вівторок, 29 квітня 2008 р.

На Кіровоградщині місцевий умілець із трьох старих автомобілів ЗАЗ-940м виготовив лімузин

КІРОВОГРАД, 28 квітня. (Юрій Сердюченко - УКРІНФОРМ). На дорогах Кіровоградщини з`явився перший в Україні комфортабельний автомобіль-лімузин, виготовлений із трьох стареньких "Запорожців" 80-х років випуску, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
Конструктором такого дива став майстер із міста Мала Виска Сергій Василенко. Лімузин виготовлений за зразком сучасного автомобіля. Має довжину 6,5 метра, комфортабельні сидіння, салон із перегородкою, обладнаний відео- і аудіо технікою, баром тощо. Щоправда, така «компілятивна» автівка розвиває швидкість не більш як 70 кілометрів на годину. Над виготовленням авто майстер працював більше трьох років.

До місця аварії вертольота МІ-8 у Чорному морі направлені судна ДАТ «Чорноморнафтогаз»

СЕЛ. ЧОРНОМОРСЬКЕ, АРК, 28 квітня. /Сергій Павлів - УКРІНФОРМ/. До місця аварії вертольота МІ-8 у Чорному морі, унаслідок якої загинуло 20 осіб, направлені судна Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз».
Як повідомили кореспонденту УКРІНФОРМу в оперативному штабі ДАТ «Чорноморнафтогаз», розгорнутому в селищі Чорноморське Автономної Республіки Крим, яке є базою технологічного флоту підприємства, до місця аварії вирушає кілька суден, які здійснять завантаження тіл загиблих, а також доставлять їх на берег.
У зв'язку з аварією, що сталася сьогодні, СПБУ «Таврида» зараз не може прийняти жоден вертоліт, відзначили у штабі.
Як вже повідомляв УКРІНФОРМ, сьогодні у Чорному морі, близько 9-30 сталася аварія вертольота МІ-8, який прямував на самопідйомну плавучу бурову установку "Таврида", що належить ДАТ "Чорноморнафтогаз" і знаходиться за 70 кілометрів від берега.
При підльоті до вежі вертоліт зачепив лопаттю опорну колону, після чого впав на вертолітний майданчик. При падінні стався вибух паливного бака. Вогонь був погашений силами інженерно-технічного персоналу платформи. На борту перебувало 20 осіб: 3 - зі складу екіпажу і 17 співробітників компанії "Чорноморнафтогаз", які прямували на вахту. Унаслідок вибуху загинуло 19 осіб. Механік з обслуговування та ремонту електрообладнання Павло Личко, який залишився живим, згодом помер від отриманих травм.
Вертоліт МІ-8 належав кримському державному авіапідприємству "Універсал-Авіа" (борт 24275) і виконував планову доставку вахтового персоналу "Чорноморнафтогазу" на плавучу бурову установку "Таврида".

неділю, 27 квітня 2008 р.

На Житомирщині згвалтовано трирічну дівчинку

ЖИТОМИР, 27 квітня. /Наталія Міжигурська - УКРІНФОРМ/. У Любарському районі Житомирської області згвалтовано трирічну дівчинку, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Як повідомили у відділі по зв'язках з громадськістю облдержадміністрації, це сталося вніч на 27 квітня у багатодітній родині, яка проживає у селищі Старий Любар. О третій годині ночі мати, почувши крик дитини, увійшла до кімнати та побачила силует чоловіка, який тікав через вікно. Маленьку Настю одразу було направлено в центральну районну лікарню. На даний час вона перебуває на лікуванні в обласній дитячій лікарні.
Особу гвалтівника встановлено. Працівниками райвідділу внутрішніх справ УМВС України в області наразі проводяться оперативно-пошукові заходи по затриманню підозрюваного чоловіка.

четвер, 24 квітня 2008 р.

Порушник українсько-російського кордону, якого смертельно поранили, загрожував життю прикордонника

ХАРКІВ, 24 квітня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Порушник українсько-російського кордону, якого вчора смертельно поранили, створив загрозу життю прикордонника. Про це йдеться в офіційному повідомленні прес-служби Харківського прикордонного загону, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.
За словами прес-секретаря загону Димитрія Горкольцева, учора ввечері українські прикордонники отримали інформацію від російських колег про застосування зброї проти автомобіля "УАЗ" без номерних знаків, що незаконно перетнув кордон.
За інформацією російської сторони, водій не зреагував на команду зупинитись і спрямував авто прямо на прикордонників. Після застосування зброї машина втратила контроль керування, повернулася на територію України та зупинилася за 10 метрів від лінії державного рубежу. Оперативно-пошукова група Харківського прикордонзагону, прибувши на місце події, виявила автомобіль та тіло людини поруч з ним. Медичні працівники, що прибули разом з опергрупою констатували смерть водія від вогнепального поранення.
На місці події працювала також оперативно-слідча група МВС та прокуратури Харківського району. З'ясувалося, що потерпілий був громадянином Російської Федерації, 1982 року народження і мешкав у селі Журавлівка Бєлгородського району. В його автомобілі знаходився вантаж - вироби з металу.
По даному факту було підписано протокол, що підтверджує застосування зброї співробітниками прикордонної служби РФ проти автомомбіля "УАЗ" на російській території.

Суд зобов'язав депутатів Лисичанської міськради відзвітувати перед виборцями

ЛУГАНСЬК, 24 квітня. /Олена Особова - УКРІНФОРМ/. Донецький апеляційний адміністративний суд задовольнив позов лисичанського виборця Володимира Веригіна до депутатів Лисичанської міської ради. Суд зобов'язав депутатів відзвітувати перед виборцями, - передає кореспондент УКРІНФОРМу з посиланням на прес-службу Луганського обласного відділення Комітету виборців України.
Відповідно до статті 16 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" депутат місцевої ради періодично, але не менше одного разу на рік, зобов'язаний звітувати про свою роботу перед виборцями. Оскільки лисичанські депутати про цей свій обов'язок "забули", то житель Лисичанська Володимир Веригін звернувся до міського суду з адміністративним позовом, щоб суд визнав бездіяльність депутатів неправомірною і зобов'язав їх відзвітувати.
Позов було подано до секретаря Лисичанської міської ради К.Гатілова і до депутатів, що є головами комісій міськради або що раніше працювали заступниками міського голови.
Судовий процес тривав майже рік, і за цей час Лисичанський міський суд двічі відмовляв у позові, а апеляційний суд двічі скасовував рішення міського суду. Юридичну підтримку виборцеві надавало Луганське обласне відділення Комітету виборців України.

Справи ромів пропускаю через своє серце - єдина в Україні циганка-адвокат Марія Іванова з Чернігова


Акція 1956 року з переведення циган на осілий спосіб життя змусила цей народ відмовитися від багатьох традиційних звичаїв і звичок, натомість надала йому можливість вчитися і працювати. Тим, хто швидко адаптувався до нових умов, пощастило знайти своє "місце під сонцем" і навіть дати освіту дітям. До таких належали батьки чернігівчанки Марії Іванової. Поселившись у селі Ловинь Ріпкинського району Чернігівщини, вони влаштувались на роботу і зажили звичайним життям. Саме це й дозволило їхній найменшій доньці Марії, народженій вже після припинення кочового життя, успішно закінчити школу, Чернігівський юридичний технікум, а пізніше й Харківський юридичний інститут.
Сьогодні Марія Іванова - єдиний в Україні адвокат ромського походження, що спеціалізується на захисті ромів. А ще вона - координатор Європейського центру захисту прав ромів по Чернігівській області, президент місцевої національно-культурної організації "Неве рома". Широке поле діяльності пані Марії дозволило повести розмову з нею кореспондента УКРІНФОРМу не тільки про особливості адвокатської практики.

середу, 23 квітня 2008 р.

Фастфуд шкідливий навіть пацюкам - довели вчені з Інституту біології ХНУ ім. В.Н.Каразіна

ХАРКІВ, 23 квітня. /Віта Дубовик - УКРІНФОРМ/. Фастфуд шкідливий навіть пацюкам. Як передає кореспондент УКРІНФОРМу, так вважають науковці з Інституту біології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.
За словами директора інституту Анатолія Божкова, про те, що сучасні продукти, які відносяться до категорії "фастфуд", впливають на функціональні особливості організму, відомо давно. "Саме ця категорія їжі у кінцевому результаті і визначає опірність організму хворобам, захист від різних чинників середи, стійкість до екстремальних впливів, вплив на якість і на тривалість життя", - сказав він.
З цією метою працівники інституту протягом трьох місяців годували місячних пацючків найпоширенішими представниками фастфудной індустрії: гамбургерами, сухариками і чіпсами, причому "піддослідні" були розділені на дві групи. Перша частина - сиділа на сухій дієті, друга - харчувалася виключно гамбургерами.
Тварини першої групи запропоновану їжу вживали надто мало. Як говорять вчені, тільки для підтримки життя. "Пацючки, спробувавши чіпси, декілька днів нічого не їли. І доторкнулися до їжі, тільки коли їх вага досягла критичної позначки. Так продовжувалося весь час, поки тривав експеримент", - говорить Анатолій Божков.
Результатом "сухарно-чіпсової" дієти стали серйозні зміни у функціонуванні печінки і апарату, що синтезує білок, в імунній і інших системах організму. Разбалансоване співвідношення білків, на думку вчених, приводить до зміни гомеостазу (відносна постійність внутрішньої середи організму, яка дозволяє максимально обмежити негативний вплив зовнішніх чинників).
У другій групі спостерігалися глибокі зміни у вуглеводному обміні. Як і перша група, пацючки значно відстали у рості від своїх побратимів, що харчуються натуральними продуктами.
Підбиваючи підсумки дослідження, вчені зробили кілька висновків. За словами Анатолія Божкова, тривала фастфудна дієта призводить до безповоротних змін. Через місяць по закінченню експерименту організми піддослідних тварин повністю так і не відновилися.
Дослідники пояснюють це явище запам'ятовуванням продуктів на метаболічному рівні, яке залишається надовго. Звідси ще один висновок: у дорослих тварин вплив фастфуду на організм менше, ніж у молодих, тому що у них вже сформувалася пристрасть до інших продуктів.
На думку директора інституту, результати проведених експериментів можна з деякими застереженнями застосувати і до організму людини, адже традиційно всі людські ліки і патології моделюються на тваринах.

Слідчі Чернівецької області пояснили причини взяття під варту колишнього секретаря обкому КПУ

ЧЕРНІВЦІ, 23 квітня. (Наталія КоманякУКРІНФОРМ). Слідче управління УМВС у Чернівецькій області повідомило про причини взяття під варту колишнього секретаря обкому КПУ, керівника приватного детективного агентства та товариства «Україна-Куба», редактора «Об’єктивної газети» Володимира Довгешка. Справа набула неабиякого резонансу після заяви сина Володимира Довгешка про те, що його батька - журналіста з 40-річним стажем - незаконно утримують під вартою за принципову громадянську позицію та публікацію матеріалів про корупцію в місцевих органах влади, правосуддя й органах внутрішніх справ, передає кореспондент УКРІНФОРМу.
Як повідомили правоохоронці, Володимира Довгешка затримано 16 квітня Першотравневим РВ УМВС згідно з судовим дорученням. На даний час він утримується під вартою в Чернівецькому слідчому ізоляторі ВДДУ ВПВ у Чернівецькій області, найближчим часом справу стосовно нього буде розглянуто в судовому засіданні.Як встановлено під час судового слідства, коментують правоохоронці, 11 липня минулого року Володимир Довгешко вчинив хуліганські дії з застосуванням пістолета «Форт-12 Р» калібру 9 міліметрів, на володіння яким мав дозвіл. В одному зі стоматкабінетів у Чернівцях він вдарив у груди лікаря, котрий захотів вивести його за лайку з приміщення, двічі вистрелив із пістолета гумовими кулями в його напрямку та вдарив одного з працівників руківкою зброї. Хуліганські дії були припинені громадянами, які в той час були на прийомі в стоматолога. Вони ж і затримали звинувачуваного, відібравши пістолет та утримуючи його до приїзду працівників міліції.
18 липня слідчим відділом Першотравневого РВ УМВС України в Чернівецькій області було порушено кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого ст. 296 ч. 4 КК України (хуліганство). 21 серпня Володимиру Довгешку пред’явлено обвинувачення у грубому порушенні громадського порядку та в діях, вчинених із особливою зухвалістю та з застосуванням пістолета травматичної дії. Відносно нього було обрано запобіжний захід - підписку про невиїзд. 12 вересня кримінальну справу направлено прокурору Першотравневого району міста Чернівці для затвердження обвинувального висновку. А 27 березня Першотравневим районним судом міста винесено постанову про розшук та затримання підсудного й замінено міру запобіжного заходу щодо нього з підписки про невиїзд на тримання під вартою.
16 квітня Першотравневим РВ УМВС, згідно з судовим дорученням, Володимира Довгешка було затримано в порядку ст. 115 КПК України та поміщено в ІТТ УМВС України в Чернівецькій області.
Довідково. Володимир Довгешко в 90-х роках очолював обком КПУ, але потім публічно вийшов з лав партії, залишившись при цьому редактором «Об’єктивної газети», котра вважалася друкованим органом обкому КПУ, але була зареєстрована на його ім’я як приватного підприємця. Останнім часом активної участі в громадському житті краю не брав, однак активно публікувався, здебільшого, в друкованих виданнях ближнього зарубіжжя.

Більше 8 000 грн штрафів заплатить миколаївець за те, що викинув будсміття у невстановленому місці

МИКОЛАЇВ, 23 квітня. /Алла Мірошниченко - УКРІНФОРМ/. Більше 8 тисяч гривень штрафів заплатить житель Миколаєва за те, що викинув машину будівельного сміття у не встановленому для цього місці. Таке рішення прийняв місцевий суд Центрального району за позовом районної адміністрації міста.
Відповідач по справі визнаний винним у порушенні правил благоустрою території міста. Він завдав збитків земельним ресурсам на суму майже 7 тисяч гривень. Окрім того, з любителя викидати сміття будь-де стягнуть витрати на ліквідацію несанкціонованого cкиду відходів та судові витрати.
В адміністрації Центрального району Миколаєва обіцяють, що це один із перших, але далеко не останній судовий позов до порушників природоохоронного законодавства, яких віднині каратимуть матеріально.

Підлітки обстріляли будівельників зеленкою з водяних пістолетів, 6 госпіталізовано з опіками очей

ХАРКІВ, 23 квітня. /Світлана Лігостаєва - УКРІНФОРМ/. Шестеро робітників будівельної фірми "Альянс" у Харкові госпіталізовано з опіками очей, повідомляє кореспондент УКРІФНОРМу.
Як пояснили в черговій частині Московського райвідділу міліції, група підлітків обстріляла їх із водяних пістолетів, заряджених спеціально на такий випадок зеленкою і синькою. Як пояснюють самі діти віком від восьми до чотирнадцяти років, таким чином вони виражають свій протест у зв'язку із забудовою спірної території.
Рік тому за підтримки Олександра Протаса - радника глави ОДА і за участю жителів мікрорайону на цьому місці обладнано дитячий майданчик і футбольне поле. У свою чергу, фірма "Альянс" має дозвіл міської влади на будівництво тут супермаркету. За словами директора фірми Олега Рибченка, підстав для суперечок немає: дитячий майданчик не демонтують, його просто перенесуть на інше місце. Проте жителі мікрорайону влаштовують тут акції протесту, вимагаючи припинити будівництво.
Ситуація загострилася, коли Харківський господарський суд вирішив справу на користь фірми "Альянс" - законного орендаря земельної ділянки. У відповідь жителі мікрорайону поставили поблизу будмайданчика наметове містечко, зламали частину огорожі, кидають у робітників каміння. Коли ж в акції взяли участь діти з водяними пістолетами, адміністрація фірми ухвалила рішення про тимчасове - до чергового суду - припинення будівельних робіт. Сьогодні міліція здійснює поквартирні обходи для з'ясування обставин участі дітей у конфлікті між дорослими.

Заарештовано 6 членів злочинної групи, які 10 років обкрадали церкви в різних областях України

РІВНЕ, 22 квітня. (УКРІНФОРМ). Заарештовано шестеро членів злочинної групи, які 10 років обкрадали церкви в різних областях України, повідомляє УКРІНФОРМ з посиланням на ЦЗГ УМВСУ в Рівненській області. Під час обшуків у них вилучено 126 ікон, 15 євангелій, безліч хрестів, чаш та іншого церковного майна (усього близько 300 найменувань). Усе це свого часу належало церковним громадам Вінницької, Чернігівської, Житомирської, Хмельницької та Рівненської областей. "Погоріли" ж злодії саме на Рівненщині, де впродовж грудня 2007 та січня 2008 року скоїли дві крадіжки з церков у Корецькому районі та спробували пограбувати Божий храм у Гощанському.
- В ході оперативно-розшукових заходів було встановлено, що до складу організованої злочинної групи входили жителі Київської та Вінницької областей, - повідомив начальник Управління МВС України в Рівненській області полковник міліції Ярослав Голомша. - Правоохоронцям вдалося також встановити міжрегіональні зв'язки усієї групи та осіб, які скуповували крадене. Правоохоронці також вилучили три автомобіля: "Ауді", "Мерседес" та "Фольксваген-Пасат", якими крадії перевозили святині.
За словами Ярослава Голомші, чимало запитань залишилося у співробітників міліції і до скупників краденого. У останніх під час обшуків також вилучили чимало цінностей. Тепер належить з'ясувати, за яких обставин вони були придбані та з яких церков викрадені.
На разі порушена кримінальна справа, за розслідування якої узялася міжвідомча слідча група досвідчених оперативників.

Більшість українських сувенірів у Закарпатті має китайське походження, і скоро їх буде ще більше

УЖГОРОД, 18 квітня. (Ольга Коростельова - УКРІНФОРМ). Більшість вишиванок, які так охоче розкуповують туристи у Закарпатті, мають китайське походження. Там же, у "Піднебесній", виробляються й інші традиційні українські сувеніри - тарілки з тризубами, вироби з овечої вовни, "ліжники" і навіть плетені кошики, повідомляє УКРІНФОРМ.
Такі, майже сенсаційні, відомості привів на сторінках місцевої газети завідувач кафедри туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор. У свою чергу, він посилається на громадську організацію "Панонія", що проводила моніторинг народних ремесел у краї і прийшла саме до такого шокуючого висновку.
Так, контрольні закупки у селі Іза Хустського району, що славиться своїми різноманітними виробами з верби, показали, що з шести куплених на пробу кошиків чотири виявилися зробленими в Малайзії з... пальми. А тарілки з тризубом і написом "Слава Україні!", що продаються на закарпатських перевалах, вирізані і розписані у Китаї.
Одну з головних причин такого становища "Панонія" бачить у тому, що місцеві виробники сувенірів погано орієнтуються у швидкозмінних тенденціях ринку, на відміну від китайців, що "тримають ніс за вітром". Але навряд чи справа тільки у цьому. Не будемо забувати, що, незважаючи на численні запевнення вітчизняних чиновників про підтримку малого і середнього бізнесу, підприємництво в Україні як і раніше залишається справою складною і проблематичною. Щоб відкрити свою фірму, потрібно багато часу, дозвільних паперів і хабарів. Та й після відкриття не легше, доводитися "відстібати" всім, починаючи від пожежників, закінчуючи податківцями.
Мабуть, у китайців з цим набагато простіше, якщо вони завалили Україну своїм дешевим товаром. Тепер ось і до ринку місцевих сувенірів добралися. І що ще буде!
На початку квітня Закарпаття відвідала делегація "Сувенірної корпорації CGF" (Китай). Походивши спеціалізованими магазинами Ужгорода і Мукачева, її представники здивувалися цінам на місцеві сувеніри, які, на їх погляд, явно завищені і не розраховані на пересічних українських туристів. Тоді ж менеджери компанії заявили про бажання відкрити в області найбільший у Карпатському регіоні китайський оптовий сувенірний гіпермаркет, який охопив би і регіональні ринки сусідніх країн - Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії. За попередніми підрахунками, потенціал ринку збуту цих виробів може охопити територію, на якій проживає 10 млн. осіб. Річний прибуток становитиме 50 млн. євро. "Ми гарантуємо, що наші товари за ціною будуть доступнішими", - заявив комерційний директор компанії Чансі Шехуні.
Хто б сумнівався...