середу, 30 липня 2008 р.

Дністровська ГЕС тримає натиск водної стихії, приймаючи на себе весь удар потоку з кількох областей

ЧЕРНІВЦІ, 28 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). У місті Новодністровську очікують на Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко, яка з Чернівців гелікоптером вирушила на об’єкти Дністровської ГЕС та ГАЕС, передає кореспондент УКРІНФОРМу. Прем’єр-міністр мала намір відвідати Новодністровськ ще вчора, під час робочої поїздки на Буковину, однак, оглянувши зони затоплення вздовж річки Прут та у мікрорайонах Чернівців, повернулася до Києва.
Учора в другій половині дня Дністровська ГЕС зробила форсований викид води з водосховища. Перед цим в екстреному порядку будівельники цілодобово нарощували повздовжню перемичку, щоби вода не затопила основні підземні споруди ГАЕС, добудову якої Президент України Віктор Ющенко, перебуваючи на Буковині минулого тижня, назвав пріоритетом №1 у державі.
Заступник голови Чернівецької ОДА Віталій Усик повідомив журналістам, що Дністровська ГЕС витримала натиск водної стихії, прийнявши на себе весь удар потоку з кількох областей та убезпечивши населені пункти вздовж по течії від можливих катастрофічних руйнувань розбурханого Дністра. Також він зазначив, що проведено колосальну роботу з укріплення майданчика ГАЕС. Вже четверту добу на об’єкті перебуває керівник «Укргідроенерго» Семен Поташник, котрий координує роботу в зоні гідроелектростанції, зазначив Віталій Усик, надзвичайно професійна, компетента людина.
В нормальних умовах скиди води на ГЕС становлять від 800 до 1200 кубометрів, зазначив заступник голови ОДА, в екстремальних – 3200-3600. Натомість максимальні скиди на станції становили 4,5 тисячі кубометрів води, а відмітка не піднімалася вище 121 (критична – 123). На сьогодні, зазначив Віталій Усик, рівень води в районі Дністровської ГЕС наразі не спадає, але ситуація залишається хоча й напруженою, проте стабільною й контрольованою. В Сокирянській РДА (ГЕС знаходиться на території Сокирянського району Чернівецької області) підтвердили цю інформацію, застерігши журналістів від безпідставного нагнітання ситуації довкола питання - чи витримає Дністровська ГАЕС шалений натиск стихії.

У Житомирі врятовано 13-річного хлопчика, який на металевому паркані нанизався на штир

ЖИТОМИР, 28 липня. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. Житомирські рятувальники доставили в обласну дитячу лікарню13-річного хлопчика, який нанизався на штир металевого паркану, передає кореспонденти УКРІНФОРМу.
Гостра залізяка пробила Андрійкові грудну клітину. У карету швидкої допомоги лікарі поклали бідолашного хлопчину, не знімаючи зі штиря. Як повідомили в Головному управлінні МНС в області, таке рішення було прийнято для того, щоб вберегти дитину від зайвої втрати крові. Рятувальники житомирської аварійно-рятувальної частини зрізали штир, з яким хлопчика і доставили до лікарняного закладу.
Наразі хлопчика прооперовано. Стан дитини поки що тяжкий. Штир лікарі вирішили залишити на згадку в ординаторській. Та чи дозволить їм це зробити господар "пошкодженого" паркану? У всякому разі, за словами медперсоналу, він вже звернувся до лікарні з вимогою повернути відрізаний шматок огорожі...

Кількість людських жертв від повені на Буковині збільшилася до 8 осіб, 1 людина - зникла безвісти

ЧЕРНІВЦІ, 28 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Кількість людських жертв на Буковині, яка потерпіла від повені, збільшилася до 8 осіб, ще один чоловік вважається зниклим безвісти. Про це повідомив на обласній селекторній нараді в облдержадміністрації заступник голови Чернівецької ОДА, голова обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуцій Віталій Усик.
Серед загиблих – 27-річний чоловік зі села Чорногузи Вижницького району, котрого у підвалі власного будинку затопила різка хвиля прибуювачої води, а також 9-річна дівчинка з Глибоцького району області, смертельно, уражена блискавкою та 21-річна дівчина з цього ж району: авто, в котрому перебувало четверо чоловік, змило водяним потоком у річку, трьох потрепілих вдалося врятувати. Наступними жертвами стихії стали аж троє мешканців села Корчівці Глибоцького району, котрі потонули в місцевих потоках. Таким чином Глибоцький район області зазнав найбільших людських жертв. Ще один чоловік, 1941 р.н. зі села Маршинці Новоселицького району загинув на власному подвір’ї, упавши в прибуваючу воду та зазнавши травми. Сьогодні під ранок у селі Плоска Путильского району виявлено тіло утопленка - восьмої жертви. Зниклим без вісти вже кілька діб вважається іще один житель цього гірського району – наразі знайдено пошкодженим лише автомобіль, в котрому той перебував під час розгулу стихії.
Як зазначив Віталій Усик, жертв могло би бути менше, якби люди проявили більшу обачність та безпечність. Загалом упродовж цих нелегких для населення Буковини днів працівникам влади та рятувальникам довелося спостерігати, як мешканці краю безпечно ставилися до загрози їхньому життю та майну, ігнорували попередження про можливі катастрофічні наслідки стихії. Щоправда, зазначив заступник голови ОДА, можливості для цього у влади стали значно менші, адже практично втрачено безпроводове радіо, яке традиційно несло в оселі селян оперативні новини. Однак, задіяні були усі можливі засоби, добре, на погляд Віталія Усика, спрацювали працівники місцевих ЗМІ, зокрема, телевізійники. Постійні застережливі повідомлення напередодні повені отримували й підприємці найбільшого в Україні Калинівського оптового ринку. Однак переважна більшість з них так і не вивезла товар і кинулася його рятувати, коли вже було запізно. Отож, рятувальникам довелося човном знімати з дахів ларків та контейнерів ще й їх. У затоплених селах люди часто відмовлялися покидати власні оселі або ж дозволити забрати у безпечне місце хоча би власних дітей. Так, в обному із потерпілих сіл відмовилася покинути дім породілля, тож рятуваликам довелося терміново розшукувати й направляти до неї лікаря, аби не сталося непоправного.

У Чернівцях затримано 2 групи злочинців, що грабували повністю затоплений повінню Калинівський ринок

ЧЕРНІВЦІ, 28 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Дві злочинні групи, до складу яких входили молоді хлопці 20-25-річного віку, займалися крадіжками майна під час стихійного затоплення Калинівського ринку у Чернівцях - одна з них викрадала електронну техніку та мобільні телефони, друга – речі. При затриманні їх правоохоронцями вилучено викрадених речей на 4 тисячі гривень. Про це повідомив сьогодні на брифінгу заступник голови УМВС України в Чернівецькій області, начальник УБОЗ Сергій Горбатюк. Інших випадків крадіжок під час стихійного лиха в області наразі не зафіксовано.
Троє крадіїв виявилися мешканцями Чернівців, двоє з них – студенти вузів, один займається підприємницькою діяльністю. Ще двоє - мешканці Хотинського району, які ніде не навчаються і не працюють. За словами Сергія Горбатюка, ці випадки не можуть кваліфікуватися за ст.432 як мародерство, оскільки не є крадіжками на полі бою. Затримані будуть притягатися за ч.3 ст.182 – крадіжка з проникненням.
Сергій Горбатюк також повідомив, що 25 липня з 18 години запроваджено цілодобовий посилений режим охорони території Калинівського ринку, до забезпечення якого залучено увесь особовий склад УБОЗ. Правоохоронці отримали спеціальні водозахисні костюми та 3 гумові човни, цей режим поки не скасовано. Спільно з правоохоронцями вахту несуть також охоронці та контролери Калинівського ринку. У ніч на 26 липня коли весь Калинівський ринок опинився під водою, убозівці спільно з рятувальниками евакуювали з дахів контейнерів понад 20 підприємців, які залишалися на ніч охороняти свій товар.

У Харкові презентовані результати міжнародного дослідження теми корупції в судах України

ХАРКІВ, 28 липня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Результати дослідження теми корупції в судах України, здійсненого за фінансової підтримці USAID в рамках проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", оприлюднені сьогодні в Харківському прес-центрі УКРІНФОРМу, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Як підкреслив сюди директор проекту Юхані Гросман, що спеціально прибув з Німеччини, в дослідженнях, розпочатих два роки тому у всіх регіонах України, брала участь група міжнародних експертів, що опитала на тему дня більш двох тисяч пересічних громадян, плюс півтисячі представників різних компаній і стільки ж адвокатів та працівників прокуратур.
Як з'ясувалося, більшість респондентів стверджує, що корупція вразила всі етапи судочинства в країні. Причому рівень корупції в апеляційних судах нижчий, ніж в судах загальної юрисдикції. Якщо в західних регіонах України лише чотирнадцять відсотків громадян стикалася з виявами корупції в судах, то на Сході і Півдні, де зафіксовані значні суми судових позовів, - втричі більше.
Що стосується антикорупційних заходів з боку влади, то 70 відсотків опитаних назвали їх недостатніми. У той же час, позитивно оцінений розміщений в інтернеті Реєстр судових рішень, створений два роки тому державною судовою адміністрацією. Серед проблем вітчизняної судової системи респонденти назвали затягнення справи в судах, безвідповідальність суддів, часту зміну законодавства, неефективність виконання судових рішень.
У рамках обговорення, участь в якому також взяв керівник Харківської правозахисної групи, свого часу кандидат на пост омбудсмена України Євген Захаров, прозвучали примітні цифри. Так, сума хабарів, сплачених українцями в судових інстанціях, становить шість мільярдів доларів на рік. Як сказано, цих грошей вистачить, щоб закупити інсулін для всіх українців, хворих на цукровий діабет, на чотирнадцять років вперед. Учасники обговорення зійшлися на тому, що концепція реформування судової системи, затверджена Президентом України, могла б поставити заслін корупції у разі реалізації концепції.
Що стосується проекту "Гідна Україна", розрахованого по 2009-й рік, то його вартість - 45 мільйонів доларів США.

В Джанкойском районе (АРК) молнией убило мужчину

СИМФЕРОПОЛЬ, 28 июля. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. В Джанкойском районе семью из семи человек, отправившуюся за пределы села Зерновое с целью сбора картофеля, поразило молнией. Как сообщили в пресс-службе ГУ МЧС Украины в АРК, все вчерашнее утро шел дождь и то и дело сверкали молнии. Внезапно, одна из них ударила в 33-летнего мужчину, который шел с лопатой и упал, как подкошенный. Приехавшей на место «скорой помощи» не удалось реанимировать мужчину.
Пятеро родственников погибшего, также оказавшихся в зоне поражения молнией, были доставлены в районную больницу. Двое из них – 42-летний мужчина и 17-летний юноша находятся в травматологии – их состояние оценивают, как средней тяжести. Четверо остальных – девушки 13-ти, 15-ти и 18-ти лет, а также 62-летняя женщина после осмотра и наблюдения врачей были выписаны.
В этот же день, в с. Семисотка Ленинского района во время дождя ударом молнии сожгло крышу одноэтажного частного дома. Прибывшие пожарные потушили пламя в течение получаса. Огнем было охвачено 42 квадрата кровли. Хозяин дома, вовремя обнаруживший пожар, не пострадал.

В Харькове отменен запрет на выезд за рубеж для Геннадия Кернеса, обвиняемого в хулиганстве

ХАРЬКОВ, 28 июля. /Светлана Лигостаева - УКРИНФОРМ/.Отменен объявленный ранее прокуратурой Харькова запрет для секретаря Харьковского горсовета Геннадия Кернеса на выезд за рубеж. Об этом, сообщает корреспондент УКРИНФОРМА, рассказал в беседе с журналистами прокурор города Евгений Попович. Как он пояснил, Г.Кернесу в ответ на его просьбу предоставлено пять суток для окончания начатого в Москве курса лечения.
Как сообщал УКРИНФОРМ, накануне прокуратура возбудила уголовное дело против Г.Кернеса, обвиняемого в хулиганстве. А именно, в ходе недавней сессии Харьковского горсовета Г.Кернес (Партия регионов) в присутствии свидетелей, в том числе, собственной охраны, ударил ногой депутата горсовета Андрея Руденко (НУНС), критиковавшего Г.Кернеса с трибуны сессии. На время разбирательства по факту конфликта Г.Кернесу и был запрещен выезд из страны.
Как подтвердили в пресс-службе горсовета, Г.Кернес уже вылетел в Москву.

Съезд мусульман Крыма дал добро на строительство Соборной мечети этой осенью

СИМФЕРОПОЛЬ, 18 июля. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. Делегаты IV курултая (съезда) мусульман Крыма, прошедшего в последнюю субботу в Симферополе, обсудили ситуацию, сложившуюся вокруг строительства Соборной мечети и, опираясь на решения Хозяйственного суда АРК и Севастопольского апелляционного суда, пришли к решению о необходимости начать ее строительство осенью этого года.
Что касается решения Симферопольского горсовета о включения земельного участка на Ялтинской,22 в границы лесопарковой зоны, то, по словам Муфтия Крыма Эмирали Аблаева, в настоящее время юристы, с которыми работает Муфтият, готовятся оспорить его справедливость. Как сообщил журналистам на сегодняшней пресс-конфенции Эмирали Аблаев, в стремлении мусульман Крыма иметь Соборную мечеть нет никакого политического подтекста. По его словам, если бы в Симферополе, как и в целом в Крыму, было достаточно мечетей и Муфтият не вынужден был арендовать помещения спортивных залов для организации больших молебен, то вопрос строительства культового здания для исповедывающих ислам не стоял бы так остро.
Как отметил Муфтий, в настоящее время Симферопольский горсовет не только препятствует строительству Соборной мечети, но и не предпринимает никаких действий по отселению жильцов из трех зданий бывших мусульманских мечетей.
Как сообщил Эмирали Аблаев, еще Президентом Кучмой было принято решение о поддержке в Крыму трех культовых зданий – двух православных в Севастополе и Симферополе и мечети в Феодосии. По его словам, Херсонес Таврический в Севастополе восстановлен, завершается строительство и Собора Александра Невского в столице Крыма, однако к реставрации мечети Селима в Феодосии еще не приступали.
Основной причиной сложных взаимоотношений мусульманских общин Крыма с местными органами власти АРК Муфтий считает равнодушное, а порой неприязненное отношение чиновников к нуждам верующих. Об этих и других проблемах глава мусульманской общины Крыма планирует обговорить в ходе пребывания Президента Украины Виктора Ющенко, пребывающего в Крым на отдых.

Гонки на плотах із пластикових пляшок пройшли у Чернігові

ЧЕРНІГІВ, 28 липня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Виготовити із пластикових пляшок пліт, а потім ще й проплисти на ньому 30 км Десною - таке завдання оголошувалось у чернігівських ЗМІ задовго до початку туристично-екологічній акції "Еко-бум" або "Пліт зі сміття?! Чом би й ні!" Охочих долучитися до справи виявилось немало. П’ятнадцять команд із 4-х чоловік кожна подали попередні заявки на участь у змаганнях, однак допущені були тільки 10 - ті, які повністю відповідали вимогам техніки безпеки та умовам вікового цензу (від 16 років), а також назбирали пляшок загальним об’ємом не менше 500 літрів.
Як повідомили в управління інвестицій і туризму Чернігівської міськради, ні дощ, ні вітер не змусили учасників гонки відступитись від своєї мети. І п’яти командам таки вдалось подолати 30-ти кілометрову дистанцію запливу від пляжу "Золотий берег" у Чернігові до села Шестовиця. За вправність і мужність переможці були нагороджені цінними призами від спонсорів та дипломами.
Акція "Еко-бум" у Чернігові - один із заходів проведення у місті Року туризму і курортів. Її мета, зазначають організатори, - привернення уваги громадськості до проблеми збереження довкілля, очищення водойм, розвиток перспективних для Чернігова водних туристичних маршрутів.
Організували і провели цікаві гонки управління інвестицій і туризму та відділ у справах сім’ї та молоді Чернігівської міськради, рятувальна служба SOS, Перша студентська туристична агенція за сприяння цілого ряду спонсорів.

Ветеринарные врачи борются за жизнь легенды одесского зоопарка - слона Таруна

ОДЕССА, 25 июля. /Богдан Дымовский - УКРИНФОРМ/. Ветеринарные врачи борются за жизнь легенды одесского зоопарка - слона Таруна, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
Серьезная опухоль поразила верхнюю челюсть и правый глаз 33-летнего индийского слона. Ветеринарные врачи борются за его жизнь, используя самые современные препараты и оборудование, и надеются на помощь коллег из других городов.
- Мы намерены на днях созвать консилиум, чтобы конкретно определить, что дальше делать с животным, - сообщил заместитель директора Одесского зоопарка Александр Ромадан. - Ожидаются специалисты из Москвы, Харькова и Санкт-Петербурга. Какое будет решение - еще неизвестно, однако, если будет необходимо провести операцию, то зоопарк будет закрыт для посетителей минимум на день.
Тарун был привезен в Одессу в 1982 году из Пражского зоопарка. Легенду зоопарка знают несколько поколений одесситов. Люди предлагают помощь и надеются увидеть своего любимца живым и здоровым.На следующей неделе будет окончательно известна дальнейшая судьба слона. В зоопарке говорят, что готовы даже транспортировать слона в любую точку для операции, если того потребуют обстоятельства и позволит состояние животного.

вівторок, 29 липня 2008 р.

На Херсонщині від укусів отруйних павуків за один день постраждало четверо людей

ХЕРСОН, 24 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. На Херсонщині від укусів павуків за один вчорашній день постраждало четверо людей, повідомили сьогодні кореспонденту УКРІНФОРМу в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА. У Бериславському районі у стані середньої важкості у реанімаційне відділеня ЦРЛ потрапили мешканці сіл Зміївка, Веселе -1973 та 1974 років народження. У Генічеському районі поблизу озера Сиваш постраждала жінка 1977 року народження, яка перебуває у стані середньої важкості в реанімаційному відділені ЦРЛ м. Генічеськ. У селі Отрадівка Новотроїцького району отримала укус жінка 1956 року народження. Потерпіла знаходиться у реанімаційному відділені ЦРЛ смт. Новотроїцьке. Стан – середньої важкості.
Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, згідно інформації, отриманої кореспондентом УКРІНФОРМу в обласному територіальному центрі екстреної медичної допомоги, цього року в регіоні постраждали від укусів отруйними павуками вже 11 чоловік – у Скадовському, Новотроїцькому, Каховському, Голопристанському, Бериславському та Генічеському районах. Торік на Херсонщині було зареєстровано 25 укусів людей отруйними павуками, а за минулі 6 років – більше 100. Жоден із постраждалих не помер. Як повідомили кореспонденту УКРІНФОРМу, зараз в області розглядається питання щодо придбання додаткової кількості протикаракуртної сиворотки – з огляду на можливе збільшення кількості постраждалих від укусів отруйних павуків.

Нападником на філію банку у Новояворівську на Львівщині виявився правоохоронець

ЛЬВІВ, 25 липня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Нападником на філію "Універсал Банку" у Новояворівську виявився сержант спеціального батальйону судової міліції "Грифон" при головному управлінні МВСУ в Львівській області.
Як повідомили УКРІНФОРМу у відділі зв`язків з громадськістю обласного управління внутрішніх справ, у затриманого на місці злочину було виявлено та вилучено пістолет "Наган" із п`ятьма набоями та двома гільзами, два патрони калібру 7,62 мм, маску чорного кольору з вирізом для очей, а також гроші в сумі 161 000 гривень, 2 850 євро та 14 030 доларів США.
Наказом ГУ МВСУ у Львівській області затриманого звільнено з органів внутрішніх справ за ст.66 Положення про проходження служби рядовим і начальницьким складом (за дискредитацію). Проти нього порушено кримінальну справу.

Найсильнішим на Буковині визнано Петра Костенюка

ЧЕРНІВЦІ, 24 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Найсильнішою людиною Буковини визнано Петра Костенюка – він переміг у змаганнях «Богатирські ігри. Кубок «Автоплази», які відбулися у Чернівцях в рамках проведення Петрівського ярмарку, передає кореспондент УКРІНФОРМУ. Крім нього за першість змагалися ще семеро богатирів з Буковини та Івано-Франківщини, амбіційні початківці і досвідчені спортсмени, а головним ведучим став віце-чемпіон України з богатирського багатоборства Костянтин Ільїн.
Учасники богатирських ігор у Чернівцях виконали сім конкурсних завдань: пронесли на відстань 20 метрів каміння вагою 135 та балони вагою 110 кілограмів, двічі перевернули колесо вагою 300 кілограмів, підняли автомобіль максимальну кількість разів за хвилину на спеціальній підставці, а також 110-кілограмову колоду, за найкоротший час на відстань 20 метрів пронесли автомобіль із спеціальним кріпленням та «богатирське коромисло» вагою 310 кілограмів. Окрім того вони протягнули три автомобілі в зв’язці на відстань 20 метрів на час та перекинули максимальну кількість разів за хвилину каміння вагою 100 кілограмів через перекладину висотою 130 сантиметрів. Переможцем став юний спортсмен Павло Костенюк, який продемонстрував добру фізичну підготовку та відмінні результати. Другим на п’єдестал піднявся відомий по богатирських іграх спортсмен Василь Черлінка, з відривом у декілька балів третім став Ігор Ткачук.
Цього ж дня відбулася й зміна першості в «Книзі рекордів України» – рекорд мешканця Чернівців Романа Кучерівського з піднімання тулуба з положення лежачи побив інший буковинець - Олександр Васильєв. Перший офіційний рекорд України в цій номінації зафіксовано чотири роки тому в залі Чернівецької ДЮСШ №1, де 52-річний Роман зробив цю вправу тисячу разів. Тоді рекордсмена зупинила низька температура в залі. Натомість Олександру Васильєву довелося змагатися зі спекою - під час спроби рекорду на стадіоні «Буковина» температура повітря в тіні становила 32 градуси. На встановлення рекорду (1060 повторень) 30-річний Олександр витратив 1 годину 18 хвилин і 20 секунд. Новий рекордсмен – колишній співробітник державної служби охорони (спецпідрозділ «Титан»), навчається на психіатра-криміналіста.

На Херсонщині хакера взяв на поруки трудовий колектив

ХЕРСОН, 24 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Правоохоронці Херсонщини піймали хакера, який майже два роки зламував паролі доступу до комп’ютерів херсонців і годинами просиджував в інтернеті за чужий рахунок. Абоненти, до яких незаконно підключився хакер, були вражені «космічними» рахунками, які почали їм надходити. Вони звернулися до директора відділення локальної комп’ютерної мережі, а той, у свою чергу, до правоохоронців. Спільними зусиллями оперативники «вийшли» на хакера. Ним виявився В’ячеслав, учень ліцею за спеціальністю математика-інформатика.
Історія юного вундеркінда-правопорушника почалася з того, що хлопця за несплату послуг відключили від інтернету. Ображений, він почав шукати вихід з ситуації. Грошей, які він заробляв на одному з підприємств міста, хлопцеві катастрофічно не вистачало. Від свого друга він дізнався адресу сайту, на якому розташоване вірусне програмне забезпечення. За його допомогою ліцеїст розіслав вірус разом з анімаційною картинкою іншим користувачам. Абоненти навіть не розуміли, що отримали заражену програму. Таким чином В’ячеслав дізнався логіни та паролі доступу в інтернет різних користувачів. З того часу хакер почав «зависати» в інтернеті за чужі гроші. Справа виявилася цілком прибутковою, але недовговічною.
Коли хакера затримали, йому пред’явили обвинувачення за ст.361 КК України «Незаконне втручання в роботу автоматизованих електро-обчислювальних машин (комп’ютерів), що призвело до перекручення та блокування комп’ютерної інформації». Постановою суду м. Херсона юного хакера передано на поруки трудового колективу підприємства, на якому він працює менеджером, повідомляє ВЗГ УМВС України в області.

суботу, 26 липня 2008 р.

Крым соболезнует родным умершего народного артиста СССР, почетного крымчанина Михаила Пуговкина


СИМФЕРОПОЛЬ, 25 июля. /Сергей ПавливУКРИНФОРМ/. Руководство Автономной Республики Крым направили телеграмму соболезнования жене, родным и близким ушедшего из жизни народного артиста СССР, Почетного крымчанина Михаила Ивановича Пуговкина, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
«Ушел из жизни выдающийся артист современности, внесший огромный вклад в развитие мирового кинематографа. Его искусство, полное жизнелюбия и гуманизма, высоко ценили и любили миллионы зрителей, как в России, так и далеко за ее пределами. Снявшись в ста кинофильмах, Михаил Иванович создал уникальную галерею художественных образов, на которых выросло не одно поколение нашего народа», - говорится в соболезновании.
«Сегодня крымчане скорбят вместе с Вами. Мы потеряли дорогого и искренне любимого человека, тесно связанного с Крымом своей судьбой и творчеством. В наших благодарных сердцах Михаил Иванович навсегда останется Мастером редкого актерского таланта, достойным сыном своего народа и просто замечательным человеком», - отмечают руководители крымского парламента и правительства автономии.
Справка УКРИНФОРМа. Народный артист СССР Михаил Пуговкин скончался в Москве на 86-м году жизни, после продолжительной болезни.
13 июля Михаилу Пуговкину исполнилось 85 лет, из которых 65 лет он отдал кинематографу.Михаил Иванович Пуговкин (настоящая фамилия Пугонькин) родился 13 июля 1923 года в селе Рамешки Чухломского района Ярославской области. В 1938 году семья переехала в Москву, Михаил начал заниматься в драматическом кружке, а в 1940 году он был приглашен в труппу Московского театра драмы.
Через год состоялся дебют актера в кино. Не завершив работу над фильмом "Дело Артамоновых", Михаил Пуговкин ушел добровольцем в ополчение, воевал на фронте, был тяжело ранен.
После возвращения на сцену, играл в Театре драмы /ныне театр Маяковского/, в 1943 году поступил в Школу-студию МХАТ, которую окончил в 1947 году. В 1950-е годы артист много снимался в кино - в фильмах "Адмирал Ушаков", "Солдат Иван Бровкин", "Дело "пестрых".
В 1964 году началось его многолетнее и плодотворное сотрудничество с режиссером Леонидом Гайдаем - это острохарактерные комедийные роли в фильмах "Операции "Ы" и других приключениях Шурика", "Двенадцать стульев", "Иван Васильевич меняет профессию". Зрителям хорошо известны его работы в фильмах "Свадьба в Малиновке", "Бременские музыканты" и др. За свою долгую творческую жизнь Михаил Пуговкин снялся в более 100 фильмах. И на экране, и в жизни он любит шутку, смех, веселый анекдот, забавную историю. Из 100 фильмов с его участием 33 снимались в Ялте, а 6 - в Севастополе.
Некоторое время актер жил в Ялте, где создал "Центр Михаила Пуговкина". В последние несколько лет свои день рождения актер любил отмечать в Крыму. Местные власти позаботились о выделении народному любимцу квартиры в Алуште, куда он любил приезжать на отдых.
В 1998 году одной из планет Солнечной системы было присвоено имя Пуговкина, открытой специалистами Крымской астрофизической обсерватории.

На выходные в Крыму ожидается ухудшение погодных условий

СИМФЕРОПОЛЬ, 25 июля. /Сергей ПавливУКРИНФОРМ/. На нынешние выходные в Крыму синоптики ожидают резкое ухудшение погодных условий, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
По данным Главного управления МЧС Украины в АРК, на протяжении ближайших суток на территории полуострова ожидаются сильные ливни, грозы, град, шквалистый юго-западный ветер 15-20 мс.

У курортний Моршин негода принесла надзвичайну ситуацію

ЛЬВІВ, 25 липня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Як надзвичайну ситуацію місцевого значення оцінила комісія з питань техногенної безпеки та НС наслідки грози у курортному містечку Моршин. Рівень води в річці Бережниця тут піднявся на 1,5-2 м і вона залила цілу дільницю та підтопила тутешні житлові будинки. Їх мешканці опинились в ізоляції - вони не могли вийти назовні протягом декількох годин.
Також постраждала дамба поблизу санаторія "Пролісок". Однак уся курортна інфраструктура продовжує працювати в звичному режимі.
Комісія розробила заходи щодо подолання наслідків стихійного лиха.

Через зливу на Буковині з дитячого табору евакуйовані діти

ЧЕРНІВЦІ, 25 липня. (УКРІНФОРМ). На Буковині з дитячого табору "Ойкос" евакуйовано 48 дітей, які перебували на оздоровленні в черговій зміні, повідомляє УКРІНФОРМ. Перервати відпочинок змусила негода.
- Внаслідок зливи гірські потоки змили місток до табору, що розташований в урочищі "Стебник" Вижницького району. Було прийнято рішення про евакуацію дітей, - пояснила начальник відділу у справах сім'ї та молоді Чернівецької міськради Наталя Коцур. У супроводі рятувальників дітей з табору доставлено до селища Берегомет, потім відправлено до Чернівців.
За словами Наталі Коцур, усі діти здорові і бажають відновити свій відпочинок в "Ойкосі" після покращання погодних умов.
Тим часом на Буковині триває ліквідація наслідків стихійного лиха. У двох мікрорайонах міста поновлено газопостачання, яке було припинено вчора у результаті пошкодження газового дюкера, що проходить по дну р.Прут. Поки що воно здійснюється за обвідною схемою. Обстеження місця НП продовжуватиметься після падіння рівня води в річці.
Нагадаємо, що через сильні зливові дощі, які пройшли територією Чернівецької області, підтоплено автомобільні дороги, присадибні ділянки та частково пошкоджено берегозахисні споруди. Від стихії постраждали 6 районів, найбільше - гірські. В Хотинському та Сторожинецькому районах зазнали шкоди і сільськогосподарські підприємства. Всього знищено 289 га сільськогосподарських культур.
В усіх цих районах працюють мобільні оперативні групи ГУ МНС України в Чернівецькій області, які проводять роботи з ліквідації наслідків стихійного лиха та надають допомогу місцевим жителям.
За даними гідрометеорологічного центру по області та місту збережеться дуже сильний дощ та гроза. Тож, очікується відновлення підвищення рівнів води та чергові підтоплення. У першу чергу це стосується відомого Калинівського ринку, до керівництва якого надіслане штормове попередження.
В Чернівецькій обласній державній адміністрації створено спеціальну робочу групу для оперативного реагування на надзвичайні події, які виникли або можуть виникнути у зв'язку з негодою.

Стихія залишила без води курортний Трускавець та промислові Дрогобич і Стебник на Львівщині

ЛЬВІВ, 25 липня. (Нінель КисілевськаУКРІНФОРМ).Через проливні дощі, які вже котрий день підряд заливають Львівщину, залишився без води курортний Трускавець. Це сталося внаслідок пошкодження водозабору у селі Гірне Стрийського району, котрий постачав питною водою крім бальнеологічної оздоровниці промислові Дрогобич та Стебник. Останні поки що отримують воду з резервуарів, а ось курорт потерпає від її нестачі.
Як повідомили кореспондента УКРІНФОРМу в Дрогобицькій міськраді, до Гірного вже виїхала ремонтна бригада комунального підприємства «Дрогобичводоканал», котра постарається у стислі терміни ліквідувати наслідки стихії. В той же час у самому райцентрі ситуація стає критичною. Вода в ріках Тисмениця і Серет, що протікають містом, досягла критичної межі. Підтоплено мікрорайон Млинки і вулицю Раневицьку.

Через загрозу прориву дамби до евакуації готується усе населення села Тершаків на Львівщині

ЛЬВІВ, 25 липня. (Нінель КисілевськаУКРІНФОРМ).Усе населення села Тершаків Городоцького району на Львівщині готується до евакуації. Знятися із насиджених місць людей примусила загроза розриву дамби. За висновками надзвичайників, в разі техногенної аварії вода може сягнути двометрового рівня, заливши під дах оселі. Працівники МНС підтягують до села техніку, щоб вчасно вивезти людей і худобу з небезпечного місця. У Тершакові проживає понад 100 осіб.

Крым готовится к празднованию 650-летия армянского монастыря Сурб-Хач (Святой крест)

СИМФЕРОПОЛЬ, 24 июля. /Сергей ПавливУКРИНФОРМ/. Крымские власти заверяют о полной готовности к празднованию 650-летия со дня основания армянского мужского монастыря Сурб-Хач, который на протяжении нескольких столетий был центром духовного притяжения армян и местом паломничества.
Об этом заявил в интервью журналистам председатель Верховной Рады Автономной Республики Крым Анатолий Гриценко, передает корреспондент УКРИФНОРМа.
По словам главы крымского парламента Анатолия Гриценко, деньги, выделенные на основные работы и связанные с реставрацией монастыря Сурб-Хач, освоены эффективно и в полном объеме.
«Все запланированные к юбилейной дате работы выполнены. От автотрассы к монастырю проложена хорошая автомобильная дорога, проведена линия электропередач, заканчиваются реставрационные работы в трапезной и кельях, восстанавливается церковь», - отметил он.
До 29 июля, старта официальных мероприятий по празднованию юбилея, остался небольшой объем работ, связанный с наведением порядка и благоустройством территории.
«Сурб-Хач должен встретить свое 650-летие достойно. Мы ожидаем на юбилей приезда Президентов двух стран – Украины и Армении. Это будет их первое посещение монастырского комплекса. И я думаю, что такое уникальное историческое место не оставит глав двух дружественных держав равнодушными», - отметил А. Гриценко.
По словам главы крымского парламента, реставрация монастыря Сурб-Хач не связана только с предстоящим юбилеем. Сегодня крымское руководство последовательно занимается вопросом восстановления всех памятников истории и культуры, которые находятся на территории автономии и являются ее гордостью и достоянием.
«Такие объекты историко-культурного наследия как Сурб-Хач должны быть визитными карточками полуострова. Сюда должны быть открыты туристические тропы, чтобы жители полуострова и приезжающие к нам гости имели возможность прикоснуться к истории, а вместе с ней к самобытности, культуре и обычаям армянского народа, который издревле населяют наш полуостров», - подчеркнул А. Гриценко. Программа праздничных торжеств по случаю 650-летия монастыря Сурб-Хач предусматривает знакомство Президентов Украины и Армении с монастырским комплексом и фотовыставкой, посвященной 650-летию армянской святыни, Каталикос Армянской Апостольской церкви Гарегин II проведет праздничную литургию, а завершатся торжества концертом, в котором примут участие армянские и украинские этнографические коллективы и эстрадные исполнители.
СПРАВКА. Средневековый армянский монастырь Сурб-Хач был основан в 1358 году, расположен в юго-восточном Крыму в трех километрах от Старого Крыма в лесном урочище горы Святой Крест.
Надпись на каменном куполе храма гласит следующее: «Сей божественный храм славы, на земле рай дерева жизни, он подобие неба высокого и обиталище Святой Троицы. От рождения в плоти Христа в 1358 году начав, воздвигнут во имя святого знамения усердиями служителя его Ованеса-инока и родных братьев его по духу сынов».
Согласно преданию, название монастыря связано с «хачкаром» (посвятительным камнем), вывезенным из древней армянской столицы Ани, разрушенной турками в XIII веке. И когда отцы-основатели несли этот «хачкар», на вершине горы возникло видение — знамение, указавшее Святому Георгию место для закладки храма Сурб-Ншан («Святое Знамение»).
Монастырский архитектурный комплекс создавался на протяжении нескольких столетий.
Расцвет монастыря приходится на XVI-XVIII века, а свой законченный вид он приобретает в конце XIX века. Сурб-Хач известен далеко за пределами Крыма как национальная святыня и один из центров паломничества армян из разных стран. После турецкого нашествия 1475 года здесь располагалась епископская кафедра Армянской Апостольской Церкви.В настоящее время монастырь начал возрождаться. На День Преображения Господня 15 июля в монастырь приезжают паломники. Проходит торжественная литургия в Храме Сурб-Ншан, бракосочетания, проводятся народные гуляния.

22 августа в Гонконге начнется суд по делу буксира «Нефтегаз-67» и китайского балкера «Яохай»

СИМФЕРОПОЛЬ, 24 июля. /Сергей ПавливУКРИНФОРМ/. Судебное заседание по расследованию причин столкновения украинского буксира «Нефтегаз-67» и китайского балкера «Яохай» пройдет 22 августа в окружном суде Гонконга. Об этом сообщает корреспондент УКРИНФОРМа со ссылкой на пресс-службу министерства транспорта и связи Украины.
В пресс-службе также отметили, что на протяжении сентября-октября должно завершиться официальное расследование причин катастрофы.
Как уже сообщало агентство, накануне, в ходе "круглого стола" в Киеве эксперты морской отрасли обсудили возможные причины столкновения судов, которое произошло в Южно-Китайском море. В соответствии с предварительным заключением комиссии Минтранссвязи по расследованию причин трагедии Причинами столкновения судна "Нефтегаз-67" и китайского балкера "Яохай", в результате которого украинское судно затонуло, - ошибки и нарушения со стороны обоих капитанов.
22 марта в 21:30 по местному времени (15:30 по киевскому) в Южно-Китайском море (Гонконгский пролив) произошло столкновение транспортно-буксирного судна "Нефтегаз-67" (владелец ГАО "Черноморнефтегаз", Украина) с балкером "Яохай" (КНР). В результате столкновения судно "Нефтегаз-67" затонуло. На борту судна находилось 25 членов экипажа (24 работника ГАО "Черноморнефтегаз" и 1 представитель фрахтовщика), 18 из них погибло.
Большинство из членов экипажа судна - жители Крыма.
Расследование причин и обстоятельств аварии проводится властями КНР в соответствии с Кодексом по расследованию морских аварий и инцидентов (Резолюция ІМО А.849).

Вступ України до НАТО поліпшить її відносини з Російською Федерацією - експерт

ХАРКІВ, 24 липня. (Володимир Фоменко - УКРІНФОРМ). Вступ України до НАТО поліпшить її відносини з Російською Федерацією. Як передає кореспондент УКРІНФОРМу, таку думку висловив сьогодні Сергій Джердж, голова координаційної ради громадської ліги Україна-НАТО на міжнародній конференції «Євроатлантична Україна: свідомий вибір, моделі безпеки», яка другий день проходить у Печеніжському районі Харківської області.
Сьогодні в центрі уваги провідних українських експертів та харківських журналістів - учасників конференції проблема міфів та стереотипів про НАТО та євроатлантичну інтеграцію України. Як вважає Сергій Джердж, можна виділити понад 30 таких міфів, один з яких саме про загрозу погіршення відносин з Україною та Російською Федерацією. Але насправді ж, все буде навпаки, підкреслив експерт. Вступ України до Атлантичного блоку позбавить російських політиків можливості маніпулювати українською загрозою. Україна ж перестане боятись російських ініціатив у зовнішньополітичній сфері, які зараз нерідко сприймаються як такі, що мають подвійне дно. Після вступу ж України до НАТО ситуація буде прозорою, однозначною.

В заказнику Полтавської області затримано браконьєрів, які виловили 845 кг риби рідкісних порід

ПОЛТАВА, 24 липня. /Сергій Пустовіт - УКРІНФОРМ/. На території іхтіологічного заказника на Дніпрі в Полтавській області правоохоронці затримали двох браконьєрів, виловивших 845 кілограмів риби цінних порід, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМУ з посиланням на відділ зв'язків із громадськістю ГУ МВС у Полтавській області. Обидва затриманих - мешканці Кіровоградської області. Кожен з них мав моторний човен, різноманітне знаррядя для вилову риби. За оцінкою фахівців, збитки, завдані браконьєрами водним живим біоресурсам держави, сягають 29300 гривень.
Враховуючи, що на Полтавщині вже завершилася операція "Нерест", і значна кількість місць на її території знову стала доступною для рибалок на відміну від іхтіологічного заказника, де вилов риби заборонений постійно, дії браконьєрів кваліфікуються як особоливо зухвалі. Наразі за фактом браконьєрства вирішується питання про порушення кримінальної справи за статтею 249 Кримінального Кодексу України.

В Северо-Крымском канале за последние 4 года утонули 70 человек

СИМФЕРОПОЛЬ, 24 июля. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. Главное управление МЧС Украины в Крыму выражает обеспокоенность безопасностью граждан, проживающих в районах, примыкающих к Северо-Крымскому каналу.
Как сообщили в пресс-службе крымской МЧС, только за последние 4 года канал забрал 70 человеческих жизней, из которых 25 – дети.
Как правило, считают спасатели, гибель людей в канале происходит по одному сценарию – желая освежиться, человек, опустившись в воду, уже не может из нее выйти из-за поросших тиной бетонных стенок. Порой, он гибнет на глазах у родственников и друзей, которые ничем не могут помочь утопающему.
В ГУ МЧС Украины в АРК считают, что местным органам власти, через территорию которых протекает канал, необходимо не только разместить дощечки с надписью «Купаться запрещено» вдоль водной артерии полуострова, но и оборудовать в имеющихся внутренних водоемах безопасные места для купания людей.Северо-Крымский канал, подающий воды Днепра в районы северного и восточного Крыма, выходит из Каховского водохранилища и через Перекопский перешеек доходит до Керчи.
Его протяженность составляет 402,6 км, пропускная способность головного сооружения – 294 куб м в секунду.

пʼятницю, 25 липня 2008 р.

Тривале ув`язнення загрожує жительці Буковини, яка здавала в сексуальне рабство свою 13-річну доньку

ЧЕРНІВЦІ, 24 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Кримінальну справу за статтями 149 ("Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини") та 302 ("Створення або утримання місць розпусти і звідництво") КК України порушено проти жительки Хотинського району Чернівецької області, яка здавала у сексуальне рабство свою 13-річну доньку. Жінці за торгівлю донькою та утримання місця розпусти загрожує ув’язнення на термін від 5 до 12 років. Про це повідомив на прес-конференції начальник кримінальної міліції в справах дітей УМВС у Чернівецькій області Микола Басараб.
За послуги неповнолітньої повії чоловіки сплачували її матері 30-50 гривень або ж відпрацьовували в її господарстві. За словами Миколи Басараба, до відповідальності притягнуть і тих, хто користувався послугами неповнолітньої повії.
Загалом цього року на Буковині виявлено 16 фактів втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність та жебрацтво, два факти схиляння дорослими особами неповнолітніх до вживання наркотичних засобів, 100 фактів доведення неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння та 228 фактів невиконання батьками своїх обов’язків щодо догляду за дитиною.

Еврейская община Одессы просит премьер-министра защитить останки захоронения жертв Холокоста

ОДЕССА, 21 июля. /Богдан Дымовский - УКРИНФОРМ/. Еврейская община Одессы обратилась сегодня с письмом к премьер-министру Украины Юлии Тимошенко с просьбой разыскать неизвестных, которые вывезли в понедельник ночью останки жертв Холокоста, а также остановить строительство в этом местеОб этом сегодня корреспонденту УКРИНФОРМа сообщил пресс-секретарь еврейской общины "Хабад" Болеслав Капулкин. Напомним, 21-го июля Одессе во время строительных работ были обнаружены многочисленные человеческие останки. В еврейской общине утверждают, что это место массового захоронения жертв Холокоста. Здесь, в одном из тогдашних одесских пригородов, осенью 1941 года были убиты 25 000 евреев - преимущественно женщины и дети. Однако утром 22 июля, вновь придя на площадку, члены еврейской общины обнаружили, что ночью кости были вывезены в неизвестном направлении, а котлован засыпан. "Мы прибыли сюда еще раз уже после того как следы работ были "заметены". Мы в течение нескольких минут нашли в отвалах земли множество фрагментов человеческих костей, которые были переданы в милицию на экспертизу", - сообщил Болеслав Капулкин. Сейчас на месте захоронения работают сотрудники милиции, а найденные членами общины в отвалах кости переданы на экспертизу. Горисполком остановил строительство до выяснения всех обстоятельств.Как сообщили в УВД города, в настоящее время ведутся розыски машин, которые ночью вывезли найденные останки в неизвестном направлении. После того, как удастся выяснить, куда были доставлены находки, останки будут перезахоронены. Еврейская община просит придать этой территории статус мемориала.

Прокуратура АРК пытается продлить срок задержания чиновницы, дважды пойманной на получении взятки

СИМФЕРОПОЛЬ, 23 июля. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. Прокуратура Крыма внесла апелляцию на отказ Центрального районного суда г. Симферополя продлить срок задержания секретаря исполкома Новофедоровскойго сельсовета, обвиняемого в получении взятки.
Как сообщили в пресс-службе СМ АРК, уголовное дело по факту вымогательства и получения секретарем исполкома и главой комиссии по урегулированию земельных и водных вопросов Новофедоровского сельсовета, было заведено в мае 2008 года.
Взятку в размере 5,5 тыс. американских долларов чиновница надеялась получить за содействие в оформлении права собственности на земельном участке, расположенном на территории подведомственного сельсовета (Сакский район).
По информации прокуратуры АРК, свою последнюю взятку секретарь сельсовета пыталась получить, уже находясь в статусе обвиняемой – в июне прошлого года ее поймали «на горячем» при получении взятки в размере 1 тыс. долларов за содействие в предпринимательской деятельности.
Тем не менее, 18 июля этого года суд не отреагировал на представление прокуратуры о продлении срока задержания обвиняемой, что и стало основанием для аппеляции прокуратуры на решение суда.

Партнер розстріляного у Львові сина футболіста Ігоря Кульчицького дав перші покази слідчим

ЛЬВІВ, 23 липня. (Нінель Кисілевська - УКРІНФОРМ). Перші свідчення правоохоронцям дав партнер розстріляного у Львові сина відомого футболіста Ігоря Кульчицького. Павло Федів, котрий також зазнав кілерської «атаки» але відбувся пораненням, переніс операцію. Зараз, коли його стан стабілізувався, лікарі дозволили йому спілкуватися із слідчими.
Як зазначив начальник Львівського міського управління міліції Ігор Цікало, покази співвласника будівельно-інвестиційної фірми Павла Федіва допомагають веденню розслідування. Розглядаються три версії злочину: професійна діяльність жертв у сфері будівництва; їх можлива участь у кримінальному світі та кримінальні «розбори»; помста з боку окремих осіб щодо Ігоря Кульчицького. Для вивчення кожного з цих напрямів створено окремі слідчо-оперативні групи.

Мешканці чи гості Чернівців за 300 гривень можуть увічнити своє прізвище в іменній вуличній бруківці

ЧЕРНІВЦІ, 23 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Готуючись до 600-річного ювілею міста, який відзначатиметься у жовтні, місто реалізовує чимало оригінальних проектів, вигідних для міської казни, яка фінансує необхідні роботи, та привабливі для городян. Серед них – влаштування іменної бруківки на вулиці О.Поповича у самому центрі Чернівців. Так, 22 липня виконавчий комітет міської ради затвердив порядок, згідно з яким відтепер будь-який чернівчанин або ж гість міста всього за 300 гривень може залишити про себе пам’ять: саме стільки вартуватиме одна іменна бруківка з червоного піщаника розміром 15х25 сантиметра, на якій буде викарбувано іменні дані благодійника. Про це кореспондента УКРІНФОРМУ повідомили в прес-центрі міської ради.
Іменна бруківка облаштовуватиметься наразі на вулиці О.Поповича в центрі міста. Для того, щоби пристати до реалізації неординарної ідеї, бажаючим варто лише заповнити бланк встановленого зразка з рахунком оплати вартості бруківки в департаменті ЖКГ або на сайті міської ради. Після оплати рахунку роботи із встановлення бруківки виконуватиме міськШЕП. Із проплаченої суми 250 гривень отримає виконавець робіт, а 50 гривень від вартості кожної бруківки піде на рахунок фонду соціально-економічного розвитку міста.
Як повідомив заступник директора департаменту ЖКГ Ярослав Кушнірик, в одному квадратному метрі вимощеної бруківки може вміститися 27 іменних камінців. Її викладатимуть лише на тротуарах, а проїжджу частину цієї вулиці вимостять базальтовою бруківкою, бордюри виготовлять з натурального граніту. Під час реконструкції вулиці буде здійснено також заміну інженерних комунікацій. Вартість реконструкції вулиці О.Поповича становить 4,9 мільйона гривень, із влаштуванням іменної бруківки – понад 11 мільйонів. Для облаштування іменної бруківки вже замовлено 46 тисяч камінців розміром 15х25 сантиметрів.

Сотрудники Запорожского СБУ задержали двух наркокурьеров, у которых изъято 10 тысяч капсул трамадола

ЗАПОРОЖЬЕ, 22 июля. (Лилия Клименко - УКРИНФОРМ). Сотрудники Запорожского областного управления службы безопасности Украины задержали двух наркокурьеров, у которых изъято 10 тысяч капсул трамадола. По ценам черного рынка конфискованный товар составляет 70 тысяч гривень, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа.
По словам руководителя спецподразделения СБУ Джалила Точилина, во время задержания подозреваемые оказали сопротивление и попытались скрыться на своем автомобиле. С целью задержания автомобиля сотрудниками спецподразделения было применено табельное оружие: прострелены колеса. При осмотре специально оборудованных тайников в салоне авто были обнаружены наркотики - трамадол, которые были изъяты.
Как отметил Джалил Точилин, в 2008 году спецподразделения УСБУ совместно с органами внутренних дел нанесли серьезный удар по наркоизнесу, задержав несколько крупных партий наркотиков и выявив ряд посевов наркосодержащих растений. Только одних наркотиков изъято на сумму свыше 3 миллионов гривень. Задержанными наркокурьерами оказались жители Донецка. Ведется сдествие.

В ходе операции «Притон» одесские правоохранители возбудили около 200 уголовных дел

ОДЕССА, 22 июля. /Богдан Дымовский - УКРИНФОРМ/. Одесские правоохранители возбудили 198 уголовных дел по фактам, выявленным в ходе проведения операции под условным названием «Притон». Как сообщили корреспонденту УКРИНФОРМа в Центре общественных связей Главного управления МВД Украины в Одесской области, оперативно-профилактическая отработка «Притон» проводилась на территории Одесского региона на протяжении 10-ти суток, начиная с 5 июля.
Цель мероприятия – противодействие незаконному обороту наркотических веществ, а также привлечение к уголовной ответственности распространителей наркотиков, содержателей притонов и нарколабораторий.За незаконные действия с наркотиками правоохранители задержали 145 человек, а также ликвидировали 8 наркопритонов и 2 нарколаборатории. Кроме того, сотрудники милиции выявили и ликвидировали один международный канал поступления наркотиков на территорию региона из Николаевской области.

Депутати Чернігівської міської ради вирішили повернути спірну Катерининську церкву музеєві

ЧЕРНІГІВ, 22 липня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Пристрасті довкола Катерининської церкви у Чернігові не припинились і після відновлення там богослужінь священиками УПЦ Київського патріархату. Сьогодні зранку обурені цим опоненти - представники УПЦ (МП) - прийшли до міськради, де починалась сесія, з плакатами і хоругвами, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Депутати охоче відгукнулись на вимоги протестувальників і внесли на розгляд сесії питання про ситуацію довкола спірного храму. Після півгодинного обговорення більшістю голосів було прийняте рішення, проект якого підготували комуністи, прогресивні соціалісти та регіонали. Цим документом депутати визнали розпорядження голови ОДА Миколи Лаврика від 05.04. 2006 р. про передачу Катерининської церкви УПЦ (КП) помилковим і тепер будуть звертатись до чинного голови Володимира Хоменка з клопотанням про його відміну. Депутати вважають, що храм треба залишити в якості музею без передачі будь-якій конфесії.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, останню крапку в судових процесах щодо законності передачі церкви Св. Великомучениці Катерини у Чернігові релігійній громаді УПЦ (КП) у травні ц.р. поставив Вищий адміністративний суд України. Днями, 19 липня. у храмі розпочались богослужіння. Однак намети прихильників УПЦ (МП) залишаються під церквою і прибирати їх звідти, схоже, ніхто не збирається.
Будівля Катерининської церкви, як і інших храмів Чернігова, перебуває на балансі Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів Стародавній". У Спасо-Преображенському соборі, зокрема, що знаходиться на Валу, править служби УПЦ Московського патріархату. Питання про передачу музеєві цього храму (чи будь-якого іншого) на сесії міськради ніхто не порушував.

четвер, 24 липня 2008 р.

У Нікітському ботанічному саду унікальне явище - квітне агава, що трапляється один раз на 30 років

ЯЛТА, 22 липня. /Сергій ПавлівУКРІНФОРМ/. У Нікітському ботанічному саду унікальна подія – в кактусовій оранжереї квітнуть три американських агави. Як повідомила старший науковий співробітник НБС Катерина Крайнюк, їх 8-метрові квітконоси з'явилися ще на початку квітня, а зараз знаходяться на вершині свого цвітіння, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу із посиланням на прес-службу Оргкомітету «Сім чудес Ялти».
Цвітіння агави незвичайно величне. Кожен квітконіс містить близько 500 квіток. Після цвітіння рослина помре. Такий закон життя агав: розцвісти один раз у житті і після цього померти, віддавши всі сили цвітінню. За словами Катерини Крайнюк, у Нікітському саду квітнуть агави 30-річного віку. Є й інші. Але коли буде наступне цвітіння, сказати важко. – Цвітіння агав залежить від дуже багатьох чинників, - додала вона.
До речі, в Нікітському саду є ще одна унікальна рослина – воллемія нобіліс. Це австралійський релікт, який жив на Землі багато мільйонів років тому і відкритий вченими недавно, у 1994 році. За формою це – дерево, яке на батьківщині росте висотою до 30-37 метрів. У світі екземплярів воллемії нобіліс нараховується небагато. В Україні – всього два. Один з них був подарований Нікітському ботанічному саду 2006 року урядом Австралії.
Довідка. Нікітський ботанічний сад є одним з номінантів конкурсу-акції «7 чудес Ялти». Заснований у 1812 році указом Олександра I. Сьогодні – це один з найбільших за видовим різноманіттям ботанічних садів у Європі. На площі 1000 га росте 2 тисячі видів, форм і сортів рослин.
Істинні цінителі природи запевняють: щоб осягнути все різноманіття краси природи, треба бувати в Нікітському ботанічному саду кожні два тижні. Тут постійно щось цвіте.
Конкурс-акція «7 чудес Ялти» проводиться Ялтинським міським виконавчим комітетом в рамках програми святкування 170-річчя міста, яке відбудеться 9 серпня 2008 року. За умовами акції, чудесами Ялти можуть стати будь-які відомі геологічні об'єкти: урочища, унікальні природні масиви, озера, печери, гори і т.д., а також архітектурні об'єкти: палаци, парки, будови, пам'ятники культури і т.д.
Продовжиться воно до 30 липня включно. Переможцями конкурсу-акції «7 чудес Ялти» будуть визнані 7 номінантів, за котрих віддадуть найбільшу кількість голосів. 9 серпня, на День міста, будуть оголошені результати конкурсу-акції.

Я не укрываюсь от следствия и готов приехать на допрос в Киев 31 июля - Геннадий Кернес

ХАРЬКОВ, 23 июля. /Вита Дубовик - УКРИНФОРМ/. Я готов приехать на допрос 31 июля. Как передает корреспондент УКРИНФОРМа, об этом заявил сегодня секретарь Харьковского горсовета Геннадий Кернес.По его словам, до пятницы (25 июля) он исполняет обязаности городского головы и не может присутствовать на допросе. "Потом у нас идут выходные, а с понедельника я хочу взять оставшийся отпуск и закончить лечение, которое был вынужден прервать. Я сказал следователю, что буду у него в кабинете 31 июля во второй половине дня, но меня никто не захотал слушать", - сказал Геннадий Керенес.
Серкетарь горсовета заявил, что принудительный привод, который был применен к нему производился вне закона. "Сосгласно инструкции, - цитирует документ Кернес, - свидетеля доставляют на допрос в сопровождении сотрудников милиции без применения оружия. Если же свидетель отказывается правоохранители должны составить протокол. Вчера видели все, что люди выкравшие меня были вооружены, никакого протокола составлено не было".
По вчерашним событиям Геннадий Кернес сделал вывод, что его принудительная доставка в Киев является сведением личных счетов Юрия Луценка с ним, а также целенаправленой деятельностью на дескридитацию харьковских городских властей. Также секретарь горсовета отметил, что ни по каким другим делам его в Киев не приглашали, а единственная повестка, которую он получал была ксерокопия, отправленая факсом, и поэтому не имеющая юридической силы. "Я знаю о существовании дела пофакту инцедента с господином Руденко, которое расследуется в Харькове. Второе дело о котором мне известно - тоже касается вышеназванного господина. Третье - попытка преднамеренного убийства. Больше ни о каких уголовных делах, касаемых меня я ничего не знаю", - сказал на пресс-конференции Геннадий Кернес.

Партия регионов требует от прокуратуры дать оценку действиям правоохранителей в отношении Г.Кернеса

ХАРЬКОВ, 23 июля. /Вита Дубовик - УКРИНФОРМ/. Областная и городская организации Партии Регионов обратились в прокуратуру с требованием дать оценку действиям правоохранителей в отношении Геннадия Кернеса, передает корреспондент УКРИНФОРМа со ссылкой на пресс-службу партии.
Как сообщал ранее УКРИНФОРМ, сотрудники милиции забрали секретаря горсовета из кареты Скорой помощи. «В момент задержания Геннадий Кернес находился в реанимобиле, который уже является частью лечебного учреждения, под наблюдением медиков. Лица, производившие задержание, не поинтересовались состоянием его здоровья и способностью выдержать многочасовую поездку. Кроме того, принудительный привод любого гражданина на допрос должен осуществляться в соответствии с действующим законодательством», - говорится в заявлении.
Регионалы заявляют, что подобные действия носят политический характер, и могут перерасти «в открытое наступление на демократию и местное самоуправление, ущемление конституционных прав и свобод граждан Украины».
Также представители Партии Регионов требуют официального разъяснения от МВД по поводу действий их сотрудников.

Міліція забезпечила примусовий привід до слідчого секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса

Харків, 22 липня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Міліція забезпечила примусовий привід до слідчого секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, про це йдеться у офіційній заяві МВС України.
"Сьогодні у Харкові працівниками міліції було затримано секретаря Харківської міської ради Кернеса Геннадія Адольфовича. Мета затримання - виконання постанови слідчого у справі щодо замаху на навмисне вбивство, яка перебуває в провадженні Головного слідчого управління МВС України, про примусовий привід Кернеса до слідчого як свідка у згаданій справі" - йдеться в заяві.
Нагадаємо, що Геннадій Кернес упродовж двох місяців неодноразово ігнорував запрошення (повістки, телеграми, постанови про привід) слідчого прибути на допит. Коментуючи цю подію, Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко зазначив, що примусовий привід Кернеса до слідчого став результатом тривалого ігнорування ним Закону та свого обов'язку як громадянина. За словами Міністра, навіть такі впливові посадові особи, як Президент України Віктор Ющенко та екс-Президент Леонід Кучма без усіляких застережень давали покази правоохоронним органам, демонструючи цим, що Закон дійсно один для всіх.
Працівники міліції зупинили авто Генадія Кернеса в центрі міста. Трохи згодом на місці подій з'явилася карета "швидкої", до якої сів секретар міськради. Що трапилося потім достаменно невідомо. Працівники охорони Кернеса подали заяву до міліції про викрадення людини. "Геннадій Кернес відчув легке нездужання і було викликано "швидку". На шляху слідування карету зупинила автівка ДПС. Люди в масках силоміць витягли Генадія Кернеса зі "швидкої" і повезли в невідомому напрямку", - йдеться в заяві.
Міський голова Михайло Добкін, що перебував у відпустці, зараз повертається до Харкова.

Судьба памятника Ленину в Измаиле (Одесская область) – непростой вопрос, считает городской голова

ИЗМАИЛ, 23 июля. /Наталья ОжоговаУКРИНФОРМ/. Судьба памятника Ленину в Измаиле – непростой вопрос, считает городской голова Георгий Дубенко. Об этом он заявил на своей сегодняшней пресс-конференции, передает корреспондент УКРИНФОРМа. Одесская область вместе со всей страной включилась кампанию по устранению советской символики и увековечению имен новых украинских героев. Однако дела здесь идут туго: хуже Одесщины в этом процессе только Крымская АР.
Измаил – многонациональный портовый город с определенным «левыми» традициями, город моряков и пограничников, город военных пенсионеров. Георгий Дубенко предполагает, что здесь не удастся быстро и просто решить вопрос со сносом памятника Ленину на центральной площади, перед главным административным зданием города и Измаильского района. Нужно учитывать специфику нашего региона, говорит городской голова. По его мнению, примером может послужить Донецк, где провели референдум по этому вопросу, давший основание для его решения в городе в пользу советской символики.
В Измаиле тоже будет обязательно учтено мнение горожан, заверил городской голова. Местная пресса поднимает вопрос о необходимости наименования пока безымянной главной площади столицы Украинского Придунавья. Она нуждается также в реконструкции, согласен Георгий Дубенко.

Депутати Ленінської райради Севастополя дали свою оцінку подіям на Графській пристані 5 липня

Севастополь, 23 липня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). Ленінська районна рада Севастополя прийняла заяву щодо подій на Графській пристані 5 липня, коли військовослужбовці зробили спробу встановити пам’ятну дошку на честь 90-річчя підйому українського прапора на кораблях Чорноморського флоту, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Депутати Ленінського району (на території якого знаходиться Графська пристань) назвали дії українських військових моряків незаконними і звернулись до владних структур із закликом дати правову оцінку подіям 5 липня.
Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, за злісні хуліганські дії 5 липня на Графській пристані, коли протестувальниками було сплюндровано пам’ятник, вирвано та викинуто в море пам’ятну дошку, у результаті було затримано шестеро севастопольців – членів проросійських громадських організацій, серед яких і депутат Ленінської райради Олександр Данилов. Ленінська райрада закликала правоохоронців відпустити затриманих.

Затримання причетних до інциденту на Графській пристані можуть бути продовжені

Севастополь, 22 липня. (Михайло СтецюкУКРІНФОРМ). Начальник УМВС України у Севастополі Валерій Пєтухов не виключає, що можуть бути продовжені затримання причетних до інциденту на Графській пристані. Про це він заявив сьогодні на сесії міської ради, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Як уже повідомляв УКРІНФОРМ, 5 липня активісти проросійських організацій не дозволили військовослужбовцям ВМС України закріпити меморіальну дошку на честь 90-річчя підйому українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту.
Як наголосив начальник міліції, дії кожного учасника протистояння ретельно вивчаються і аналізуються слідством. Якщо будуть виявлені нові активні учасники хуліганських дій, то вони також будуть притягнуті до відповідальності, заявив Пєтухов.Голова міськради Валерій Саратов зачитав на сесії відповідь військової прокуратури Севастополя, в якій йдеться про те, що після вивчення матеріалів прокуратура не знайшла приводу для порушення справи проти військовослужбовців.
На сесії також виступив представник апарату уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Україні Володимир Хоменко. Він, зокрема, сказав, що протягом п’яти останніх днів у Севастополі працювали група з чотирьох чоловік, які досконально вивчали деталі надзвичайної події на Графській пристані. За словами Хоменка, у них відбулися зустрічі і бесіди з керівництвом міста, командуванням ВМС України, депутатами, військовослужбовцями і севастопольцями – учасниками інциденту, а також з багатьма свідками. Хоменко обмежився констатацією цих фактів і не став давати ніяких оцінок. Він сказав, що матеріали розслідування будуть передатні уповноваженому з прав людини Ніні Карпачовій.

В ходе милицейской операции «Лето» в крымских санаториях выявлено 49 пьяных подростков

СИМФЕРОПОЛЬ, 23 июля. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. В ходе милицейской операции «Лето», направленной на профилактику пьянства и наркомании среди несовершеннолетних, в крымских здравницах были задержаны 49 подростков за распитие спиртных напитков.
По информации ЦОС ГУ МВД Украины в Крыму, в ходе проведения операции были задержаны также 2 подростков за хранение наркотиков. Также выявлены 43 случая продажи алкоголя несовершеннолетним, за что виновные привлечены к административной ответственности.
Как сообщил корреспонденту УКРИНФОРМА начальник ЦОС ГУ МВД Украины в АРК Александр Домбровский, экспертизы крови 10-летнего ребенка из Москвы, отдыхавшего в Заозерненском лагере «Кокаду» и неделю назад выпавшего из 2-го этажа здания, до сих пор неизвестны. По его словам, прокуратура отказала в возбуждении уголовного дела, поскольку подтвердить информацию о наличии алкоголя в крови подростка не удалось из-за отсутствия необходимой аппаратуры в наркологической лаборатории Евпатории.

У 13-х отруєних під час святкування у буковинському селі Шубранець діагностовано сальмонельоз

ЧЕРНІВЦІ, 22 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). У 13-ти осіб, котрі 19 липня отруїлися продуктами харчування під час святкування дня народження одного з мешканців села Шубранець, спостерігається харчова інтоксикація і, за попередніми даними, діагностовано сальмонельоз. Серед потерпілих четверо дітей, передає кореспондент УКРІНФОРМУ. За повідомленням Центру пропаганди ГУ МНС в Чернівецькій області, станом на ранок сьогоднішнього дня, всі 13-ро осіб знаходяться на стаціонарному лікуванні: 9-ро дорослих госпіталізовано в обласну клінічну лікарню, діти – в обласну дитячу клінічну лікарню. Перебіг хвороби розцінюється медиками як середньої важкості.

Лидер организации «Единое отечество» Валерий Кауров в Одессе задержан милицией

ОДЕССА, 22 июля. /Богдан Дымовский - УКРИНФОРМ/. Сегодня лидер общественной организации «Единое Отечество», руководитель штаба антиНАТОвской самообороны Валерий Кауров был доставлен в следственное управление УВД Одесской области, передает корреспондент УКРИНФОРМа.
Как сообщил в телефонном разговоре Валерий Кауров, он вышел из дома, намереваясь отбыть в Киев, где сегодня проходит Круглый стол, посвященный 1020-летию Крещения Руси. В это же время к нему подъехали пять милицейских машин и заблокировали выезд.
Сотрудники правоохранительных органов задержали Каурова и доставили его в следственное управление УВД Одесской области. Как сообщили в УВД Одессы, задержание связано с возобновлением расследования по событиям 2 сентября 2007 года в Одессе с участием членов ВОО «Свобода».
По информации правоохранителей, Валерий Кауров был приглашен в милицию в качестве свидетеля по данному делу.
"Никто его не задерживал и не арестовывал. Его вызвали в соответствии со ст. 114 Уголовно-процессуального кодекса Украины", - сказала начальник ЦОС Татьяна Хмельницкая.
Напомним, 2 сентября 2007 года перед зданием Одесской областной государственной администрации произошла драка представителей украинской общественной организации "Единое Отечество" (лидер Валерий Кауров) и активистов Всеукраинской организации "Свобода". В результате столкновения ряд членов «Свободы» были госпитализированы.

На Херсонщині в автоаварії загинула вся родина: двоє дітей та чоловік з дружиною

ХЕРСОН, 22 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. На Херсонщині у результаті зіткнення автомобілю «Опель-Вектра» та бензовоза загинула родина: двоє дітей та чоловік з дружиною, повідомили кореспонденту УКРІНФОРМу в ВЗГ УМВС України в області. Наразі встановлюється причина масштабного ДТП, яке сталося, сьогодні, 22 липня о 5.20 год. ранку на 93 км автошляху Херсон-Джанкой-Керч.
Ймовірно, водій автомобілю «Опель-Вектра», житель Київської області, заснув за кермом, виїхав на зустрічну смугу і зіткнувся з «Камазом» (бензовозом). Удар був настільки сильним, що одразу стався вибух, загорілися обидва автомобілі. Водій Камазу, 48-річний житель Херсона, вистрибнув з машини, чим зберіг собі життя. Його стан задовільний, він перебуває у шоці. Кабіна „Камазу» практично повністю згоріла. Пасажири «Опель-Вектра» загинули майже одразу від удару і згоріли в салоні автівки. За попередніми даними, в автомобілі їхала родина з чотирьох чоловік: двоє дітей та чоловік з дружиною. Машина і тіла сильно обгоріли, серед уламків важко розрізнити людські останки.
Можна припустити, що вони їхали відпочивати до Кримського узбережжя, бо в багажнику знайшли багато овочів і фруктів.
Першими про аварію дізналися співробітники ДПС, які здійснювали нагляд за безпекою дорожнього руху неподалік аварії – на 95 км траси Херсон-Джанкой-Керч. Водії, які проїжджали повз місце трагедії, зупинилися біля міліціонерів і розповіли про ДТП. Правоохоронці негайно прибули на місце, вони ж викликали і пожежну бригаду. Полум’я гасили протягом години. Рух автотранспорту не зупиняли.

Реестр земли в Крыму должен отражать информацию о всех владельцах участков

СИМФЕРОПОЛЬ, 21 июля. /Гульнара Курталиева - УКРИНФОРМ/. Создание открытого и доступного реестра земли и их собственников, а не предполагаемый крымскими властями реестр, в который войдут исключительно крымские татары, предлагает создать лидер Народной партии Украины Владимир Литвин.
Об этом он заявил журналистам на сегодняшней пресс-конференции в Симферополе. По словам Владимира Литвина, все комиссии, которые создавались в Крыму с целью снятия земельной проблемы, решали эту проблему исключительно в своих интересах. Политик считает, что каждый раз земельный вопрос в Крыму изучается до тех пор, пока данную проблему не решали для себя те, кто возглавляет эти комиссии.
Как сказал Владимир Литвин, реестр земли в Крыму следует создать по 3-м базовым критериям: сколько всего земли на полуострове, кому она принадлежит и в каких объемах. Все эти данные, считает лидер партии, необходимо опубликовать – тогда и будет восстановлена справедливость, и мы узнаем, кто обеспечен землей на 240%, а кто ничего не имеет.
Справка УКРИНФОРМа: Президент Украины Виктор Ющенко подписал Указ от 14 мая 2008 года, согласно которому власти АРК обязали в месячный срок принять меры для решения земельных проблем в Крыму. С целью исполнения указа, Совет министров автономии принял решении о создании реестра земли, владельцами которой являются депортированные. С данным решением не согласен Меджлис крымскотатарского народа, считающий, что сбор конфиденциальной информации о крымских татарах нарушает их конституционные права.

Проходить кульмінаційна фаза навчань „Сі Бриз 2008» - проведення гуманітарної операції

ОДЕСА, 23 липня. /Богдан Димовський - УКРІНФОРМ/. Сьогодні проходить кульмінаційна фаза українсько-американських навчань «Сі Бриз – 2008» – проведення миротворчої операції, передає кореспондент Укрінформу.
Напередодні підрозділи багатонаціонального миротворчого батальйону розпочали практичні дії щодо проведення операції з евакуації мирного населення. Незважаючи на тридцятидвохградусну спеку, військовослужбовці України, Македонії та Грузії успішно здійснили багатокілометровий марш до місць завантаження повітряного та морського десанту.
Керівник навчання «Сі Бриз – 2008» перший заступник командувача Військово-Морських сил Збройних Сил України віце-адмірал Віктор Максимов особисто проконтролював завантаження морського десанту на великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський».
За словами командира берегової компоненти навчання «Сі Бриз – 2008» підполковника Олександра Шитенкова, визначені підрозділи багатонаціонального миротворчого батальйону своєчасно виконали завантаження техніки та особового складу на десантні кораблі, десантно-штурмові та аеромобільні підрозділи здійснили десантування у визначеному районі парашутним способом та приступили до виконання поставлених завдань з підготовки евакуації мирного населення.
Було проведено завантаження техніки на корабель та досягнуто її безаварійної експлуатації на марші. Прийнявши на борт морський десант, десантні кораблі ВМС України «Костянтин Ольшанський» та ВМС Грузії «Атія» взяли курс в район проведення миротворчої операції.

Розпочався третій етап навчань „Сі Бриз 2008»

ОДЕСА, 22 липня. /Богдан Димовський - УКРІНФОРМ/. На теренах Криму, Одеської та Миколаївської областей розпочався третій етап українсько-американських військово-морських навчань із запрошенням інших країн «Сі Бриз – 2008», передає кореспондент Укрінформу.
В третього – основного етапу відбувається розгортання сил та проведення миротворчої операції.
Так, в рамках третього етапу в Чорному морі тренуються військові моряки США, України, Греції, Туреччини та Великої Британії. Вони вже відпрацювали спільні завдання з проводки кораблів за тралами, тактичне маневрування та маневрування кораблів в нічних умовах, провели навчання з протиповітряної оброни із залученням літака Бе-12 ВМС ЗС України.
Також було проведено десантування рятувальної парашутно-десантної групи на воду з борту українського літака Ан-26. Тривають навчання зі зв’язку, передачі донесень, а також тренування оглядових груп.
Одночасно продовжуються тренування водолазів, роботу яких забезпечують допоміжне судно Королівських ВМС Великої Британії «Діліжанс», рятувальний буксир «Кременець» та санітарний катер «Сокаль» ВМС ЗС України. Під час водолазних спусків учасники навчання обмінюються досвідом щодо застосування підводного гідравлічного обладнання та використання інструменту, призначеного для підводної різки.
- Злагоджені дії всіх учасників навчання «Сі Бриз – 2008» в морі, на суходолі та у повітрі є гарним підтвердженням ефективного керівництва з боку об’єднаного штабу. Всі діють як єдина команда, і це додає нам упевненості в успішному виконанні поставлених завдань, – підкреслив керівник навчання «Сі Бриз – 2008» перший заступник командувача Військово-Морських Сил Збройних сил України віце-адмірал Віктор Максимов. Зараз триває розгортання багатонаціональних сил до проведення миротворчої операції.

Претенденти на робочу візу до Польщі відтепер повинні особисто подавати необхідні документи

ЛЬВІВ, 21 липня. (Ігор Бачун - УКРІНФОРМ). Зросли сьогодні черги до консульської служби РП у Львові. Її ряди поповнили люди, котрі претендують на робочу візу у сусідній державі. Таке нововведення передбачене доповненням до чинних правил отримання дозвільних документів, затверджених урядом Польщі.
Досі їх можна було оформити в груповому плані через акредитовані турфірми і "вербувальні" служби. Однак численні порушення, котрих допускались як фізичні, так і юридичні особи, а також приєднання Республіки Польща до Шенгенської угоди змусили офіційну Варшаву переглянути діючий порядок.
Тепер особи, котрі хочуть працювати у сусідній державі, повинні особисто подати необхідний пакет, який включає анкету, запрошення і довідки та пройти співбесіду. Усі попередні угоди та акредитації щодо візового посередництва у груповому оформленні робочих віз від сьогодні втратили силу.

У Чернівцях жінка замовила вбивство чоловіка, щоб стати одноосібною власницею 2-кімнатної квартири

ЧЕРНІВЦІ, 22 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Молода чернівчанка замовила вбивство свого чоловіка, бажаючи стати одноосібною власницею двокімнатної квартири. Здійснити задумане завадили їй працівники міліції, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За інформацією сектору зв’язків з громадськістю УМВС України в Чернівецькій області, на початку липня до управління надійшла оперативна інформація про те, що 31-річна мешканка міста шукає виконавців для замовного вбивства свого 38-річного чоловіка. Отож на зустріч із нею замість кілерів вирушили оперативні працівники міліції. За виконання вбивства вони запросили 1500 доларів США, жінка деякий час торгувалася, і в процесі двотижневих перемовин вирішила «пожаліти» чоловіка: захотіла, щоб йому завдали тяжких тілесних ушкоджень - зламали хребет, руки та ноги. За це вона готова була заплатити 1000 доларів США. 10 липня замовниця передала аванс - 300 доларів США, а також фотографію чоловіка, а за два дні потому, коли «виконавці» надали їй «докази» скоєного злочину, передала решту грошей, під час чого й була затримана співробітниками карного розшуку області та Першотравневого РВ УМВС.
Правоохоронці встановили, що подружжя вже 12 років перебуває в шлюбі і має спільну 11-річну доньку. Чоловік торгує автозапчастинами на «Калинівському ринку», дружина йому допомагає та займається вихованням дитини. Зі слів чоловіка, в родині не було серйозних конфліктів, тому новина про його замовне вбивство його шокувала. Як з’ясували співробітники міліції, дружина поклала око на їх спільну двокімнатну квартиру, яку планувала продати, а жити у родичів. Враховуючи ціни на квартири у Чернівцях, за даний об’єкт нерухомості вона могла виручити близько 70 тисяч доларів.
Затримана перебуває в СІЗО, за даним фактом порушено кримінальну справу за другою частиною статті 121 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 10 років.

В Коктебеле разбился планер, пилот погиб

СИМФЕРОПОЛЬ, 22 июля. /Наталья ПанченкоУКРИНФОРМ/. Спортсмен-планерист из Феодосии, 1959 года рождения, погиб во время тренировочного полета в Коктебеле. Об этом корреспонденту УКРИНФОРМа сообщили в пресс-службе Главного управления МЧС Украины в Крыму.
Несчастный случай произошел в районе горы Клементьева около половины шестого вечера в понедельник. Спортсмен совершал тренировочный полет на планере. «Как стало известно, мужчина совершил старт с аэродрома расположенного на горе Клементьева и, пролетев некоторый путь, внезапно у подножия холма с виноградниками рухнул вниз, не долетев до тренировочной базы около 3-х километров - рассказал заместитель начальника Феодосийского горуправления МЧС Юрий Ружицкий. - Бросившиеся к нему на помощь свидетели трагедии уже ничем не могли помочь несчастному. От страшных травм спортсмен погиб на месте».
На месте происшествия работала оперативная группа Феодосийского ГУ МЧС. По мнению очевидцев и друзей спортсменов, по всей видимости, планерист, имевший 60-часовой опыт полетов (занимался полетами уже второй год), совершил фатальную ошибку: начав терять высоту, он решил пойти на посадку. При этом спортсмен попал в нисходящий поток воздуха и, не справившись с управлением, на большой скорости ударился о землю. Сейчас на месте ЧП проводится расследование. Обстоятельства происшествия уточняются.

У Житомирі триває розслідування причин та обставин стрілянини, яку вчинив 19 липня житель облцентру

ЖИТОМИР, 21 липня. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. У Житомирі триває розслідування всіх причин та обставин стрілянини з мисливської рушниці, яку вчинив по сусідах увечорі 19 липня 64-річний житель обласного центру, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Як повідомили сьогодні в прес-службі УМВС України в області, такі "гарячі" події розгорнулися після того, як виникла сварка між цим чоловіком та його сусідами через облаштування домогосподарств. Не дійшовши згоди, пенсіонер вирішив довести свою правоту мисливською рушницею. У результаті він поранив свого сусіда-пенсіонера та наніс смертельне поранення 83-річній жінці. Після цього зайшов до іншого сусідського будинку, де пострілом поранив 55-річного господаря. Розгніваного чоловіка зупинив син одного з потерпілих та працівники роти міліції особливого призначення „Беркут», що за викликом прибули на місце події.
Наразі один із постраждалих перебуває в реанімаційному відділенні Житомирської обласної лікарні, інший - після отримання медичної допомоги повернувся додому. Пенсіонера затримано. Його гладкоствольну мисливську рушницю „Сайга-410К» вилучено.

середу, 23 липня 2008 р.

Причина загибелі риби у Дніпрі на Херсонщині імовірно екологічна ситуація у Каховському водосховищі

ХЕРСОН, 21 липня. /Ірина Староселець - УКРІНФОРМ/. Причиною масової загибелі риби у Дніпрі біля Нової Каховки на Херсонщині може бути неблагополучна екологічна ситуація у Каховському водосховищі. Як повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу, це констатували сьогодні учасники спільного засідання обласного штабу з охорони та відтворення живих ресурсів у водоймах області та обласної постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося в обласній державній адміністрації.
На думку учасників засідання, до забруднення Каховського водосховища могли призвести агресивні неочищені скиди із розташованих поблизу його берегів промислових зон. Зокрема, у херсонській акваторії водосховища напередодні масової загибелі риби було документально зафіксовано дві великі темні плями невідомого походження, що рухалися униз за течією та з водою пройшли через Каховську ГЕС у пониззя Дніпра.
Разом з тим, спеціалісти до сих пір не можуть однозначно сказати яка саме речовина могла б призвести до такої масової загибелі риби. Як відзначалось на спільному засіданні обласного штабу та обласної постійної комісії, проведений аналіз загиблої риби показав, що вона не має ні біологічних, ні токсичних заражень. Відтак, вказано на необхідність провести більш грунтовний аналіз як самої риби, так і мулу на дні Дніпра, а також на доцільність здійснення постійного моніторингу стану дніпровської води.
Водночас, для забезпечення безпеки людей вирішено подовжити заборону на купання у зоні виявлення масової загибелі риби. Продовжують діяти на Херсонщині також і введені тут обмеження щодо торгівлі на місцевих ринках свіжою рибою.
Як повідомляв УКРІНФОРМ, 15 липня поточного року на Дніпрі біля міста Нова Каховка на Херсонщині зафіксовано на площі 4 квадратних кілометри масову загибель риби. Маса загиблої риби була оцінена приблизно у 100 тонн.

Харків’янин став переможцем Кубка України з класичного парашутизму

ХАРКІВ, 22 липня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Харків’янин став переможцем Кубка України з класичного парашутизму, повідомляє кореспондент Укрінформу з посиланням на головного суддю змагань Володимира Покотилова.
За його словами, 13-ий Кубок для парашутистів не став нещасливим. «Цього року змагання ознаменувалися двома нововведеннями як в акробатиці, так і в стрибках на точність приземлення. Поки що це просто спроба урізноманітнити, зробити видовищнішим цей спорт, але якщо спортсменам сподобається, то можливо до класичної програми з акробатики увійде новий комплекс», - сказав головний судя.
Отже цього року парашутисти мали змогу спробувати приземлення на два нулі та у акробатиці випробувати «Темний комплекс». На два нулі стрибали тільки фіналісти. На колі приземлення було встановлено замість одного звичного електронного табло – два. Всі спортсмени впоралися з поставленою задачею. Але на думку Володимира Покотилова, два нулі навряд чи стануть обов’язковою програмою – дуже різко підвищується ризик травмування. «Якщо при приземленні на один нуль спортсмен страхується другою ногою, то тут він має сфокусуватися одразу на двох точках», - зазначив суддя.
Темний комплекс відрізняється від інших фігур акробатики складністю. Звичайна програма складається з двох елементів: спіралі та сальто, а темний комплекс поєднує всі елементи, та ще й подвоює праву та ліву спіраль.
В змаганнях за 13-й Кубок України взяли участь 44 спортсмени з Києва, Донецька, Одеси, Дніпропетровська, Харкова, у тому числі декілька представників Російської Федерації, які вперше брали участь в розиграші вищезазначених Кубків. Всього парашутисти виконали 523 стрибки. Крім цього 3 спортсмени виконали норматив Майстра спорту України, 7 - підтвердили норматив Майстра спорту України, а ще чотири спортсмени виконали норматив кандидата в Майстри спорту України.
Абсолютним переможцем Кубка України серед чоловіків став Майстер спорту міжнародного класу, військовослужбовець Харківської авіаційної ескадрильї прикордонних військ України Євген Манірко. Серед жінок перемогу отримала Майстер спорту міжнародного класу, військовослужбовець Внутрішніх військ МВС Олена Кириленко з Дніпропетровська.

В разгар летнего курортного сезона качество морской воды на всех пляжах Одессы соответствует нормам

ОДЕССА, 22 июля. /Владимир Новак - УКРИНФОРМ/. В разгар летнего курортного сезона иногородние отдыхающие вместе с одесситами заполонили пляжи Южной Пальмиры, сообщает корреспондент УКРИНФОРМа. От Крыжановки и Лузановки до Чорноморки и Ильичевска солнечные и водные процедуры принимают тысячи отдыхающих - наших соотечественников, а также гостей из России и Белоруссии.
По данным местной санитарно-эпидемиологической станции и Госинспекции по охране окружающей среды юго-западного региона Черного моря, вода на всех городских пляжах соответствует всем необходимым нормам как по химическому, так и по бактериологическому составах.
В купальный сезон мониторинг качества морской воды ведется ежедневно в 24 точках. Пока, к счастью, превышений предельно допустимых концентраций вредных веществ не выявлено. Результаты проб, заверенные компетентными службами, помещены на специальных стендах коммунальных предприятий, на балансе которых находятся пляжи.
В нынешнем курортном сезоне санатории, пансионаты, базы отдыха, гостиницы и туристические центры Одессы и южного региона намерены принять не менее одного миллиона 250 тысяч отдыхающих.

Найдавніше в Україні пасхальне яйце знайшли археологи у Батурині

ЧЕРНІГІВ, 22 липня. /Наталія Потапчук - УКРІНФОРМ/. Унікальна знахідка трапилась археологам, що працюють у Батурині в цьому польовому сезоні. Це справжнє куряче яйце-писанка, що якимсь дивом збереглось у шарах кінця XVII століття. Враховуючи, що найдавніші писанки, знайдені на теренах України, датуються кінцем XVIII-го чи XIX століттям, батуринська має найбільший вік, вважає керівник археологічної експедиції, зав. кафедри історії та археології України Чернігівського державного педагогічного університету ім. Т. Шевченка Володимир Коваленко.
Кореспонденту УКРІНФОРМу він розповів, що пасхальні яйця, як досить поширений атрибут християнського культу, археологам трапляються часто. Знахідки періоду Київської Русі, зокрема, виготовлені з каменю, глини чи кісток і є іграшковою копією справжніх яєць. Батуринське ж яєчко повністю натуральне, видуте, розписане сіро-блакитною фарбою, нанесеною у формі геометричного орнаменту. І хоча яйце роздавлене, археологічно воно ціле і може бути відновлене. Для цього, за словами В. Коваленка, доведеться зробити штучну основу з парафіну чи якихось синтетичних смол.
В даний момент рештки найдавнішої писанки знаходяться на закріпленні в Державному історико-культурному заповіднику "Гетьманська столиця".

Гора Говерла потрапить до держреєстру нерухомих пам’ятників України та до природно-заповідного фонду

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК, 22 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук вважає, що сходження Президента України Віктора Ющенка разом з головами обласних державних адміністрацій, АРК, керівництвом Секретаріату Президента, окремими міністрами та народними депутатами на вершину Говерли та відкриття і освячення на найвищій географічній точці України скульптурної композиції «Тризуб» стало знаковою подією, яка має велике значення для об’єднання всієї України. Про це кореспондента УКРІНФОРМУ повідомили в прес-службі голови ОДА. Також ця подія поклала початок низці заходів, які розпочалися в області.
Так, згідно з відповідним Указом та на доручення Президента України памятный знак на Говерлі, який символізує українську державність, буде внесено до державного реєстру нерухомих пам’ятників України. Окрім цього, Указом передбачено проведення капітального ремонту та реконструкцію під’їзних доріг до Говерли, планується розширення території Карпатського національного парку і Карпатського біосферного заповідника з метою віднесення території гори до природно-заповідного фонду.
Документом передбачено також благоустрій прилеглої території із збереженням природного ландшафту гори. Вже зараз ведуться роботи з благоустрою місць відпочинку на маршрутах підйому до вершини Говерли – їх активно проводять пластуни та представники інших молодіжних організацій. Молодіжними організаціями проводиться також акція «Почесна варта Говерли», підтримана Президентом України. Детальніша інформація про символіку скульптурної композиції на горі Говерла.
Знак з Гербом України має назву «Птахи волі» і символізує прагнення українського народу до самостійності й державності. Він складається з двох частин: перша (нижня) являє собою символічних птахів – лелек, що повертаються з усіх країв на рідну Україну, друга (верхня) – це символічний тризуб, поєднання еволюції гербів України від стародавнього до сучасного - він нагадує сокола, який летить на здобич (це перше, прадавнє трактування герба князя Володимира). Наступна частина композиції - це стела, на якій знаходиться 27 капсул із землею з визначних місць усіх регіонів України, та капсула з посланням Президента України до нащадків. На гранітній плиті - напис: «На Говерлі зібрані землі твої, Україно».

вівторок, 22 липня 2008 р.

На Буковині поблизу унікальної печери «Попелюшка» з`являться туристичний та науковий центри


ЧЕРНІВЦІ
, 21 липня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Біля унікальної гіпсово-карстової печери «Попелюшка», що поблизу села Подвірного Новоселицького району Чернівецької області, будуватиметься великий туристично-рекреаційний комплекс, а також Всеукраїнський науковий центр із вивчення карстових печер. Про це місцеві ЗМІ повідомив начальник управління культури і туризму Чернівецької ОДА Петро Брижак.
Вже відведено ділянку під будівництво комплексу, а до «Попелюшки» за бюджетні кошти підведено елктрокомунікації та дорогу (до самої ділянки потрібно прокласти ще півкілометра). У селі Подвірному Новоселицького району, поблизу якого розташована «Попелюшка», збудують ресторанно-готельний комплекс, розташується тут і ВСеукраїнський науковий центр із вивчення карстових печер.
Печера «Попелюшка» є відомою тим, що це одна з найбільших гіпсово-карстових печер у світі. На сьогодні офіційно вона є третьою за довжиною, хоча, як стверджують фахівці, можливо навіть першою, оскільки «Попелюшка» ще недостатньо досліджена. Наразі до печери можна потрапити лише з території сусідньої Молдови - вже два роки спелеологи шукають безпечний вхід до печери з боку Чернівецької області.
Печера «Попелюшка» пропонувалася як одне з п’яти природних див Буковини на конкурс «Сім природних чудес України». Проте, очевидно, через те, що її на сьогодні незаслужено обійдено увагою, не вийшла до фіналу, куди потрапив каскад із семи водоспадів у Буковинських Карпатах.