс-службу луганской областной организации БЮТ.
"Внеочередные парламентские выборы в преддверии президентских станут фактором экономического истощения для государства, отодвинут еще на пол года принятие важных законов и остановят на неопределенный срок все евроинтеграционные процессы. В том числе, Украина не сможет выполнить программу подготовки к Евро-2012. Под угрозой снова окажется бюджет страны.
Блок Юлии Тимошенко сегодня идет на любые уступки НУ-НС и Президенту, выполняет все их требования и принимает все ультиматумы во имя сохранения политического покоя в стране. На сегодня конфликт, который был спровоцирован НУ-НС, приобрел критический масштаб. В стране нельзя решать все проблемы политическими истериками. Необходимо найти компромисс и БЮТ всячески способствует этому", - говорится в заявлении народного депутата Виталия Курило.

ВР Криму не відповіла на ініціативу «ЄЦ» - Сергій Куніцин

СЕВАСТОПОЛЬ, 6 жовтня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). Верховна Рада Криму не відреагувала на заклик Кримського осередку партії «Єдиний Центр» зібрати «за круглим столом» представників усіх партій і громадських рухів Криму, щоб виробити спільну позицію і відповісти Олегу Тягнибоку та його однодумцям, які закликають позбавити півострів автономії. Про це сьогодні заявив журналістам керівник «ЄЦ» в Криму Сергій Куніцин, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Як наголосив С.Куніцин, «ЄЦ» ще три тижні тому направив відповідне звернення у кримський парламент, однак відповіді нема й досі. На його думку, намагання окремих українських політиків позбавити Крим статусу автономії, а Севастополь - спеціального статусу не мають «нормативно-правової бази для таких кроків». Власне, такий висновок зробив і Конституційний суд України, нагадав С.Куніцин.

Донецк посетил правнук царя Александра II князь Георгий Юрьевский

Донецк, 6 октября. /Сергей Абуков - УКРИНФОРМ/. Состоялась официальная встреча городского головы Александра Лукьянченко со Светлейшим князем Георгием Юрьевским, правнуком императора Александра II. Как сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, целью визита стало знакомство с историей города Донецка, его культурой и людьми.
В рамках программы визита высокие гости – Светлейший Князь Георгий Юрьевский и господин Анджей Словицки – посетили Святогорскую Лавру, открытие Фестиваля «Звезды мирового балета», а также ознакомились с достопримечательностями шахтерской столицы.
«При всем многообразии международных связей нашего города эта встреча еще раз напомнила нам о наших истоках, о том кто мы есть, ведь сегодня многие пытаются переписать историю на свой лад. Я благодарен князю за предоставленную нам возможность прикоснуться к истории. Это важнейшая страница как для Донецка, так и для всей Украины», — сказал городской голова.
47-летний князь – единственный представитель своего рода, происходит от второго брака царя Александра II (1818-1881) и княжны Екатерины Долгорукой (1847-1922). Князь имеет немецкие, русские и украинские корни. Мать Екатерины Долгорукой – Вера Гавриловна, представительница старинного козацкого рода Вишневских, владевших землями на Полтавщине. В имении Тепловка Полтавской губернии состоялась первая встреча царя и княжны.

пʼятницю, 3 жовтня 2008 р.

Stereo MS's на Tuborg GREENfest

ДНІПРОПЕТРОВСЬК. (УКРІНФОРМ). У чотирьох містах України проходив II щорічний музичний фестиваль Tuborg GREENfest. Хедлайнером фестивалю стали легендарні Stereo MS's - один із найбільш популярних британських танцювальних колективів.
GREENfest відбувалися на центральних площах міст-мільйонників: Харкова, Донецька, Дніпропетровська та Одеси. У Дніпропетровську на Фестивальному причалі, не зважаючи на прохолодну погоду біля Дніпра, зібралося чимало шанувальників британського гурту, який три роки тому відзначив своє 20-річчя. Гостей зустрічали теплими оплесками. Перед виходом на сцену групи глядачів розігрівали місцеві артисти та ді-джеї. Під час виступів на сцені було багато диму, а зйомку зі спалахами заборонили.
На фото: виступає Stereo MS's: їх називають патріархами британського хіп-хопу, хоч група із Лондона за цей час встигла перепробувати різні стилі: електронну музику, хаус, ейсид-джаз, танцювальні композиції, тріп-хоп. У доробку музикантів 10 альбомів, до який увійшли як власні треки, так і ремікси. Світове визнання Stereo MS's одержали у 1992 році, після випуску третього альбому - Connected. Останні два альбоми група випустила 2008 року, з якими вони й виступають в Україні.

Фото Миколи М`якшикова

Поле конопли найдено правоохранителями в Харьковской области

ЗАЧЕПИЛОВКА, ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ, 3 октября. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Поле конопли нашли близ райцентра сотрудники управления по борьбе с организованной преступностью ГУ МВДУ в Харьковской области, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. Как рассказал начальник Центра общественных связей этого ведомства Сергей Дягилев, на территории района задержана автомашина с полтавскими номерами, в багажнике которой найдено более десяти килограммов конопли.
Задержанные - четверо мужчин тридцатилетнего возраста - дали показания, что собрали коноплю на поле, для собственного употребления, и показали это поле. Действительно, там, среди подсолнечника, росли не много не мало - пять тысяч кустов конопли. Дальнейшее расследование привело правоохранителей в Полтавскую область, где на одной из животноводческих ферм найден склад с остатками конопли весом одиннадцать килограммов. Вся выявленная в ходе операции конопля изъята. Возбуждено уголовное дело.
Сейчас в УБЭП выясняют, кто именно причастен к выращиванию и распространению наркотика.

Бердичівським рятівникам довелося витягати місцевого мешканця... з унітазу

ЖИТОМИР, 3 жовтня. (УКРІНФОРМ). Незвичайну операцію провели рятівники Бердичівської міської комунальної аварійно-рятувальної служби. Із підлогового унітазу, розташованого в туалеті центрального ринку, їм довелося витягати місцевого мешканця, який ненароком впустив туди свій мобільний телефон, повідомляє УКРІНФОРМ.
При спробі дістати слухавку бідолага застряг у зливній трубі. Йому довелося лежати в кабінці кілька годин. Весь цей час працівники ринку намагалися йому допомогти. Витратили чимало олії, але марно. Довелося викликати рятувальників і швидку допомогу. Поки тривав порятунок, рука набрякла, тож медики кололи знеболювальне.
За словами начальника Бердичівської міської комунальної аварійно-рятувальної служби Віталія Юрчука, операція тривала 48 хвилин. "Потрібно було ламати унітаз і сам бетон завтовшки до 80 сантиметрів, дуже доброї марки. Використовували бетонолом, болгарку, різак", - пояснив керівник служби порятунку.
Чолов'ягу доправили до районної лікарні. Під час обстеження медики ушкоджень не виявили, лише синдром часткового здавлювання руки. Тож невдалого покупця відпустили додому.

В Запорожье злостным неплательщикам за коммунальные услуги описывают имущество

ЗАПОРОЖЬЕ, 22 сентября. (Лилия Клименко - УКРИНФОРМ). В Запорожье злостным неплательщикам за коммунальные услуги описывают имущество, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа.
По словам руководства концерна "Городские тепловые сети", долг населения за потребленное тепло на данный момент составляет около 74-х миллионов гривень, поэтому с неплательщиками приходится разбираться при помощи судов. Если решение суда не выполняется, то происходит опись, изъятие и реализация имущества в счет погашения долга.
Как рассказал представитель исполнительной службы Запорожского областного управления юстиции Эдуард Бородавко, для добровольного погашения долга или обжалования описи дается срок 10 дней. Если в течение этого времени сумма долга не будет погашена, приглашается эксперт, делается оценка описанного имущества, и оно передается на реализацию. До продажи с молотка, дело как правило не доходит. Но это пока единственный действенный метод заставить должников платить за коммунальные услуги, к тому же близится начало отопительного сезона, и если миллионные долги не будут погашены, горожане могут остаться без тепла.

У навчальну програму литовських шкіл буде включено урок про Голодомор в Україні

ХАРКІВ, 19 вересня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. У навчальну програму литовських шкіл буде включено урок про Голодомор в Україні. Про це в Харкові повідомив посол Литовської республіки в Україні Альгірдас Кумжа, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами посла, в роки СРСР в історичній освіті Литви, було багато "білих плям". "Зараз ця ситуація змінюється і нинішньому підростаючому поколінню історія викладається об'єктивніше, без усілякої політичної цензури", - зазначив посол.
Також Альгірдас Кумжа розповів про те, що Національна кінокомпанія Литви знімає фільм про Голодомор, оскільки в Литві дуже мало інформації про цю трагедію. "Знімальна група і я взяли участь в освяченні хреста, встановленого в пам'ять про Голодомор у селі Заміське Харківської області. Ці кадри обов'язково ввійдуть у фільм", - сказав посол.
Крім Харківщини, литовські кіношники побували вже у Вінниці та Києві, де зустрічалися з живими свідками Голодомору. За словами режисера картини Рімаса Бружаса, залишилося зібрати офіційну документальну інформацію. Для цього група литовських спеціалістів, за сприяння СБУ вивчатиме архівні матеріали і спілкуватиметься з істориками.

Депутаты Донецкого горсовета отказались ликвидировать памятники тоталитарного прошлого

ДОНЕЦК, 19 сентября. /Сергей Абуков - УКРИНФОРМ/. Депутаты Донецкого горсовета отказались ликвидировать памятники тоталитарного прошлого, передает корреспондент УКРИНФОРМа. За такое решение на сегодняшней сессии проголосовало 48 депутатов из 59 присутствовавших в зале.
В подготовленном горсоветом решении предполагалось в областном центре убрать памятники лицам, причастным к организации Голодомора и репрессий, а также, соответственно, переименовать улицы, площади, проспекты и парки. Всего в список попало около трехсот наименований, почти четверть из которых связана с именем Ленина.
Вынесший этот вопрос на голосование секретарь горсовета Николай Левченко призвал своих коллег не голосовать за "навязанный" Донецку проект. По его мнению, эти символы для многих людей связаны с историей страны. К тому же, в Украине нет официального толкования "символов тоталитаризма".
Как пояснил корреспронденту УКРИНФОРМа и.о. начальника управления внутренней политики Александ Коваленко, переименование трехсот объектов требует немалых денег; причем, расходы должны лечь на местные бюджеты. Ведь потребуется в каждом случае изменить не только таблички, но и паспортные данные жителей. Поэтому еще ранее этот вопрос рассматривался на депутатских комиссиях и очень долго обсуждался. В итоге было принято решение вынести его на сессию горсовета, чтобы публично показать отношение региона к данной проблеме.
Напомним, что в Донецком горсовете представлены две фракции: Партии регионов (68 депутатов) и блока Натальи Витренко "Народная оппозиция" (13 депутов).

Чемпіон Книги рекордів України Андрій Тернавський з Хмельниччини знову здивував

ГОРОДОК Хмельницької області, 18 вересня. (Володимир Захар'єв - УКРІНФОРМ). На цей раз депутат Городоцької міської ради Андрій Тернавський реконструював довоєнний трактор. Цей екземпляр випустили 1934 року на київському заводі імені Лепсе, повідомляє коореспондент УКРІНФОРМу.
Своє дітище чемпіон Книги рекордів України представив на святкуванні Дня міста, проїхавши перед здивованими земляками біговою доріжкою міського стадіону.
Трактор довгий час стояв під відкритим небом на постаменті у місцевій "Сільгосптехніці".
Після закриття підприємства його планували віддати на металобрухт.
Андрій Тернавський вирішив відновити довоєнну диво-техніку. І виконав обіцянку.
У Книгу рекордів України ім'я городиччанина занесено за сходження на автомобілі "Нива-Шевроле" на Говерлу.

Правоохоронці Росії видали миколаївським колегам ґвалтівника, розшукуваного 8 років

МИКОЛАЇВ, 17 вересня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Правоохоронці Росії видали миколаївським колегам ґвалтівника, який після скоєння злочину понад 8 років перебував у розшуку.
Як повідомили у прес-службі прокуратури Миколаївської області, кримінальну справу порушено прокуратурою Снігурівського району Миколаївської області за фактом зґвалтування неповнолітньої дівчини двома місцевими жителями, яке сталося ще 8 травня 2000 року. Після скоєння злочину хлопці покинули місце проживання і досі перебували у розшуку. Завдяки правоохоронцям Російської Федерації одного з них затримано і передано українському правосуддю. На нього чекає судовий вирок. Другий злочинець досі у розшуку.

Політична відповідальність за зрив коаліційних переговорів лежить на партії "Наша Україна" - заява

КИЇВ, 3 жовтня. (Майя Заховайко - УКРІНФОРМ). Політична відповідальність за зрив переговорів по формуванню коаліції лежить на партії "Наша Україна". Таку заяву оприлюднили керівники 5-ти партій блоку НУ-НС - Європейська партія, Народний рух України, "Вперед, Україно!", Християнсько-демократичний союз та Партія захисників Вітчизни. Зокрема, керівник Європейської партії Микола Катеринчук зазначив, що БЮТ виконав усі вимоги, висунуті напередодні НУ-НС. Проте ні вранці, ні протягом дня В'ячеслав Кириленко не зібрав засідання фракції.
Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін звинуватив у затягуванні переговорного процесу Романа Зварича та В'ячеслава Кириленка, і зазначив, що нині позицію 5-ти партій підтримує майже 30 депутатів НУ-НС. Він висловив сподівання, що до понеділка їхню позицію підтримає більшість фракції НУ-НС, і сказав, що в разі непідписання коаліційної угоди В'ячеславом Кириленком за нього це зробить його заступник Тарас Стецьків.

Павло Лазаренко повертається до в’язниці, аби убезпечити своє життя

ДНІПРОПЕТРОВСЬК, 2 жовтня. /Тетяна КолядинськаУКРІНФОРМ/. Павло Лазаренко повертається до в’язниці, аби убезпечити своє життя. Про це сьогодні заявила адвокат екс-прем'єр-міністра України Марина Долгопола, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
«Згідно із інформацією, одержаною від американських адвокатів, уповноважена повідомити про те, що 1 жовтня 2008 року екс-прем'єр-міністр України Лазаренко Павло Іванович спільно зі своїм захистом прийняв безпрецедентне рішення - повернутися до пенітенціарної установи США з метою убезпечити своє життя», - говориться в заяві.
Це рішення прийнято винятково у зв'язку з останніми політичними подіями в Україні, пояснює адвокат, оскільки в умовах гострого політичного протистояння особа Лазаренка стала надто небезпечною та незручною певним політичним лідерам. За словами М.Долгополої, П.Лазаренку стали відомі факти, які підтверджують існуючу реальну загрозу його життю.
Подібна ситуація, говориться в заяві, вже була у 1999 році, напередодні президентських виборів в Україні. Тоді, за інформацією американських спецслужб, російські кримінальні структури одержали завдання від українських політиків фізично знищити Лазаренка. Як тільки політична ситуація в Україні нормалізується, Павло Лазаренко повернеться додому, повідомляє адвокат.
Як відомо, колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко втік з України в США і в 1999 році просив там політичного притулку. В червні 2000 року швейцарський суд заочно визнав Лазаренка винним у відмиванні незаконно зароблених грошей і конфіскував з його рахунків 6,5 млн доларів. Американська прокуратура вимагала ув’язнити Лазаренка на 18 років і примусити його виплатити 66 мільйонів доларів.
У травні 2006 року Павло Лазаренко був обраний депутатом у Дніпропетровську обласну раду за списком „Блоку Лазаренка”. Мандат депутата облради одержав також його молодший брат - Іван Іванович, а старший син Олександр став депутатом Дніпропетровської міської ради.

Причиною смерті під час уроку фізкультури 13-річної буковинської школярки медики визнали серцево-судинну недостатність

ЧЕРНІВЦІ, 2 жовтня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Причиною смерті 13-річної школярки на уроці фізкультури у Новоселицькій районній школі на Буковині медики визнали гостру серцево-судинну недостатність, передає кореспондент УКРІНФОРМУ. Це висновки судово-медичних експертів. Як повідомив ЗМІ головний лікар Новоселицької центральної районної лікарні, куди відразу ж було направлено школярку і де вона упродовж 15 хвилин померла, причиною великого крововиливу в серцевий м’яз, порушення автоматизму серця, набряку легень та набряку серця могло стати різке фізичне навантаження.
Трагедія сталася вчора на уроці фізкультури. Свідки стверджують, що хоча дівчинка була спортсменкою й не скаржилася на здоров’я, того разу їй стало зле ще перед уроком, проте викладач фізкультури наполіг на занятті. Виконуючи забіг на 800 метрів, дівчина впала на четвертому колі. І хоча вже через кілька хвилин на місце події прибули лікарі, оскільки школа знаходиться поблизу лікарні, а ще через лічені хвилини хвору доставили в реанімаційне відділення, бригада реаніматорів виявилася безсилою.
Сьогодні упродовж дня на місці події працювала створена розпорядженням голови Чернівецької ОДА Володимиром Кулішем спеціальна комісія для проведення розслідування надзвичайного випадку, до якої увійшли лікарі та освітяни. Її висновки поки що не оприлюднено.

четвер, 2 жовтня 2008 р.

Король Швеції Карл XVI Густав відкрив дорогу до Зміївки

ХЕРСОН, 2 жовтня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Із урочистого відкриття ділянки нової автодороги до села Зміївка, де проживають етнічні шведи розпочав сьогодні свій візит на Херсонщину Король Швеції Карл XVI Густав, який перебуває в Україні з державним візитом, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Король Швеції Карл XVI Густав та голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сіленков в урочистій обстановці перерізали символічну стрічку на щойно збудованій ділянці сучасної автодороги, яка веде до села Зміївка Бериславського району.
Понад 220 років тому на Херсонщину прийшли шведські поселенці з острова Даго. Більше двох століть шведи плекали цю землю, яка стала для них Батьківщиною. Разом з українцями вони пережили тут жах громадянської війни, Голодомор 1932 - 1933 років, репресії сталінського режиму, заявив у своєму виступі на церемонії відкриття автодороги голова облдержадміністрації Борис Сіленков.
Як відзначив голова ОДА, збудована на Херсонщині нова сучасна автодорога до села Зміївка стала символом дружби двох великих європейських народів - українського та шведського.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, дорогу, яка з'єднує Зміївку з ділянкою автотраси Берислав - Мар'янське було збудовано поточного року протягом чотирьох місяців. Її довжина - 4,6 кілометра. Вартість будівництва - 18 млн 485 тис гривень. Минулого року відсутність дороги було названо однією з проблем Зміївки, яка вимагає першочергового вирішення. Це констатували, зокрема, під час перебування у цьому населеному пункті керівник міжпарламентської групи Україна-Швеція, народний депутат України Юрій Артеменко та посол Швеції Йон-Кристер Оландер.
Село Зміївка (колишня назва - Старошведське) Бериславського району Херсонщини - єдиний на сьогодні в Україні населений пункт, в якому компактно проживають нащадки етнічних шведів. Село було засноване шведськими поселенцями, яких російська цариця Катерина ІІ переселила в Таврію з острова Даго у Балтійському морі. У квітні 2008 року село відзначило своє 226-річчя. Сьогодні у Зміївці живуть люди 12 національностей.

На фото: королівська сім`я, Король Швеції Карл XVI Густав і Королева Сильвія

Миколаївські правоохоронці зіпсували свято кримінальним авторитетам

МИКОЛАЇВ, 2 жовтня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Правоохоронці затримали 20 кримінальних авторитетів під час святкування тими виходу із в’язниці свого „пахана” на одній із баз відпочинку у Коблево на Миколаївщині.
Як повідомили у Центрі громадських зв’язків УМВС Миколаївської області, до правоохоронних органів надійшла оперативна інформація про те, що подібне зібрання, на яке приїдуть „авторитети” з різних куточків не тільки України, а й з-за кордону, має відбутися саме в цій зоні відпочинку. Операцію по їх затримці проводили спецпідрозділи „Сокіл” та „Беркут”. У затриманих вилучили три одиниці вогнепальної зброї, ніж кустарного виробництва та бейсбольну біту. Нині проводиться перевірка затриманих на причетність їх до кримінальних злочинів.
Про подальшу долю затриманих і порушення кримінальних справ з приводу даного інциденту поки що інформація не розголошується.

Пневматическую стрельбу в сторону регионалов обсудят и в Верховной Раде

ХАРЬКОВ, 2 октября. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/. Инцидент в Боровой Харьковской области, связанный с обстрелом автомобиля и подъезда дома лидера районной организации Партии регионов, обсудят в Верховной Раде. Это заявление, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа, сделала на встрече с журналистами народный депутат Украины Инна Богословская. «Мы связываем инцидент с темой репрессий, которые осуществляются сегодня в Харьковской области против представителей Партии регионов», – сказала И.Богословская.
Как сообщал УКРИНФОРМ, накануне в Боровой задержаны двое молодых людей, подозреваемые в обстреле из пневматического оружия джипа депутата райсовета Евгения Жука (он же - председатель райорганизации ПР). По результатам выводов следствия, проведенного сотрудниками Боровского райотдела милиции, возбуждено уголовное дело по статье "Хулиганство", виновным грозит от трех до семи лет лишения свободы.
Сами задержанные признались, что стреляли для забавы, из пневматического оружия, будучи нетрезвыми. Однако Е.Жук уверен, что таким образом его хотели запугать. Как он говорит, стреляли в ночь перед сессией райсовета, где планировалось рассмотрение вопросов, связанных с фактами коррупции, а именно, незаконной продажей помещений двух детских садов и кинотеатра. На депутатов, которые пытаются выступить против продажи, оказывается давление, утверждает Е.Жук.
Этот факт отрицает глава Боровской райгосадминистрации Виктор Чуйко. Он уверен, что Е.Жук пытается превратить случайно совпавшую со временем его приезда хулиганскую выходку в выгодный для себя и партии политический пиар.
Как стало известно, инцидент в Боровой будет также рассмотрен на внеочередной сессии Харьковского облсовета, намеченной на 9 октября по инициативе фракции Партии регионов, составляющей в облсовете большинство.

середу, 1 жовтня 2008 р.

Нинішній жовтень має бути майже весь теплий і лагідний за прогнозом Володимира Лиса

ЛУЦЬК, 1 жовтня. /Зіновій Жижара - УКРІНФОРМ/. Цьогорічний жовтень очікується маєже весь теплим і лагідним. Таким є прогноз на другий осінній місяць відомого народного синоптика з Волині Володимира Лиса, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За його твердженням, дощі, трохи зятяжні й дошкульні, швидше за все, опанують орієнтовно середину місяця. І триватимуть вони, можливо, навіть близько тижня. Але згодом завітає ще одна порція отого особливо очікуваного восени "бабиного літа".
А ось закінченняч жовтня таки знову має бути холодним. І ця прохолода зачепить і початок останнього осіннього місяця - листопада.
Прогнозування за народним прогностиком, що грунтується на методі спостереження за погодою, - давнє захоплення Володимира Лиса. Про те, що його прогнози часто збуваються, якнайкраще свідчить минулий вересень, тривалі й затяжні дощі якого впевнено передбачив Володимир Лис. Про свій досвід складання прогнозів талановитий письменник і журналіст розповідає в спеціально написаній книжці "Таємна кухня погоди", котра незабаром побачить світ у луцькому видавництві ПВД "Твердиня".



Археологи знайшли докази того, що Харків набагато старший за свій офіційний вік

ХАРКІВ, 17 вересня. /Володимир ФоменкоУКРІНФОРМ/. Археологи знайшли докази того, що Харків набагато старший за свій офіційний вік, згідно з яким місто було засновано 1654 року. Один з артефактів – жертовник, якому, за попередньою оцінкою істориків, близько семисот років, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на Ірину Голубєву, старшого наукового співробітника Слобідської археологічної служби.
Жертовник знайдено під час розкопок, які археологи проводять у самому центрі Харкова. Тут у ході будівельних робіт компанії «МКДУ» було виявлено культурний шар. Незабаром сюди прийшли археологи. У міру заглиблення у грунт історики знайшли предмети, що датуються 17 – 18 століттями. Серед них - фрагменти посуду, прикраси, побутові предмети та поховання. Цікавою знахідкою Ірина Голубєва вважає бронзовий хрест часів Петра I, який добре зберігся.
У більш глибоких шарах грунту археологи знайшли свідчення діяльності людини на місці, де пізніше було побудовано місто. Це жертовник кінця 13 століття. У ямі округлої форми знайдено в анатомічному порядку кістяк скелета кози, по обидва боки якого знаходилися черепи вовків, и в одній з частин цієї ж ями - череп дитини.
Сьогодні велика частина історичного центру Харкова залишається недослідженою. Археологи сподіваються відшукати нові артефакти, які б поєднали у хронологічний ланцюжок усі зроблені раніше знахідки. Тоді можна було б затверджувати: Харків побудований на залишках древнього поселення.